If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Samo, počelo zemljotresom 7,5 u Japanu, Ishikawa ,Nagata..
Koliko se osetilo u Nagoji?
Ovde udarne vesti i pretpostavljam preterivanje.Uđem u breaking vesti na Japan Today a ljudi komentarišu da u Tokiyu nije ništa veliko pa ne bi trebalo i u Nagoya koja je malo bliže epicentru.
1. januar 2024. jak zemljotres u Japanu, Ishikawa Prefecture. 7.4 Rihtera. Ima štete na starim kućama, u ulici sa starim drvenim kućama požar, 4 poginulo (koliko se znalo sat vremena posle zemljotresa).
Tsunami 1m. Osetilo se i te kako i u Nagoji samo nije bilo štete.
Na današnji dan, Božić, 1992, sam se uselio u Australiju. Aparat koji me je doneo je bio Boeing 747 SP, VH-EAA. Od Frankfurta do Sidneja. Kraći je 17m od klasičnog Jumbo Jeta, ista pogonska grupa, piloti su tvrdili tvrde da se ponašao kao sportski automobil.
Japan, Gifu Prefectire, selo Shirakawa-go. Na listi UNESCO, selo iz bajke. Ovoj je jedan od vikenda kada ima noćno osvetljenje. Komplikoivano je doći, zbog navale turista, u selo se uveče puštaju samo oni koji su bukirali i platili preko neta.
Bio sam noću kada je bilo manje navale, pre 10 godina.
Japan, Irako poluostrvo, Aichi Prefecture (Nagoya). Vreme da se "nanohana", canola rascveta. Nju obično ostave ovako da malo turisti dođu da slikaju pa je onda preoru u zemlju da azotom obogati njive za buduću kulturu koja će se tu zasejati (suncokret, na primer).
Japan, Irako poluostrvo, Aichi Prefecture (Nagoya). Plaža sa onsen kompleksom i nešto kuća i stanova. Umalo da prošle godine kupim stan tamo.
Šta bi sada bilo? Firma naredila da se svi vrate u ofise, nema više rada od kuće. Da sam tamo, trebalo bi mi 3 sata do Nagoje i 3 sata nazad.
Doduše, kada budem stvarno u penzijiji, možda nešto tako, samo visoko, pusti ti tsunami.
Sazrevaju u junu (nikad ne sazre, ovako su zelene, kisele) i koriste se za pravljenje "ume šoću" likera. Čitava industrija, mnogi sami prave kod kuće. Japanci tvrde, da se od tog likera napiješ, nema mamurluka i glavobolje.
Fender Stratocaster ove godine slavi 70 godina (1954-2024) na muzičkim scenama i u bendovima. Tokijska prodavnica ima izložbu, na njoj su i dva Stratocastera koje su svirali Eric Clapton i Jeff Beck lično.
Japan, Toyota City, mada je po celoj državi isto. Kuća koja ima "dokuću" u kojoj žive roditelji. Najstarije dete preuzima imanje i doveka pazi na roditelje. Ta dodatna kuća je potpuno funkcionalan 2-soban stan, čak i da se nikada ne vide.
Godišnjica Velikog Tohoku zemljotresa i tsunamija, 11. mart 2011. Od samog zemljotresa niko nije poginuo a tsunami je otplavio i podavio skoro 20,000 ljudi. Bio je tsunami krša i mulja, 17m visok. Evo koliko visok, do crvene linije.
Comment