Svaka cast, lepo si resio to i opremom i podrskom za cerku. Zelim joj da se sto pre vrati u normalu sa rukama.
Foto dana iz lokala
Collapse
X
-
Jesenje suše i nedostatak vlage u zemlji vratio se ove zime u vidu obimnog snega iz koga nikako da se izvučemo
Da se makar možemo radovati tom snegu kao što vidim da je u Japanu na skijanju!
Ovako, samo svakodnevno čiśenje radnog aneksa.
A i u studentskom svetu - ispitni rok i učenje.
Juče ,za rođendan, samo kratak prekid od učenja, da se izađe u indonežanski restoran (posle terapije) , i makar obeleži taj trenutak , dok se primaju čestitke telefonom.
Koja razlika od proslave onog prošlogodišnjeg 18og.
Ono što je dobro: nema više gipsa, za par dana se završava terapija i ruka je kao i pre.
I fakultet-počelo je sa 10 (engleski) i 8 (sociologija rada).
Sad tek idu 2 stručna (kolokvijumima je već položeno po pola)
I matematika(takođe položeno pola).
I najvažnije to se uči u društvu,uz druženje (u stanu blizu fakulteta ),pa i teškoće budu lakše a motivacija i ambicije su velike.Pogotovo što neki iz tog društva već rade za firme i plaćeni su za to.
Sinoć dobih i ponudu da mi izradi sajt firme (besplatno) a koji ja uporno izbegavam da imam.
Comment
-
-
Sa kišom smo ,danas, i mi u Srbiji, bili ,,u istom sosu".
Topla kiša, 16 C, koja je otopila preostali sneg i formirala dugu.
A nama napravila probleme sa kaljugom (mešavina ugljene prašine i zemlje) na lokalnoj ranžirnoj rampi železničke stanice,nepromenjene iz soc.vremena, kod današnjeg prijema robe (ukupno 700 t ).
Standardizovana paletna roba (vidi se u vagonima) , sa džakovima od 25 kg.u njoj, bio je velik korak napred.Brz , mašinski istovar/utovar, a na njivi pojedinac sam može baratati sa tim džakovima umesto tegljenja onih od 50 kg.
Međutim , sada se evoluira ka ovim velikim big/bag (džambo) vrećama od 500 kg. Ili 1000 kg.
Moramo ih sve više kombinovati uz ovu paletnu robu.
U tim džambo vrećama je još jedan vodonepropusni najlon džak u kome je roba.Inače bi sve iskislo i upropastilo robu.Ali mora se paziti da vile viljuškara ne proseku po toj kiši.A stajanja nema, da ne bude železničke dangubnine.
Na obradi zemlje ostali su stari ljudi , kao i u Japanu.
Nema radne snage u selu.Mladi su otišli u gradove,novootvorene "šrafciger" fabrike stranaca, u inostranstvo..
Ma koliko ti džakovi od 25 kg. bili lakši, treba ih podići u rasipač,otvoriti,..sporo je, a i posedi zemlje okrupnjavaju.
Ovako se ugradi hidraulična ruka (kran) na traktor i ne treba nikakva fizička snaga, ideš sam na njivu i brzo obaviš prihranjivanje npr. pred kišu, bez stiske.
Ili se koristi rasipač, koji već u sklopu ima tu ruku.
Samo otvoriš ventil na dnu tog džambo džaka i - gotovo.
Comment
-
-
Nema mi nešto kolege Yoyogija.
Možda je trknuo do Tokija , pa u onaj pab sa bakalarom i akcijama mladih.
Bolje to , nadam se, nego one tmurne kišne slike iz okoline bolnice.
A kod nas u lokalu topao prolećni dan sa letnjom temperaturom - 26 C.Vreme koje mami napolje.
Na lokalnom trgu večeras je bilo živo.Štandovi sa cvećem u susret 8 martu.
Iznete su i garniture stolova i stolica (vidi se krajnje levo na donjoj slici).
Biće tu garniture do pozne jeseni a ovo cveće još samo sutra.
Comment
-
-
Slike mog izletišta od danas.
Procvetalo, iako kalendarski proleće počinje za 3 dana.Istina,samo najranije voćke.Ovo je ,mislim, ringlov.
Bilo je napolju 25 C , a vikend dan i eto gužve u prirodi.
U majicama kratkih rukava i pićem za osveženje u ruci.
I komšijska kajsija se budi.
Još samo da se probude poljoprivrednici i povuku ovo đubrivo.
Comment
-
-
Vidim, na tredu o Japanu, da sakure još nisu procvetale.
Kod mene , u lokalu, prošlog vikenda, ovako je bilo na vrhovima Fruške Gore.
Na 400 m nadmorske visine još uvek je sve golo.Sunčan dan je samo izmamio vikendaše ali priroda još uvek spava.
U daljini,dole, nazire se Novi Sad.
Ovaj deo šumarka sam fotografisao i ranije, jer ,kada procveta, šarenilom podseća na Kornakei.
A sada je sve golo.Samo su "golupčićima" na travi proradili hormoni
A 300 m niže , u mojoj ulici , procvetalo.
Comment
-
-
Update.Proleće.
Fruška Gora ,slike od nedelje.
Fotografisano sa istih mesta kao poslednji post ovog treda.
Pogled ka Bačkoj i delu Novog Sada .
Miris bagrema u cvatu
Dok se šeta ili leži na klupi
I drugo znano i neznano šumsko cveće
Mlada kopriva u cvatu.
Da je tu ono društvo sa jezera , od letos,(trenutno su na radu u Nemačkoj) , brala bi se ta kopriva,mlela i stavljala u med,pa svako jutro po kašiku..
Ali zato će biti šipka kada se vrate,sudeći po ovom cvetu
Pečurke,maslačak...
Ima i faune...belouška,istina ,mlada
Ima i novih stvari.
Na jednom od izletišta,Zmajevac,iznad Vrdnika...sa koga puca pogled na Srem..
Postavlja se žičara.
I označene su biciklističke staze i jezera
Žičara će, verovatno, da vodi do etno naselja ,,Vrdnička Kula"
Svratih i tamo a ono radovi ,dizalice..
A parking pun , sve BG,NS..
Gradi se hotel sa bazenima "Fruškogorske Terme"
Malo je ovakvih dana u godini kada je u prirodi sve "u fulu",kada tako miriše , sunce greje ,a ne prži , i još me ne gnjave insekti,komarci..
Pogotovo što je ovaj kišni ciklon najavljen od ponedeljka i ,evo, već drugi dan , drži nas prikovane u kući.
Comment
-
-
Iako je danas ,u Srbiji, ponuda ribe i seafooda dobra, čak bih mogao reći uz rame npr. onoj u Thai, a i jeftinije je...
( ponuda u tržnom centru u NS ,korak od stana) ili
(supermarket u lokalu u unutrašnjosti)
...ono što retko stiže je - svež bakalar sa kojim mi ovaj forum iz Japana pravi zazubice.
Sušenog ima.
Nedavno dobijem katalog a u ponudu - svež iz Skandinavije.Čak i ne tako skup.
To nisam propustio.
Stigao je ovako ,sa ledom u kesi.
Dva komada,svaki od oko 1 kg.
Plus orada i brancin ,škampi,pa je moralo u dve ture na žar.
I tu napravim fatalnu grešku jer sam bakalar stavio na roštilj kao i ostalu ribu.Još sam je zbog veličine morao iseći u polutke a onda i dalje iseći na komade,jer nije mogla stati.
I šta se desi?
Kad sam hteo da ga prevrnem,bakalar se raspadao na komade.Onda sam shvatio zašto se pohuje ili kuva.To je takva tekstura mesa da ga pohovano drži,drugačije od orade ,brancina ,skuše..
Nisam u nevolji stigao slikati, ali nekako sam ga zavio u foliju,poluizmrvljenog, da se spase i dopeče.
Ispalo je na kraju ovako nespretno u foliji, mada je bilo super ukusno
Inače , za ovu drugu ribu , nema više lepljenja za žicu roštilja.Usavršio sam to.
Zagrejane žice roštilja( 7 min.) se premažu slaninom i nema lepljenja.Moglo bi i da se uvalja u so,kao u Thai, ali bi mi posle konzumacije trebalo bure vode da ugasim žeđ.
Ono što je čak i ukusnije od dobrog ribljeg roštilja ,jesu prilozi koji se na kraju ,dok još ima žara,stave na žicu,pečurke,plavi patlidžan,tikvice,lignje...
A ponekad i ovi škampi ,škotski,tvrđe opne od onih u Thai,više liče na male jastoge,ima mesa i u klještima
Ćerka obožava ovaj roštilj,kada stigne, a pamtiće ga kao što i ja pamtim očev .
Comment
-
-
Napravi ti gozbu za 10 ljudi. Ništa to nije bilo da se kupi u moje vreme.
Baš sam danas pravio phovani bakalar. Pojma nisam imao da može da se spremi drugačije, možda i ne može osim čorbe.
Da je meni došao u komadu kao tebi, ne bih ni prepoznao da je bakalar niti bih znao šta da radim sa njime. Ja tu ribu nikada u životu pre nisam video.
Tek kada sam pitao u pabu koja je, rekoše da je "tara" = codfish. Tek posle nađem da je to bakalar ili mi ti reče.
Već je isečen ali mora da se ispipa da nema kost unutra, pola ih ima kost.
Stvarno je mnogo dobro.
A da ima miris, ima. Neke komadiće koje sam odsekao stavio sam u zamrzivač pre nego što ih sutra bacim. U kesi za smeće osete se na 10 metara. I rukovanje svežom ribom traži da se ruke dvaput operu. Nekim čudom, ispohovan, nema nikakav loš miris.Azija, moja dežela.
Comment
-
-
Originally posted by onnut View PostZagrejane žice roštilja( 7 min.) se premažu slaninom i nema lepljenja.Moglo bi i da se uvalja u so,kao u Thai, ali bi mi posle konzumacije trebalo bure vode da ugasim žeđ.
[ATTACH=CONFIG]4408[/ATTACH]
Kada se poslužena riba otvori, ta koža se gurne u stranu, ne jede se osim ako neko baš hoće.Azija, moja dežela.
Comment
-
-
Kad smo kod soli, Thai je ne koriste za začinjavanje jela. Koristi se naam pla, riblji sos.
kako se pravi. Rayong je glavni proizvođač tog sosa.
Ovu ribu suše na suncu 1 dan. Ima je u izobilju
Pa je onda presuju, kao što se masline presuju za dobijanje maslinovog ulja
Azija, moja dežela.
Comment
-
Comment