Gde se penzionisati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4686

Zapadnih penzionera u Thai ima mozda 100 hiljada. Privuceni, inicijalno, toplom klimom i jeftinijim zivotom nego u njihovim zemljama, dok nisu dosli u znacajnu starost, bilo im je lepo. Ne znam ni kako su tu uopste obitavali, na kojim vizama i kojim prihodima.
    Jednoga su nasli da je "visa overstay" bio 22 godine.
    Oni koji su prodali (ako su i imali sta da prodaju u svojim zemljama) jesu u nezavidnoj poziciji. Tu su im bili i razvodi, ko zna u kakvom su stanju (alkoholicari, social rejects), Thai zenske ih ocistile od onoga sto su imali pa ih ostavile.
    Skokovi u smrt sa zgrade su retki a desavaju se, privuku medijsku paznju, pogotovo na Zapadu.
    Privatno zdravsteno osiguranje za 48 godina starog je nekih 80US$ mesecno. Za 65+ godina starog, 150$ mesecno. To ti je kao japansko Nacionalno osiguranje, koje je cak i skuplje od toga.
    Pa i to moze da se plati, ako izuzmemo one koji nisu imali 20,000 EUR. Mnogi to imaju, za legalnu penzionersku vizu.

Rece Stick, jednom, oni bez osiguranja misle da ce umreti u snu, tako sto se nece probuditi ujutro, bez troskova. Sta ako je to agonija koja zahteva bolnice, terapije, ozbiljnje operacije, mesece, kao sto ti navede.
    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4686

Pisao je nas kolega sa Foruma, Onnut, posmatrao jednog Zapadnog penzosa koji donese u kesi bocu piva (iz 7-11), posedi sa pogledom na more, popije je i vrati se u svoj smestaj. Odlican post, ne mogu sada da ga nadjem.
      To su ti ocajnici mada ne i suicidalni. Taj se misli sta je sve u zivotu sebi zayebao da mu to ostane od zivota, u Thai.
      Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
        Member
        • Aug 2014
        • 86

Jel imas da preporucis neku firmu za health insurance?

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4686

Edit:
          Thai Life Insurance, tu smo bili, jos nismo uzeli. Thai Life Insurance
          Za 48 godina starosti, 32,500 THB godisnje.
          Za 60 godina, 54,000 THB godisnje.
          Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
            Member
            • Aug 2014
            • 86

Hvala, pogledacu

Comment

• onnut
              Moderator
              • Jan 2014
              • 1220

Originally posted by yoyogi View Post
              Pisao je nas kolega sa Foruma, Onnut, posmatrao jednog Zapadnog penzosa koji donese u kesi bocu piva (iz 7-11), posedi sa pogledom na more, popije je i vrati se u svoj smestaj. Odlican post, ne mogu sada da ga nadjem.
              To su ti ocajnici mada ne i suicidalni. Taj se misli sta je sve u zivotu sebi zayebao da mu to ostane od zivota, u Thai.
              Evo tog posta.Podsetio si me.
              Lokacija - hotel na Ko Samuiu.2017 godina.

Click image for larger version

Name:	Screenshot_20241022-223243_Chrome.jpg
Views:	1
Size:	23.0 KB
ID:	24394

Kolege Yoyogi,Deks....dali nam je ovo ideal penzije u Thai ?

Istina,ovaj penzioner je zapadnjak.

Ali i mi...iako pričamo isti jezik,potičemo iz istog naroda,..imamo različite sudbine,živimo na različitim lokacijama, imamo različite porodične situacije,različit materijalni status i mnogo drugog...pa su i rešenja ,gde u penziju-različita.

U mom slučaju, poseta Thai u Junu ove godine je verovatno i poslednja.

Nije se promenio Thai, promenio sam se ja.

Uhvatim sebe, tamo, da razmišljam - šta ću ja više tu?

Evoulirao sam od oduševljenja tom zemljom,od prve posete 1994 ,brojnih odlazaka tamo ( kad saberem živeo sam u Thai preko godinu dana), pa do blagog gađenja ,ove godine.

Osim Puketa i prvog susreta sa thai seafood hranom, sve ostalo ,a pre svega Pataja ( indijci,kinezi).. gužva BKK( sky train,šoping molovi..),Ko Samet,Ko Larn ( prljavo,sivo more,valjda sam video bolje na Karibima,Zanzibaru) bilo je razočaravajuće.

Noćni život,tajke..to me ne zanima.

Thai hrana...to sad ima i u Srbiji ,samo u NS postoje dva restorana sa thai kuvaricama.
              Volim ja thai hranu ali da sam tamo u penziji i da je stalno jedem,nedostajala bi mi naša domaća kuhinja.

Toliko hvaljena Thai klima..meni je u Junu bilo i toplo i sparno.Na bazenu hotela u BKK, na 33 spratu,kad izađe sunce ,posle 10 min možeš da se onesvestiš.

Da se razumemo, nije više dobra klima ni u Srbiji.Ekstremi su.

Dobra klima je npr. na Kanarskim ostrvima i Karibima ( osim u mesecima uragana) a to je bitna stavka kada si u penziji, jer u dobroj klimi možeš biti u prirodi.Večito proleće 20-30 C, bez ekstrema.

Las Palmas,Kanarska ostrva.
              Slikano 31.07. oko 13 h, kada je napolju 30 C.
              Pešačka ulica ,kao naśa Knez Mihajlova.

Name:	20241025_061631.jpg
Size:	35.5 KB
ID:	24395

Penzioneri sede na sunčanoj strani ulice. E, to više nema u Srbiji.Nema šanse jer sunce ubitačno prži.Nema ni u Thai.

Jeste Thai topao,kada je kontinentalna zima , ali ja sam boravio tamo April-Avgust, i tu su toplotni ekstremi,plus kišni period do Novembra.

Dakle,čak i kad je klima u pitanju..nije Thai to što se traži.

Comment

• onnut
                Moderator
                • Jan 2014
                • 1220

Možda penzioneru iz prethodnog posta i nije tako loše.

Name:	20170618_154449-1.jpg
Views:	2
Size:	38.3 KB
ID:	24396

Pored mora je, toplo mu je , pijucka pivo...

A to što je zamišljen,zagledan u daljinu ,pretresa svoj život...može biti i gore da to radi iz bolničke postelje.

Izgleda da je svaka penzija ,preispitivanje prošlosti,samo zavisi u kom si ambijentu.

Momo Kapor je pred kraj života živeo ( često odlazio) u malo grčko primorsko mesto na Kefaloniji.
                I on je sedeo u kafanici ( ima tamo i spomen na njegov sto),pijuckao, preispitivao i pomalo pisao.

Tu je napisao roman " Anglos" ( Englez) baš o tom preispitivanju.

Evo radnje,da ne prepričavam

Name:	20241025_084305.jpg
Size:	45.7 KB
ID:	24397

Comment

• Deks
                  Member
                  • Aug 2014
                  • 86

Slazem se da se svi menjamo, tako da i meni vise Tajland ne izgleda kao sto je nekad bio. Mislim, ako ga poredim sa karibima, i dalje je mnogo sigurnije. Po Meksiku i Dominikani, dosta ima naoruzanih, na ulazu u hotel naoruzani strazari itd. Cene su otisle dosta gore u Tajlandu. Nesto se mislim, koliko sam racunao, za neki normalan zivot ti treba na Tajlandu 1500 evra mesecno, jer treba da racunas na troskove vize, zdravstveno, smestaj itd. A onda ako hoces ekstra, tipa neki provod, tu su cene otisle maltene u nebesa. A ako se covek penzionise na Tajlandu, onda si uglavnom tamo, mislim mozes da putujes i do drugih zemalja ako si pun ko brod. Sto se tice vrucine, meni za sada ne smeta, ali sto je covek stariji, sve pocinje da mu smeta, i pa i vreme

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4686

Idem oko penzija, japansku sam dobio. Onda treba da dobijem i australijsku, Novi Zeland. Oni imaju medjudrzavni ugovor, kroz to sada idem. Ako se nakupi dovoljno, zadrzimo Japan stan i zivimo u Thai.
                    Cak i sama japanska penzija je vise nego dovoljna da se zivi u Thai, pogotovo kada imas svoj stan i nema rente.
                    Zdravstveno osiguranje u Thai, cak i za moje godine, je upola jeftinije nego u Japanu.
                    Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                      Member
                      • Aug 2014
                      • 86

Pa ako ti se radi, jel si probao da radis za svoju Japansku firmu iz Tajlanda? Cak i ako mozes da radis part time, mozda nije lose da se ne dosadjujes po ceo dan ko penzioner na Tajlandu.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

Ma ne radi mi se, ja sam mislio da odem u Thai jos 2022. kada sam ovde, po zakonu, penzionisan. Dve godine ekstenzije rada, ne verujem da bih trecu izdrzao celu. Zato sam i kupio taj stan jos 2008. kao resort hotel.
                        Cak mi ni kola ne trebaju, sve je tu, walking distance oko zgrade.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                          Moderator
                          • Jan 2014
                          • 1220

Name:	20241125_172735.jpg
Size:	40.6 KB
ID:	24412

Name:	20241125_172826.jpg
Size:	43.8 KB
ID:	24413

Lepo !
                          Lagano,penzionerski ,bez stiske posla.

Da ne pratim forum, i znam da je klima u Nagoji kao u npr. Splitu, ne bih verovao da tu uspevaju narandže.

Slika jedino ne može da pokaže kakav im je ukus,miris.

U Srbiju dolaze iz Grčke,Turske i Španije.Nije da ne mirišu, pogotovo kad se približe nosu, a ukus , onako,kako kad..

Sećam se ,kao dete, donese nam otac 2 pomorandže,zamotane u mekan papir,( sestri i meni po jednu), cela soba je mirisala,ceo dan, a tek ukus..

Nema toga više.Bar nema u Srbiji.

Sad se to uzgaja plantažno, komercijalni razlozi,prinos.Izgubile su se one autohtone sorte koje su imale mali rod a specifičan ukus i miris.Agrotehnika,pesticidi,đubrivo..

Stavio sam ovo na tred o penzionisanju ,jer me ovaj Yojogijev post podseti na tekst koji sam nedavno pročitao a onda i malo zapratio čoveka na Facebooku.

Naš proslavljeni džez muzičar Stjepko Gut, moj sugrađanin po rođenju, sada 74 godine, posle slavne svetske karijere gde je kao jedini evropljanin ( belac) svirao sa najpoznatijim svetskim džezerima ( sve crnci),osnovao evropsku džez akademiju u Gracu, koncertima obišai svet,zaradio i neki novac...odlučio je da se penzioniše i živi - tamo gde je ponovo našao ukuse svog detinjstva.

Name:	20241124_024426.jpg
Size:	23.0 KB
ID:	24417

Name:	20241124_023246.jpg
Size:	43.5 KB
ID:	24414

Name:	20241125_173814.jpg
Size:	22.6 KB
ID:	24415

Name:	20241125_173837.jpg
Size:	25.8 KB
ID:	24416

Name:	20241125_173232.jpg
Size:	35.3 KB
ID:	24418

Name:	20241125_173759.jpg
Size:	29.1 KB
ID:	24419

Name:	20241125_173640.jpg
Size:	26.2 KB
ID:	24420

Name:	20241125_173735.jpg
Size:	37.0 KB
ID:	24421

Name:	20241125_173405.jpg
Size:	41.3 KB
ID:	24422

Name:	20241125_173044.jpg
Size:	48.4 KB
ID:	24423Click image for larger version

Name:	20241125_173137.jpg
Size:	30.6 KB
ID:	24424

Name:	20241125_173149.jpg
Size:	57.3 KB
ID:	24425

Name:	20241125_173542.jpg
Size:	19.5 KB
ID:	24426

Interesantna penzija, tačnije mesto za penzionisanje koje spada u one plave zone gde se živi dugovečno.

Vidim, još ponekad svira,više kao gost,lokalno.

Name:	20241125_173516.jpg
Size:	26.5 KB
ID:	24427

Kad se setim,osnovna škola , njegov otac bio je moj razredni starešina,nastavnik matematike.Neverovatno fin,pedantan i obrazovan i načitan čovek.Imao je kući celu biblioteku .Pitagorinu teoremu počinjao je sa pričom o Pitagori,gde je i kako živeo.Kada mu je sin napustio lokalnu gimnaziju i otišao u BG da svira trubu,nije mogao prikriti razočaranje.
                          Svi Stjepkovi pokreti i karakter su očevi.

Comment

Working...
                          X