Nagano Prefecture

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Originally posted by onnut View Post
    ...

Pivo i sladoled od vasabija ...ima li to ljutinu rena ...ili je sladoled kako mu je u imenu- sladak?
    Za pivo, oseti se da je od biljke samo nema ljutine. Hrskavo je kao šampanjac. Drugačije je nego što se sećam od pre 7 godina. Tada je bilo bistro, kao da je pravo pivo. Sada mi se čini da se pravi dnevno i nekako meša sa alkoholom, maltene kao što se na licu mesta pravi orange juice. Sada ima i alkoholno i bezalkoholno. Pre je dolazilo u krigli sa znakom pivare "Kirin", sada je u čaši "Suntory". Verovatno se pokrovitelj restorana promenio i doneo svoj metod.

Za sladoled, da ti neko ne kaže da je wasabi, mislio bi da je pistachio na vanilu.
    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Treba još da se završi Day 1.

Matsumoto, grad od 240,000 stanovnika.

Do zamka smo stigli u 17:30, bio je zatvoren. Bili smo 3 puta, ne bi ulazili ni onako. Park oko zamka je otvoren 24x7.

Zamak zatvoren, drugačije izgleda kada mu spuste kapke na prozorima.

Između ova dva snimka je obilazak starog dela grada

Frog street, to je kao Skadarlija samo duplo duže.

Radnjice, restorančići, suveniri

Puno omladine. Bila je subota uveče. Prošao sam opet u utorak uveče, ni žive duše i skoro sve je bilo zatvoreno

I, šta sam ti rekao: čekao me Turčin na sred te ulice. Kupio sam dva kebaba i odneo u hotel za večeru.

A hotel, jedan od 50 hotela oko železničke stanice. To je važno, tu je sve, tu su i najbolji restorani.

Evo i stanice, pogled iz sobe

Tri sobe, rezervisane i plaćene kao jednokrevetne, pojavile su se kao 3 dvokrevetne + pomoćni krevet. Bile su po 6,000 dinara. Da sam tražio trokrevetnu, moguće da bi nam dali samo jednu a preko pomoćnog kreveta stavili posteljinu i naplatili isto.

Jutarnji pogled iz sobe

To u stvari, po čistom danu i ako je zima, treba da izgleda ovako (isto je iz restorana za doručak)

Doručak, unapred sastavljen, 1,000 dinara. Uzeo sam ga samo da gledam pogled (koji je isti kao iz sobe) i sledeći put nisam. Naizgled nedovoljno i svega po malo, bilo je previše (nepristojno je ne pojesti sve) i držalo me do 4 popodne.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Nagano City, 370,000 stanovnika.

Glavna atrakcija mu je Zenkoji hram.

Stare ulice koje vode do njega, tu se ugradio i Starbucks

Kompleks

Pre ulaska, statue 6 zaštitnika

Ova im je "šef", za zaštitu od požara (mokri Jizo)

Ulazna građevina

Može da se u nju popne

Slike sa nje

Glavna dvorana

[IMG]http(srbijadotokija.com/pics20/2020zenkoji13.jpg[/IMG]

Legenda kaže da je žena, zla i nevernica, stavila odeću da se suši a krava dotrčala, nabila haljinu na rog i odnela pred hram.
        Ta žena, jurila kravu, stigla u ovaj hram, pala noć, ona prenoćila i tokom noći se prebratila u dobru i u vernicu. Našla je haljinu.
        Figure na tacni iznad crteža su minijaturne krave, suveniri

Sam hram, jedna od najvećih drvenih konstrukcija u Japanu

Ratna pagoda, u njoj su ostaci 2.4 miliona poginulih u ratovima u zadnjih 150 godina

Ova je intersantna

Ima 8-ugaoni karusel

Koji ako okreneš, to je kao da si izrecitovao sve kanone

Eno su unutra ljudi, okreću je

Zaštitnica novorođenčadi, pozadi su igračke i pribor za bebe okačene

Lotusova bašta viđena sa ulazne zgrade, sada izbliza

Na izlasku, lepe ulice i kuće

Ulica koja vodi u grad

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

Na 30km na istok od Nagano grada je ova turistička atrakcija, pogotovo zimi, Jigokudani Monkey Park.

Pre nego što se krene prema parku, real-time video šta se tamo dešava

Prijatna šetnja kroz hinoki šumu, nije uzbrdo

To im je glavni onsen, web kamera daje sliku za nekoliko sajtova

Vratiću se ovde u decembru kada padne sneg i majmuni dođu da se ugreju u toploj vodi. Ova slika je sa +40C.

Na ljude se ne obaziru

Ovde ih u slici ima bar 50:

Kratak video (8 sec) na kome se lakše prepoznaju kada se mrdaju. Jedu ječam, zrna im čuvari bacaju iz torbe nekoliko puta dnevno. Jedu i šumske stvari.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Ide se dalje kroz planinsku Nagano prefekturu. Malo me je iznenadilo obilje brezove šume

Nagano je poznat po skijalištima, suvim snegom, tamo je bila i zimska Olimpijada 1998. (tada je dobio shinkansen voz od Tokija).

Shiga Kogen, jedno od najvećih ski-resort. Leti.

Ima i smrtonosnih staza, za olimpijce

Stanica na putu, 2,100m

Urvine, klizišta zemlje

Kako se vreme brzo promeni, za minut

Nekoliko km odatle, ulazimo u Gunma prefekturu.

Nastavak sledi, Gunma prefecture, posle nje vratićemo se u Nagano i nastaviti.
            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

Tura se vraća iz Gunma u Nagano prefekturu. Ueda, mesto gde je Ikushimatarushima shrine.

Hram je iz 9. veka a Ikushima i Tarushima su dva šinto božanstva kojima se ovde moli. Mi smo u centru slike a gore desno je put za Matsumoto, gde idemo na spavanje. Vidi se da ima turističkih atrakcija ali ovaj put nema više vremena.

Glavni deo hrama je na ostrvcetu u jezeru

Obišao sam okolo i ovo je najviše što sam uspeo da uhvatim.

Ostalo su detalji

Dvorana za molitve rezidentnih monaha

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

Povratak u Matsumoto City. Isti hotel, isto soba x 3 kao jednokrevetna.

Yukata na krevetu je da se u njoj ode u onsen, hotel ima svoj.

Mesto utegnuto i čisto, veličine Niša

Muzej satova

Matsumoto airport. Mali, može Boeing 737

Tri leta prikazana, sve FujiDream airline (samo Embraer uskotrupni mlaznjaci), firma bazirana na Komaki airport, 15km od mene.

Ima platformu za posmatranje, nisam mogao da čekam sledeći avion (za 10 minuta, video sam ga iz kola)

Na putu, plantaže salate

Kruške, "nashi pear"

Vinogradi

I tu smo, Nezame klisura

Kratak video

Bio je tu i ručak. Praktično, kao "krčma u planini" ali su dolazili lokalci (svi nosili maske, restoran osoblje meri daljinski temperaturu), kolima, sve lokalne registracije.

Kada se restoran ispraznio, malo sam slikao. Zemljani pod

Hrana je bila odlična

Na kraju ture, Tsumago selo, pusto bez turista. Pripada Nagano prefecture

Oba sela, Tsumago i Magome, išli smo bar jednom mesečno, pusta.Magome (8km udaljeno) pripada Gifu prefecture.

To je bio kraj ture, za 1 sat i 15 minuta smo kod kuće.
                Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4688

Vikend 20-21 septembar 2020. Nagano Prefecture, Jezero Suwa i istimeni grad od 220,000 stanovnika. Pogled na jezero (na nadmorskoj visini 759m) sa servisne stanice

Lep restoran (food court) sa pogledom

Ima i bašta

Da se provozamo jezerom, 920 dinara pola sata

Ovim brodom, više kao samohodni splav

Površina jezera je 13.3km kvadratna (Boka Kotorska je 143 km kvadratna)

Ovo je kuriozitet: jezero je prosečno duboko samo 4.5m. Najveća dubina 7.5m. Rekli su da je dubina ispod nas 3m. Dobra šansa da neko ko ovo čita ima plafon iznad sebe viši od toga. Tako, onaj splav/brod što pegla vodu, ima gaz možda 70cm. Pa neka ga zamisli kako ide iznad mesta gde nam je stolica i kompjuter.

Vidi se da ima trave po vodi, jer je plitka

To je zdava trava, nije žabokrečina.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4688

Na ulasku u grad Suwa, uz obalu jezera, 1,200m drvored - od dunja. Kažu 200 stabala.

Kako su pojedinačno umotane u papir koji ih štiti od ptica i kroz koji mogu da dobiju svetla. To održava i bere farma sa profesionalcima.

Dunje su retkost u Japanu, gotovo nepoznate. Ovde im je prestonica.
                    Jednom (ovo doba 2016) sam ih našao u radnji i kupio da familija vidi, nikada nisu ni čuli za dunje. Jedan mi reče da se to kod nas zove "dunjac".

Napravio sam slatko od njih.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Suwa Taisha, sedište za 1,000 hramova iste linije šintoizma u Japanu je kompleks od 4 hrama. Može pola dana da se provede.

Star je 1,200 godina

Ovaj konopac je jedan od najvećih u Japanu

Ovo je drugi hram u kompleksu

Ovaj čempres je kuriozitet

Star je preko 600 godina (Turci se još nisu bili propisno raskomotili ni zaveli vlast u Srbiji)

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4688

U kompleksu, ima ovaj Kameni Buddha.

200m od samog glavnog hrama.

Malo se prođe i kroz prirodu

Šta kaže tabla

To je ta statua

Pomole se Japanci pa je onda 3 puta obiđu

Površno je ovo, moraćemo da se vratimo u Suwa, nedelja 12. oktobar 2020. To nam je autoputem kao Beograd - Aleksinac.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Primetno je, u Nagano prefekturi, da ima zgrada kao iz Meiji perioda (1868 - 1912.) kada je Japan izašao iz samoizolacije (250 godina) i počeo da usvaja Zapadne norme.
                          Zgrade netipične, kao ove u Suwa

Samo mesto Suwa, 220 hiljada stanovnika, nije mršavo. Proizvodnja elektronike, čipova, mašina.

U Suwa je i sedište Seiko (satovi i precizni instrumenti) i Epson, štampači. Danas je zaboravljeno, početkom 1980-ih, kada je Commodore 64 bio vrhunski kompjuter, Seikosha štampači su bili najbolji na svetu.

Seikosha se podelila u dve firme: Seiko i Epson.

I sam nosim Seiko solar ručni sat, treba mu 15 minuta svetlosti godišnje (prirodne ili sijalica) da se napuni. Praktično, ako nisi u grobu, nema šta da brineš za sat. Nema baterija. Koštao je 120 dolara. I, došao navijen 3 minuta unapred, japanska tačnost, da negde ne zakasniš. Nikada ga nisam ni doterivao ni pipnuo. Otporan na udarce, otporan na vodu, skidam ga samo na aerodromima kada narede da prođeš kroz metal skener.

I štampač mi je Epson. Štampač, skener, kopi mašina. Pre toga sam imao Canon štampač, plač majke božje. Za prvu stranu da odštampa, 6 minuta.

Epson štampa za 5 sekundi. Ima i za iphone, nekada štampa, vidim ga da štampa a nisam ja poslao, ćerka iz svoje sobe ili čak iz školskog autobusa, šalje nešto na štampu sa svog iPhone.

Odlični proizvodi, svet im zavidi, svetska klasa i satovi i štampači - a iz iz Suwa, Nagano prefecture, mesta za koje je retko ko uopšte čuo. Da su samo oni, nego ima još puno firmi koje prave elektroniku. Čisto, prepozna se u kakvom si okruženju kada tamo odeš kao turista. Sofisticiran svet.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

"Inaka" je japanska reč za pusteliju, kao za recimo Ljuberađu ili Babušnicu. Ina City, mada ima 68,000 stanovnika se baš tako oseća kada dođeš iz Nagoje.
                            Tu smo prespavali da budemo blizu planina za sledeći dan.

Uzeli smo 3 sobe u hotelu (sorry za loš kvalitet slika)

Bile su po 3,500 dinara, jedna nije ima svoj nego WC na spratu (tu sam uzeo ja).

Druge dve su bile bolje, imale svoj sanitarni čvor i kadu

Neveseo doručak (500 dinara)

Bio je dobar

Evo zašto smo tu prespavali: da budemo blizu Komagatake planini (20 min vožnje)

Kada smo tamo došli, na parkingu rekoše 4 sata čekanja na autobus (radi sa proređenim sedištima zbog virusa), 2 sata za gondolu, opet nazad isto. Ispade da nema šanse da na planinu odemo.

Go home.

Bili smo tamo nekoliko puta već, nije tragedija.
                            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

Da ispravimo ono što zbog gužve nije moglo u prošloj turi 20-21 septembar, 4 dana/3 noći Nagano tura 15-18 oktobar.

1. Komagatake

Prvo autobusom pola sata (ne sme privatnim kolima) pa onda gondola. Za 7 minuta uspenje se 960m, do nadmorske visine 2,612m.

"Drvena linija", posle te visine normalno drveće ne može da preživi.

Čisto nebo se naoblači za minut. Sutradan je pao sneg i nije moglo da se ide na vrh.

Kao vuna, da skočiš u nju.

Ima ovde skoro cela vožnja gondolom, na dole (video).

Na parkingu, kao mali gradić, ima destilerija viskija, Shinshu distillery. Tu uvek odem da kupim bar jednu flašu, odličan im je single malt (8,800 dinara boca dok je običan Ballantines u radnji 900 dinara).

To su te nove koje imaju prozor da se gleda proces.

Bar za degustaciju i prodavnica

Ovde se viski izležava bar 3 godine. Ako na viskiju ne piše koliko je ležao, onda je najmanje 3 godine.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

2. Matsumoto

Bili smo bar 10 puta. Isti hotel, centralno lociran

I isti trik: rezervišemo po jednu jednokrevetnu sobu za svakoga, platimo jednokrevetnu a dobijemo duplu dvokrevetnu za svakoga.

To su takozvani "biznis hoteli" gde se očekuje samo strovaljivanje u krevet i spavanje.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X