Gde se penzionisati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4719

Odobrena mi je "O" viza, 90 dana, to moze samo online i iz zemlje gde se zivi. To je minimum vize sa kojom moze da se otvori racun u banci. 25 godina mi racun nije trebao ali za 800,000 THB u Thai banci, mora. Ono sto imam u Japan banci, izvod zadnja 3 meseca, da pokaze da uopste imam toliko para, bio je preduslov da se ta viza odobri. Na racun, otvoren na osnovu te vize, treba da se prebace pare i da odleze 2 meseca. Tek onda viza. Ja ne moram da budem u Thai dok te pare odlezavaju, otici cu ponovo, to mora da se aplicira iz Thai.
    Za auto u Thai, jedino ako hocu negde na put. Ostalo, sve je na peske a mega malls sa po 20 bioskopskih sala , Bangna Central, MEGA (gde je i IKEA) je 60-70 THB taxi, taxi stanica uz zgradu.
    Ako bas vidim da mi treba auto u Bangkoku, pa kupicu auto. Da negde idem autom, bas bi trebalo da mi "dune" a da tu vec nisam bio.

Za socijalno, Thai imaju drzavno, svaki gradjanin. Mene bi kostalo puno u ovim godinama, zato sam i ostavio jednu nogu u Japanu, ako je nesto ozbiljno, 5 sati leta. Bilo je a moze opet da bude vrlo ozbiljnih, ne meni ali svejedno ne bih to da se radi u Thai bez obzira na osiguranje.
    Manje stvari su jeftine, nista iznad 200-300 THB.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4719

Retirement visa, za Thai, dolazi 18 jula 2025, Agencija, 34k THB.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4719

Stigla je viza danas. Samo dva radna dana, doneo mi kurir. Kostalo je 33,000 THB.

Comment

• onnut
          Moderator
          • Jan 2014
          • 1241

To je dakle ta "O" viza od 90 dana koja je
          minimum da bi otvorio račun u Thai banci.

Ako sam dobro razumeo, za nju si aplicirao online,iz Japana,sa Australijskim pasošem , ispunjavajući uslov da si stariji od 50 godina.

I za nju je već trebao uvid u tvoj bankovni račun u Japanu ( koliki iznos?..20.000 € odmah? )

Onda si dobio informaciju da ti je odobrena.

Šta je tu sad trebala agencija i to još da naplati 850 € ?
          Da li si agenciju angažovao u Thai ?
          Da li su oni fizički odneli pasoš i vratili ga ( kurir) sa vizom u njemu?

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4719

Uh, kako je to komplikovano bez agencije. Da otvoris racun, treba ti "yellow book" o smestaju. Odnesem ugovor o kupovini stana, da je na moje ime, ne, nije dovoljno. Trazili su cuda koja se nigde ne pominju, kao garanciju od firme (koju nemam, ja sam penzioner), onda prevode na Thai svih strana pasosa, ukljucujuci i prazne, onda moje placanje poreza u Japanu, prevedeno na Thai, 20 strana.
            Agencija, Thai Visa Center, angazovana u Thai je sve to preskocila.
            Bio je jos jedan Englez samnom, na turistickoj 60 dana "visa exempt", to i nije nikakva viza. I on je sve to isto dobio.
            Agencija je fizicki odnela pasos u Immigration i oni su dali retirement vizu (to se u stvari zove "1 year extension of stay").
            Kurir mi doneo pasos i bankovnu knjizicu. ATM kartica je vec bila kod mene kada sam napustio banku.

Nema para u banci, samo mojih 300 THB. Agencija kao firma ima neko pravo da garantuje, tako su mi rekli. Ako ostanem sa agencijom kada za godinu dana dodje vreme za produzenje, opet ne moram da imam pare u banci. Mogu, ako hocu da napustim agenciju, da prebacim 20,000 EUR i to treba da odsedi 2 meseca pre nego sto obnovim vizu, ovo doba iduce godine.
            U ponedeljak 14. jul 2025 idem u drugu agenciju da dobijem tu "yellow book", ne znam koliko to traje. Ako je vise od 10 dana, onda sledeci put.

Na osnovu yellow book, Immigration mi daje potvrdu o smestaju, tek onda mogu da idem po vozacku dozvolu (sada bi to bilo na osnovu 90 dana eVisa, penzionerska mi jos nema efekat). Ne mozes da imas vise od jedne vazece vize na kojoj boravis u Thai u bilo kom trenutku.

Comment

Working...
            X