Da nisi stavio slike zakrzljalih i osusenih useva, mislio bih, sa Thai vrucine (u Japanu je sada jos toplije) da je to normalna letnja pojava.
A tek problemi koji slede poljoprivrednicima i nebriga ili cak sabotaza od strane drzave, to je strasno.
Ostale slike su, sta drugo, cak simpaticne sta narod radi po vrucini.
Foto dana iz lokala
Collapse
X
-
Ovo je strašno.
Moram opet o tome.
Napolju je kao u rerni.Na haubi kola se mogu ispržiti jaja ako neko i ima apetit.
Sad već i zvanično kažu 42-45 C.A na suncu mnogo više.
Nedelja,vikend dan,odustao sam i od jezera.Nekih 300 m od parkinga do vode mogao bih kolapsirati.
Kuća je zatamnjena i klima radi non-stop.Napolju se samo čuje sirena hitne pomoći koja mi juri ulicom gde je inače bazen i lokalno jezero.I tamo,na vodi, nekome nije dobro.
I kad si u vodi ,nos koji cm iznad vode, udiše se intenzivno isparavana vodena para i vrelina.
Leave a comment:
-
-
A u lokalu,u Srbiji....gori i nebo i zemlja.
Jedva se diše.
Zimus smo bili danima prikovani temperaturama u minusu a sada je otišlo u drugi ekstrem.
Zvanična statistika RHMZ kaže da je 40 C a termometar meri ovo
Istina ovo nije mereno u hladu...ali ide preko baždarene skale.
To nisam doživljavao ni u tropima jugoistočne Azije.
Možda u Indiji ali sam je samo preletao na 10.000 m.
Pitaju nas mlađi- da li pamtimo tako nešto?
Nađoh ovaj članak iz SFRJ iz 1974
Tih paklenih 30 C, sad zvuči nostalgično, čak bi došlo i kao osveženje.
Lokalni komunalci ovako iz cisterne zalivaju gradsko cveće
Danima (u depresiji) , dok idem na moje divlje jezero,nisam ni nosio mobilni da slikam,plus što tamo skoro i nema signala.
Prekjuče/juče- jesam.
Prizori iz kola.
Polupustinjski.
Ovaj kukuruz je do struka,jedva da ima zelenih stabljika i klipova,a prošle godine je u ovo vreme bio iznad moje visine
Čak i suncokret je pognuo glavu od ovakvog sunca
Još je ovo , uz put, i dobra zona koja je imala nekih šarenih kiša.
Slika (iz medija),na drugim mestima, je najčešće ova
Kažu šteta će biti od 60-100 %.
A poljoprivreda učestvuje sa 10-15 % BDP.
Za seljake a i sve one koji su u lancu vezani za poljiprivredu sledi- mrka kapa.
Sad bi neko pomislio - ako nema roda bar će biti dobra cena.
Ali-malo morgen.
Ovo je najgori scenario.
Bilo je kiša i u susednoj Mađarskoj,Rumuniji,mada je to i nebitno jer cenu određuje Volstrit,čikaška berza...svetski bilansi,ako je to uopšte merodavno,a tu ima i žetvi sa južne hemisfere-Brazil,Argentina...
A tamo, na berzi, cena sirovina i svog repromaterijala mora biti izražena u dolarima koji je za nekoliko meseci "naglo depresirao" od 117 din na 101 din pa cene idu još i dole !
I ja,poslovno vezan za poljoprivredu,sam u tom istom čabru plus drugi dodati problemi.
Iz opština idu ove procene šteta i zahtevi seljaka za proglašenje stanja elementarne nepogode
Ali nema od toga ništa.
Jer, u tom slučaju, seljaci (80% ih je zaduženo za seme,đubrivo,hemiju..),zbog više sile,ne bi morali ispuniti ugovorne obaveze u kukuruzu,soji,suncokretu ...prema tajkunskim firmama.Ovako,ako ne može da se razduži ulazi u dužničko ropstvo i ode mu zemlja(bar deo) za dug.
Onda ne treba da čudi vest od pre nedelju dana, da je jedan "jak" seljak (lično sam ga poznavao),imao je oko 180 ha zemlje pa plus arenda radio je oko 1000 ha ,ovde u okolini, posle obilaska njiva ,bacio se pod voz (bilo je u štampi).
Eto zašto je razlika u statistici koju meri RHMZ i onih temperatura koje mere ljudi napolju.Da se ne bi proglasila elementarna nepogoda.Bio bi problem tajkunima i osiguravajućim društvima.
U slučaju Fiata iz Kragujevca, ta viša sila je po slovu ugovora -štrajk, kad već nema nešto drugo.Verovatno u dilu sa Sindikatom,da se otrpaju zalihe,ionako već nisu radile neke smene,a za to vreme se zamrzavaju troškovne obaveze prema dobavljačima,kooperantima..
Zajednički imenilac je da vlast nije tu da štiti seljaka,radnika, već interese krupnog kapitala.
Ali da ostavimo po strani politiku,biznis...
Na mom jezeru zeleno-plava voda.Opet ću da se ponavljam.Da se pliva i leči depresija.Četiri dužine (4×400 m),i dve širine (2× 150 m) ukupno oko 2 km , nije loše.
Ima tu i plutanja.
Puno je novosađana.. pa onda ćaskanje u vodi kako je ovo bolje od mora-nema talasa,opasnosti od ajkula,meduza, nema glisera da se paziš i još voda leči...
Kaže mi jedan naš, na odmoru, iz Kanade, da je ova voda bolja od Majamija,gde je bio, a ja dodajem i od Ko Samuia.
Omladina skače u vodu a onda improvizovanim merdevinama od pruća opet ide gore.
Ima i ovaj divlji bife pokriven granjem sa hladnim pićem
Okolina kopa na slikama ne izgleda lepo i još je sad spaljena vegetacija pa sve deluje onako ružno,divlje ali je voda za - 10.
Voda je blago zamućena od krečnih stena okolo ali to i jeste prirodna dezinfekcija umesto hlora.Ovde niko nikad nije dobio neku infekciju a voda je stajaća.
Ima i prirodni fish spa
A uveče skup oko fontane na gradskom trgu.U okviru kilturnog leta bar jednom nedeljno ,uvece bude i muzike("Garavi Sokak" , "Jelena Tomašević" ..)
Kad je propast neka se bar veseli...
Ili hladno pivo u baštama protiv vrućine i depresije
Leave a comment:
-
-
Bangna Central Plaza, nedaleko od mene.
Ima sve sto grad Bangkok ima. Evo i Rolex satova prodavnice
U supermarketu, od 'tice mleko. Imaju cak i yubaru cetvrtaste lubenice iz Japana (cena: 270 EUR).
Za paprikare, cena paprika (uvoz iz Japana) je kao mozda za ceo dzak u Srbiji. Jedna paprika 5 EUR.
Nista od toga meni ne treba, samo da kazem da nije zapostavljeno predgradje Bangkoka. Veliki broj Japanaca tu zivi, tu su Toyota, Nissan, Honda, Denso i mnoge firme.
Leave a comment:
-
-
Kolega Raamen,dobro nam došao na ovaj tred.
Ovi japanski riblji "restlovi",u tvom tiganju, ne izgledaju loše.
Ne znam kako prolaziš sa japanskom hranom aĺi kada sam u Thai ja se već posle mesec dana baš zaželim naše vojvođanske kuhinje.
Kad smo kod Novog Sada,evo juče odoh tamo a ono zatvoren Most Slobode .Auto trke na Mišeluku.A na Petrovaradinskom mostu saobraćajni haos.
I to sve na vrućini preko 30 C .Mislim da je pola NS otišlo na Štrand.
U povratku pobegoh na Futošku skelu.Ali problem je što su tako i drugi razmišljali pa eto scene
Makar sam se dobro osunčao da uhvatim podlogu za nov lokal -Tajland .
Leave a comment:
-
-
Сад сам тек видео овај тред. Хвала пуно Оннуту на овим прилозима и сликама, поготово мог лепог Новог Сада. Мени све ово сад изгледа сјајно, свакако мало боље него пре пет ипо година.
Кад сте спомињали ова акумулациона језера, баш пре неки дан ми је пријатељ Албанац поклонио три упецана шаранчића. То је пуно рибом и гризе као лудо, али Јапанци (ови које ја знам) направе фацу кад и поменеш да то једеш. Кажу, шаран рије по муљу па им "смрди". Јесте можда ако би пробао да га једеш сировог. И реално, има пуно ситних костију, ем крљушти, ко то да чисти (и моја жена одбија категорички, то је мој посао). Стварно ми се чини да има статус ко свиња на Блиском истоку.
Ја сам их средио по мајчином рецепту, засекао мало са стране па уваљао у мешавину брашна и алеве паприке и пропржио на уљу, па послужио уз кромпир салату, парадаЈС и лукац. Мало да ме мине жеља, ако ми нешто у Јапану фали то је речна риба, слатко месо попут пастрмке, али и сома и шарана. Надам се да ће једном упецати и неку громаду (а има капиталаца само он ваљда ни не покушава да их извади) па да је исечем на шницле, а можда и (пробам да) употребим смешу за рибљу чорбу коју смо понели из Србије.
Иначе, у Јапану није потребна никаква дозвола за пецање, он након посла забаци на првом језерцу уз радно место (мало језерце у планини, изоловано, таквих има на сваком ћошку) и углавном добро напеца. Вероватно је излов много боље регулисан.
Leave a comment:
-
-
Rezervoar Kuragaike, Toyota City. Star 300 godina.
Mala i velika patka
Leave a comment:
-
-
Rezervoar u Moricoro parku. Lokvanji će skoro celog da ga prekriju, ostane 30%, tamo gde voda ima tok prema procepu u brani, oni ne vole pokretnu vodu.
Teško je uočiti cvetove jer je naličje listova slične boje
Međutim, uočio sam nešto neočekivano. Celo ptičje gnezdo na listu lokvanja
I jaje u njemu
Mora da je od onih malih patkica koje žive na jezeru
Leave a comment:
-
-
Školska ekskurzija, ćerka mi je na 3 dana. Nekih 300km od kuće, bila je već tamo.
Ovo je dodata vrednost. Biće primljeni kod gradonačelnika i imati svaki dan neku aktivnost. Imaće i predavanja na engleskom koja će sami đjaci održati školama koje posećuju.
Zna se šta se dešava svakog sata
Na 5 strana, postoje pravila, jedna od njih
Pa, nije ni loše, za 6. razred. Vidi samo Day 3, od 8:45 do 9:30. Čišćenje, kao da niko u njihovim sobama nije bio.
Leave a comment:
-
-
Biciklom u sumrak kroz ruralne krajeve
Pirinčana polja, napojena vodom iz rezervoara (jezera u Moricoro park)
Ova kuća je verovatno i vlasnik ovih polja
Sa opšte korišćenim agrotehničkim merama, samo ova jedna njiva će dati dovoljno pirinča da se prehrani 10 porodica godinu dana.
Samo im vidi kuće, nisu farmeri u Japanu zapostavljeni.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by onnut View PostTo je jedno, od 14, akumulacionih jezera koji se nalaze na južnim padinama Fruške Gore.
Građeno početkom 70-ih , u vreme kada nije trebalo,kao sada, obilaziti ambasade, intenzivno učiti engleski, pa onda u janjičare, na međunarodnu prostituciju rada.
Tih 14 potoka ,koji izviru u Fruškoj Gori i slivaju se u Savu,pregrađeni su ,proširena im je dolina na najpovoljnijem mestu a akumulacija ovog je trajala tri godine.
[ATTACH=CONFIG]2755[/ATTACH]
Osnovna namena im je navodnjavanje plantaža voća okolo.
Ovde kaže - čamci na inznajmljivanje.
Jezero je ogromno, kažu, najstarije u Japanu, 300 godina.
Od početka aprila do kraja oktobra, veslanje, ko voli. Bio sam 4 puta, slike su iz Meiji Mura, zgrade rasklopljene i ponovo sastavljene u ovom muzeju na otvorenom. Ima ovde moj post sa tog mesta.
Ova je slika kada je voda ispuštena i poslata u polja, baš ovo doba (maj 22.) pre kišne sezone kada će voda sa neba sama doći do pirinča. Voda poslata, na slici je već jesen, još se nije povratila.
Pirinač traži mnogo vode. Čak i ovde, u planini, imaju takav rezervoar.
Leave a comment:
-
-
To je jedno, od 14, akumulacionih jezera koji se nalaze na južnim padinama Fruške Gore.
Građeno početkom 70-ih , u vreme kada nije trebalo,kao sada, obilaziti ambasade, intenzivno učiti engleski, pa onda u janjičare, na međunarodnu prostituciju rada.
Tih 14 potoka ,koji izviru u Fruškoj Gori i slivaju se u Savu,pregrađeni su ,proširena im je dolina na najpovoljnijem mestu a akumulacija ovog je trajala tri godine.
Osnovna namena im je navodnjavanje plantaža voća okolo.
Ovo su trešnje a uz ovo jezero je i plantaža od 130 ha jabuka kontroveznog biznismena Vojina Lazarevića koji je sada prodao 51% firme Al Dahri iz Emirata i eto kako na mala vrata stranci postaju vlasnici ove zemlje.
Jezero je bogato ribom ( som,šaran,smuđ...) a snimih i ovu patkicu u ševaru
Ima tu mala plaža (leti se malo uredi jer led zimi slomi beton) ,kafić,tuševi,česma...
Turistička organizacija je tu,uz plažu,postavila i kamp kućice i napravila nekoliko bungalova a onda su u produžetku nikle divlje ( desno na slici)
Uveče vidim da neke kućice imaju osvetljenje,druge su u mraku.
Verovatno su se na divlje priključili sa obližnje bandere za osvetljenje plaže.Vodu za piće mogu uzeti sa obližnje česme kod tuševa a imaju i rezervoare za tuširanje.
Raj za pecaroše
To je i zamišljeno kao akva park za sportski ribolov.
Zato su i postavljene one 3 ili 4 kućice tj. pontonski objekti za odmor i ribolov
Te pontonske kućice/objekti imaju sobu,mokri čvor, dve terase-dole za štapove za pecanje a gore za sunčanje.
Svaki ponton ima, pored nosećih plovaka, i čamac na elektropogon kojim se stiže do obale ili pomera na željenu lokaciju.Ima tu i osvetljenje,punjač za mobilni,pumpe...i sve to radi na 12 V.
Sva ta oprema,uključujući i elektropokretač čamca, radi na fotonaponske solarne ćelije.
Nije ni čudo da je na susednom jezeru 10 km od ovoga i Novak Đoković kupio 4 ha zemlje prošle godine.
I stariji situirani beograđani masovno kupuju ,tu na obroncima Fruske Gore, zapuštene vikendice pa onda malo uređivanja voća i tako u penziju.
Evo,juče odoh u Beograd da sredim vize za Thai,kao nedelja pa nema gužve, pa izgubi živce tamo:garaža na Obolićevom vencu ne radi,ulica raskopana,pa se vrtih kolima tesnim ulicama po Topličinom vencu,a vozila parkirana u obe trake.Saobraćajno nesređen grad.
Evo kako izgleda tu, na samo 150-200 m od Knez Mihajlove
Osećao sam se kao u Havani(Kuba) gde je vreme stalo 60-ih.
Gledao sam da mi deo fasade ne padne na glavu.
Jedva sam čekao da završim formalnosti oko vize, u jednoj memljivoj staroj zgradi, pa beži u moj Morikoro i jezero uz njega
Leave a comment:
-
-
Ima kod ovog mog jezera (samo 3 od 1000 reka u Japanu nemaju branu) kamp
Vidi se gde su čamci, kamp je desno ode njih
Ovaj put sam slikao nekoliko slika sa vode
Ove slike su od 2009. kada sam prošao kroz kamp...
To su bungalovi, svi različiti, ne znam kako do toga došlo. Pola bureta je da se pokrije vatra dok se ne ugasi.
Odmah su uz vodu
"Mokri čvor" na vodi
Ovde je i roštilj uz samu vodu
To može da se iznajmi, video sam neke ljude kako se kreću.
Leave a comment:
-
-
Ništa lepše od prirodnog ambijenta, prelepe slike... Meni je još od malena bila zelja da zivim u nekoj kućici kraj jezerceta ili u nekoj lepoj šumi sa potočićem... Onnut, gde si uslikao sve to? Atrakcija je lepo zamišljena, samo da ne modernizuju previše i biće ok... Nema ništa bolje od domaćeg zovinog soka!
Leave a comment:
-
Leave a comment: