Thailand: Info, običaji, dos & donts

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mekong
    Ljubim miris napalma u zoru...
    • Dec 2011
    • 656

Tajland: niposto ne iznajmljivati moped

U Srbiji godisnje u saobracajnim nesrecama pogine 800 ljudi. Ako je Tajland sa 65 miliona ljudi otprilike 10 puta mnogoljudniji od Srbije, u proporciji bi to onda bilo da kod njih strada godisnje 8,000 ljudi.

Ne. U Thai, u saobracajnim udesima, pogine 26,000 ljudi godisnje. Uglavnom mladi.Otkuda to?

Ta razlika od 18,000 u odnosu na Srbiju je zbog mopeda. Vidim budale po drugim sajtovima (ukljucujuci i jedno govedo sa malim penisom koji se protivi iznajmljivanju kola zbog voznje drugom stranom iako nije probao a preporucuje moped - isto tako voznja drugom stranom, za to je imao para i probao).

Evo jednog smekera sa tetovazama na mlohavom mesu. Verovatno je to Dietrich, limar iz Stutgarta sa problemom alkohola cak i sad kada je u penziji.

A tek na semaforima: proguraju se izmedju kola, stanu ispred i krenu kao neka banda, svi odjednom

Ima jos jedno, skriveno zadovoljstvo: po maler danima, policija zaustavi jednog istog mopedistu po 4-5 puta. Sve se to resi ako mu da 100 bahta (2.5 EUR). Za nedelju dana bar 5 zaustavljanja i eto, ode usteda.Jos, kada zaustavi, policajac pokupi kljuceve od svih i onda na tenane naplacuje "kazne" koje su u stvari reketiranje i bez iakvih racuna ili priznanica.
    Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• Deks
      Member
      • Aug 2014
      • 86

Citao sam kad sam bio u Puketu, neki momak dosao iz Austrlije ili Novog Zelanda (ne secam se tacno) da trenira Tai Boks, i seo na moped, a onda ga lepo isekao neki lokalni sa pikup-om. Rezultat, ostade decko bez noge, i onda ide prica kako dosao lokalac u bolnicu da ga poseti, da se izvini...
      Druga prica, kojoj sam bio licno svedok u centru Patonga: Vozi turista moped, isto ga isece baja sa pikup-om. Pade covek sa motora, ode motor. Hvala bogu, nista nije turisti bilo (sta ce biti kad treba da se vrati motor i kad se gledaju ogrebotine ne znam) , ali definitivno mi je delovalo opasno da se voze ti mopedi. Problem, koliko sam video su i celave gume. S obzirom da je Puket dosta brdovit, tako da su putevi dosta u stilu uzbrdica nizbrdica, a i pada kisa, dosta je klizavo. Kad se na to dodaju celave gume, nije ni cudo kad pocnu da ispadaju sa puteva. Kola su definitivno bolje resenje.

Comment

• Mekong
        • Dec 2011
        • 656

Izdavanje stanova je masovno i opet ih ima na desetine ako ne i stotine hiljada praznih. Moja bivsa zgrada na uglu Rama IV i Sukhumvit, Phrakhanong stanica Sky Train.

Zgodno mesto, lepa zgrada, nova, u jednom danu se na trzistu pojavilo 600 (od 740 u zgradi) stanova za izdavanje. Cak je i agencija za izdavanje otvorena u jednom od lokala u zgradi, samo za nju.

Medjutim, pojavile su se na desetine rukom pisanih oglasa po banderama za direktno izdavanje od vlasnika, bez agencije.

Dosta ih je dvojezicno ili cak samo na engleskom, sto znaci "dodji stranac da te zayebem".

Cene nisu nize nego preko agencije, ako nisu vise onda su bar iste

U cemu je problem? Pravilo je da agencija za svoju uslugu uzme jednu mesecnu kiriju. To neki vlasnik nece da izgubi i pokusava da izda direktno, u ovom slucaju je to bilo 500EUR koje mu je zao da da.
        Stanar, misleci da time nesto stedi, pogotovo ako je stranac, nasedne i sa mutnim ili cak i bez ugovora ili ugovorom samo na Thai pristane i vlasnik zadovoljan.

Ako ne bude problema tokom stanovanja (ostecenja, buka, neplacanje kirije) sve je isto kao da je i preko agencije.
        Kada istekne "ugovor", da se izvrsi primopredaja stana, cim uzme kljuceve, vlasnik (i dvomesecni depozit od 1,000EUR) nestane ili ne odgovara na telefon ili nesto pocne da zavlaci. Pogotovo ako zna da stanar ima avionsku kartu za neki datum ili mu istice viza. Najcesce izmisli neku stetu, i "nema nista dok se to ne sredi" koja iz nekog razloga kosta isto ili cak i vise od 1,000EUR depozita.

I eto, to je razlog ovih direktnih izdavanja: vlasnik nije dao agenciji prvih 500EUR, sada ne vraca depozit 1,000EUR a majmum je onaj koji je mislio da ce nesto da ustedi ako ide direktno.
        Stanove kupuju i Thai kriminalci (kako je Jusa Bulic kupio Ruskog Cara ili Nikola Sandulovic napravio palatu na Dorcolu?) pa izdaju, probaj da sa policijom odes kod njih da ti vrati depozit.

Da je bilo preko agencije, cena bi bila ista, ugovor jasan i na engleskom, vlasnik je mogao da bude Al Kapone licno to ti ne znas, sve sto vidis je agencija i ugovor sa njom. I depozit se vrati tacno u minut.
        Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

Comment

• Mekong
          • Dec 2011
          • 656

Ko je mislio da ce se iz Bangkok SkyTrain nagledati grada i naslikati sa visine, neka razmisli jos jednom.

Vec se vidi da je prefarban reklamama. Voziti se unutra je kao biti u tunelu. Evo sta se vidi kroz prozor - samo pozadina dela reklame

Comment

• Colonel_Kurtz
            Horror. Horror.
            • Dec 2011
            • 185

Danas je tacno 10 godina od katastrofalnog zemljotresa i tsunamija koji je u Indoneziji, Sri Lanki i Thai ubio 230,000 ljudi.
            U Thai je poginulo 15,000.

Ovako smo izgledali na taj dan, bili smo stari samo 6 meseci i imali srecu da budemo u Thai ali daleko (Phuket-Bangkok je 1,100km)

Svastika je radila u Phuketu u hotelu, dobila otkaz 24. decembra 2004. i vratila se kuci. Da bi 2 dana kasnije, videla na TV kako njen hotel tsunami rusi. Nije niko od njenih poginuo ali je mislila da je imala srecu da ne bude tamo.

Naslov u Bangkok Post kaze "skupa katastrofa". Skupa jeste, u ljudskim zivotima. Privredno, nijedna fabrika niti luka nisu unistene u regionu. U tom smislu, je bila "najjeftinija" katastrofa.
            Kada je u Januaru 1995. zemljotres pogodio Kobe u Japanu, poginulo je 5,500 ljudi a svetska racunarska industrija je stala na 6 meseci. High end serveri (Sun, IBM, HP...). Tek tada se videlo koliko se komponenti (cipovi, integrisana kola, delovi za racunare) prave bas tu.

Clanak sa B92, samo link
            In the darkness of the jungle,
            We are merry jungle people.
            Ooo-jungle people,
            We are happy people.

"Jungle People"
            Soulful Dynamics
            Columbia, single, 1976

(clone of Yoyogi)

Comment

• MirjanaP
              Junior Member
              • Dec 2015
              • 9

Hahaha, slatki su , nisam ovo videla. Pa naravno kad sam bila na fensi mestima

Comment

• MirjanaP
                Junior Member
                • Dec 2015
                • 9

Uživala sam u svim postovima i dobila mooooooooore informacija. Samo neke sporadične znala i proverila na terenu. Čak sam se slatko smejala jer sam i ja kao i more turista nasedala na neke prevare.
                ps: hoću da izbrišen predhodna dva posta jer sam se ponavljala ali ...ne vidim opsiju..starija žena

Comment

• palikaris
                  Junior Member
                  • Mar 2015
                  • 1

Niko da spomene da je danas 70. godisnjica dolaska na vlast tajlandskog kralja.

Celebrations are held to mark 70 years since Thailand's King Bhumibol Adulyadej, the world's longest-reining living monarch, came to the throne.

Comment

• Mekong
                    • Dec 2011
                    • 656

Evo ga ovde, sa DC-8, 45 godina mladji.

1971, je Thai Airways poceo prvi dugi let, za Sidnej.

Ne slavi se godisnjica dolaska na vlast, pomole se za njega i vise ih nosi zute majice.
                    Tri generacije Thai ne znaju za drugog vladara.
                    Ono sto se slavi je kraljev rodjendan, 5. decembar, to je nacionalni praznik, "Fathers Day".

Comment

• onnut
                      Moderator
                      • Jan 2014
                      • 1274

Svako ima neku ludost koja mu se dopadne u Thai i o kojoj ,posle ,priča, mašta...

Posebna ludost je kada je to "nešto" potpuno netipično za Thai a pogotovo kada se može naći na samo 5-6 mesta u celom Thai.
                      Neko je napisao , na nekom forumu, da dnevno jede 15 onih uličnih Thai palačinka , neko obožava lubenice i kuvani kukuruz, ja sam lud za Thai ananasom...ali ovo nije ništa od toga.Uostalom ovog ima svugde.

Ovaj "fetiš",jednog člana naše grupe, je toliki da se često dešavalo i da se traži smeštaj u blizini toga.

Reč je o - sladoledu.

Ali ne bilo kom.
                      Nije to ovaj ,tipican u Thai, koji se prodaje u kokosovom orahu

Click image for larger version

Name:	20150617_193143-1.jpg
Views:	1
Size:	27.8 KB
ID:	17567

Nije ni taj domaći loš i treba ga probati

Name:	20150617_193130.jpg
Size:	38.8 KB
ID:	17568

Sladoled o kojem pišem je brend za koji je retko ko ikad čuo.

Zove se CREAM & FUDGE FACTORY.

Švajcarsko-Thai brend.Pojavio se 2005 .I od tada ih pratimo.
                      Slogan "indulge yourself with the creamiest ice cream on earth" , koji stoji na kutijici i salveti ,koji se dobiju uz njega , nije samo obicna reklama.

Name:	20160701_103431-1.jpg
Size:	23.3 KB
ID:	17569

Ove zute kugle od manga i eventualno bele (kokos) su napravljene kao savršenstvo sladoleda.

Ostali ukusi, koji nudi ovaj brend, se već utapa u prosečnost drugih vrsta sladoleda.

Ukusi su različiti ali ovaj od manga....

Kada to kaže neko ko uopšte ne preferira mango, a još je probao svetske marke....

A znamo da je na Thai svetski lanac Swensens često prisutan.Probao se tamo (i ima ga) i ono što wikipidija navodi kao vrh: Häägen-Dazs,Mövenpick,Baski-Robons,New Zealand Natural,Dairy Queen...

Ovaj Cream & Fudge se prodaje , pored Tajlanda, u još samo nekoliko zemalja: Malezija,Indija,Bahrein..

Name:	20160701_103935.jpg
Size:	21.0 KB
ID:	17570

I to samo na najelitnijim i najudarnijim mestima tj najjacim šoping molovima i sl.

U Thai se može naći na samo 5-6 mesta:

Aerodrom Suvarnabumi(u internacionalnom delu),
                      Central World ( Siam Square) na 6 spratu,
                      Mega Bangna na 2 spratu,
                      Central Festival Pattaya na 5 spratu,
                      Naravno i u Paragonu, nekad dole na udarnom mestu a sada na 3 spratu.

Evo i slike iz Paragona

Name:	20150707_172851.jpg
Size:	35.9 KB
ID:	17566

Koncept prodaje je globalna franšiza i ide zajedno sa Cofee World i New York Deli i možda još neko.

Počelo je ambiciozno.Od 2005 kad su počeli, bili su posle par godina i na Puketu ( šopping mall Jungleceylon) pa Ko Samui itd.
                      Ali šta je problem?

Cena sladoleda!

Ona kugla jeste velika(struže se više puta da bi se oformila) ali cena je oko 189 THB.
                      Ukus (mango) jeste savršen ali je i onaj sladoled , sa prethodnih slika , tri kugle (bude manji popust za više kigla) oko 500 THB tj 1600 din !
                      Ko to da kupuje ? I zato , sada, iz godine u godinu se sve više povlače.
                      Kod nas je sladoled oko 100 din.
                      Jednom prilikom sam ga kupio u Paragonu , za poneti, i odneo u obliznji Novotel u sobu. Iako sam napolju bio 10-15 minuta , po onoj vrućini, nijr se otopio.Nekako je kao masan.
                      Teško da i mogu jeftinije da ga prave .

Moja preporuka svakome ko ovo čita je da ga proba(mango i kokos) dok ga jos ima.

Vidim i da su u Paragonu napustili Food Hall (verovatno skup zakup) i otisli gore na treći sprat , tik iznad onih Maseratija u postovima od ranije.

Za svakog je pristupačan na aerodromu u onoj međunarodnoj zoni , pogotovo kad se odlazi , pa se tu zadržava , mislim da je u F zoni.Tamo je čak bio i nešto jeftiniji , mislim 169 THB.

Ja i nisam neki ljubitelj sladoleda ali ovaj je - odlican.

Comment

• onnut
                        Moderator
                        • Jan 2014
                        • 1274

Sada,dok su aktuelne ove letnje šeme: kupanje, uveče fudbal(evropsko prvenstvo) , pivo....
                        Setih se ove situacije.

Pre nekoliko godina šetajući Bangkokom naleteh na ovo

Name:	Point Blur_Jul052016_112021.jpg
Size:	40.2 KB
ID:	17571

Stadion napravljen od limenki Heineken piva.

Name:	Point Blur_Jul052016_112103.jpg
Size:	39.9 KB
ID:	17572

Lokacija - Siam Square.Prostor ispred Siam World šoping centra tačnije donji deo kod Isetana.

Heineken ima fabriku u Bangkoku i uz Singa I Chang su najpopularnija piva u Tajlandu.

Name:	20150702_194831.jpg
Size:	30.5 KB
ID:	17573

Ovo je inače obavezan sadrzaj svakog sobnog frizidera u iole ozbiljnijem hotelu u Thai.
                        Postoje i organizovane posete Heineken pivari u BKK a minimum je 20 ljudi.

Ova promocija je trajala nekoliko dana .
                        Jedno veče nismo mogli da odolimo da se ne slikamo sa ovom lepom Thai promoterkom ( u Isetanu).

Name:	Point Blur_Jul052016_112320.jpg
Size:	22.8 KB
ID:	17574

Comment

• onnut
                          Moderator
                          • Jan 2014
                          • 1274

Ove zgodne "tete" su ustvari čuveni(e) Thai ladyboy

Ovde,imaju status , ugled...Srećemo ih na svakom koraku: prodavnicama,restoranima..Onaj ko može da prati tajlandski satelitski TV TGN svako veče može videti da Thai kulinarske vestine pokazuje baš jedan deblji tranvestit.Uvek privrženi poslu kojim se bave.Osetno baš se trude.
                          Za nas u početku neobično a kasnije se navikneš na to.

Najpoznatiji kabare show u Thai su baš ovi ladyboy(lokalno se zovu-kathoey) kao Calypso, Tiffany,Alkazar...

Posle predstave slikanje sa "artistima"

Ova poslednja slika su već prave Thai.
                          Primeti se -sitnije su građe.
                          Slikano,mislim,u Nong Noch Garden.

Comment

• onnut
                            Moderator
                            • Jan 2014
                            • 1274

Šta doneti iz Thai ?

Kolega Yojogi ranije reče da je iznenadio carinika na Tokijskom aerodromu kada mu je otvoren kofer sa plastičnim posuđemi i papirnim tanjirima.

Pre 22 godine , kada sam prvi put bio u Thai, jedan naš isto tako iznenadio carinu.Našli mu braon pirinač.Kaže nije ga tada bilo nigde u BG.Morao je poneti iz Thai.Mada na Thai jedu uglavnom beli.

Ono što ja poslednjih godina donosim iz Thai je isto tako neobično.

Ranijih godina, dok su cene tamo bile niže,a ćerka mlađa,uglavnom smo donosili garderobu .

Imaju kvalitetne pamuk i svilu.Majice.

Name:	20160908_144220.jpg
Size:	43.4 KB
ID:	17687

One gore kvalitetne pamučne majice 250-300 THB (1€=40 THB).
                            Odličnog kvaliteta su i ove svilene košulje Bowling ( mislim da je Thai brend) ali one važe za skuplje 1000 THB.

Name:	20160908_144247.jpg
Size:	31.5 KB
ID:	17688

Obuću, u Thai, nikad nisam našao kvalitetnu.

Kasnije smo donosili u plasticnim kanticama oyster sos, chili pastu, knorr tom yam kocke, Carnation kondenzovano mleko...
                            To sada uglavnom ima i kod nas..

Donosili smo i tigrovu mast.

Name:	20160908_143430.jpg
Size:	32.2 KB
ID:	17689

Toga ima kod nas po pijacama,sada, isto koliko hoćeš.

Ali u poslednjih nekoliko godina glavni "suvenir" nam je ovo:

Name:	20160908_142312.jpg
Size:	37.6 KB
ID:	17690

Counterpain.
                            Mast protiv mišićnih bolova, reume..
                            Analgetik!
                            Toga nema u Srbiji.
                            Po priči onih prijatelja koji me mole da im donesem.
                            Meni, srećom, još nije trebala.

Kako je počelo ?
                            Pre nekoliko godina, komšije, Rusi, iz Krašića , znajući da često idemo u Thai,zamole da im donesemo.
                            Kažu -Rusi to donose iz Thai.

Upišemo i kupimo !

Onda počnem da obraćam pažnju tamo i vidim da je to na Thai najprodavaniji lek u apotekama.Apoteke su im inače odlićno snabdevene i jeftinije.Smešno je kada neko napiše da se odavde nosi neki lek za Thai.Ima sve.I bolje.

Onda vidim da tamo zapadnjaci to kupuju masovno.

Tada kupimo par komada pa damo nekim prijateljima u Srbiji kojima je to trebalo.

I svi se oduševe.
                            Kažu bol nestaje momentalno.
                            Jedan mi kaže : neće mi izlečiti kičmu ali nemam više bolove.Bol nestaje ko rukom odnešen.Maže mast pincetom.Štedi do naše sledeće posete Thai.Daje novce -koliko hoćeš-samo donesi.Kaže -nema kod nas.A ako i ima nešto drugo- nije tako efikasno.

I tako , dobar glas se prosirio .
                            Svi hoće.

Zadnji put sam doneo 12 kom.Već strahujem na carini.Ženina sestra koja radi na kruzerima zadnji put kad se vraćala sa Azijske ture ponela 20 i oduzeli joj.

Naravno ne trgujem sa tim.Donesem prijateljima.A i cena je u Thai smešna-130 THB za ovih 120 g.
                            Sebi sam , za ne daj bože, ostavio jednu koju sam slikao za forum

Name:	20160908_141216.jpg
Size:	32.2 KB
ID:	17691

Baza ove masti je kamfor.

Name:	20160908_141228-1.jpg
Size:	33.4 KB
ID:	17692

Kamfor ,smola, dobija se iz drveta koje raste uglavnom u Indoneziji.
                            Ide pod japanskom licencom Taisho, Tokijo.
                            Distribuira se na Thai.

Postoji i COOL Counterpain, plave boje.Taj, kao i tigrova mast ,hladi .

Eto šta ja donosim iz Thai u Srbiju.

A kolega Yoyogi, da mu treba, to sigurno ima u Japanu.Njihova je licenca.

I onda šta će nego-plastično posuđe.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4755

Originally posted by onnut View Post
                              ....jedan naš isto tako iznenadio carinu.Našli mu braon pirinač.Kaže nije ga tada bilo nigde u BG.Morao je poneti iz Thai.Mada na Thai jedu uglavnom beli.
                              Neee...braon pirinac je stocna hrana i za zivinu, to ljudi ne jedu.

Comment

• onnut
                                Moderator
                                • Jan 2014
                                • 1274

Samo za stoku i živinu ???
                                Kako to ?

Pa ja ga jedem ovde u azijskim restoranima !A još ne kokodačem iako nas premijer na svakom koraku ruži i predstavlja kao stoku.

Ali šalu na stranu.

Kada ovde naručim neko azijsko jelo imam izbor između belog i integralnog.E taj integralni je izmešan pirinač sive i braon boje.

Internet je pun recepata sa braon pirinčem.

Name:	Brown-rice-e-book-cover.jpg
Size:	37.7 KB
ID:	17693

Rasprave o tome koliko je zdraviji od belog

Name:	Butternut-Squash-and-brown-rice-dressing-1-1024x768.jpg
Size:	42.0 KB
ID:	17694

Ni reči o tome da nije za ljudsku ishranu.
                                Samo ono da se mora kuvati duže.

A na Tajlandu ( uz Vijetnam najveći izvoznik pirinča) tačno je da se uz jelo uvek dobije samo beli pirinač.
                                Rasut ili lepljiv ali uvek -beli.
                                Nisam primetio ni mogućnost izbora između belog ili nekog drugog.

Glupo je da ja to pišem nekom ko toliko godina živi i jede to svakodnevno u Aziji.

O čemu se onda radi ?

Comment

Working...
                                X