Tajland Isan tura 2,500km: Buriram, Si Saket, Ubon Ratchatani, Yasothon, Roi Et..

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mekong
    Ljubim miris napalma u zoru...
    • Dec 2011
    • 656

Maha Sarakam. Tu zena ima prijateljicu sa neta (neko selo) i zato smo isli, da ih vidimo. I moja zena je seljanka iz dzungle, jeste zavrsila Ekonomski faks ali se poreklo nikada ne zaboravi.

Mesto je stvarno pazuh Thai

Lepi Isan i pejzazi isti

I-tak, tu znas da si u Isan, poljoprivredna radna masina, na svakih 5 minuta moze da se vidi. Motor je od kultivatora, na njega nasadili prokolicu. Cak mu ni registracija ne treba.

Ima hramova, to sam ne bih znao da nadjem, zena je nasla i snimala svoj video sat vremena.

Domacini su se stideli svoje kuce, da im stranac kao ja udje u nju. Kako god da su lepi i odvazni na netu, nisu hteli da im neko stranac kao ja udje u nju. Video sam ja to mnogo puta pre.

Vecera sa njihovo dvoje dece, na koju smo ih pozvali a oni nas odveli na mesto koje hoce.

Provinciji Thai je ovo festa. Korean BBQ. Moja zena im prevela sta to znaci i odakle dolazi.

A klopa, koja se pece na tvom stolu je nista od ukusa. Video sam lokalce koji kod njih kupe i nose kuci, u kesama.
    Klopa je losa, mislim da turisti ne bi pristali da to jedu bez obzira kako je jeftino.

Nesto sam i pojeo, oni uzivali,

Mislim da je bilo 15 EUR za 4-tvoro odraslih i dvoje dece

A hotel, u Maha Satakham 20 EUR za dvoje sa doruckom je bio pristojan.

Nema teorije da neko, stranac, sam, bez kola, ikada ovo vidi.

Jos sam vise zavoleo Thai i Isan.
    Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• Mekong
      • Dec 2011
      • 656

Maha Sarakam, zavrsetak.

Uz put se prodaje so. Ona ide u sosove mada se jela ne sole direktno.

So nije morska nego iz rudnika soli (kao Tuzla) u Bandungu, to je granica sa Laosom. Na velikim dzakovima pise "soft flour" kao da je unutra brasno. Nije, to su polovni dzakovi u kojima je nekada negde bilo brasno, ovi prodavci soli ih kupili za skoro nista, istresli i u njih pakuju so.

Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

Comment

• Mekong
        • Dec 2011
        • 656

Khon Kaen, o njemu je pisano 2019. sa tadasnje ture, pre pandemije Khon Kaen.

Pejzazi Isanski, prijatni

Isan pokretna budzevina, kamion sa motorom motokultivatora, "itak".

Grad cist i prijatan

Ima sve, robne kuce, supermarkete

Naravno, ulicne prodavce ulicne hrane

Ovo nisam drugde video, urme, zute

Boje sljive

Ovo je najpoznatiji i najveci hram, Phra Mahathat Kaen Nakhon

Unutra, pre murali nego freske, iz Isan seoskog zivota

na nekima se vidi da zene nisu pokrivale grudi. Tako je bilo do vladavine King Rama 5 (Chulalonghorn), vladao od 1886 do smrti 1910. Njegov unuk je King Bhumibol Adulyadej, vladao od 1946. do smrti 2016.

Ovde se vidi jedan seljanin koji svira "vod", instrument iz regiona, kojim se ponosi grad Roi Et.

Ima lepo jezero, gradski park

Nije bilo spavanja, bilo je prosli put, 2019.

Comment

• Mekong
          • Dec 2011
          • 656

1 - Nakhon Ratchasima (Korat). Ima 50 fotografija, podelicu u 3 posta

Uobicajeni Isan pejzaz

Ovo prvi put vidim u Thai - plantaza kukuruza

Kukuruz verovatno ide u ishranu svinja, standovi sa kobasicama kilometrima uz put

16 kobasica, 100 THB (2.5 EUR). Nisam ih kupio, niti bih ovako uz kraj prometnog put. Jeo sam ih u restoranu, ukusne su i zacinjene. Podseca ukus na cajnu kobasicu, da je bila sveza (polusveza) pa onda przena

Ima i med od divljih pcela, 120 THB (3 EUR) boca

Naravno, stao sam i kod aviona A330, koji je sleteo sa piste 9. septembra 2013. Rasklopljen i prenet u Khorat, distanca od Bangkoka kao Beograd - Vranje. Trebalo je to nekako prevesti, trup nije bio secen, skinuta krila i rep da moze da prodje putem i ispod mostova.

Mesto se zove "Airways Land", nekoliko kafica, restoran sa lakom hranom

Zavirio sam u otvoreno skladiste za noge. Slika mi nije uspela. Izgleda da pokusavaju da stave aircon i da otvore putnicku kabinu za posetioce. Aircons su bili kucni, za balkone, Mitsubishi, to nije ono sto avionii imaju za klimu u aparatu.

Trminal 21, ima ih 4 u Thai, jedan je u Khorat

Nema pravog aviona ispred, unutra je maketa, mozda 25% stvarnog aviona

Svetska klasa shopping mall, desetine restorana i radnji

Food court, jeftina i losa hrana

Pogled sa vidikovca ("kontrolni toranj") Terminal 21

Comment

• Mekong
            • Dec 2011
            • 656

2 - Nakhon Ratchasima (Korat), nastavak

Hotel "Kwanruen", vidi sa Terminal 21 tornja, uz jezero, velika zgrada, uz samu obalu jezera, zaklonjena iza drzavnih zgrada. Cena je bila 800THB (20 EUR) za dvoje sa doruckom.

Pogled na jezero. Bilo je toliko dobro da je ostanak u Koratu produzen za jos jedan dan. Ima malo stranaca, uglavnom profesori na njihovom Univerzitetu i doktori na medjunarodnoj razmeni doktora. Naravno, i oni koji su se tu ozenili.
            Grad (125 hiljada stanovnika) ima sve. Da nije tako land-locked, daleko od mora (kao Beograd - Bar) , mogao bih tu da zivim.

Pogled na zezero i park. U 6 ujutro je puno dzogera

Sam grad,

ima kanale

Spomenik heroini Thao Suranari (1771-1852) koja je bila vodja u ratu protiv Lao osvajaca. Ime Suranari, dodeljeno od Thai kralja u to vreme, znaci "hrabra zena".
            Ne znam da li su SFRJ ili u Srbiji ikada podigli spomenik zeni.

Njoj se mole i klanjaju, posebno studenti, djaci i njihovi roditelji, pred ispite. Isto i sluzbenici, vide se u uniformama, sa leva.

Comment

• Mekong
              • Dec 2011
              • 656

3 - Nakhon Ratchasima (Korat), poslednji post

Zaduzbina, hram koji su podiglu Thao Suranaree i njen muz

Kao ladja koja se odupire vetru i talasima

To su njih dvoje

Tu sam prvi put video da ove losose hrane na cuclu. 20THB (pola EUR) bocica

Grad ima visoke zgrade, hotele

Central, isto kao u Bangkoku

Na parkingu kineski elektricni auto

U supermarketu ima svega osim bilo kakvog alkohola. Kazu, u krugu od 2 km su srednje skole i Univerzitet, nijedna radnja ne prodaje ni pivo, ni 7-11 ne prodaje.

Salmon iz Norveske, ovaj prvi je 45 EUR za kilo

Poslednje dve stanice, Hindu hram

I Khmer, iz 1108. godine, Phimai

To je onaj koji izgleda kao umanjeni Angkor Wat u Kambodzi, mozda je to i bio model za Angkor

Comment

• Mekong
                • Dec 2011
                • 656

1 - Saraburi, vodopadi

Poslednji dan ture. Bila je nedelja 10 avgust 2024.

Prestaju ravni Isan pejzazi

Ovo mi je bilo novo, peceni na rostilju presovani prasici sa povadjenim kostima. I pilici. Bilo je i pre samo ne na desetine u nizu duz puta. Ima i ribe

To je blizu i na putu za vodopade "Chet Sao Noi"

Tu su masovni piknici, za njih je to na prodaju

Ima i na licu mesta da se kupi

Kupanje u osvezavajucoj vodi

Most u gornjoj slici je pola u Saraburi, pola u Nakhon Ratcasima (Khorat)

Vodopad se, po legendi, zove "Chet Sao Noi" po 7 nevesti koje su tu dosle da se kupaju i sve su netragom nestale.

Ima bas 7 vodopada, kao za njih 7.

Comment

• onnut
                  Moderator
                  • Jan 2014
                  • 1220

Svaka čast na ovom putopisu po Isanu!

Sa zanimanjem sam pratio.

Trebalo je prilično truda i vremena da se sve ovo hronološki posloži i opiše.
                  Siguran sam da na srpskom jeziku nema ništa bolje od ovako opisanog Isana, a pogotovo, što je to i nemoguće tako obići,i doživeti, kao običan turista, bez Thai national.

Drugačije sam zamišljao Isan.
                  Više kao neku pustahiju,ruralnu oblast..ali videh lepe zelene predele i lepo uređene gradove.Gradovi sa uređenim jezerima,šoping molovima , tornjevima sa vidikovcem,neobičnim hramovima..

Za razliku od one holanđanke ,koju ste sreli kod nekog hrama,i sličnih stranaca, koji tu dođu da obilaze hramove za koje ,kasnije, neće znati ni koji su,pa još traže zapadnu hranu, mene su više interesovale one svakodnevne stvari sa ulice, iz života..
                  Onaj divlji med,peći za ćumur,presovani prasići i pilići sa kojima se ide na Thai piknik na reku,vodopad, večera sa virtualnim prijateljima sa neta ,njihovo ponašanje u realnosti, tipično voće za taj kraj,šta se prodaje uz put..

Za cene hotele od 20 € sam znao od ranije a deluju pristojno.

Comment

• Mekong
                    • Dec 2011
                    • 656

Hvala na citanju i na lepim recima. Jeste, ono sto je razlicito je imati Thai national ko zna sta gde ima i sta je sta.
                    Taman posla da krivim turiste, oni vide highlights, ni to nije lose.
                    Imam jos jedan post za ovde (mozda dva), stavicu, za zavrsetak ture.
                    Bio sam u skoro svim mestima gde turisti retko ili ikada zalaze.

Comment

• Mekong
                      • Dec 2011
                      • 656

2 - Saraburi vodopadi

Kupanje, niko nema kupaci kostim.

Ovako, cela, ide u vodu

Tih 7 jezera nakon 7 vodopada, ima i zanimljivih stvari da se vide

"Ratan" palma, koja ima grane sa kao klanfama da se uhvati i raste uz drugo drvo

Ili ovo drvece sa razudjenim korenom koji viri i stiti obalu od odronjavanja

Nekih 15km odatle je druga serija vodopada, 100% Thai mesto. Plati se samo koriscenje ovih podova

Skoro u samom gradu Saraburi je premijerni park, tu ima i bungalova za izdavanje

Comment

• Mekong
                        • Dec 2011
                        • 656

3 - Saraburi. Da zavrsim ovaj tred.

Primetna su kukuruzna polja u okolini. Saraburi je bio mesto gde je prvo razvijena mlekarska industrija koja u Thai nije postojala (ni 2000-te jos nije bilo da se kupi mleko u radnjama, nikome nije trebalo).

Postrojenje zaokruzeno je fabrika mlecnih proizvoda

Cak sta vise, Saraburi je drzavna prestonica stocarstva i mlecne industrije

To su im proizvodi: kreme od mleka za kafu, ne znam ni sam sta je, to je islo vise u izvoz nego lokalna prodaja

Glavna ulica su im kanisteri za mleko a kandelabri su krave

Jos i ovo - prestonica cementa. Ko god je bio u Thai sigurno je video oval logo, "Siam Cement".

Kilometri i kilometri postrojenja za cement. Nije neki lep pogled ali tu se od toga zivi

Kraj.

Comment

Working...
                        X