Japan, prvi put

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Originally posted by Deks View Post
    Mislim da mi je osiguranje pokriveno preko kreditne kartice, ali cu da proverim.
    Sad sam malo pogledao, AMEX mi je stalno uz mesecni racun u kovertu stavljao brosure sa nekakvim osiguranjima.

To nije osiguranje koje ti treba. To je 250,000$ zivotno osiguranje, ako pogines bas na tom letu/brodu/autobusu koji si platio njihovom karticom i ako se nadje neko da to zna, da nadje dokumenta da si imao bas njihovu karticu i bas njome to platio i da ih potera da to isplate. Koliko je verovatno da im se to desi?

Travel Accident Insurance: Visa Signature cardholders and their family members receive travel accident insurance coverage when they purchase travel with their Visa Signature card, and if paid for in advance, you will also be covered traveling to and from the airport terminal. Benefits include a minimum of $250,000 in the event of accidental death or dismemberment when a qualifying fare such as airline, train or bus tickets, is charged to their Visa Signature card. This insurance covers not only the primary cardholder, but also their eligible dependents when the entire cost of the “common carrier” fare is made prior to departure for the airport, terminal or station. Coverage begins and ends at the places designated on the ticket purchased for the trip.

Jos, ako kupujes odecu i stvari kada ti je let odlozen za vise od 48 sati a nije ti ponudjen alternativni prevoz. I to treba da se bijes sa njima da dobijes, mnogima se ni ne isplati da se akaju za 20$ za ves i zilete.

Za zdravstveno osiguranje kaze:

Medical Referral Assistance providing medical referral, monitoring, and follow-up, along with a Benefit Administrator who can give you names of English-speaking doctors, dentists, and hospitals, along with assigning a doctor to consult by phone with local medical personnel, keep in contact with your family, and help you arrange medical payments from your Visa Signature or personal account. A very important aspect to note is this is not medical insurance and all costs are still your own responsibility.

Tako, vidi to sa njima, ako imaju i puno zdravstveno osiguranje, moguce da imaju, to se naplacuje posebno ili se kupi od nezavisne firme i dobije kartica, kao kreditna, koju bolnice prihvataju (zovu ih prvo telefonom da potvrde prihvatanje pokrivanja procenjenih troskova) kao zvanicno zdravstveno osiguranje putnika i za koju imaju proceduru direktne naplate troskova. Osiguranje ce imati verovatno i listu bolnica sa kojima ima ugovor i to ide vrlo brzo, minuti.

To je vazno, sta ako ispadne da ti treba da platis 10,000$ ili vise za nesto pa tek onda, kada se vratis, da polozis racune i trazis povracaj? Jos gore, bolnica u kojoj si moze da odbije da zapocne neku skupu terapiju dok ne vidi da si u stanju da izmiris racun.
    To je i prvo pitanje kada vide stranca u japanskoj bolnici: imas li japansko zdravstveno osiguranje. Ako nemas, koje imas. Pa provera da li si pokriven, zvanje telefonom. Ako nisi, kako ces da platis.

Anegdotalno, jedan sluzbenik australijske ambasade u Bangkoku (stanovali smo u istoj zgradi) mi je pricao da svaki dan, cak i po nekoliko puta, neki lonliplanetas koji se odvazio da jede "ono sto jedu lokalci" u grcevima od pokvarene hrane (najcesce morska hrana, rakovi) zove australijsku ambasadu kukajuci za pomoc jer bolnica nece da ga primi.
    Cak u samoj ambasadi, u cekaonici, ima poster “Just one dodgy prawn ended up costing me thousands.” i slika dvoje bekpekera drze prawn stapicima i salju selfie na lajkovanje. Druga slika na plakatu ih pokazuje blede, izmucene, sa glavom u sakama, sede na gvozdenom bolnickom krevetu kakvi su u zemljama 3. sveta.

Australia travel insurance and advisory: Smarttraveller.
    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Kisna sezona 2015

Za Nagoya i Tokyo, kisna sezona istorijski pocinje 8. juna. Prosle godine je bilo 4. juna.

Ove godine je pomereno. Okinawa (2,500km od Tokyo) kisu dobije 9. maja. Ove godine 21. maja.

Ako tih 12 dana pomaka ove godine bude ponovljeno na Tokyo, bice 20. jun ili bar ne pre 15-og.

Danas je bilo 34C.

JR (Japan Railways) je izvestio da je jedan od njihovih masinovodja pao u nesvest i da je prebacen u bolnicu.
      Razlog je bila vrucina (toplotni udar) i dehidracija. Oporavio se.

Otkud dehidracija? Sto nije pio vodu?
      Nije smeo, bar ne tek tako, cim ozedni. Od putnika se zahteva da ne konzumiraju ni hranu ni pice (ni vodu) dok su u vozu, taman posla da vide masinovodju kako pije nesto, makar i vodu, dok je u vozu.
      Ako mora da popije vodu, mora da napravi sluzbenu belesku na formularu, kada, zasto, koliko i da preda sluzbeniku na sledecem zaustavljanju voza(uvek ima neko ko ceka voz i stoji tamo gde glavni vagon i vozac stanu).
      JR nece da vidi da TV ili u novinama da je neko od osoblja prijavljen da "pije nesto" u vozu i da nema pojma sta je bilo. Koja rigidna zemlja Japan, svako drzi svakoga na oku. Kazu da je ovo decja igra kako je strogo u Koreji (Juznoj).
      Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
        Member
        • Aug 2014
        • 86

Poslao sam pitanje banci, posebno u vezi kako da dokazem da imam osiguranje ako mi zatreba. Mozda se ocekuje da platim trosak iz svog dzepa
        a onda prosledim racun kad se vratim kuci.

Pricao mi jedan Amerikanac da je dobio srcani udar u Meksiku i da nisu hteli da ga pregledaju dok mu
        zena nije donela potvrdu da je osiguran.

Comment

• Deks
          Member
          • Aug 2014
          • 86

To u vezi kise zvuci kao dobra vest, nadam se da ce da bude tako

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Originally posted by Deks View Post
            Poslao sam pitanje banci, posebno u vezi kako da dokazem da imam osiguranje ako mi zatreba. Mozda se ocekuje da platim trosak iz svog dzepa
            a onda prosledim racun kad se vratim kuci.
            Preko firme imam osiguranje Aetna, za svaku zemlju u svetu. Ima lista bolnica sa kojima Aetna ima ugovor, u Beogradu ih ima 5. U njima se zna za to osiguranje i sve ide bez provere. Takodje ima lista bolnica (mnogo manja, u Tokiju ih je bilo 10) u kojima je direct billing, ne treba da platis pa da trazis povracaj troskova. Ima i, ako nije bas nesreca pa te sanitet vozi u hitnu nego hoces sutra da odes kod lekara, da zoves toll-free broj i oni ti nadju bolnicu, lekara i srede direct billing. To vidi ako ima neka polisa slicna tome, moja prva po dolasku u Japan je bila takva, vazila mesec dana i bila 150$. Ne secam se preko koga je bila, mogla je da se kupi na aerodromu.
            Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
              Member
              • Aug 2014
              • 86

Proverio sam sa bankom, bio si u pravu, ne pokrivaju oni to (mada dok ne udjes u detaljan pdf file sitno napisan to ne shvatas), ali kazu da home insurance to obicno pokrivaju, pa posto to imam, provericu s njima, ako ni oni to ne pokrivaju, kupicu neko za put.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

U Australiji ima Medicare, nacionalno zdravstveno osiguranje. Oni nisu hteli da posmatraju kako ne-medicinska osiguranja skidaju profite sa putnog osiguranja (to je i agencijama koje prodaju avio karte bila najsladja para) pa i oni imaju svoju polisu koja je najbolja, oni razumeju taj biznis i imaju tehniku i procedure da najbolje urade i jos je osetno jeftinija od ne-medicinskih firmi.

To ili ako imas privatno osiguranje, pitaj njih da li imaju (iznenadio bih se da nemaju) dodatnu polisu za put u Japan.
                To ti je najjednostavnije i vec povezano sa onime sto o tebi znaju. U tom slucaju, bi ti ili poslali dodatnu karticu ili na tvoju postojecu stavili flag da vazi za Japan od ovog datuma do onog i poslali ti racun da im uplatis jos (mozda 100$) za to.
                Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                  Member
                  • Aug 2014
                  • 86

Proverio sam sa svojim home insurance, oni sve pokrivalju, bolnicu lekara itd, tako da je sve uredu, treba samo njihov broj telefona da ponesem. Mada, dobro da si me ukazao da kreditna kartica ne pokriva osiguranje. Isao bi u zabludi da me oni pokrivaju.

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4688

Isto zdravstveno, samo manje ozbiljno.
                    Ako ti povremeno trebaju neki lekovi (glavobolja, zub, prehlada, kasalj, kijavica), ponesi neku manju kolicinu sa sobom.

Mogu ti lekovi da se kupe bez recepta u Japanu samo su oni za telo manje telesne tezine i prakticno imaju 60% ocekivanog dejstva na vece, ne-japanske organizme.
                    To je znacajno, moze da ispadne da nemaju nikakvog efekta.
                    Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                      Member
                      • Aug 2014
                      • 86

Gledao sam jednu od onih tura koju si komentarisao 1-Day Kyoto Tour by Nozomi Shinkansen

Jedan detalj mi tu nije jasan:

06:00 - 06:20
                      Departure: Tokyo Station/Shinagawa Station/Shin-Yokohama Station
                      Head to Kyoto by Nozomi Shinkansen (reserved seat) from Tokyo/Shinagawa/Shin-Yokohama Station

Koliko sam video, od Shinjuku stanice do Tokyo stanice treba 19 minuta, a metro pocinju da rade od 5 ujutru, da li ima vremena
                      ujutru da se stigne metroom, ili treba uzeti taksi da se ne zakasni na nozomi s obzirom da voz krece u 6 ili 6:20 ?

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4688

Ne treba uzeti taxi, njemu treba duze, mozda pola sata, za Shinjuku - Tokyo i kostao bi mozda 2,500Y.
                        Taxi bi te doveo pred stanicu pa onda treba da nadjes ulaz i gde da ides na Shinkansen. Velika stanica.

Polazak 6:00-6:20, to znaci da ta tura polazi sa Tokyo stanice u 6:00, taj voz stigne u Shinagawa u 6:05, Shin Yokohama 6:20, tako da oni koje se ne ukrcavaju na pocetnoj, Tokyo stanici, imaju vreme posle 6:00. Na karti pise broj voza.

"Chuo" line, narandzasti voz, ide sa mislim perona 8 Shinjuku stanice i tacan je kao smrt. Da ga uhvatis u 5:30 opet si dobar. Karta za Shinkansen ti vazi za taj voz, ne treba da kupujes lokalnu kartu i da racunas vreme potrebno za to (jos jedan razlog da ne uzmes taxi, ovde je cena lokalnog voza uracunata u cenu Shinkansen karte).

Na kraju, u Kyoto, kada zavrsis sa turom i njenim autobusom, idi na Shinkansen kada hoces. Karta vazi 3 dana ali se gubi rezervacija za bas tacno taj voz. Mozes da udjes u bilo koji Shinkansen, vagoni 1-3 su bez rezervacije, uvek ima mesta. Ne treba posle 13:00 da se vezujes za turu i njen raspored.
                        Tako ja radim kada idem u Tokyo, uzmem bez rezervacije u udjem u prvi koji naidje.

Shinkansen karta ti vazi od Tokyo stanice nazad do Shinjuku, ne treba da kupujes lokalnu.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Ako vec nisi, pogledaj ovde o Shinkansenu. Ima servis, kao u avionu, samo se placa, hrana i pice. Posto ti je rano ujutro, ako nisi imao dorucak, cene u Shinkansenu su kao u 7-11, nisu ugostiteljske kao u restoranima. Slobodno tu kupi. Bento (lunch box, imaju meni sa slikom sta je u njemu, na engleskom, neces se preci) je 1,000Y, konzerva sode 120Y.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                            Member
                            • Aug 2014
                            • 86

jel se ta nazomi karta onda nekom pokaze na ulazu u subway ili automat na ulazu u subway prepozna kartu?

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

Da, ubaci se u automat (turn-stiles) i prodjes, automat ti je vrati sa druge strane (uzmi je), nema osobe da se pokazuje. Shinjuku subway (Chuo Line) te vodi to Tokyo stanice, to je to, jedan ulaz i jedan prolaz karte kroz masinu.

U Shinkansenu, prodje kondukter koji (pokloni se kada udje i kada izlazi iz vagona) na nju stavi neki mali pecat, to je umesto busenja karte, automati prepoznaju da si iskoristio taj pravac.

Isto za nazad, osim sto ce ti, na kraju, masina na Shinjuku posle lokalnog voza uzeti Shinkansen kartu (progutati je, kao iskoriscenu).
                              Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

Sad sam se setio, da ne editujem prethodni post.

Kartu Shinkansena ubacis kroz masinu na Shinjuku station. Ona ti je vrati.
                                Istu kartu, na Tokyo station, ne izlazeci iz stanice a pre ulaska u Shinkansen zonu, probacis kroz masinu, ona ti je vrati.
                                Onda, da nadjes voz. Imas display na plafonu, ima 4 perona gde Shinkanseni idu tom linijom (ima jos samo da ne komplikujemo). Tebi treba pravac Shin Osaka, Hiroshima, Hakata.
                                Kada se popnes na peron (pokretne stepenice) videces na ekranu gde ti je voz, ne mozes da promasis, ne treba dalje da ides, tu si.
                                Sto mozes, ako imas 2-3 minuta vremena, da se pozicioniras tamo gde ce tvoj vagon stati (umesto da posle ides kroz voz dok do njega ne stignes).
                                Na podu i na stubovima pise koji broj vagona tu staje, na karti ti pise koji je vagon (car, seat) i koje sediste.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X