Ali nisam mogao postovati jer već 2-3 dana na forumu vidim samo ovo
ERROR 403- FORBIDDEN
Juče je proradilo.
Ovo bi hronološki trebalo biti poslednja slika
Nije more, ni jezero..
To je - Dunav.
Aktivnost- šetnja uz Dunav (10-15 km) u predgrađu Novog Sada na potezu Veternik-Futog -Beočin,sa obe strane obale,daleko od gradske buke.
Tu je Dunav širok 800 m
Kuće uz reku ,sa Beočinske strane..jabuke..gnezda roda na banderama
Restoran/čarda uz vodu
I pusta dunavska plaža ispred njega
Sa te beočinske strane je Fruška Gora,što znači viša obala kojoj ne treba nasip pa su se tu smestili brojni privatni molovi uz kuće/vikendice
Kao npr. ovaj
Polazna tačka ovih penzosa/alasa
Da li je ovo ideal penzije,ovako opušteno sa štapovima..?
Sa druge,bačke strane, (skela ide na svaki sat) ,niža plavna obala ,tražila je izgradnju nasipa
Prijatna šetnja,vožnja rolera,bicikla.. po nasipu/keju..
Sa jedne strane nasipa je reka i topole uz nju ,a sa druge ,pogled na kuće ,vrtove i aktuelnu svakodnevnicu .
A u vrtovima..jesen stiže dunjo moja..
Ali dunje još nisu zrele.
Cepanje drva i priprema za zimu uz čuveni smederevac
Nema bašte a da u njoj nema čuvenog futoškog kupusa.Još se nije uglavičio .Čeka hladnije vreme.
Nema mi šetnje a da na kraju sebe nečim ne nagradim.
Čak bi se moglo reći da mi je to i glavni cilj.
Evo šta je to.
Ima pečenjara koliko hoćeš ali ovo je nešto posebno.
Pečenjara u Veterniku.
Nema boljeg mesta u Novom Sadu a možda i BG za jagnjetinu od ovoga.
Bio sam jednom u elitnom indonežanskom restoranu u NS (ima moj post na tredu "azijski restorani u Srbiji") kada čujem gazdu(koga poznajem) kako svom društvu ,za susednim stolom, kaže:"kladimo se o jagnjetinu u Veterniku".
To prigradsko naselje NS,Veternik,uglavnom naseljeno krajišnicima (vidi ulice:Kninska,Velebitska..i sl.)koji znaju šta je dobra jagnjetina od pažljivo biranih jaganjaca sa paše iz Srbije ,posebnog ukusa, i još važnije kako ga dobro ispeći.
Ovako mi je stiglo na sto uz duplu salatu od futoškog kupusa.
Jagnjetinu nekad nisam mogao očima ni videti ni jesti ali...ovakva jagnjetina mi je promenila ukus..toliko da mi je postala najomiljenije jelo(volim i ribu ,naravno)
Pazi samo ovaj hleb.Vidi se i pepeo sa donje strane,od pečenja.To je domaći hleb- "ispod peke".Dok se peče jagnje(na ražnju),taj hleb se peče u tom pepelu
Koliko god da je dobro meso(lepi se za prste) na kraju uživam da grickam još malo tog hleba uz pivo.
Umesto piva ,kad je hladnije vreme, gazda pravi svoje vino,crni Merlot,a grožđe specijalno nabavlja iz Aleksandrovca.(Župa-asocijacija).
Bolje mi je od onih flaširanih skupih francuskih ili onih španskih iz Barselone od ovog proleća.
Gazda se inače uvek pozdravi i malo popričamo.Kućna atmosfera.
Sve na stolu je koštalo 1000 din.
Ekvivalent 300 THB.Za ovoliko mesa i još ovako prvoklasnog u Thai za te novce -nema šanse.
Još sam kilogram (1600 din) vruće,naknadno kupio i poneo kući.
Dok sam sedeo i jeo,bar 5-6 ljudi je svratilo i odnelo kući za ručak.
Jednog sam uspeo i slikati
Kaže gazda,peče prosečno oko 10 dnevno.
To je onaj pravi doživljaj - dobra rekreacija i nagrada za to.
Samo da mi je ovo malo bliže.
Ali svaki put kada sam u NS -svratim tu na ručak da uživam i opustim se .
Leave a comment: