Nisam imao pojma da na Braču ima aerodrom.
Napravljen 90-ih.
I to aerodrom Bol na litici mesta u kome boravim.
Nisam primetio nikakvu aktivnost aviona.
Brda iznad Bola gledajući sa Zlatnog Rata.

Inače, u zaleđu mesta su vinogradi i maslinjaci

U nekim maslinjacima su drvene kućice za prodaju maslinovog ulja

Ova je malo iznad hotela .
U maslinjaku se prodaje ulje koje je dobilo nagrade i u Njujorku.
Koliko god da je hvaljeno,probao sam i to i još
neke ,ovde, i svako me "pali" u grlu.To je zbog aktivnih materija polifenola ,koja,navodno, daje kvalitet maslinovom ulju i ima ga najviše u zelenijim maslinama.
Nisam kupio nijedno.Nije mi prijalo pa neka ga hvale i nagrađuju.
Moja stara mati kaže - masline se tresu da otpadnu, zrele , i onda od tih se cedi ulje, a ne od zelenih kako sada propagiraju.
Pa valjda je stvoritelj zamislio da se plodovi jedu zreli!
Tako su pričali da svinjska mast ne valja,holesterol i sl., i da se prelazi na ulje.A sada sve više se pokazuje da se pečenjem ulja pojavljuju kancerogeni elementi i da je pečenje na masti zdravije a ulje da ide hladno u salate.
Hvala,maslinovo ulje ću kupiti u marketu,špansko, em mi prija ,ne pali u grlu, em je puno jeftinije.Pa neka je miksano kako mi tvrde ovi ovde.
Ovde na Braču je cena ,ovih, 30-50 EUR za 0.75.
Nego da se vratimo na avijaciju.
Tačno iznad mesta Bol, na ovoj litici, na zaravni je taj aerodrom.Nit se vidi nit se nešto čuje.

Pista je duga oko 1700 m i tu sleću A319,Embraer 190,Boing 737, aparati sa oko 150 putnika.
Sad je proširuju na 2500 m.

A baš sam se pitao kako su toliki stranci stigli na Brač, nije valjda samo trajektima.
Jeste,da trajejekti iz Splita, idu na sat,sat i po, možda 10 dnevno,sa otprilike 100 automobila i oko 200-300 putnika.

Letovi su operativni ,sada u sezoni, otprilike svaki drugi dan po 5-6 letova: Zagreb,Linc,Grac,Švajcarska,Slovačka,Luxemburg...
Napravljen 90-ih.
I to aerodrom Bol na litici mesta u kome boravim.
Nisam primetio nikakvu aktivnost aviona.
Brda iznad Bola gledajući sa Zlatnog Rata.
Inače, u zaleđu mesta su vinogradi i maslinjaci
U nekim maslinjacima su drvene kućice za prodaju maslinovog ulja
Ova je malo iznad hotela .
U maslinjaku se prodaje ulje koje je dobilo nagrade i u Njujorku.
Koliko god da je hvaljeno,probao sam i to i još
neke ,ovde, i svako me "pali" u grlu.To je zbog aktivnih materija polifenola ,koja,navodno, daje kvalitet maslinovom ulju i ima ga najviše u zelenijim maslinama.
Nisam kupio nijedno.Nije mi prijalo pa neka ga hvale i nagrađuju.
Moja stara mati kaže - masline se tresu da otpadnu, zrele , i onda od tih se cedi ulje, a ne od zelenih kako sada propagiraju.
Pa valjda je stvoritelj zamislio da se plodovi jedu zreli!
Tako su pričali da svinjska mast ne valja,holesterol i sl., i da se prelazi na ulje.A sada sve više se pokazuje da se pečenjem ulja pojavljuju kancerogeni elementi i da je pečenje na masti zdravije a ulje da ide hladno u salate.
Hvala,maslinovo ulje ću kupiti u marketu,špansko, em mi prija ,ne pali u grlu, em je puno jeftinije.Pa neka je miksano kako mi tvrde ovi ovde.
Ovde na Braču je cena ,ovih, 30-50 EUR za 0.75.
Nego da se vratimo na avijaciju.
Tačno iznad mesta Bol, na ovoj litici, na zaravni je taj aerodrom.Nit se vidi nit se nešto čuje.
Pista je duga oko 1700 m i tu sleću A319,Embraer 190,Boing 737, aparati sa oko 150 putnika.
Sad je proširuju na 2500 m.
A baš sam se pitao kako su toliki stranci stigli na Brač, nije valjda samo trajektima.
Jeste,da trajejekti iz Splita, idu na sat,sat i po, možda 10 dnevno,sa otprilike 100 automobila i oko 200-300 putnika.
Letovi su operativni ,sada u sezoni, otprilike svaki drugi dan po 5-6 letova: Zagreb,Linc,Grac,Švajcarska,Slovačka,Luxemburg...
Comment