Tajland, prvi put

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mekong
    Ljubim miris napalma u zoru...
    • Dec 2011
    • 656

Vec sam pominjao alternativu ulicnoj hrani. Svaki 7-11 ili Lawson, FamilyMart ima jeftina zamrznuta Thai jela. Ovo je 7-11 ispred moje zgrade.

Ima bar 10 razlicitih jela (ukljucujuci i spagete, nije Thai). Sa leve strane se vide mikrotalasne pecnice i ko god kupi neko od tih jela, obavezno ga pitaju da mu ga zagreju na licu mesta

Ovo je "krapao gai", jedno od najcescih na ulici. Mlevena piletina sa bosiljkom i ljutim papricicama.

Kosta 35 THB (manje od 1 EUR) i ukus je, dobro, nije kao isto to za 150THB u boljem restoranu ali je bolje nego najjeftinije sa ulice. Isto je ljuto, deca ne bi mogla da jedu. Pirinac je ispod glavnog dela.

Posle tri godine sam ga opet jeo sinoc (uz proteste moje zene sto ne jedem njeno) samo da bih ovo napisao.

Jos nesto, ako se neko otruje ili dobije dijareju, prvo ga pitaju gde je jeo. Sasvim je druga stvar kada se kaze "sa ulice" ili "iz 7-11".
    Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• onnut
      Moderator
      • Jan 2014
      • 1220

Gotovih jela,kao po pravilu, ima ne samo u 7-11, već i u drugim šoping lancima:npr.Tops ali ubedljivo najviše u BIG C i BIG C EXTRA ( bivši Carefour).Ali tu nije zamrznuta.Cene su tako 35-70 THB.
      U BIG C , ako recimo , dođeš na štand sa ribom/seafood pa nešto izabereš , oni će to očistiti(ima to sad već i kod nas) ali i ispržiti obićno na palminom ulju.Vidim negde i električne roštilje.Usluga se ne naplaćuje.

Isto je sa voćem.Ja npr. obožavam njihov ananas.Svi znaju za onu prodaju na ulici.Ništa joj ne fali.Ponekad se istina može desiti da onako sladak ,ako je duže napolju, mada rashlađen, poćne malo da kisi,uzima se golim rukama..
      Ja najčešće to i uzimam u supermarketu.Em je nešto i niža cena,em veći izbor, em ga uzima sa rukavicama.Onda ga oni tamo očiste,iseku a ja u hotelskoj sobi već imam frižider i tako ceo dan po volji ga imam .
      Ni ovde se usluga čišćenja,pakovanja u posudu,oblaganja folije ne naplaćuje.
      Ali oni obično već imaju tamo na štandovima isečenog voća i ovog isprženog seafood/ribe.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4687

Originally posted by onnut View Post
        Gotovih jela,kao po pravilu, ima ne samo u 7-11, već i u drugim šoping lancima:npr.Tops ali ubedljivo najviše u BIG C i BIG C EXTRA ( bivši Carefour).Ali tu nije zamrznuta.Cene su tako 35-70 THB.
        Ima i tu zamrznute samo ti supermarketi obicno nisu na prolazu onima koji su u Thai prvi put. To je vise ko tamo zivi ili je na duze. Zato sam prvo i rekao 7-11.

Isto kao prethodno jelo, duplo skuplje, iz Tesco. Firma je "CP", ona je vodeca. Nesto je vece jelo, 75THB, nije ni vece ni bolje toliko da bude duplo skuplje ali evo ga.

Azija, moja dežela.

Comment

• Colonel_Kurtz
          Horror. Horror.
          • Dec 2011
          • 185

Ko dolazi u Thai na rad ili iz nekog razloga ostaje godinu dana ili duze, da se uzme Internet, ovo su cene:

AIS je daleko najbolja firma, uzeti sa njima kada god moze. Imaju najbolje i najjace pokrice cele zemlje. Ovaj stand je bio jedne nedelje ispred moje zgrade. Wireless, moze router da se ponese sa sobom kada se putuje (velicine je kao pola laptopa, nema baterije, onaj beli sto stoji na kutiji na standu).

Drugo resenje je iPhone i mesecna pretplata preko AIS. Mora da se uzme njihova SIM kartica. 1,500THB mesecno (~40EUR), unlimted. Ovo i kucam dok mije iPhone router na koji je WiFi zakaceno 4 laptopa u kuci u Bangkoku.

Kupio sam "True" router, 2,000THB (50EUR) i najskuplju pretplatu (780THB, 20EUR) za mesec dana i to je beskorisno smece, bacio sam pare. Necu vise da cujem za tu firmu.

Trece resenje je, opet AIS, USB router, kao memory stick, da se ukljuci u laptop. To sam imao pre 3 godine, ne znam cene sada, super je radilo.

Za bilo koju opciju, za stranca treba da se pokaze pasos (prihvataju fotografiju pasosa gde je slika, ja sam je imao u iPhone).
          In the darkness of the jungle,
          We are merry jungle people.
          Ooo-jungle people,
          We are happy people.

"Jungle People"
          Soulful Dynamics
          Columbia, single, 1976

(clone of Yoyogi)

Comment

• onnut
            Moderator
            • Jan 2014
            • 1220

Ovo su baš korisne informacije.
            Za većinu.
            Par puta smo još na aerodromu ,promo, dobijali njihove SIM kartice.
            Uvek kažem da hoću a nikad ih nisam aktivirao.

Ali , tamo, na način kako ja letujem, uz moje određene specifičnosti -skoro da mi ne treba ništa.

U svakom hotelu imam wi-fi.
            I to ne samo u hotelskoj sobi.
            Na Ko Samuiu na primer,u hotelu , uz sam bazen i uz plažu,more , na palmi je zakačen router.Dok ležiš na ležaljci, u vodi,.. da budeš uvek on-line.
            Viber, WhatsApp...da te informativna aždaja ne ostavi na miru čak ni tamo na odmoru.
            Toliko- da ćerci moram da ograničavam korišćenje jer primećujem znake zavisnosti.
            Šta onda znači odmor,more...ako si stalno on-line .

Ja sam specifičan.
            Tamo na odmoru najčešće i ne nosim telefon uz sebe.Ostavim ga u sefu.Već sam u romingu.Imam wi-fi.Tu je Viber.Primam samo poruke koje posle pregledam ,selektiram i onda se eventualno javim.
            Nosim ga samo ponekad kad znam da ću nešto fotografisati.U poslednje vreme malo više.
            Ili na primer u Pataji.
            Mislim da je sada već cela promenada , uz more,pokrivena wi-fi.Tako su bili najavili.

Comment

• Colonel_Kurtz
              Horror. Horror.
              • Dec 2011
              • 185

To je u redu, mozda vise i nema smestaja bez besplatnog Wi-Fi.
              Ooo-jungle people,
              We are happy people.

"Jungle People"
              Soulful Dynamics
              Columbia, single, 1976

(clone of Yoyogi)

Comment

• Colonel_Kurtz
                Horror. Horror.
                • Dec 2011
                • 185

ATM kartice u Thai. Moje iz Japana i Australije rade. Ako su srpske radile u Grckoj ili Turskoj, radice i ovde.

Sta je bitno: koliko moze da se podigne i koja je tarifa.

Na primer, mnoge banke dozvoljavaju max 20,000THB (~500 EUR). Jedino Bangkok Bank daje 25,000THB po podizanju u jednim danu.

Tarifa Siam Commercial Bank na 20,000THB (njihov dnevni max) je 300 THB (~7.5 EUR).
                Tarifa Bangkok Bank na 25,000THB (njihov dnevni max) je 200 THB (~5EUR).

Odmah se vidi, podici vise, za manju tarifu.

BKK Bank ATM, od danas:

Moze da se podigne i manje ali je tarifa ista.
                Ooo-jungle people,
                We are happy people.

"Jungle People"
                Soulful Dynamics
                Columbia, single, 1976

(clone of Yoyogi)

Comment

• Mekong
                  • Dec 2011
                  • 656

Ostati u Thai 6 meseci.
                  Viza koja traje 6 meseci i daje vise ulazaka i izlazaka, nijedan ostanak duzi od 2 meseca. Moze da se produzi u Thai 3 puta po mesec dana, kosta 50EUR svaki produzetak.
                  Tehnicki, moze da se ostane 9 meseci na tu vizu.

Ceo vizni sistem je smisljen da onemoguci ljude da zive u Thai na turistickoj vizi. Kada ti istekne, nema nove narednih 6 meseci.

Phuket bude prva stanica i baza.
                  Moze, sto da ne.

Na sajtu Thai ambasade u Zagrebu kaze da se moze dobiti turisticka viza u trajanju od 6 meseci sa vise ulazaka u zemlju. Avionska karta u jednom smeru.
                  To je informacija koju dobijes u svakoj ambasadi, ne samo u Zagrebu. Vec sam gore rekao kako to radi.

Vidi post #26.

ostale vize(Kambodza,Vijetnam,Malezija), vaditi ih pre polaska u Thai ili iz Thai?
                  Najbolje da odes na sajt

www.thaivisa.com

Tamo sam bio moderator 5 godina.
                  Oni tamo imaju sve moguce i nemoguce situacije za vize. Meni ne treba viza ni za jednu od tih zemalja (Australia passport) tako da ne znam tacno. Dok sam pratio, oni kojima treba viza su je dobijali u Bangkoku za jedan dan. Ako vec ides u Zagreb ili imas neku agenciju, vidi sa njima da ti to srede unapred (smestaj i trosak oko viza u BKK bi bio verovatno veci trosak nego da ih imas odjednom).

Vakcinacije. Znam da si mi pre rekao da mi ne treba nikakva vakcinacija za Tajland,da slucajno ne znas da li je i komsiluk bezbedan bez vakcine.
                  Mislim da ti ne treba nikakva vakcinacija ni za jednu od tih zemalja.

Da li uzeti putno zdravstveno osiguranje?
                  Ako to nemas, smatraj da ne treba ni da putujes. Ja sam uzeo za Thai za celu familiju i juce smo imali incident koji je rezultovao jednom noci u bolnici (za zenu) i kostalo je 45,000THB (1,500 dolara). Bas cu da vidim da li cu uspeti da to naplatim, postovacu ovde kako je proslo i dati sajt tog osiguranja. Danas je bolnica poslala mail da je ta firma odgovorila na njihov (bolnice koja je pruzila medicinske usluge) upit ko to placa i rekla da im treba 60 dana da odluce.

Bezbednost i mesta za izbegavanje
                  Azija je bezbedna. Jedine nebezbedne zemlje su Filipini i Papua Nova Gvineja, zacudo, otkud bas njih dve, hriscanske.

Sto se novca tice,kes ili kartice?
                  Kartice, svakako. Ako kartice iz Srbije rade u Turskoj ili Grckoj ili bilo gde u Evropi, radice i ovde.

Videti post #37 gore iznad tu ima oko kartica i limita i tarifa za podizanje kesa, od pre neki dan.
                  Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

Comment

• Mekong
                    • Dec 2011
                    • 656

...za neke zemlje ti trebaju tranzitne vize,ako se zadrzis duze od 8 sati na aerodromu,koji nema medjunarodnu zonu.
                    Emirati imaju direktan let za Phuket, sigurno ih ima jos. Ne mogu da zamislim kako bi se nasao na nekom aerodromu koji nema medjunarodnu zonu za putnike koji cekaju vezni let. Ako se to i desi, daje se papirna viza dok se let ne realizuje. To je visa sila, nije pod kontrolom putnika.

... naci neku pristojnu garsonjeru ili eventualno jeftiniji hotel za max 400e mesecno.Samo da je do 2km od plaze,da je relativno tiho,cisto i da ima net.
                    Vidi Tajland 6 meseci.

Za 400EUR mozes da nadjes sta hoces, ako je za 1-2 osobe, na samoj plazi, za upola te cene. Slika na linku je iz Hua Hin, prosle nedelje sam bio tamo, sve je isto + ima jos vise smestaja u ponudi, na samoj plazi.

Hua Hin plaza je nista prema onima u Phuketu, mislim da bi cene tamo bile iste osim sto bi bilo malo u zaledju ali sigurno blize od 2km.

Za zdravstveno, sacekaj malo da vidimo da li cu ja uspeti da izvucem pare od njih, to bi trebalo da se zna za mesec dana od danas. Ako uspem, stavicu link. Iako ne uspem, opet cu staviti.

Drzavni je zahtev da stranci koji su na penzionerskoj vizi godinu dana (produzavaju dok su zivi) imaju 1,000 EUR mesecnih prihoda (potvrda od ambasade). To je vise nego dosta, u Thai je kupovna moc 1,000EUR verovatno jednaka onoj od 3,000EUR u Spaniji ili Grckoj.

Comment

• Mekong
                      • Dec 2011
                      • 656

Originally posted by Mekong View Post
                      Drzavni je zahtev da stranci koji su na penzionerskoj vizi godinu dana (produzavaju dok su zivi) imaju 1,000 EUR mesecnih prihoda (potvrda od ambasade). To je vise nego dosta, u Thai je kupovna moc 1,000EUR verovatno jednaka onoj od 3,000EUR u Spaniji ili Grckoj.
                      Ovo sto rekoh to je za Thai locals, oni znaju gde sta da kupe, da skuvaju, imaju sve u domacinstvu.

Tako, 1,000EUR mesecno u Thai bi bilo, za samog stranca, bez Thai zene, nekih 1,500-2,000EUR.

Comment

• Mekong
                        • Dec 2011
                        • 656

Ako cu dati par stotina evra za osiguranje,onda ocekujem da dobijem potpunu refundaciju u slucaju nezgode.

To ide ovako: dobijes ponudu koji plan da izaberes. Ima da ti platis prvih 1,000THB, prvih 2,000THB, ili da platis nista, da dobijes potpunu refundaciju.

Tako i cena zavisi.

Za 2 meseca, 0 licnog placanja, za 40 godina staru osobu, bilo je 120EUR. I to samo za jednu zemlju, Tajland.

Kao sto rekoh, da vidimo kako cu da prodjem sa mojim zahtevom za povracaj, to cu poceti u nedelji 22. avgust.

Comment

• Mekong
                          • Dec 2011
                          • 656

Putno zdravstveno osiguranje

Osiguranje mi poslalo email i zvali me (moju zenu) licno, pre 5 minuta. Kazu:

************************************************** *******************************************

Dear Member:
                          We are sending you this courtesy email to follow up on your medical condition on 08/09/2016, we hope that you are feeling fine. We contacted the Sirakin Hospital in Bangkok and they advised us that you have been discharged. As you paid upfront for the medical service rendered at this facility, we would like to assist you in the reimbursement process. Please provide us with all the medical records including the medical report, the invoice and the receipt of payment in regard of this medical condition. Please be advised that the reimbursement process will take 45 to 60 business days from the last date that we receive all the document required for the claim to be reviewed and processed. Awaiting your reply, thank you for your collaboration in this matter.
                          If you have any questions regarding this matter, please do not hesitate to contact me at your convenience,

Kind Regards,

Dr. Georges Fawaz, FMG -
                          International Medical Case Manager- Arabic/French/Spanish/Wolof (dilect)/English Division
                          Ph: 1 (305) 775-5449
                          F : 1 (305) 407-1591

************************************************** *******************************************

Bas da vidimo da li cu dobiti pare nazad.
                          Kazu da im trebaju skenirani racuni, email, ne sam originalni papir.

Bilo je 0 placanja sa nase strane, u ugovoru. Nije ovo zavrseno ali odnos tog osiguranja i njihov Customer Service za sada ohrabruje.
                          Ovo se desilo za manje od 24 sata od izlaska iz bolnice.

Comment

• onnut
                            Moderator
                            • Jan 2014
                            • 1220

""...ostale vize (Kambodža,Vijetnam,Malezija)vaditi ih pre ili na dolasku u Thai..."

Kad si u Thai uvek fali vremena.
                            Zašto ga gubiti na vađenje viza?
                            Moje pravilo je da vadim ovde ako ima ambasada u Beogradu.
                            Tako sam ovde vadio vizu za Maleziju i Indoneziju.
                            Ima još i Mijanmar.
                            Navodno otvoren je i konzulat za Tajland.
                            To bi značilo da ne treba ići za vize u Zagreb ili Budimpeštu.Ali u praksi nisam još čuo da to funkcioniše.
                            To vađenje viza za Maleziju i Indoneziju nisam ni završavao za jedan dan,mada je moguće ako je žurba.Hoće tada da izađu u susret.

Sa druge strane kada sam putovao za Kambodžu vizu sam vadio u Bangkoku.Završava se momentalno-po ispunjenju formulara i uplati.

Click image for larger version

Name:	Point Blur_Aug112016_222825.jpg
Views:	1
Size:	38.7 KB
ID:	17661

Vidim da je cena bila 20 US$ a za dete besplatno.Važila je 3 meseca.

Za Vijetnam mislim da može da se dobije na aerodromu ili online.

Comment

• onnut
                              Moderator
                              • Jan 2014
                              • 1220

..."putno osiguranje"...

Šta ima da rade 60 dana ?
                              Pa to je zamajavanje.Kao da Vučić sastavlja vladu.
                              U doba kada formulari/papiri prostruje planetom u realnim sekundama.
                              Ako vrdaju, upoznaš ih sa činjenicom da imaš/uređuješ forum sa temom turizma.
                              Sigurno im ne treba negativna reklama.

Mnogo godina ranije,priznajem, nisam uzimao putno osiguranje.
                              Sve dok nisam platio školu.
                              Mesto problema:Bali.
                              Akter:žena.
                              Problem: pad pritiska i nesigurnost u hodu.
                              Razlog: Par dana pripreme za put.Naporan let do Thai bez spavanja (dosta dece u avionu).Stiglo se popodne a ujutru u 6 am let za Bali.Spavalo se negde u Bang Na a kao i da nije jer se do kasno lutalo centrom BKK.Poželelo se.I onda posle 2 takve noći/dana i nagle promene klime prvi dan na Baliju desi se taj problem.
                              U bolnici smo bili ne više od 1 h.Nisu ništa ni radili.Ako izuzmemo merenje pritiska .Svelo se na neka pitanja i popunjavanje formulara.Pritisak se normalizovao sam od sebe.
                              Platio sam to 50 €.
                              Srećom.A šta bi bilo da je bilo nesto gore?

Od tada obavezno uzimamo osiguranje.
                              Obično " Uniqa " .Osnovni paket.
                              Mislim da je to do 20.000 € osiguranja.
                              To nas za mesec dana košta par hiljada dinara.
                              Uopšte nisam obraćao pažnju na to da li ja plaćam i do kog iznosa.
                              S obzirom da nije velik iznos uplaćen verovatno nije 0 već bih ja morao platiti a oni (ako) vrate kasnije.
                              Ubuduće ću obratiti pažnju na takve stvari.

Srećom nijednom ga nismo naplaćivali.

Comment

• Mekong
                                • Dec 2011
                                • 656

Na letu Japan - Thailand, Thai Airways, uzmem jedan viski. Bio je ovaj, "Hong Thong".

Licilo je na viski, pomislih zbog visine ima drugaciji ukus, probacu ga na zemlji.

Nije dobar. Ako su Ballantines i Johny Walker nulti stepen viskija, ovaj je losiji, tesko moze da se pije cist, treba cola da se mesa.

Ne preporucujem.

Ova druga boca, Sang Som je Thai rum, isto ide uz kolu ali je 20% jeftiniji. To preporucujem.

Comment

Working...
                                X