If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Taj je komples imao stanove manje, jednosobni su bili kao 34kvm, sve je nesto bilo manje ali je bilo skuplje. Ne znam zasto, mozda je kvalitet bolji.[/QUOTE]
Ako se ne varam to je ovaj kompleks označen crvenom strelicom , slikano spreda.
Jako lepo je predstavljena taj kraj okolo.
Da ne budem previše dosadan sa upitima !Ali još par stvari me interesuje.
Ovi drugi restorani kod bolnice su vidim skuplji.Nisam ni ja ljubitelj tih lanaca(Starbucks ,McDon...)niti pijem kafu.Dakle onaj prvi klaster bih preferiro.
Ali,..ima li onaj kompleks ,označen strelicom,svoju grupu restorana?
Ili možda i oni idu u ove.Vidim i da put do njih ide preko skvera pored tebe.
Dakle restorani su tu i što je jako važno i bolnica.
Dalje vidim i veliki tržni centar južno od tebe.
Koliki je njihov BIG C u poređenju sa npr. onim velikim na Siam Square preko puta?
Nijedan kompleks nema svoj klaster. To se oni sami naprave blizu njih.
Za Big C, ne znam kako je u odnosu na one na Siam Square, mislim da su van centra jos i veci, zemljiste jeftinije.
Imaju ti hipermarketi rat izmedju sebe, Carefour kaze "Kod nas kupci dolaze kolima, u Big C mopedima".
Oni to znaju, razliku u potrebama i kupovnoj moci potrosaca.
Lotus/Tesco je izmedju ta dva.
Zaokruzen skver nema klaster restorana i radnji uz njega. Da ima, to bi mi bilo najblize. Delimo iste.
Kako izgleda živeti u luksuznom kondominijumu u Bangkoku ?
ROYCE Private Residences.
2013 proglašen za najluksuzniji kondo u BKK.
Pogled iz Sukumvit Soi 23.
Dve zgrade visine 39 i 25 spratova.
Možda 500-600 m vazdušne linije ,severoistočno od Asoka(poznatog po Soi Cowboy).
Biznis distrikt.
Adresa mu je Sukumvit Soi 31 ali je praktično prilaz iz Soi 23.
Peške ,možda 15 min kroz otmeni deo grada do Asoka gde se ukrštaju linije metroa i nebeske železnice BTS.
Već lobi prodajnog ofisa odiše luksuzom.
Tu su i makete zgrada.
Posetili smo ga 2012 , kada je i završen.
Thai prodajni agent čuči (kao da je u Japanu) dok nam daje informacije.
Misli ona,za nas,da smo neki bogati rusi .
Krenusmo u obilazak.Kaže- može se slikati.
Kondo građen u modernom Viktorijanskom stilu.
Engleska bašta sa travnjakom
Fontana u bašti
Bazen dužine 50 m
Vodopad na kraju
Tu su i dva đakuzi paviljona
Privatnim lift lobijem smo otisli na 19 sprat da obiđemo neke stanove .
Stanovi se prodaju ovako namešteni .
Čaj u krevetu
Svi stanovi su veliki.
Najmanji dvosobni (3 kupatila) je 112 m.kv. a traži se za njega 500.000 eura.Tu je mesečna renta 2.400 eura.
Trosobni (3 kupatila) su od 143 i 178 m.kv.sa prodajnom cenom od 700.000 eura a izdaju se mesečno za 3.500 eura.
Sobe ,visine 3 m, bogato su dekorisane: persijski tepisi,kristalni lusteri,Höselovi okovi, Jim Thompson garnitura stolica, kožne L sofe...
Evropska kuhinja od nerđajućeg čelika
Prozračne sobe, LED kroz apartman,Sonos audio sistem...sve sa pogledom na grad
Pogled sa balkona sa zapadne strane u pravcu severo-zapada prema Petchaburi/Makassan.
Luksuzna kupatila.
Iz kade se gleda na grad.
Dornbracht slavine i Kohler fitinzi
Kućna posluga ima svoje kupatilo i poseban ulaz
Četvorosoban stan od 252 m.kv. dolazi ovako opremljen sa klavirom.
Cena takvog stana je nešto preko 1 milion eura.Izdaje se mesečno za 5.000 eura.
A 38 i 39-ti sprat su penthousi od 462 kv.m.sa svojim privatnim bazenom
Ako Bangkok ima svoj Beverli Hills, to je Thong Lor, Soi 55 i okolina.
Kod mene u Nagoji 100 puta kvalitetniji stanovi (bez bazena) su nikada vise od trecine te cene. A Nagoja pravi 3 puta vise para nego ceo Thai nacionalni dohodak.
Ko tu zivi? Stanovi su ocigledno za non-Thai. Pogledaj samo kuhinju: Thai retko kuvaju kod kuce a ne postoji jedno jedino jelo koje zahteva rernu.
Do pre 15 godina, to se rentiralo parazitima koje su firme i organizacije slale da kao fol nesto rade. Pa da stanuju tu blizu shopping centara da njihove gospoodže ubijaju dosadu i osecaj nepotrebnosti.
Ko god kupi tu stan, imace i kola. A ulice se nisu promenile 100 godina, od kada automobila nije ni bilo. Tako, jedno 2-3 sata u saobracajnoj guzvi, nekad mu se isplati da ostavi kola na ulici gde se zatekao, ruca u restoranu i vrati se u kola sto stoje u nepomicnoj saobracajnoj guzvi.
Koliko god da stanovi izgledaju luksuzno, kako se zakoraci na trotoar tu su psi lutalice, dim sa pokretnih tezgi za kuvanje i sve isto. Kao da se svemirski brod spustio na deponiju u Batajnici i Marsovci izasli da njome prosetaju.
Koji je taj koji bi platio menhetenske pare za stan u zemlji treceg sveta?
Bogati lokalci, da to imaju u imovinskoj karti, bez obzira sto stan ne moze da se proda (ima na milione praznih po gradu, bas na milione).
Do 2005. je bila "investment viza" pa ko kupi stan za preko 200 hiljada dolara, ima je na godinu dana i pravo da produzuje. To su ukunuli kada su videli da ruska mafija salje svoje delegate da tako kupuju i sakrivaju se od ko zna cega.
Sada verovatno kupuju Kinezi a te pare su nista prema onome sto treba platiti u Hong Kongu, Shangaju ili Singapuru.
Jednom sam odveo cerku da se igra u Benjasiri parku, to je pored Emporiuma. Bila je jedna 30-godisnja Thai koja je cuvala plavokoso dete. Ona je bila dadilja i stanovala u jednom takvom stanu, svoja soba i svoj ulaz. I onda mi se smrklo pred ocima: njen poslodavac je bio tu preko UNICEF-a, poslat na 2 godine. Nikada prebijenu paru vise nisam dao za tu gamad.
Ili ovo, reklama za jos jedan takav kompleks:
Za cenu jednog kvadratnog metra onaj Holandjanin i familija su napravili 2 trosobne kuce od tvrdog materijala, zive dve porodice u njima, u njima ce i unuke da gaje.
Jednom sam odveo cerku da se igra u Benjasiri parku, to je pored Emporiuma. Bila je jedna 30-godisnja Thai koja je cuvala plavokoso dete. Ona je bila dadilja i stanovala u jednom takvom stanu, svoja soba i svoj ulaz. I onda mi se smrklo pred ocima: njen poslodavac je bio tu preko UNICEF-a, poslat na 2 godine. Nikada prebijenu paru vise nisam dao za tu gamad.
Interesantno - i ja sam imao slično iskustvo.
Na jednom od putovanja za Thai, u avionu upoznamo jednu našu .Kaže ide u Bangkok kod prijateljice da joj pravi društvo.A muž te njene prijateljice radi u -humanitarnoj organizaciji.
Kad mi je rekla adresu gde ide , što ti reče, smrklo mi se.
Bio je to jedan od najskupljih kondominijuma u zoni iznad Lumpini Parka gde je najskuplja renta na zemju u BKK i gde je kondo na leasehold od 25 godina.
Citajuci ovu temu coveka navede na razmisljanje o kupovini nekretninama u takvim lepim predelima, Steta sto sam se opredelio i kupio stan u Italiji nisam video ranije ovu temu recimi koji su uslovi kupiti stan tamo kao stranac, moras ziveti tamo imati boravak ili dodjes kao stranac i kupis.
"The quieter you become, the more you are able to hear"
Odgovor imaš u postu #1 na ovom tredu "kupovina nekretnina".
Ukratko:
Po zakonu u Tajlandu stranac ne može biti vlasnik zemlje.
Ali kada se napravi kondominijum 49 posto stanova se može prodati strancima i time se ne krši prethodno jer je na taj način i dalje 51 posto zemlje u vlasništvu tajlanđana.
Dakle - stranac može kupiti stan i ne mora imati stalan boravak niti živeti tamo.
Kolega Yojogi(Mekong) je najbolji primer za to.
i on je stranac za Tajland ( makar i formalno) , ima stan u Bangkoku , a ne boravi niti živi u Tajlandu.
Većina ovog treda je baš rasprava o tom njegovom stanu.
Novac mora da dodje u konvertibilnoj valuti sa računa iz strane banke van Tajlanda. Kompletna suma, 100%.
Ako je bio neki depozit, vrati se, ne učestvuje u iznosu.
Do koje mere je to striktno, čitao sam savete pravnika na netu: muž kupio stan na ženino ime pre 20 godina, dok mu je jos bila devojka.
Da se on naknadno uvede u vlasnicki list, ona (zakonita supruga) mora da mu ga proda kao nevezanom stranom licu a pravilo da novac u potpunosti mora da dodje iz strane banke opet važi.
Katastar zna koliko stan može da vredi i nema prodaje za 1 dolar.
Ako je stan na dva imena, Thai i strano, opet sav novac mora da dodje odjednom sa stranog računa iz strane banke.
Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."
....Znaci kao stranac dodjes u agenciji za nekretnine odaberes stan potpises ugovor ......
Ne mora ni da se ide u agenciju.
Na ulazu u veće šoping centre u Bangkoku ("Paragon") , Pataji ("Central Festival" , "Royal Garden") , Phuketu ( "Jungleceylon")... uvek su promocije aktuelnih kondominijuma.
Evo jedne od promocija u šoping molu Paragon u Bangkoku na Siam Skveru
Gužva kao na vašaru
Ovo je bio jun 2012.
Deo hola na prvom spratu mola, bio je zauzet sa show-room - 4 nova kondo projekta.
Desetak Thai prodajnih agenata su imali posla "preko glave".
Gužva kao da se deli džaba.
Maketa jednog od kondominijuma, koji će biti gotov tek za par godina: Metro Sky Ratchada.(sada je već useljen)
Zgrada od 29 spratova sa preko hiljadu stanova.
Male kvadrature (30-50 kv.m.) sa cenom od 40.000 do 80.000 €, povoljno i za domaće, a relativno centar grada (Ratchadaphisek rd. iznad Huai Khwang metro stanice).
Tu na licu mesta se potpisuje ugovor.
Učešće od 1500 € i tu na promociji popust 3.000 € plus vaučer za Ikea.
Ponekad se na promocijama deli i nov model IPada .
Ovde je gužva bila, ne samo zbog malih stanova i popusta na promociji,već i zbog promocije novog MOFF dizajna.
Kod MOFF ( Maximum Of Flexibile Function)stanovi su visoki 4 m umesto uobičajenih 2,7-2,9 m .
Nešto kao poluduplex , što povećava površinu stana za oko 25% , a po ceni osnovne kvadrature.
Soba, dole, iznad koje nema gornji deo, je visine 4 m sa ogledalom od poda do tavanice, što daje osećaj komfora.
Posle promocije 3 dana u Paragon molu ,vidim kasnije na najvećem Thai sajtu nekretnina "Prakard" - sve se prodalo.
Kada nisu ovakve promocije,u većim šoping molovima uvek su makete zgrada i agent koji tu dežura.
Dovoljno je pokazati interesovanje, ostaviti adresu hotela i već sutra eto thai agenta po tebe ( obično zgodna thai sa već pripremljenim ugovorom), pa ti gledaj šta ćeš.
Zgrada od 29 spratova sa preko hiljadu stanova.
Male kvadrature (30-50 kv.m.) sa cenom od 40.000 do 80.000 €, povoljno i za domaće, a relativno centar grada (Ratchadaphisek rd. iznad Huai Khwang metro stanice).
Tu na licu mesta se potpisuje ugovor.
Ta prodaja je samo rezervacija. Kod mene je bilo 50,000THB (1250EUR) i to je bio depozit. Od 1,300 stanova, oni na najboljim lokacijama i spratovima su odavno bili "prodati".
Nameštaj u model stanovima je specijalno pravljen, 80% veličine (to rade svugde po svetu), posle se vlasnik čudi kako nešto na useljenju izgleda glomazno a tako je lepo bilo na izložbi.
Kada je došao dan (zapravo mesec dana ranije) da se uplate sve pare, od 1,300 stanova u mojoj zgradi, bar 1,000 je odjednom bilo na prodaju na sajtu Prakard. Kladim se da ih i danas ima na stotine. Ta "prodaja" i "ugovori", to su špekulanti koji na cenu dodaju 2-3 iznosa depozita koji su uplatili i to prodaju, kao tapkaroši. To rade 10 puta dnevno sa raznim pretprodajama, na kraju im se valjda nekako isplati a gradjevincima daje da pokažu kao fol jagmu za njihovim kvalitetnim stanovima.
Lokacija Huay Kwang je kraj poznat azijskim sex turistima. Tu idu lokalni Thai, Koreja, Kina, Japan, to je njihov Soi Cowboy x 100 velicina. Baš tu je na hiljade malih javnih kućica ili masivnih, google "Poseidon Bangkok", on je baš na toj stanici metroa.
Mala kvadratura, pristupačna cena i lokacija kao da su znak da će medju stanarima biti popriličan broj "mia noi", ljubavnice bogatijih tipova. Kada ih izvuku iz "ustanova" gde su ih našli, tu će da ih instaliraju za ekskluzivan pristup.
Ovo sam slikao iz hotela gde sam proveo mesec dana 2000-te, metro je tek počeo da se gradi. Nisam ni znao šta je zgrada a to je on, Poseidon.
Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."
Na jednom sajtu gde se nalaze i druze fejsbukovci i lonliplanetasi, jedan prosao brodom pola sata i pise o idilicnom zivotu na reci Chao Phraya. Kao, on putuje svetom (brodom za 10 dinara) i upija znanje.
Ovo je znak zivota, gore se susi ves.
Uglavnom su sluzbene zgrade i ustanove, oko pristanista gradskog brodskog prevoza ima malih radnji i malih Thai restorana.
Pasaz do broda
Restoran u koji su poceli da svracaju i turisti kojima nije bitno da propuste brod
Ovde je trava zavladala
Mutna reka, neprozirna, uvek je ovako
Kome ne smeta oranje od reke, buka brodova i miris njihovog dizel izduva, moze i u pogledu na Arun Wat da uziva
U ovim zgradama su stanove pokupovali golubi koji su mislili da je reka mutna samo tog dana, "negde je bilo kise"
Iz tih zgrada se kolima tesko manevrise, one su na reci koja je glavna ulica a pozadinski sokaci su onakvi kakvi su bili pre 200 godina dok automobila nije bilo.
Mozes da platis milione a gde god hoces da odes ima da stojis u brodu gradskog prevoza, pazi da se ne pretovaris sa mesecnom kupovinom.
Nema ni samoposluge, samo "mom & pop" radnjice budzaci na cosku. Luksuzan stan a zivot na namirnicama kao da je ratno stanje, nema restorana da se izadje samo lokalne kantine sa psima lutalicama koji se motaju oko nogu.
A na prospektima je izgledalo kao da ce biti na lepom plavom Dunavu. Slike sa sajtova real estate agencija koje valjaju ove neupotrebljive stanove.
Comment