Srbija- bogom data zemlja.
Klima(nema redovnih tajfuna, poplava..), zemlja( specifičan sadržaj makro i mikro elemenata), voda( pitka, čista), vazduh....jedinstven ukus hrane..posebni ljudi..
Neko bi rekao - patriotizam kakvog ima kod svih naroda.
Ali što više putujem sve više se uveravam u to.
Da ne širim dalje, za ovaj mikro prostor Srema i Fruške Gore još ne napisah ni jedan članak o tome zašto se zove "vinski Srem".
Ako su sa naših prostora 17 rimskih imperatora ( petina od svih) sam ovaj mikroprostor Srema je dao 6.
Na samo 10 km odavde je bio Sirmium (današnja Sremska Mitrovica).Sirmium je bio jedan od 4 rimske prestonice , i u njemu i okolnim selima, rođeni su imperatori : Trajan, Hostilijan,Klaudije, Kvintil, Aurelijus i Prob.
Prvu vinovu lozu , van Italije, zasadio je imperator Prob baš na ovim obroncima Fruške Gore i na području Smedereva ( otuda autohtona sorta - smederevka).
Kažu i da se tu na obroncima Fruške Gore, uvek odmarao između pohoda i krepio uz energiju ove zemlje , vode i vazduha.
Evo nas u onoj vinariji koju sam slikao sa brda.Jedna od nekoliko u okolini.

I do nje nov asfaltni put

U dvorištu , uz gajbe, fontana

Burad

Lepo uređen restoran za degustaciju

Za letnju sezonu je to u uređenoj cvetnoj bašti

U vreme moje posete, u subotu popodne,uređivali su stolove za neku grupu iz BG.Biće , uz degustaciju, i muzike.

Stiglo je ovako.

Probasmo Triminac i Chardone.Uz sremsku pečenicu i kombinaciju domaćih sireva.
Inače zaštitni znak ove vinarije je sorta Probus, suvo crveno vino, koje sam probao ranije.

Prave čak i penušavac Principes Brut, sa "zero" procentom šećera.

Ma, kao u dolini Loare.
Klima(nema redovnih tajfuna, poplava..), zemlja( specifičan sadržaj makro i mikro elemenata), voda( pitka, čista), vazduh....jedinstven ukus hrane..posebni ljudi..
Neko bi rekao - patriotizam kakvog ima kod svih naroda.
Ali što više putujem sve više se uveravam u to.
Da ne širim dalje, za ovaj mikro prostor Srema i Fruške Gore još ne napisah ni jedan članak o tome zašto se zove "vinski Srem".
Ako su sa naših prostora 17 rimskih imperatora ( petina od svih) sam ovaj mikroprostor Srema je dao 6.
Na samo 10 km odavde je bio Sirmium (današnja Sremska Mitrovica).Sirmium je bio jedan od 4 rimske prestonice , i u njemu i okolnim selima, rođeni su imperatori : Trajan, Hostilijan,Klaudije, Kvintil, Aurelijus i Prob.
Prvu vinovu lozu , van Italije, zasadio je imperator Prob baš na ovim obroncima Fruške Gore i na području Smedereva ( otuda autohtona sorta - smederevka).
Kažu i da se tu na obroncima Fruške Gore, uvek odmarao između pohoda i krepio uz energiju ove zemlje , vode i vazduha.
Evo nas u onoj vinariji koju sam slikao sa brda.Jedna od nekoliko u okolini.
I do nje nov asfaltni put
U dvorištu , uz gajbe, fontana
Burad
Lepo uređen restoran za degustaciju
Za letnju sezonu je to u uređenoj cvetnoj bašti
U vreme moje posete, u subotu popodne,uređivali su stolove za neku grupu iz BG.Biće , uz degustaciju, i muzike.
Stiglo je ovako.
Probasmo Triminac i Chardone.Uz sremsku pečenicu i kombinaciju domaćih sireva.
Inače zaštitni znak ove vinarije je sorta Probus, suvo crveno vino, koje sam probao ranije.
Prave čak i penušavac Principes Brut, sa "zero" procentom šećera.
Ma, kao u dolini Loare.
Comment