Gde se penzionisati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4755

Zapadnih penzionera u Thai ima mozda 100 hiljada. Privuceni, inicijalno, toplom klimom i jeftinijim zivotom nego u njihovim zemljama, dok nisu dosli u znacajnu starost, bilo im je lepo. Ne znam ni kako su tu uopste obitavali, na kojim vizama i kojim prihodima.
    Jednoga su nasli da je "visa overstay" bio 22 godine.
    Oni koji su prodali (ako su i imali sta da prodaju u svojim zemljama) jesu u nezavidnoj poziciji. Tu su im bili i razvodi, ko zna u kakvom su stanju (alkoholicari, social rejects), Thai zenske ih ocistile od onoga sto su imali pa ih ostavile.
    Skokovi u smrt sa zgrade su retki a desavaju se, privuku medijsku paznju, pogotovo na Zapadu.
    Privatno zdravsteno osiguranje za 48 godina starog je nekih 80US$ mesecno. Za 65+ godina starog, 150$ mesecno. To ti je kao japansko Nacionalno osiguranje, koje je cak i skuplje od toga.
    Pa i to moze da se plati, ako izuzmemo one koji nisu imali 20,000 EUR. Mnogi to imaju, za legalnu penzionersku vizu.

Rece Stick, jednom, oni bez osiguranja misle da ce umreti u snu, tako sto se nece probuditi ujutro, bez troskova. Sta ako je to agonija koja zahteva bolnice, terapije, ozbiljnje operacije, mesece, kao sto ti navede.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4755

Pisao je nas kolega sa Foruma, Onnut, posmatrao jednog Zapadnog penzosa koji donese u kesi bocu piva (iz 7-11), posedi sa pogledom na more, popije je i vrati se u svoj smestaj. Odlican post, ne mogu sada da ga nadjem.
      To su ti ocajnici mada ne i suicidalni. Taj se misli sta je sve u zivotu sebi zayebao da mu to ostane od zivota, u Thai.

Comment

• Deks
        Member
        • Aug 2014
        • 86

Jel imas da preporucis neku firmu za health insurance?

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4755

Edit:
          Thai Life Insurance, tu smo bili, jos nismo uzeli. Thai Life Insurance
          Za 48 godina starosti, 32,500 THB godisnje.
          Za 60 godina, 54,000 THB godisnje.

Comment

• Deks
            Member
            • Aug 2014
            • 86

Hvala, pogledacu

Comment

• onnut
              Moderator
              • Jan 2014
              • 1273

Originally posted by yoyogi View Post
              Pisao je nas kolega sa Foruma, Onnut, posmatrao jednog Zapadnog penzosa koji donese u kesi bocu piva (iz 7-11), posedi sa pogledom na more, popije je i vrati se u svoj smestaj. Odlican post, ne mogu sada da ga nadjem.
              To su ti ocajnici mada ne i suicidalni. Taj se misli sta je sve u zivotu sebi zayebao da mu to ostane od zivota, u Thai.
              Evo tog posta.Podsetio si me.
              Lokacija - hotel na Ko Samuiu.2017 godina.

Click image for larger version

Name:	Screenshot_20241022-223243_Chrome.jpg
Views:	1
Size:	23.0 KB
ID:	24394

Kolege Yoyogi,Deks....dali nam je ovo ideal penzije u Thai ?

Istina,ovaj penzioner je zapadnjak.

Ali i mi...iako pričamo isti jezik,potičemo iz istog naroda,..imamo različite sudbine,živimo na različitim lokacijama, imamo različite porodične situacije,različit materijalni status i mnogo drugog...pa su i rešenja ,gde u penziju-različita.

U mom slučaju, poseta Thai u Junu ove godine je verovatno i poslednja.

Nije se promenio Thai, promenio sam se ja.

Uhvatim sebe, tamo, da razmišljam - šta ću ja više tu?

Evoulirao sam od oduševljenja tom zemljom,od prve posete 1994 ,brojnih odlazaka tamo ( kad saberem živeo sam u Thai preko godinu dana), pa do blagog gađenja ,ove godine.

Osim Puketa i prvog susreta sa thai seafood hranom, sve ostalo ,a pre svega Pataja ( indijci,kinezi).. gužva BKK( sky train,šoping molovi..),Ko Samet,Ko Larn ( prljavo,sivo more,valjda sam video bolje na Karibima,Zanzibaru) bilo je razočaravajuće.

Noćni život,tajke..to me ne zanima.

Thai hrana...to sad ima i u Srbiji ,samo u NS postoje dva restorana sa thai kuvaricama.
              Volim ja thai hranu ali da sam tamo u penziji i da je stalno jedem,nedostajala bi mi naša domaća kuhinja.

Toliko hvaljena Thai klima..meni je u Junu bilo i toplo i sparno.Na bazenu hotela u BKK, na 33 spratu,kad izađe sunce ,posle 10 min možeš da se onesvestiš.

Da se razumemo, nije više dobra klima ni u Srbiji.Ekstremi su.

Dobra klima je npr. na Kanarskim ostrvima i Karibima ( osim u mesecima uragana) a to je bitna stavka kada si u penziji, jer u dobroj klimi možeš biti u prirodi.Večito proleće 20-30 C, bez ekstrema.

Las Palmas,Kanarska ostrva.
              Slikano 31.07. oko 13 h, kada je napolju 30 C.
              Pešačka ulica ,kao naśa Knez Mihajlova.

Name:	20241025_061631.jpg
Size:	35.5 KB
ID:	24395

Penzioneri sede na sunčanoj strani ulice. E, to više nema u Srbiji.Nema šanse jer sunce ubitačno prži.Nema ni u Thai.

Jeste Thai topao,kada je kontinentalna zima , ali ja sam boravio tamo April-Avgust, i tu su toplotni ekstremi,plus kišni period do Novembra.

Dakle,čak i kad je klima u pitanju..nije Thai to što se traži.

Comment

• onnut
                Moderator
                • Jan 2014
                • 1273

Možda penzioneru iz prethodnog posta i nije tako loše.

Name:	20170618_154449-1.jpg
Views:	2
Size:	38.3 KB
ID:	24396

Pored mora je, toplo mu je , pijucka pivo...

A to što je zamišljen,zagledan u daljinu ,pretresa svoj život...može biti i gore da to radi iz bolničke postelje.

Izgleda da je svaka penzija ,preispitivanje prošlosti,samo zavisi u kom si ambijentu.

Momo Kapor je pred kraj života živeo ( često odlazio) u malo grčko primorsko mesto na Kefaloniji.
                I on je sedeo u kafanici ( ima tamo i spomen na njegov sto),pijuckao, preispitivao i pomalo pisao.

Tu je napisao roman " Anglos" ( Englez) baš o tom preispitivanju.

Evo radnje,da ne prepričavam

Name:	20241025_084305.jpg
Size:	45.7 KB
ID:	24397

Comment

• Deks
                  Member
                  • Aug 2014
                  • 86

Slazem se da se svi menjamo, tako da i meni vise Tajland ne izgleda kao sto je nekad bio. Mislim, ako ga poredim sa karibima, i dalje je mnogo sigurnije. Po Meksiku i Dominikani, dosta ima naoruzanih, na ulazu u hotel naoruzani strazari itd. Cene su otisle dosta gore u Tajlandu. Nesto se mislim, koliko sam racunao, za neki normalan zivot ti treba na Tajlandu 1500 evra mesecno, jer treba da racunas na troskove vize, zdravstveno, smestaj itd. A onda ako hoces ekstra, tipa neki provod, tu su cene otisle maltene u nebesa. A ako se covek penzionise na Tajlandu, onda si uglavnom tamo, mislim mozes da putujes i do drugih zemalja ako si pun ko brod. Sto se tice vrucine, meni za sada ne smeta, ali sto je covek stariji, sve pocinje da mu smeta, i pa i vreme

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4755

Idem oko penzija, japansku sam dobio. Onda treba da dobijem i australijsku, Novi Zeland. Oni imaju medjudrzavni ugovor, kroz to sada idem. Ako se nakupi dovoljno, zadrzimo Japan stan i zivimo u Thai.
                    Cak i sama japanska penzija je vise nego dovoljna da se zivi u Thai, pogotovo kada imas svoj stan i nema rente.
                    Zdravstveno osiguranje u Thai, cak i za moje godine, je upola jeftinije nego u Japanu.

Comment

• Deks
                      Member
                      • Aug 2014
                      • 86

Pa ako ti se radi, jel si probao da radis za svoju Japansku firmu iz Tajlanda? Cak i ako mozes da radis part time, mozda nije lose da se ne dosadjujes po ceo dan ko penzioner na Tajlandu.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4755

Ma ne radi mi se, ja sam mislio da odem u Thai jos 2022. kada sam ovde, po zakonu, penzionisan. Dve godine ekstenzije rada, ne verujem da bih trecu izdrzao celu. Zato sam i kupio taj stan jos 2008. kao resort hotel.
                        Cak mi ni kola ne trebaju, sve je tu, walking distance oko zgrade.

Comment

• onnut
                          Moderator
                          • Jan 2014
                          • 1273

Name:	20241125_172735.jpg
Size:	40.6 KB
ID:	24412

Name:	20241125_172826.jpg
Size:	43.8 KB
ID:	24413

Lepo !
                          Lagano,penzionerski ,bez stiske posla.

Da ne pratim forum, i znam da je klima u Nagoji kao u npr. Splitu, ne bih verovao da tu uspevaju narandže.

Slika jedino ne može da pokaže kakav im je ukus,miris.

U Srbiju dolaze iz Grčke,Turske i Španije.Nije da ne mirišu, pogotovo kad se približe nosu, a ukus , onako,kako kad..

Sećam se ,kao dete, donese nam otac 2 pomorandže,zamotane u mekan papir,( sestri i meni po jednu), cela soba je mirisala,ceo dan, a tek ukus..

Nema toga više.Bar nema u Srbiji.

Sad se to uzgaja plantažno, komercijalni razlozi,prinos.Izgubile su se one autohtone sorte koje su imale mali rod a specifičan ukus i miris.Agrotehnika,pesticidi,đubrivo..

Stavio sam ovo na tred o penzionisanju ,jer me ovaj Yojogijev post podseti na tekst koji sam nedavno pročitao a onda i malo zapratio čoveka na Facebooku.

Naš proslavljeni džez muzičar Stjepko Gut, moj sugrađanin po rođenju, sada 74 godine, posle slavne svetske karijere gde je kao jedini evropljanin ( belac) svirao sa najpoznatijim svetskim džezerima ( sve crnci),osnovao evropsku džez akademiju u Gracu, koncertima obišai svet,zaradio i neki novac...odlučio je da se penzioniše i živi - tamo gde je ponovo našao ukuse svog detinjstva.

Name:	20241124_024426.jpg
Size:	23.0 KB
ID:	24417

Name:	20241124_023246.jpg
Size:	43.5 KB
ID:	24414

Name:	20241125_173814.jpg
Size:	22.6 KB
ID:	24415

Name:	20241125_173837.jpg
Size:	25.8 KB
ID:	24416

Name:	20241125_173232.jpg
Size:	35.3 KB
ID:	24418

Name:	20241125_173759.jpg
Size:	29.1 KB
ID:	24419

Name:	20241125_173640.jpg
Size:	26.2 KB
ID:	24420

Name:	20241125_173735.jpg
Size:	37.0 KB
ID:	24421

Name:	20241125_173405.jpg
Size:	41.3 KB
ID:	24422

Name:	20241125_173044.jpg
Size:	48.4 KB
ID:	24423Click image for larger version

Name:	20241125_173137.jpg
Size:	30.6 KB
ID:	24424

Name:	20241125_173149.jpg
Size:	57.3 KB
ID:	24425

Name:	20241125_173542.jpg
Size:	19.5 KB
ID:	24426

Interesantna penzija, tačnije mesto za penzionisanje koje spada u one plave zone gde se živi dugovečno.

Vidim, još ponekad svira,više kao gost,lokalno.

Name:	20241125_173516.jpg
Size:	26.5 KB
ID:	24427

Kad se setim,osnovna škola , njegov otac bio je moj razredni starešina,nastavnik matematike.Neverovatno fin,pedantan i obrazovan i načitan čovek.Imao je kući celu biblioteku .Pitagorinu teoremu počinjao je sa pričom o Pitagori,gde je i kako živeo.Kada mu je sin napustio lokalnu gimnaziju i otišao u BG da svira trubu,nije mogao prikriti razočaranje.
                          Svi Stjepkovi pokreti i karakter su očevi.

Comment

• onnut
                            Moderator
                            • Jan 2014
                            • 1273

Konačno si rešio da uzmeš tu penzionersku vizu !

Kad već imaš tamo stan, ispunjavaš uslove .Ima beneficija od života tamo , a da ima petljanja-ima.

Inače u Srbiji turista,nerezident, može otvoriti račun.Video sam to u mojoj banci ( Raiffeisen Banka) i lično.
                            Čak sam čitao da je to moguće i u nekim Thai bankama, npr. Bangkok Bank i čini mi se Ayudaya Bank ili Krungsri .Moguće da su to sad pooštrili .kako pišeš,ali da sam tamo proverio bih.

Pretpostavljam da uzimaš " O-A" ,jednogodišnju penzionersku.
                            Tu treba deponovati 800.000 THB ( nešto preko 20.000 €) ,da tu odleži 2-3 meseca pa tek onda aplicirati.
                            Kad i otvoriš račun kako misliš fizički da ga napuniš sa 20.000 € ?
                            Najčistije bi bilo sa računa na račun SWIFFT TRANSFER ,kako se inače radi kad se kupuje roba u inostranstvu,kako za pravna tako i za fizička lica.

Mi iz Srbije fizički ne možemo preneti više od 10.000 € jer bi carina višak zaplenila pa se godinama sudi.Za Japan je to i manje, možda 5-6.000 €.Dobro, to je po osobi , pa ako je i žena tu to se duplira.Ali ni to nije dovoljno.
                            Jednom si pisao da bi novac dizao preko kartice na ATM.Ali te su transakcije limitirane na 20-30.000 THB po transakciji pa tu treba 30-40 transakcija a tu će te limitirati japanska banka,nosilac kartice na možda 2-3 transakcije dnevno.
                            Bilo bi dobro,ako ti je to opcija , da pre puta, u banci u Japanu, povećaš limit.
                            Meni se desilo da za poslednji put u Dominicanu nisam mogao karticom,preko interneta , prebaciti 6-7.000 € za hotel i avion već sam morao u banci povećavati limite 2 puta.
                            Ima, u toj varijanti , i troškova kursne razlike i provizije banke.

Šta je sa potvrdom o kriminalnoj prošlosti,mislim da i to treba?
                            Naravno i da se kupi osiguranje.

Vidim da nameravaš uzeti i vozačku.
                            Šta ćeš sa kolima?
                            Da li fizički da auto prebaciš iz Japana ili da ga prodaš tamo ( a malo se tamo može dobiti) pa kupiš drugi u Thai?
                            Renta car se ne isplati.

Ako već misliš u Thai tropima boraviti duže ili trajno.

Svakako lepo je kupati se u svom bazenu, i to veći deo godine,šetati se u zelenilu i jesti pečenu ribu i drugu Thai hranu.

Mislim da treba i raportirati u policiji u Thai ,u nekom periodu, ili ćeš to platiti nekoj Agenciji?

Ima i petljanja a i ,,lepih" novaca za sve to.

Sve ovo pratim sa zanimanjem.
                            Iako sam rekao da više neću ići u Thai...nikad ne reci nikad.
                            Možda mi prekipi od ,decenijama političkog sluđivanja , u Srbiji da se u penziji odselim u Thai ili neku drugu destinaciju.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4755

Nigde vise, ni u jednoj banci u Thai ne moze da se otvori racun, minimum je ta "O" visa, na 90 dana, tek sa njom moze da se otvori racun, prebaci se novac da odlezi 2 meseca. Moracu opet da idem za to, tek onda je to na godinu dana viza.

Moj komsija u Thai, Amerikanac, koji je otvorio racun pre 15 godina (ozenjen u Thai, dvoje dece), racun mu je bio blokiran 1. juna 2025. kao i svima koji su ranije otvorili racune kao turisti. Morao je da donese dokumenta da je na nekoj dugorocnoj vizi i prihodima (bracna viza) ili da pare uzme i racuna vise nema.

Raportiranje je online, svakih 90 dana. Ako napustim Thai, tih 90 dana se resetuje na nulu.

Ako se aplicira iz Thai, ne treba ni policijsko uverenje ni osiguranje.
                              Prebaciti novac, otici cu u banku u Japanu i oni prebace na licu mesta, to je nekih 20,000 EUR. Za manje pare treba da se registruje taj racun (koji jos nemam) sa bankom i onda moze online, tako sam kupovao nova kola (4 puta) u Japanu. Ne znam da li mogu tolike pare online za inostranstvo, ako ne mogu, onda u samoj banci.
                              Moja japanska banka ne naplacuje transakcije u inostranstvu (lokalna banka naplati ali mi moja vrati), tako mogu da podizem pare bez 220THB po transakciji.

Ako sam u Thai 6+ meseci godisnje, kola u Japanu mi i ne trebaju.
                              Mada, bio sam svugde i u Japanu i u Thai, ne znam ni sta bih radio u Thai sa kolima. Parking imam. Ako mi bas trebaju kola, moze rentacar za onoliko koliko mi trebaju. Koliko god puta da sam imao rentacar u Thai (uvek sam imao cak i kada sam bio 3 dana) bilo je perioda da kola nisam ni pomerao, cak ni video, po 7 dana.

Comment

• onnut
                                Moderator
                                • Jan 2014
                                • 1273

Ako ne treba policijsko uverenje,osiguranje,raportira se online,onda je to znatno jednostavnije.
                                Podrazumeva se da tebi nije problem aplicirati iz Thai.
                                To za prebacivanje novca sa računa iz Japana na račun u Thai, bez gotovine,kartica..to je i najčistije.

Za auto shvatam da si obišao i Japan i Thai , da je, u Thai, supermarket i hrana uz zgradu, da se može uzeti renta car za planirano kretanje ,ako treba...
                                Ipak, da mi penzija prolazi u stanu,čitajući knjige ( ne pamtim kada sam zadnji put pročitao neku knjigu),pa i uz bazen...ne znam...drugačije zamišljam penziju koja i meni dolazi ubrzo.
                                Nekako, čini mi se da bi mi auto trebao ,da imam mobilnost svakog momenta ,kad mi nešto " dune" da negde idem..
                                Dobro,grad je to,BKK, ima i yelow line...
                                Drugačije je ovde razmišljanje.

Comment

Working...
                                X