Originally posted by yoyogi
View Post
Thailand: Info, običaji, dos & donts
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
-
Originally posted by Deks View PostBeli pirinac nema nikakve hranljive sastojke, slicno belom hlebu. Vitamin B1 koji se prirodno nalazi u pirincu se odstrani u procesu dobijanja belog. To je bio i razlog sirenja bolesti beriberi. Dok Japanci nisu poceli da uvoze masine za glaziranje pirinca beriberi nije prakticno ni postojao.
E sad Yoyogi okrenu stvari !
Mene zbunjuje što na Thai, zaista, nikad nisam poslužen braon pirinčem.
Yojogi, kada uhvati vremena, će nam dati objašnjenje za to.Može konsultovati i ženu koja je iz Thai i mislim strućna baš za oblast agrikulture.
Ispade da je onaj nosio iz Thai u Srbiju stočni pirinač !
Comment
-
-
Ispravka: to sto sam video braon je pirinceva ljuska, samlevena, to je stocna hrana.
Braon pirinac je neoljusten, sa ljuskom, "Khao Phua", sa vitaminima.
Suprotno od toga je oljusten, ovaj sto jedemo svaki dan, "Khao Sarn", po tome je ime tog bekpekerskog kraja u Bangkoku.
Braon pirinac je vazan ako se jede samo pirinac, u danasnjoj ishrani nema veze. Oljusten dovodi do beri-beri.
Comment
-
-
Crveni i plavi counterpain su za misice, a za kosti, osteprozu je zuti. Zuti je i skuplji, kosta 330 bahta 100ml. Inace da vam se ne desi da kao meni oduzimaju tube na aerodromu jer su velicine 120g, i ne moze da ide ko rucni prtljag, ko rucni prtljag 100g je ok 120 nije. Mada ako kupite u free shopu 120g, onda nema problema (sto mi se i desilo, prvo mi oduzmu, a onda isto uzmem u free shopu i onda je ok. Inace ova krema ima da se kupi na Amazonu. Nema potrebe da se ide u Tajland.
Comment
-
-
Originally posted by Deks View PostCrveni i plavi counterpain su za misice, a za kosti, osteprozu je zuti. Zuti je i skuplji, kosta 330 bahta 100ml. Inace da vam se ne desi da kao meni oduzimaju tube na aerodromu jer su velicine 120g, i ne moze da ide ko rucni prtljag, ko rucni prtljag 100g je ok 120 nije. Mada ako kupite u free shopu 120g, onda nema problema (sto mi se i desilo, prvo mi oduzmu, a onda isto uzmem u free shopu i onda je ok. Inace ova krema ima da se kupi na Amazonu. Nema potrebe da se ide u Tajland.
Tačno kako kažeš:
Crveni ( WARM ) i plavi ( COOL ) za misiće a žuti ( PLUS ) za kosti.
Tako piše na njima.
Primetio sam i ja da je taj žuti ,za osteoporozu, iako je manji, znatno skuplji od prva dva.
Onda se zainteresujem zašto je to.
Kad se pogleda detaljnije vidi se i na crvenom, koji najčešće donosim , da je ne samo za mišiće , kako piše na udarnom mestu na kutiji, već i za kosti, artritis...
Podvučeno crvenim sa poleđine kutije.
Kako bi inače pomogao onima sa problemima kičme a koji se hvale ovom mašću.
Žutim sam uokvirio aktivnu materiju ove crvena varijante Counterpaina i ona je u procenat identična aktivnoj materiji žute (PLUS) varijante
Dodatak (PLUS) je samo 0,5 % piroksicama za koji se kaže da je protiv upale zglobova, osteoporoze i to ga čini skupljim.
Dakle , crveni pokriva širi spektar ( mišići i kosti ) a žuti je specifičniji.
Kako to donosim prijateljima sa različitim i nepoznatim dijagnozama uvek biram crveni.
Ta pakovanja od 120 g ne stavljam u ručni prtljag već one veće torbe.Do sada mi nisu otvarali torbe zbog toga.
Video sam da to ima i na Amazonu.
Ali , ako živiš u Srbiji , znaš da to nije baš lako,ako je uopšte i moguće.
Zašto?
Nije samo problem što je ponekad cena na Amazonu 2-3 puta veća
nego u Thai ( 35 $ za 3 x 120 g crvene )već se za razliku od Amerike ovde plaća poštarina ( oko 30 € ).Dalje, svaka pošiljka se otvara, carini, naplaćuje PDV porez.
Ali nije samo novac taj faktor kada je lek u pitanju.
Nego, to nije CD, telefon ili kamera već lek koji možda i nije na nekoj pozitivnoj listi za uvoz.Možda i ne bi dozvolili.Taman posla da ga stave na pozitivnu listu i smetaju nekom farmaceutskom monopolisti ovde.
A da ne pričamo da starija populacija , kojoj ovaj lek i najviše treba,ovde i nema te kartice za internet kupovinu.
Nadam se da i ti to donosiš sa Thai samo radi preventive.
Comment
-
-
Danas je u Thai praznik, "Loy Kratong". Kraj kisne sezone i dolazak cistog vremena.
To je dan kada se niz vodu pustaju "kratong" mali ploveci napravci, da odnesu sve lose niz vodu.
(Slika iz novina)
Kako moja Thai familija "u rasejanju" to obelezava. Simbolicno, tri stapica da gore, za nas troje. One u pidzamama, kratong u lavabou.
In the darkness of the jungle,
We are merry jungle people.
Ooo-jungle people,
We are happy people.
"Jungle People"
Soulful Dynamics
Columbia, single, 1976
(clone of Yoyogi)
Comment
-
Comment