Foto dana iz lokala
Collapse
X
-
Konačno toplije, 20 C .
Suncem okupan centar mog "malog mista".
Od kada je dozvoljeno rad onih kafića i restorana koji imaju bašte, pola trga je zauzeto garniturama.
Slika je od ranog jutra kada je bilo prazno
Na prolećnom suncu , uz piće sa kolegom, lepo je ponovo videti ulične slike života: đake koji ponovo idu u školu, majke sa kolicima, decu oko fontane...
Comment
-
-
Na 24 C , po sunčanom danu, proradili su i spoljašni bazeni, kada je već u njima topla termalna voda
Osim jednog koji je bio hladan
Sa panoramskog bazena pogled na ozelenelu Frušku Goru
Zgrada sa nekoliko nivoa( ima i dole) je novoizgrađena garaža .Tamo smo parkirali i iznenadili se popunjenošću
Kada smo na ulazu dobili informaciju da imaju oko 300 gostiju u sobama i još 50 gostiju za bazene, kao mi, hteli smo da uradimo U-turn.
To je bilo juče a praznici bi trebalo da počnu tek danas.
Ipak na 8 bazena , koliko je radilo, nije bilo neke gužve.Mnogi pansionski gosti (8.000 din po osobi i noći) bili su u šetnji po šumi.
Istina, otvorili su i drugi restoran zbog poštovanja distance
Automatski check-in za saune i solarijum, kao na Changi
Comment
-
-
Fruška Gora u fulu zelenila.
Tradicionalno za 1 Maj se isprazne gradovi a napune izletišta, planine, jezera...
Tako je bilo i sada, pogotovo kada su ljudi " siti svega oko Corone".
Kažu da je novoizgrađeni autoput Miloš Veliki od BG ka centralnoj Srbiji bio zakrčen automobilima pred vikend.
Zato je bilo krcato na Fruškoj Gori, po izveštaju ćerke ,koja je bila tamo sa društvom.
Mi smo bili tamo sutradan, 02.05 kada je bilo mirnije.
A Novi Sad bio je sablasno prazan.
Na Bulevaru poneko vozilo.
Ni traga uobičajenim gužvama kao ovo na slici
(ćerkine slike, prošle nedelje, iz teretane sa vrha zgrade)
Comment
-
-
Leškarenje ( sunčanje ) na prolećnom danu.
Mnogi su spojili praznike do ovog vikenda.
Ono što je novo, od prošle posete, je da se uz bazene postavljaju travnjaci i ležaljke i uređuju okolna brda.
Grejao se i spoljni infiniti bazen.
Voda je čista.Uzimaju se ćesto uzorci i kontroliše kvalitet na fekalije.
Imaju kvalitetan čokoladni kolač sa lešnikom.
Sa druge strane, bazen na kraju moje ulice, u izletištu- čuje se kreket žaba iz njega
Dimenzija 50×25 m , otvoren 2015, kao jedan od najmodernijih u regionu, ne radi od početka pandemije.
Comment
-
-
Novi Sad - lep, miran vojvođanski grad,pun mladih, gde se svugde stiže pešice ili biciklom ( ima 60 km uređenih biciklističkih staza).
Razlika od Beograda, gde se živi brzo i koji nije više onaj " moj" BG iz 80-ih.
Slike su od subote oko 15 h.
Kvalitet mu daje i Fruška Gora, u blizini, i Dunav , odnosno obala uz reku, preko 5 km uređenog Sunčanog keja od Limana do kanala DTD.
Uz šetalište su i biciklistička staza i meka trim (tartan) crvena staza za trčanje.
Na kraju šetališta , kod ušća kanala Dunav-Tisa-Dunav, pasađeni su i ovi drvoredi, koji vremenski različito cvetaju.
Uz reku je red bagrema a uz trim stazu red drveća koji je upravo procvetao prelepim crvenim cvetom.
Tu su i grupisani fakulteti, studentski kampus a mladi po sunčanom danu sednu na Keju Žrtava Racije
Sa pogledom na most i tvrđavu uz usamljene pecaroše
Novi Žeželjev most
Deca u šetnji uz razigranu fontanu
Klupe za odmor ušuškane u hladu žbunja od puzavica
Brod restoran Zeppelin je još tu
Barže usidrene na Dunavu, kod ušća sa kanalom DTD, gde čekaju utovar/istovar u Luci
I naravno čuveni restoran Bezza , između okretnice kraja Fruškogorske ulice tj. igrališta Kabela i Štranda, gradske plaže,
Reklamiraju dnevni meni 800- 1000 din ( npr. set 1 - bela čorba, jagnjetina sa krompirom, kupus salata i desert jagode sa nanom i medom, ima i set 2..)
Lepa šetnja a da nismo hteli ni da svraćamo do stana.
Comment
-
-
Nekoliko toplih dana bilo je dovoljno da se odjave Terme i bazeni u Vrdniku i otvori sezona kupanja na jezeru.
Više desetina ljubitelja jezera dočekali su radovi, kamenolom i krš na ulazu
Slike su od 09.05 (tada nije bilo kupanja) i prošle subote 22.05 ( počela su retka kupanja).
Na ulasku velika tabla gde piše da su radovi na ,, obustavi radova"(misle valjda na kop) i da je završetak 2024.
Ni ovakav pristup kozijim stazama kroz kamenolom nije zaustavio ljubitelje ovog mesta koje podseća na najlepše plaže Mediterana ( Grčke npr.)
Toliko je čista voda ( posle otapanja od leda i retkih kupača sada)da sam je i pio dok sam se kupao u ledenoj vodi
Uživo testiranje Wan Hoff metode gde se kupa u vodi 12-16 C (ovde je bilo koji stepen iznad toga).
Kažu da je bio test, dobrovoljci, 24 osobe , kojima su ubrizgali virus ešeherije coli .Pola od njih je upražnjavalo Wan Hoff metodu dubokog disanja tj. oksigenizacije i kupanja( ili tuširanja) u hladnoj vodi.
Niko, od tih, se nije razboleo jer je to stimulisalo imuni sistem.
Zaista, bilo je teško ući (postepeno) u takvu vodu, ali posle 1, 5 km plivanja, oko sat vremena,osećaj je kao da je topla a nakon završetka i izlaska i nagrada u euforičnom osećaju.
Za imunitet - videćemo.Za sada smo izbegli i covid i (eksperimentalne) vakcine.Gledamo u japance i tajlanđane ( oni vekovima "čuvaju" svoj narod).
Nije samo kupanje i sunčanje.Oživela je i priroda, procvetala razna divlja cveća
Npr. ovaj divlji šipak koji miriše mirisom ruže ( i jeste ruža , pripada toj porodici)...i druga
Za to vreme , drugo jezero u blizini, nekih 10 km dalje...Đokovićeva vila skoro završena... i druga boja vode.
Novine pišu-privatno jezero.Nije tačno.Može se kupati samo nema zainteresovanih.
Comment
-
-
Novosadski Kej od juče.Živost.
Na prilasku Štrandu gužva u restoranu Beza.
Maske niko ne nosi.
Dnevni meni po ceni benta u Japanu 900-1000 din.
Šetnja kejom u drugom pravcu prema Ribarcu.
U kanalu Dunavca brodići i čarde iz kojih se čuje muzika
Tu je i brodogradilište i kasarna.
Ali sve će se to porušiti jer se tu planira izgradnja famoznog "Novog Sada na vodi" sa desetospratnicama.
Čak će se i linija redovne odbrane od poplave pomeriti 500 m u Dunav.
Samo što će onda suženje korita tu , po mehanici fluida, povećati brzinu vode, da bi protok ostao konstantan , i pojačati eroziju obale.
Comment
-
-
Banjsko mesto Vrdnik ušuškano na padinama Fruške Gore, doživelo je zadnjih godina turistički bum.
Od ranije poznato po manastiru Ravanica
Sada u rekonstrukciji
Ikonopis i sređivanje unutrašnjosti.Sanduk sa moštima Cara Lazara sada je izmešten , dok su radovi
Iz doba SFRJ je i stara banja Termal
I bolničko -rekreativni centar gde svaki radni dan vozim majku na rehabilitaciju, pa u tom periodu imam vremena da prošetam lepim uličicama ovog,sada, turističkog mesta.
Evo malo veze i sa Azijom:na vratima japanska zastava i natpis da je 2012 Japan donirao u medecinskoj opremi i vozilima.
I u travnjaku pored zgrade drvena skulptura: ,,Kinez iz Vrdnika"
Ako bi ovome dodali i zatvoren rudnik uglja, uskokolosečnu staru prugu i kolonije niskih rudarskih kućica, to bi bio kraj priče o starom Vrdniku.
Novi Vrdnik je sada sinonim za apartmansko naselje "Vrdnička Kula" i, uz njega , hotel sa akvaparkom "Fruške Terme" ,koji smo posećivali , i postovali iz njega,a sve to smešteno ispod brda sa starom kulom.
Nov je i hotel "Premijer Aqva" , sa termalnom vodom ,u centru, uz banju.
Gradi se i Kongresni Centar i još neke zgradice, mali parkići za decu, (kompenzacija investitora mestu)..
Ali razlog posta nije sve ovo, o tome je već bilo, već se i ja , koji uvek projurim kroz mesto autom, nađoh zatečen lepotom i luksuzom brojnih apartmana , privatnih kuća i vikendica ušuškanim u malim strmim ulicama.
Uz brze planinske potoke, cveće , mostići , uličice sa apartmanima i uređenim baštama...
Privatna vila sa bazenom i baštom
I još jedna
sportski tereni
kuće-dvorci
ili prizemni apartmani
Preko puta stare banje, uz žubor brzog planinskog potoka, nešto načičkanih restorana, menjačnica, brze hrane...
I stare kućice se okrenule turizmu pa postadoše: kafanice,pekare, poslastičarnice,roštiljnice...
Gosti su uglavnom penzioneri i stariji iz BG, NS..
Počastih se i ja u jednoj poslastičarnici koju drži mladić, moj sugrađanin....žito sa šlagom i limunada..
Dok sedim,malo mu pričam i dajem ideje sa onim sladoledima koje videh i probah u svetu, Turskoj...
Mlad je on, spreman da uči , eksperimentiše i širi biznis u NS...nudi mi, sutradan, da probam ovaj od čokolade.
Može lepo i jeftino da se ruča.
Gulaš sa pireom, kupus salata, pivo..700 din
Inače apartmani u starim kućama su smešnih cena 5 do 10 €
Comment
-
-
Letnja sezona ( na jezeru) je otvorena.
Uz uslov da se priđe kroz kamenolom
A mehanizacija skida i drobi kamen praveći buku i dižući prašinu
Rade i subotom.Nije samo da se uređuje plaža, više liči na to da im treba kvalitetna sirovina za cement , jer je ogromna potražnja za njim.
U poslednje vreme cela Srbija liči na ogromno gradilište .O tome ću u jednom od sledećih postova.
Nisu samo radovi na jezeru već se do njega praktično i ne može stići uobičajenom trasom jer se desetak kilometara puta nasipa, proširuje i sprema za asfaltiranje ( nisam slikao).
Do jezera se sada vozi obilazno , 5 km dužim, ali lepšim putem, preko obronaka Fruške Gore sa koga se pruža lep vidik na etno naselja, voćnjake, vinograde..
Na tom putu , svega 5 km od jezera, ima lep planinski lovački restoran na obroncima
Uvek pun gostiju, iz BG, NS, okoline..
Porodice sa decom, ljuljaške..
Dobro im ide pa se na drugom brdašcu, preko, proširuje restoranski kapacitet
Ograđena livada sa klupama i konjićima na ispaši
Specijalitet restorana je paprikaš od divljači ( srnetina).
Dođe ovako odvojen od testenine pa se pomeša
Sa obzirom na kvalitet i retkost mesa i nije tako skupo, a ima i izbor klasičnih jela koja su jeftinija
Posle boravka i plivanja na divljini jezera može se lepo i jeftino ručati.
Tako ću nekako( ali skoro svakodnevno) "sprovoditi" domaći turizam, kad već nema putovanja, a pitanje je da li će ih i biti.
Comment
-
-
Nema kiše u Srbiji.
Naprotiv.
Visoke temperature 32-34 C ,pa iako je danas (zvanično) prvi dan leta, već nedelju dana sve je prebačeno u letnji mod.
Proradio je i improvizovani divlji kafić , na jezeru.
Kaže mi "gazda" da će, za desetak dana, mehanizacija početi skidati još 60 cm terena i tako doći na kotu vode a onda ide nasipanje i uređenje plaže
A ako se dođe ranije na kupanje , kao juče u nedelju, popodne ostane vremena da se spusti i do Dunava na čardu i njene rečne riblje specijalitete.
Lokalno čuvena čarda " Kod Braše" , u Begeču, gde probasmo riblju čorbu ( zaboravih slikati), pečenog šarana i dimljenu pastrmku.
Prilog krompir salata.
Super ukusno a bilo je i gužve .Prejeli smo se i proveli lep dan.
Proradili su i gradski bazeni, ko to voli.
Comment
-
-
Iako Srbija, danas, više liči na sultanat nego na državu sa institucijama, slika nije crno-bela.
Na stranu to , ali ono što se da primetiti "golim okom" je da više liči na -veliko gradilište.
I to unazad par godina,na svim pozicijama , gde se krećem.
Da krenem od slike oko svoje kuće:
Pogled 2018
Pogled danas
Nikle zgrade.
I ispred ove levo - novo gradilište.Biće i supermarket.
I ne samo brzo izgrađene već i kompletno useljene sa solidnim voznim parkom stanara.
Biću kao u blokovima Novog Beograda.
Idemo dalje ulicom ka centru malog mesta.Iste slike-ruše se stare kuće i niču zgrade.
Gradilište do gradilišta ili tek završene zgrade..
A nekad su postojale samo ove 3 stare kockaste zgrade
Uzgred, i ova raskrsnica se sprema za asfaltiranje
Danas vidim već završeno, još samo doterivanje ivičnjaka.Ni na tropskih 37 C se ne staje.
U celom mestu je trenutno 40 ovakvih gradilišta.(PS/Slika danas/Polivaju se ulice zbog vrućine, nije od kiše)
A pričali smo o velikom bumu u Bangkoku kad je na staroj BTS trasi Mochit-OnNut bilo 80 gradilišta.A ovo je mesto 500 puta manje, po populaciji, od Bangkoka .
Istina, ovo su zgrade od 3-7 spratova, ponekad i ovako u blokovima/klasterima.
Istu sliku sam viđao i u Vrdniku a da ne pričam o BG i NS.
Ono što je još čudnije je da se svi stanovi prodaju pre završetka izgradnje a statistika kaže i da se 80% kupuje za keš.
Asfaltiraju se putevi...
Moj obilazni planinski put koji je vodio ka polunapuštenim Fruškogorskim selima i koji je uvek bio sa rupama ili krpljen, i on je asfaltiran..
Nije samo to u građevinarstvu.
Vozni park se u poslednjih 7-8 godina obnovio.
Kolega koji 30 godina živi i radi u Torontu , a leti dolazi ovde na odmor, uverava me da vozni park nije bolji ni tamo i čudi se tome.Kaže mi da sada u Torontu za milion dolara jedva možeš kupiti bolju garažu .
Stanovi u ovim zgradama su 800-900 €/m2.
Izveštaji kaže da se povećava i devizna štednja građana u bankama i da je sada oko 11,5 milijardi eura.
Velik broj građana je svake godine i na letovanjima van zemlje.
Može li se onda govoriti o siromašnoj zemlji ili je ovo sve privid koji će se srušiti kao kula od karata.
Ne bih se upuštao u to.
Ali vidno je da više nema radne snage.
Oglas , u mojoj ulici, na jednoj tarabi.
Ništa od biroa za zapošljavanje jer tamo nema radnika, bar onih koji hoće da rade.Čak i "Fruške Terme" sa onim silnim bazenima muku muče sa radnom snagom pa lepe oglase ovako.
I na lokalnoj pekari, uz tradicionalne slike maturanata, traže se radnici
I kafići, ispod lipa, trebaju radnika
Majstori za bilo kakvu popravku u kući...nema ih ni za lek...danima ih čekaš.
A na gradilištima okolo uglavnom čujem bosanski naglasak.
Mnogi su otišli napolje ali mnogi su apsorbovani i u subvencionisane strane fabrike "za motanje kablova", kako ih ovde popularno zovemo.
To je neka slika Srbije danas.
Comment
-
-
Update !
Srbija, danas, Vidovdana, 7530 god., mesec Trešnjar ( po starom srpskom/slovenskom kalendaru koji je bio u upotrebi do 1880)
Put do jezera asfaltiran.
I ravan i proširen, fali još signalizacija.Može da se vozi na tempomat.
Jara je ubrzala sazrevanje žita.Svaki dan treba da počne skidanje iako je tek sledeći mesec Žetvar ( po tom kalendaru za koji NASA utvrdi, merenjem elektromagnetizma Sunca, i ukrštanja energija severne i južne hemisfere, da je najtačniji na svetu i da tačno prati prirodne pojave Sunca i Zemlje , gde godina počinje 4.Aprila a završava na Mitrovdan,/ prof.Stevančević).
Kukuruz ( visine 0,5 do 1 m) počinje da podgoreva, donji listovi.
Najkritičnije je sa sojom , koja je u fazi cvetanja, kojoj u narednih nekoliko dana treba kiša ili neće biti roda.
A neka mala verovatnoća padavina je za sledeći vikend.
Kako bi sada dobro došao jedan kišni dan iz Japana.
Zato ima kupanja u toploj i čistoj vodi , tačno da mi se ne izlazi, voda, koja inače niti gde otiče niti se filtrira a izgleda kao najlepše plaže Mediterana.
Bageri su i pre roka počeli skidati teren na kotu vode.Kažu, ovako se nije radilo od Titovih vremena.Ne rade non-stop jer se bager uključuje na svakih 15-20 minuta po 5 minuta tek da natovari kamion koji to onda vozi direktno u cementaru .
Ali nisam hteo o jezeru , već onom posle njega, kad se lepo iskupa.
Na 5 minuta od njega pukne lep pogled na sremska polja
Drvene kuće su eko naselje Ruža Vetrova koje se prodaju
po sistemu - kondo za iznajmljivanje.
Na tom mestu se ukrštaju vazdušne struje i tu su nekad nameravali praviti vilu za Tita.
Od eko naselja vode staze zdravlja ,pored srednjovekovnog ženskog manastira Mala Remeta
pa do vinograda i vinarija
Nastaviću....
Comment
-
Comment