Tajland: Hua Hin letovaliste

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mekong
    Ljubim miris napalma u zoru...
    • Dec 2011
    • 656

Kao Takiab, ribarsko selo. Ona legendarna ulica uz kanal je iza ovih kuca, gledano sa pristanista Hua Hin - Pattaya ferry.

Ovo joj je prilaz i to je jos dobro

Tu je stalna guzva, nema parkinga, ovi sto cekaju je da im isprze ribu, moze da traje i sat vremena

Ovi kupuju da nose i sami spreme

Nisam se nijednom zaustavio. Jedno vece odem, moze da se naruci i da se tu jede, svi zatvore pre 21:00

ali psi lutalice, jednostavno mi nije palo na pamet da jedem u tom krshu

Na cenu od 450THB za seabass u restoranu, ovde bi bilo (isti je izvor, isti ribari) mozda 420THB.
    Nijednom nisam stao, restorana ima na desetine u neposrednoj blizini i svi se snabdevaju odatle.

To je dobro ko tu zivi pa pravi rostilj u dvoristu. Na 5 dana i da zasmrdim ceo apartman i jos da nemam sosove i sve sto restoran ima, za beznacajnu ustedu, nije mi se htelo. A ribu smo jeli svaki dan i za rucak i za veceru, kao sto sam i nameravao.
    Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• onnut
      Moderator
      • Jan 2014
      • 1220

Pažljivo sam pročitao o ovom ribarskom selu ali nisam stigao komentarisati.

Tu je taj ribarski kanal iza brda Kao Takiab kod one stepenaste zgrade.

Click image for larger version

Name:	Stepenasta zgrada ribarskog kanala.jpg
Views:	1
Size:	19.4 KB
ID:	19776

Po onom što si opisao zaključujem da je to ribarsko selo izvikano/izreklamirano a cene ribe neprimereno visoke za "prvu ruku" i još takav krš.

Kažeš da je riba seabas oko 420 THB a u restoranima okolo skoro isto 450 THB.

Ne znam dali je to skočila cena ribe ali ja sam npr. red snaper (sličan kvalitet) u Hua Hinu svako veče jeo za 150THB (cene su bile standardne oko 200 THB) na glavnom Night Marketu Cittadela iznad Hiltona.

Evo upravo slike iz Hua Hina , ovaj red snaper na stolu,krupan primerak(uporedi sa čašom)- 150 THB.To je pre 3 godine.

Name:	20150702_211334-1-1.jpg
Size:	30.7 KB
ID:	19777

Istu ribu sam,prošle godine ,na skupom Ko Samuiu ,uveče na glavnoj ulici, plaćao 300 THB.
      Ne mogu da verujem da je toliko skočila cena i to u prestonici seafood- Hua Hinu.

Baš sam hteo i ranije da pitam da li prodaju samo svežu ribu pa da je pečeš u apartmanu ili peku oni tu gde prodaju.

To sa spremanjem u sobi jeste velik problem.Mi smo prošle godine ,u apartmanu u Singapuru,jedan dan pekli meso i bilo je strašno.Em se zadimilo da smo strahovali da će se aktivirati alarm em se apartman danima osetio na pečenje.

I još kažeš- toliki red za pečenje na ulici i ti psi,krš...nema šanse.Isto bih i ja uradio.

Ja,koji volim ribu i još dođem u zemlju Thai koja je vrh u pogledu njene svežine a trebalo bi biti i jeftino, uvek imam nerešiv problem sa njom - a to je način spremanja i vreme dostupnosti.

Tokom dana ,ručka, spremaju je deep freid u onom teškom palminom ulju koje me ubi.
      Ili,kao ovaj seabas ,na tvojoj slici,koji je spreman na drugi način- na pari.Ali tu sam par puta naleteo na gnjecavo,polusirovo, pa mi se i tako zgadilo.

Ono što smo mi ovde navikli je Mediteranski stil na žaru i poželjno u pacu(maslinovo ulje,beli luk,peršun,limun).

Ali ti roštilji se pripale tek uveče pa u krevet sa punim stomakom.

Nešto ovako slikano uveče u Hua Hinu

Name:	20150630_210716-1.jpg
Size:	45.4 KB
ID:	19778

Ali i tu nije kraj problemu.
      Hajde što nema takvog paca,da i preživimo,ali on mi zamota ribu u ovu Al foliju(vidi se levo od ribe) pa nema ni onaj šmek na dim.
      PS/ ovu na slici sam tražio da mi ne zamotava.

Ima i onih rečnih riba koji uvaljaju u so, to volim, ali...posle se upalim a žeđ nikako ugasiti...a još veče...pred spavanje.

I , za kraj, sa decom u pesku,da malo ulepšamo sliku Hua Hin plaže kod Hiltona ,fotografisao 2015.

Name:	20150629_182736-1.jpg
Size:	33.9 KB
ID:	19779

Comment

• Mekong
        • Dec 2011
        • 656

Originally posted by onnut View Post
        Nešto ovako slikano uveče u Hua Hinu

[ATTACH=CONFIG]3840[/ATTACH]
        Ta riba je i sada mislim 150-200THB. Prošle godine kada su napravili raciju na Burmance, 1.1 milion iliegalnih je napustilo Thai, pola njih je radilo na ribarskim brodovima. Tada su rekli cene će da idu gore bar 50%.
        Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

Comment

• Mekong
          • Dec 2011
          • 656

Pet dana sam za ručak i večeru jeo ribu. Ovaj restoran (Pupen, kao u Pataji) sam mislio da je glavni.

On je jako uočljiv na račvanju puta za plažu i ribarsko selo. Čudilo me da nije bilo ni žive duše, kada su videli da ćemo da se vratimo, rekoše imaju party za osoblje, svi su tamo...a nije bilo natpisa da se nešto dešava

Seafood večera

A riba došla isečena, bile su same kosti, kao da su sečenjem zamaskirali da to neko nije pojeo večeru pa su reciklirali.

To je bilo 1,200THB. Tamo više neću da odem.

Comment

• Mekong
            • Dec 2011
            • 656

Ovo je bilo najbolje od svega, Rua Rim Tran restoran. Dok mi neko ne kaže da je i on izvikan (sada kada uporedim slike, onaj La Mer nije bio najbolji).

U ribarskom selu se vidi sa druge strane kanala, kao brod, slika od ove godine

Ova slika je stara, 2004. sada ima više zgrada, ona što je bila u gradnji odavno je useljena

Nezgodan mu je prilaz, ko ne zna i ko je bez kola ne bi znao kako da dođe do njega. Od ovog znaka u malu ulicu restoran se ne vidi

Kad već dođeš do njega,

Pogled iz njega na kućice ribarskog sela, ona gužva je sa druge strane njih

I on se zatvara u 21:30 kao i mnogi ostali, bili smo među poslednjim gostima

Sa 2 piva je bilo 1.450THB.

Eto, u taj i onu vojnu bazu ću ponovo da odem. Thai služenje piva: sa ledom

Comment

• Mekong
              • Dec 2011
              • 656

Dnevni izlet iz Hua Hin. Prachuap Khiri Khan

Mesto ima vojnu bazu (ne znam koliko funkcionalnu) i lepotu 3 zaliva i lepog mora.

Pre nego što pređemo na istoriju, plaža je verovatno lepa po lepšem danu

Radni dan, malo posetilaca

Ručak, za male pare, tako i ukus

Radnim danom, cela plaža je tvoja

Dugačka na obe strane (loš dan, kiša)

Tu, malo istorije. Japanci su napali Thai dan pre Pearl Harbour

Spomenik, bitka za Prachuap Khiri Khan

Pa onda iznenadno primirje (praktično, predaja Japancima), branioci nisu mogli da veruju da im neko naređuje da prekinu sa brobom

Na spomeniku Thai kao slave

Dok Japanci stoje mirno. Šlepujući se uz pobednike (US, GB, Francuska, Rusia, Kina) ko može Thai da zabrani da se diče.

Zatečeni, iznenađeni, Thai su sa ovog air field probali da polete i bombarduju Japance ovim avionima, bombama od 50kg, Japanci ih oborili smesta, sva tri koja su uzletela

Rekonstrukcija kasarne iz koje izašlo 42 Thai da poginu. To su jedine žrtve 2. Svetskog rata iz Thai. Tvrde, poginulo je 120 Japanaca, čak i wikipedia (smeće) kaže (Thai UDBA verovatno autor teksta) da je poginulo preko 400 Japanaca.

Brdo, na koje su pobegle porodice oficira

Tu možeš da se popenješ da vidiš zalive

Ali kontrolisano. Izmere ti lekari pritisak, fitness, samo ograničen pristup, da neko ne bi riknuo na usponu, ne ceo dan, samo kada oni dozvole

Na plaži postiji jeftin (1,500 THB) hotel, nekada bio samo vojni, sada bilo ko može tamo da ode. Ima i bazen. Ne znam pod kojim uslovima i pritiskom bih tamo otišao da odsednem

Mesto je poznato kao "3 zaliva". Ovo pre je bio jedan od njih.

Drugi zaliv, najvažniji, je sam Prachuap Khiri Khan City. Malo, rekao bih, "ogedžavelo" mesto. Iza onih brda za penjanje je prethodni zaliv

Plitko more, kao Hua Hin, mol ide 500m u more

Poslednji vidikovac, hram majmuna

Odatle se vide sva 3 zaliva

Dole, vidi se postavka za neki bal

Tačno, u slavu majmuna, pametne zverke, zvanice idu na večeru a organizator uplati profit za održavanje hrama Kralja majmuna

Majmun sam po sebi je cenjen kao pametna životinjka, u tradiciji on može da uzme personality ljudi

Službenik gradske uprave, govorio je engleski, sa ponosom je nosio košulju koja pokazuje tri zaliva kojima se mesto diči, ananas takođe, važna voćka u kraju

Tako prođe taj izlet, nešto smo i naučili uz uživanje u našem holideju.

Comment

• onnut
                Moderator
                • Jan 2014
                • 1220

Zanimljiv izlet a pogotovo ova priča iz istorije Thai.

Nije mi jasno da li ste se penjali na ta brda gde se meri pritisak?
                Kolika je to visina,uspon,koliko vremenski treba?

Po slikama ,teško je proceniti ali mi se ne čini toliko strašno.

Comment

• Mekong
                  • Dec 2011
                  • 656

Comment

• Mekong
                    • Dec 2011
                    • 656

Zanimljiv izlet a pogotovo ova priča iz istorije Thai.

Nije mi jasno da li ste se penjali na ta brda gde se meri pritisak?
                    Kolika je to visina,uspon,koliko vremenski treba?

Po slikama ,teško je proceniti ali mi se ne čini toliko strašno.
                    Ma kako da nije strašno, nisam stavio pravu sliku pa nisi video. Na nekim mestima moraš da ideš uz konopac napredujući rukama, toliko je strmo. Nije taj zbeg išao na vrh, niti su mogli niti su trebali. Otišli su iza brda, tu je verovatno bila staza i mesto da se skloni nejač od metaka, mitraljezi su rokali sa obe strane. To je bila vojna kolonija, oficiri sa porodicama, mora da su imali to rezervno mesto razrađeno.

Iz daljine se isto vidi koliko je strmo. Tu se penju entuzijasti za lep pogled.

Slikano iz podnožja tog brda, iz kružića

Vidi se brdo sa druge strane srednjeg zaliva na koje smo se peli. Ono sa hramom

Do vrha, stepenicama, 10 minuta, 5 minuta slikanja i 10 minuta za nazad. Majmuna toliko da se maltene o njih saplićeš. Nisu agresivni.

Comment

• Mekong
                      • Dec 2011
                      • 656

Izlet od 4 sata iz Hua Hin (nismo imali više vremena), Khao Sam Roi Yod nacionalni park.
                      Nekih sat vremena vožnje od Hua Hin.

Ima nekoliko atrakcija, može da se provede ceo dan.

Mi smo išli na samo dve. Prva je bila vidikovac na vrhu ove stene-brda

Iz različitih godišnjih doba i doba dana, šta može da se vidi odozgo

Ovo me je posebno zanimalo, pirinčana polja

Do vidikovca, ovo upozorenje nije bez veze

Isto, posle 15:30, nema penjanja

A popeti se, užas. Nije ni čudo da agencije to nemaju u svojim itinererima.

Ćerka i ja smo fit, možemo mi i po vrućini

Treba pola sata, na visinu od 395m, kozjim stazama i bogazama

I onda, nagrada: lep pogled mada manje nego što smo očekivali

Tačno, pirinčana polja mada u drugoj sezoni i pod drugim svetlom bi možda izgledalo lepše. Vidi se reka kojom ćemo posle proći brodićem

Posle ćemo ići na "krstarenje" rekom, videćemo malo izbiza onaj brod-bager

Na drugu stranu

Sa panoa u podnožju, stara slika, kao neki Play Boy theme park

Toga danas nema

Poslednji pogled, da se oprostimo od vidikovca

Sada na turistički brodić, po reci. 500THB (1 EUR = 40THB) po vožnji. Par Filipinaca je čekao da se još neko učipi pa da podelimo trošak. Ispalo je 100THB po osobi.

Eno ga i naše brdo koje smo "osvojili".

Tri žene, vade školjke (kada ti dođe na tanjir, malo misliš otkuda su došle)

Ribarsko selo

Sve do ušća reke, eno ga brod-bager viđen ranije sa brda. Premešta pesak

Osvrt sa ušća, ta brda

Otići ćemo opet da vidimo onu pećinu. Krajem ove ili u leto 2019.

Comment

• onnut
                        Moderator
                        • Jan 2014
                        • 1220

Gadno strma ta stena od planine.

Malo sam iznenađen da nije napravljena neka staza,stepenice...Ali to nije prima turistička zona.

Na svim viewpoint u Thai,gde sam bio, bilo je koliko toliko sređene staze.

Ovo je viewpoint na ostrvu Nang Yuan kod Ko Thao ostrva.

Name:	jkhfcplu 074.jpg
Views:	2
Size:	32.0 KB
ID:	19870

Jeste manja visina,možda 150 m, ali bilo je i betonirane staze i stepenica sve do blizu samog vrha

Name:	jkhfcplu 076.jpg
Size:	74.9 KB
ID:	19871

Za nekih 20 min, bez preteranog napora,stiže se gore.

Name:	jkhfcplu 071.jpg
Size:	84.9 KB
ID:	19872

Samo što je gore neobezbeđena hrpa stena sa koje se uz guranje slika.

Name:	2018-09-01 12.58.23.jpg
Size:	24.2 KB
ID:	19873

Gledajući slike na netu sa ovog Nac.parka obično se očekuje onaj hram u pećini pa ona,sa tih slika,rajska plaža..

Ali ovde smo (pohvala za to) videli ono što i nije u prvom planu te turističke ture.

Comment

• Mekong
                          • Dec 2011
                          • 656

Gadno strma ta stena od planine.

Malo sam iznenađen da nije napravljena neka staza,stepenice...Ali to nije prima turistička zona.

Na svim viewpoint u Thai,gde sam bio, bilo je koliko toliko sređene staze.
                          Lepo i drago mi je da vidim tvoje slike sa putovanja u Thai. Već vidiš, ja sviram malo "B-strane", mesta koja se malo posećuju.

Wat Tham Thao kao (kornjača), još treba da shvatim šta im kornjača znači

Koliko je od Hiltona do Khao Takiab, toliko je i od Khao Thakiab do Khao Tao. Nekih 6-7km.

Sa plaže uz Khao Thakiab, dole , na horizontzu. Baš me je i zanimalo šta tamo ima

Peške odoh do tamo

Ta svetloplavo obojena zgrada su apartmani za izdavanje. Ko bi tu došao, ne znam, možda Thai

Luka sa brodićima

Eno ga Khao Thakiab u daljini, odatle sam dopešačio bosonog

Poslednji dan došli smo kolima. Sam hram je ništa posebno

Kornjača na prominentnom mestu (Tao = kornjača)

Staze, uređene za uspon do Budinog kipa

Uspon je, u predahu slika

I ta velika statua Bude na vrhu brda. Na vrhu, 100 pasa lutalica

Pitam ženu, čemu je ovaj hram posvećen, kaže "za onemoćale i bolesne". Uzmi hranu ali je cena kao prilog za hram. To mi nije jasno.

Sa druge strane, ima (veštačko) jezero i ovaj kao pladanj za verske obrede. Da bude vodom ograđen, to je po Budistima da bude čist od svakodnevnih zala. To je verovatno i važniji deo hrama. Nisam istraživao, slikao iz kola u prolazu.

Comment

• onnut
                            Moderator
                            • Jan 2014
                            • 1220

Ovim tvojim izveštajima, u par godina, približio si nam dobar deo zapadne obale negde og Cha-Am do ovog nacionalnog parka Khao Sam Roi Yod.

To je ono što retko može da se vidi na turističkim prospektima i forumima.

Prosečan turista,u koje i ja spadam, na toj trasi vide Bangkok,poneko Hua Hin,Ko Samui,Puket i Krabi.

Sve između toga dođe kao crna rupa.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4687

Originally posted by Mekong View Post
                              Aerodrom Hua Hin. Sajt im je los, sa Wikipedije Hua Hin Airport.
                              Godinama pokusavaju da uspostave redovne linije, sve je propalo posle nekoliko meseci.

Danas nisam bio lenj pa sam svratio da ga pogledam.

Aerodromska zgrada nije ni losa

Ima kapacitet 300 putnika na sat, 2 srednja aviona (kao Airbus A3210 ili B-737) to je godisnje kao sto je aerodrom u Nisu u projektovanim buducim najboljim danima.

Ovi sto sede i cekaju, to je za panoramske letove malim avionima

Pista je 2,100m, dovoljno za A320/B737

Danas je trebao da bude sastanak Thai vlasti i Air Asia za uspostavljanje regularnog A320 leta Kuala Lumpur - Hua Hin. Mozda ce sutra biti na vestima.

Air Asia trazi da nema taksi na sletanje i parkiranje, bar za prvo vreme. Drzava zna da bi aerodrom postao medjunarodni pa bi trebala da uspostavi pasosku, imigracionu i carinsku sluzbu. O cijem trosku?
                              Bas me zanima sta ce biti.

Hua Hin je "prokleto blizu" Bangkoku (220km, sve autoput), zato su propali prethodni pokusaji avijacije pa i ferry Pattaya-Hua Hin. Nikako nikome ne polazi za rukom.
                              Ferry radi, kao što smo postovali.

AirAsia letovi počeli iz Kuala Lumpur 18. maja 2018, , 4 puta nedeljno, A-320 sa 180 putnika.
                              Dogradnja terminala, izgradnja novog, proširenje i produženje piste, za 5 godine treba da ga osposobe da vidi 3.5 miliona putnika godišnje. To bi bilo skoro dva puta više nego Koh Samui koji ima letove na svakih pola sata pa i češće.

AirAsia now operates four return flights a week on the Hua Hin-Kuala Lumpur route using Airbus 320 aircraft with 180 passenger seats.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                                Moderator
                                • Jan 2014
                                • 1220

Uvek bih pomislio da od te Air Asia linije neće biti ništa.
                                Još iz Kuala Lumpura (?!)

Ali posle onih tvojih slika dobre popunjenosti ferry na liniji Hua Hin - Pattaya - biću suzdržan.

Comment

Working...
                                X