Japan, prvi put

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Lepo Raamen rece, uradi ako mozes po njegovom uputstvu.

Ja sam prevideo da tura ne ide do Kiyomizu-dera. To mozes i sam. Svi hramovi se zatvaraju u 5 popodne, ako si dan zavrsio sa Kiyomizu-dera, puno si uspeo.

Kyoto napusti oko 7 uvece da ti posle povratak bude bezbedan. Ako si i isao sa turom, ne treba da cekas voz koji su ti oni dali kartu, vazi za bilo koji, kola 1-3 su bez rezervacije (od 15 vagona).

Ja cu zavrsiti svoj post o Kjotu za dan - dva.
    Azija, moja dežela.

Comment

• paja_186
      Member
      • Dec 2014
      • 33

Ne mogu da pronadjem gde se nalazi Noda station, kao da ne postoji da bi vam rekao koliko sam udaljen od nje, jel ima neko drugo ime koje oznacava tu stanicu?

Comment

• Raamen
        • Feb 2013
        • 102

Originally posted by paja_186 View Post
        Ne mogu da pronadjem gde se nalazi Noda station, kao da ne postoji da bi vam rekao koliko sam udaljen od nje, jel ima neko drugo ime koje oznacava tu stanicu?
        Nodashi station, Chiba prefecture, тако је Google maps види на енглеском.
        「吾唯足知」 (吾唯足るを知る)- "Samo za dovoljno ja znam"

Comment

• paja_186
          Member
          • Dec 2014
          • 33

Ovo je slika na kojoj je udaljenost od mog smestaja i Nodashi stanice,

Comment

• Raamen
            • Feb 2013
            • 102

Уф, па то је баш далеко од Нода, ти практично немаш ништа са Нода градом.
            Суфикс "shi" значи "град". Prefekture је покрајина, префектура. Ти нити си у граду Ноди, нити си у Ћиба префектури, већ у граду Кошигаја (Koshigaya-shi), и Саитама префектури (Saitama prefecture). Сагами је насеље (Sagami-cho).
            Од тог твог стана имаш доста да пешачиш до превоза, али имаш доста опција и ближе је и јефтиније него Нода. Тако да нема никаквог смисла да се у било ком смислу везујеш за Ноду.
            Онда овако: Куцаш у Google maps A)Tokyo station, Б) 5 Chome-245-3 Sagamicho, Koshigaya-shi, Saitama prefecture. Имаш ову опцију more options and timе подесиш лепо дан, време и видиш све возове на длану. Онда кликнеш на неки од њих и добијеш детаље: која станица, сатнице, колико станица путујеш, где преседаш и колико кошта, па и где треба да пређеш улицу (!) све на енглеском, једноставније не може. Да ме не схватиш погрешно, али ако ниси никад био у великом метроу, немој да потцениш ова преседања, добро простудирај руту унапред, јер ако промашиш неки воз, перон, станицу, време ствари се драстично компликују, а ти немаш времена за то, не знаш језик итд. Направио сам ти два PDF-a са детаљним упутствима за два воза које ја мислим да је најбоље да користиш. Најјефтинији су (640 јена) и имају само једно преседање, и најмање се пешачи. Један је у 23:00, задњи у 23:11, мерено од Токијо станице, где ћеш сићи са Шинкансена (али од платформе за Шинкансен ћеш морати на другу платформу, а то може да буде прилично закукуљено да се нађе, па сам гледао да имаш бар по пола сата паузе на тим великим станицама). На Tokyo station нађеш Keihin Tohoku line, идеш њом све до Minamiurawa station, тамо преседаш на Musashino line и идеш до Koshigaya Lake Town station. Одатле пешке до твог стана 26 минута (2.2km). Сви детаљи и тачне сатнице пишу у PDF фајловима. За то те молим да ми пошаљеш e-mail адресу на Private Messages, па да ти пошаљем PDF мејлом, тако ми је лакше. Време преседања ти је само 3 минута (за онај у 23:00, а само 7 минута за онај у 23:11, тако да пазиш). На слици доле, ако се буде видело добро, су ти све те линије након 11:00 сати. Суботом и недељом су сатнице мало другачије, па ако знаш тачан дан кад идеш у Кјото, направићу ти и тачан итинерер да не мораш са тиме да се бакћеш, да имаш на телефону и док си offline.

За одлазак у Токијо рачунам да не журиш јер ћеш ићи дан раније и да нећеш ићи у задњи моменат.
            За Кјото исто, треба да кренеш назад око 20:00 (пут траје 2h20min) да би стигао на Tokyo station до 22:30, па да имаш времена да лепо без журбе нађеш овај воз који сам ти горе описао.

Још једна ствар, још једном провери ту адресу коју си ми дао да не буде забуне.

Attached Files

Comment

• paja_186
              Member
              • Dec 2014
              • 33

Adresa je nazalost tacna, tako da ce mi trebati vasa pomoc oko organizacije i za odlazak u Tokyo, a ne samo za Kyoto

Comment

• paja_186
                Member
                • Dec 2014
                • 33

Da li mi je neophodna ic card u Japanu za putovanja i na koji nacin se placa prevoz (kupuju se karte ili se uplacuje na neku karticu)? Znate li neku dobro offline aplikaciju za prevoz u Tokyo-u za iPhone, da bi i na taj nacin malo olaksao snalazenje?

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4688

Ne znam sta znaci "ic card".
                  Prevoz se placa kesom, masina, pritisne se destinacija i ubace novcici (moze i papirni novac, vraca kusur).

Oni koji duze borave, kupe karticu za gradski prevoz koju samo prislone na ulazu bez zaustavljanja. Mislim da tebi to za 2 nedelje ne treba.

"Offline aplikacija za iPhone" bi mislim bila ravna kupovini GPS sa mapom Japana. Online je ovde sve jos od 1998. ne znam da li se iko bavi off-line mapama. Doduse, ja to ne bih ni znao, meni su ti ekrani mali i ne vidim da ih koristim, Raamen mozda zna.
                  Azija, moja dežela.

Comment

• paja_186
                    Member
                    • Dec 2014
                    • 33

Mozda bi sa tom karticom za gradski prevoz malo ustedeo vreme? Mogao bi da koristim google maps ako svuda ima wifi, posto planiram da izvadim karticu iz telefon da ne napravim veliki racun

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Pa ustedeo bi vreme sa tom karticom, mozda i neki mali popust ali to je za one koji svaki dan idu na posao, njima firme placaju prevoz. Da je izvadis, treba ti pola sata a ne verujem da bi ustedeo 30 minuta za 15 dana.

WiFi ide od firme do firme, ima besplatnih, vidi ovaj, NTT je najveci provajder sa najvecom mrezom

NTT East Free Wi-Fi Japan

This service allows foreign visitors free 14-day wi-fi access at a wide variety of locations in eastern and northern Japan. There are two methods for receiving a service wi-fi ID and password.

(1) Before arriving in Japan
                      Download the Navitime for Japan Travel application from Google Play or the Apple App Store.

Passengers on Japan Airlines flights to Japan are eligible to receive a free ID and password for NTT East’s Free Wi-Fi service, obtainable via the JAL website.

(2) After arriving in Japan

Free wi-fi cards containing a service ID and password can be obtained at the following locations:
                      •Select Travelex foreign exchange shops.
                      •Select Isetan, Mitsukoshi, Keiō, and other department stores.
                      •The duty-free section of Bic Camera and Sofmap stores in central Tokyo and Sapporō.
                      •Many major tourist spots such as Mount Fuji, Akihabara, Ginza, Harajuku, and the Tokyo Skytree.

Evo ti njihov link
                      Azija, moja dežela.

Comment

• paja_186
                        Member
                        • Dec 2014
                        • 33

Da li je po vama bolje obici Kiyomizu-dera i Gion cetvrt ili da se u povratku iz Kyoto-a poseti Hikone zamak obzirom da je on jedan od retkih koji nije obnavljan?

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Mislim da ti nemas vremena za to. Ako se upustas u put shinkansenom (on ne staje u Hikone) ostavi to kao dan za Kyoto i to je to.

Hikone zamak je mali, imas ovde. Za njega ti treba pola dana (da dodjes, da ga nadjes, da se vratis). Posle Kyota on nije neka atrakcija. To je za ovakve kao ja, koji imaju godine u Japanu na raspolaganju, nije za brzometno putovanje kao tvoje.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• paja_186
                            Member
                            • Dec 2014
                            • 33

To mi je bas bitna informacija, da ne bi propustio nesto sto je zanimljivije u Kyoto-u, nadam se da cu mozda jednog dana moci kao ti da stvarno sve obidjem natenane .

Comment

• Raamen
                              • Feb 2013
                              • 102

Originally posted by paja_186 View Post
                              Da li je po vama bolje obici Kiyomizu-dera i Gion cetvrt ili da se u povratku iz Kyoto-a poseti Hikone zamak obzirom da je on jedan od retkih koji nije obnavljan?
                              Ако ће ти то бити једини замак који ћеш видети у Јапану онда можда. Али да то стигнеш је јако тешко. Треба ти сат времена и 10 минута до тамо, исто толико назад, а затвара се у 5. Ја сам тамо чекао 45 минута у реду да уђем унутра. Сам обилазак је можда 15-20 минута. Доле је башта у којој сам провео више времена, али која у ово доба године вероватно није спектакуларна као ја кад сам био (у јесен кад поцрвени лишће). Теоретски, можеш да стигнеш (ако рачунамо да у 13:00 крећеш са Кјото станице), само је питање да ли вреди путовати 2 ипо сата и дати 20 евра на превоз да би разгледао замак 20 минута? Такође, Ниђо-ђо (шогунова тврђава-замак) који идеш да видиш у Кјоту и империјална палата су историјски битнији и далеко већи, а из истог периода. Ниђо-ђо (што ти ово "ђо" говори) је такође замак-тврђава, само што је замак унутар зидина и у њему се живело, а у Хиконе и осталим малим замковима је на самом зиду и одатле се пуцало. Један од та четири неизмењена замка, не значи да је у изворном стању, само је облик сачуван, али је замак реновиран. То ти можда има значаја ако пишеш докторат о морфологији јапанских замкова из Едо периода. Не знам како би другачије неко видео разлику између оригиналног и реконструисаног замка. Ја сам архитекта па не бих умео да кажем, мени су они сви исти, ја их вреднујем по неким другим, историјски небитним вредностима и тај ми јесте леп.
                              Али, треба да видиш бар један, било који замак док си у Јапану. Не знам, можда Јојоги мисли другачије.

Допуна: Аха, видим да је одговорио у међувремену.

Comment

• paja_186
                                Member
                                • Dec 2014
                                • 33

Poslusacu vase savete naravno, ipak imate ogromno iskustvo. Da li se u onoj turi obilaska Tokyo-a obilazi Edo Castle ili je bolje da jedan dan kad budem imao slobodno odem sam u obilazak, posto vidim da je blizu Tokyo station?

Comment

Working...
                                X