Šta je bilo za klopu?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Genki_des
    Senior Member
    • Aug 2011
    • 771

    Ovako u stvari treba peci te pljeskavice: 8mm debelo meso. Da bude bas 8mm, treba dve olovke sa strane i oklagija.
    Postavi se grumen mesa na foliju na dasci, prekrije drugom folijom, sa strane se postave olovke preko folija



    i oklagijom se predje i izjednaci se. Niti daska niti oklagija ne dodju u dodir sa mesom.



    Tako tanke mogu da se pocepaju ali se prze bez ulja za 2 minuta po strani i budu res.



    Ja nemam bolji hleb od ovoga, to se prodaje kao "foccacia" i lici na nase lepinje.
    Gornji deo lepinje se natrlja u tiganju onime sto je pljeskavica ostavila tokom przenja



    I evo je: bolja nego one po sajmovima i Skadarliji



    Trebalo nam je 5 dana da pojedemo sta je ispalo od 1kg mesa i velike glavice crnog luka. Da malo prodje pa cu da napravim ponovo. Nisam ih jeo 25 godina i onda odjednom svaki dan.
    (Clone of Yoyogi)

    "My woman from Tokyo,
    She makes me see.
    My woman from Tokyo,
    She's so good to me"

    Deep Purple
    Woman from Tokyo
    "Who do we think we are", Album
    EMI, 1972.

    Comment

    • onnut
      Moderator
      • Jan 2014
      • 1220

      Kad smo kod pljeskavica...
      Večeras kod mene u ulici vidim ovu akciju

      Click image for larger version

Name:	2016-12-15 22.30.38.jpg
Views:	1
Size:	19.5 KB
ID:	17789

      Nešto mislim ...pa to je ekvivalent 45 THB .
      Šta za to mogu dobiti u Thai ?
      Možda samo pad tai na ulici u Kao Sanu.
      Ali taj pad tai je manja porcija a mesa bude u tragovima.

      Čak i neka druga jela sa cenama od 80-120 THB ne mogu po porciji da se mere sa ovolikom pljeskavicom u somunu.

      Jeftinija je sada hrana u Srbiji nego na Thai.

      Akcija je i za drugo

      Click image for larger version

Name:	2016-12-16 00.08.58.jpg
Views:	1
Size:	37.1 KB
ID:	17792

      Zašto akcija ?
      U mestu od 35.000 stanovnika gde je prosečna plata (za one srećnike koji imaju posao) oko 250 -300 €, ima ovih roštilja i pečenjara koliko hoćeš.A ljudi kući još i sami kuvaju.

      Click image for larger version

Name:	20161215_205649.jpg
Views:	1
Size:	39.4 KB
ID:	17791

      Pre neki dan, telefonom, narucim 7 ovakvih pljeskavica sa lukom i "urnebesom"( sir sa mlevenom paprikom).Za radnike -bio neki istovar vagona.
      Sve to i nešto soft pića i piva izašlo oko 1.500 din.
      Nije za taj iznos imalo smisla da uzimam gotovinski račun( fiskalni sam dobio) i knjižim to na teret firme.

      Ali to je danas dnevnica ovde.
      Attached Files

      Comment

      • yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4686

        Originally posted by onnut View Post
        Kad smo kod pljeskavica...
        Večeras kod mene u ulici vidim ovu akciju

        [ATTACH=CONFIG]1528[/ATTACH]

        Nešto mislim ...pa to je ekvivalent 45 THB .
        Šta za to mogu dobiti u Thai ?

        Tih 149 dinara , 45 THB, za to bi u Thai dobio cetvrtinu te pljeskavice. U Thai nema nista osim przenog pirinca na parcetu kartona i plasticna hoklica na Khao Sarn Rd.
        Ili zamrznuto gotovo jelo u 7-11.

        U Japanu je toliko konzerva koka kole.

        Evo slika sa ulice, satra, incidentno, nesto uporedivo sa tom pljeskavicom a garantovano neuporedivo po ukusu je skoro 4 puta skuplje:



        Ono sa desna, malo priblizeno, pizza i pivo preko 1,000 dinara. To ni u Japanu nije toliko, u restoranu porodicnom kao "Seizeria".




        Kako Thai moze da izgleda jeftin: topla klima, jeftin bungalov od lesonita, laka hrana koja bi takva bila jeftinija u Srbiji i eto utiska.
        Azija, moja dežela.

        Comment

        • Genki_des
          Senior Member
          • Aug 2011
          • 771

          Korankei, uz setaliste, ima radnji sa brzom hranom.
          Pecene seve, hvataju ih mrezama, ne love ih.



          To je seva, ja mislim.



          Ovo je pogled, dok se jede s'nogu iz plasticne posude



          Nisam ja jeo, zena kaze da je mnogo ukusno i uvek ih kupuje

          (Clone of Yoyogi)

          "My woman from Tokyo,
          She makes me see.
          My woman from Tokyo,
          She's so good to me"

          Deep Purple
          Woman from Tokyo
          "Who do we think we are", Album
          EMI, 1972.

          Comment

          • Genki_des
            Senior Member
            • Aug 2011
            • 771

            Nije samo azijska nego svetska kuhinja. U novom shopping mall AEON ima ovih 40-etak restorana sa svojim stolovima i poslugom. Ima i food court sa još toliko.



            Cena je visoka, za dvoje, all you can eat, bilo je 3,400 dinara. Uključena je self-serve hrana, salate, slatkiši, kroasoni, sladoled, kolači. Jeste dosta samo je duplo skuplje od normalnog ručka.



            Na ulazu se vidi šta sve ima. Mozda iz 40 zemalja, stoje zastavice, to i menjaju svake nedelje



            Imaš 70 minuta da jedeš i pijes (soft drinks, 20 vrsta čajeva, 20 vrsta kola i sokova)



            Tanjiri za samoposluzivanje imaju 9 malih udubljenja, da staviš šta hoćeš a da opet ne prepuniš.
            Kada završiš sa jednim tanjirom, uzmeš drugi



            Izbliza



            Tu počinje nevolja: hrana je spremana kvalitetno ali kao da niko nema pojma šta je njena "duša".
            Ovo vidim, kao francuska (ruska) salata a u njoj umesto kiselih krastavaca - jabuke.



            Tom yam gung, Thai supa, da ti neko ne kaže da je Thai, ne bi znao. Pogrešan ukus



            Druga serva, salate, ne ukusne



            Sladoled i puding u čaši, bilo je Ok



            Svejedno, najeli smo se, još sam jedući turski menamen rešio da ga napravim sutra za doručak. Verovatno će biti bolji nego njihov.
            (Clone of Yoyogi)

            "My woman from Tokyo,
            She makes me see.
            My woman from Tokyo,
            She's so good to me"

            Deep Purple
            Woman from Tokyo
            "Who do we think we are", Album
            EMI, 1972.

            Comment

            • yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4686

              Čuvajte se žute, napadaju vas zelene.
              Punjene paprike. U čemu je azijski element u ovom tradicionalnom srpskom jelu?

              U tome da je pirinač uvek skuvan i uvek raspoloživ, kao kafa u ofisu, dan i noć, uvek



              Ubaci se u smešu




              Stavi se u rernu 30 minuta da se zapeče.



              Toliko je ukusno da i samo punjenje može da se jede i bez paprika.
              Azija, moja dežela.

              Comment

              • Genki_des
                Senior Member
                • Aug 2011
                • 771

                Turski omlet, maneman (ili menamen). Nije to nama nepoznato a vrlo je lako da se spremi.



                Na ulju (ovde je bilo na puteru) se "saute", nije pravo prženje, negde do 60% povrće



                Dobro se umute 2-3 jajeta, posole i opet mute



                Stvar je u tome, kada se povrće prelije jajima, pusti se sve na vatri dok omlet nije 60% pržen (površina je još tečna), ugasi se vatra i ostavi pod poklopcem 3-4 minuta. To daje sundjerastu teksturu. Onda se prespe krupno seckanim peršunom.

                Vrlo je lako, spremao sam sa ćerkom i to joj je bila večera.
                (Clone of Yoyogi)

                "My woman from Tokyo,
                She makes me see.
                My woman from Tokyo,
                She's so good to me"

                Deep Purple
                Woman from Tokyo
                "Who do we think we are", Album
                EMI, 1972.

                Comment

                • yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4686

                  Bilo je pre dve godine ovde o Matsuzaka govedini, jednoj od tri (Kobe, Hiida, Matsuzaka) najkvalitetnije u Japanu.

                  Ovaj put smo išli u skuplji deo, zapravo, 3 puta skuplji. Cene su kao u dinarima, 5,000din za 200g komplet sa supom, salatom, pirinčem



                  4 porcije po 200g mesa, jedna od 150g.



                  Ovako su izgledali kompleti kada su stigli



                  To je to. Na početku nije izgledalo puno ali na kraju smo terali jedni druge da završimo.



                  Kada se prži na otvorenoj vatri, mast dok se topi kuva i meso i propada na vatru. Ispečen komad nema masti samo mek kao puter. Vezanih očiju neko ne bi pogodio da jede govedje meso.

                  Azija, moja dežela.

                  Comment

                  • yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4686

                    Nagoya firma, vrlo popularni restorani za ručak ili obrok koji nije izlazak na večeru. Ima 1,300 restorana u Japanu (MacDonalds ima 3,300).

                    CoCo Curry House.

                    Idem bar 3 puta mesečno, imam jedan restoran blizu firme. Ovo je svinjska šnicla, kao bečka samo drugačije pohovanje. Sve im je vrlo ukusno a još jedan dobar znak je da svo osoblje u mom Curry House isto, niko nije ni došao ni otišao za svih 11 godina koliko tamo idem.



                    Ovo su pohovane školjke.



                    Cene svih jela su 700-900 dinara. Obavezno pitaju koliko ljut kari da bude, od 1 do 5.
                    Azija, moja dežela.

                    Comment

                    • yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4686

                      Japan skup, pa skup...evo cena is supermarketa gde se običan svet snabdeva. Meso.



                      Pileće grudi, 437g, dinara 318.

                      Brijana govedina, 210g, 619 dinara.

                      Australijska goveđa šnicla, 150g, 598 dinara. Još je na uvoznu govedinu tarifa 100%.

                      Možda je i skuplje nego u Srbiji ali ne obara snogu.
                      Azija, moja dežela.

                      Comment

                      • yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

                        Sardine, konzerva. Nisam ih jeo od JNA pre 30 godina. Mislio sam, uvek su velike, imaju kičmu, neukusne. Tada ih je bilo 5-6 u konzervi.
                        Možda su "Mirna" Rovinj i "Adria" Zadar ("Eva") imali i bolji ulov samo se slao u izvoz.

                        U supermarketu kupim konzervu sardina iz Kyoto Prefecture.



                        A one male, već očišćene, 14 ih je bilo u pakovanju. Tope se u ustima.

                        Milina za riblju paštetu.
                        Azija, moja dežela.

                        Comment

                        • onnut
                          Moderator
                          • Jan 2014
                          • 1220

                          I ja sam danas pojeo jednu.
                          Uvek ih imam u frižideru.
                          Uglavnom su iz Hrvatske

                          Click image for larger version

Name:	2017-04-25 19.59.12.jpg
Views:	1
Size:	24.3 KB
ID:	18519

                          I sada ih je 5-6 u konzervi i moram ih očistiti i izvaditi kičmu.

                          Malo se samo promenio dizajn ambalaže.
                          I sada ima onih "Eva" ( bila je čuvena reklama sa onim plavo belim moržom).

                          Ne samo da ih volim nego su sardine danas jedna od retkih riba koje su iz izlova a ne iz tova, kao krupnija riba, gde se daju hormoni i sl.

                          Comment

                          • yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4686

                            Sada je Srbija njima "za izvoz", možda su se popravile u odnosu na prošli vek.

                            To što sam ja dobijao kao vojnik su možda i onda bile druga ili treća klasa.
                            Azija, moja dežela.

                            Comment

                            • Genki_des
                              Senior Member
                              • Aug 2011
                              • 771

                              Ovo sam prvi put video sinoć: lubenica se jede kašikom i da se soli.
                              Naručuje se kao 1/16 ili dva trougla.



                              Ovako dođe na sto, kao sa slike. So i kašika




                              Kašika je specijalna, kao trozubac



                              Meni semenke ne smetaju, nikada ih ne vadim ali ovaj put sam rešio da probam kašiku



                              Stvarno, sa njom ide lakše nego vrhom noža



                              I lepo zaseca da se njome jede



                              Ode cela kriška



                              Baš ću da potražim da kupim.
                              (Clone of Yoyogi)

                              "My woman from Tokyo,
                              She makes me see.
                              My woman from Tokyo,
                              She's so good to me"

                              Deep Purple
                              Woman from Tokyo
                              "Who do we think we are", Album
                              EMI, 1972.

                              Comment

                              • yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4686

                                Nađem i tu kašiku za lubenice u radnji (velemarketu) za industrijski ketering (tu restorani kupuju sve za kuhinju i ja sam odavno kupio profesionalne tiganje i šerpe).
                                Samo 200 dinara.



                                Uz "džep" hleb sa kajganom, salatom i paradajzom, bilo je za doručak.
                                Azija, moja dežela.

                                Comment

                                Working...
                                X