Gde se penzionisati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1220

Originally posted by yoyogi View Post
    Moj post iz 2019, Bang nam Phueng, meandar reke gde bi biznismeni napravili Menheten, da nije dato armiji na upravljanje i nema izgradnje. Odmah uz taj naskuplji deo Bangkoka.

Bang nam Phueng
    Ove godine u BKK,hotel mi je bio možda 1,5-2 km od Bang nam Phueng, koji je geografski skoro uvučen u grad

Click image for larger version

Name:	20240717_153438.jpg
Views:	1
Size:	60.6 KB
ID:	24319

Šteta što mi je ovaj kondominijum ( "Ideo"), blokirao pogled.Ali video se jedan kraj poluostrva

Name:	20240717_153009.jpg
Size:	38.5 KB
ID:	24320

I drugi kraj, prema gradu.

Name:	20240717_153037.jpg
Size:	37.6 KB
ID:	24321

Name:	20240717_153107.jpg
Size:	28.9 KB
ID:	24322

Zelenilo.Tačno što kažeš-mogao bi biti Menheten.

Sila kapitala i profita, porušiće tu barijeru zvanu kraljevska zemlja/vojska,u budućnosti, u nekoj političkoj ( režiranoj) nestabilnosti.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4686

Originally posted by onnut View Post
      Zelenilo.Tačno što kažeš-mogao bi biti Menheten.

Sila kapitala i profita, porušiće tu barijeru zvanu kraljevska zemlja/vojska,u budućnosti, u nekoj političkoj ( režiranoj) nestabilnosti.
      Vojska je tu upletena, ispretpletana do nerazdvojnosti, lojalni generali koji svrgavaju izglasane premijere na mig rojalne klase, nece tu skoro, ako ikada, biti promene. Pa i oni su u toj igri izdavanja zemlje za gradnju u najskupljim delovima BKK.
      Pa i za industriju, banke, tvrdi se da u Thai ne postoji poslovna strategija nego samo "dilovi". Nisu nezakoniti ali su van pojma EU ili Amerike.
      Sami Thai, 3 generacije ne znaju za drugu vlast nego sto je ova, kontunuitet. Ne bune se, ruralni Thai, vecinom izglasaju vlast a onda tu vlast BKK elita smeni. Opet nanovo.

Thai nisu simbol demokratije ali su mnogo bogatiji i srecniji nego Burma ili Laos. Tako to nekako ide.
      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4686

Bio sam u agenciji "Thai Visa Center", komercijalna firma.

Komplikovano je dobiti penzionersku vizu mada to neko moze i sam da uradi (mnogi i rade), sa nekoliko poseta Immigration, uvek nesto fali.

Agencija sve to uradi (ne treba da ides u Immigration, sve kod njih), cena 52,000 THB (kao 1,300 EUR) prvi put pa narednih godina 20,000 THB (500 EUR) da to obnavljaju i odrzavaju, raportiraju za tebe na svaka obavezna 3 meseca.
        Mozda prvi put i odem sa njima, ako se odlucim da se penzionisem u Thai.

Ako se aplicira iz Thai, mora da se bude tamo 2 meseca pa onda aplikacija. Agencija boravak produzi za jos 30 dana.

Stvar je u tome da treba da imas u Thai banci 20,000 EUR, onda te Immigration ne pita za mesecne prihode (65,000 THB, kao 1,500 EUR mesecno) za ciju potvrdu moras da ides u ambasadu (koju? Australia ili Japan?)

Ako apliciram iz Japana, onda mora uverenje o neosudjivanju iz policije i zdravstveno osiguranje. Aplicirati iz Thai, to ne treba.
        Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
          Member
          • Aug 2014
          • 86

Kako ti se cini, jel penzionisanje u Tajlandu ima smisla, i koji deo ili mesto bi odabrao i koliko mislis da bi ti mesecno trebalo para?

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4686

Ja u Thai, Bangkok, imam stan, kao Hawaii resort. Ne treba mi druga lokacija.
            Koliko para? Sa 1,500 EUR mesecno dvoje (cela porodica ako treba) moze lepo i komforno da zivi, kada ne placa stan.
            Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
              Member
              • Aug 2014
              • 86

Sta mislis, ako se boravi duze u Tajlandu (3 meseca i duze), koji je najbolji nacin da se dizu pare u Tajlandu? Preko ATM masine na par nedelja ko turista je ok, ali
              skoro sam gledao, i naplate ti 220 bahta na automatu, a onda i tvoja banka u inostranstvu sa koje dizes novac ima proviziju (obicno kombinovano, i fiksni iznos i procenat dignutog novca), a onda dodje tu i
              konverzija valute, gde bog te pita po kom kursu ide.
              Da li ima nesto bolje? Western Union (znam da uglavnom ne mozes sebi samom da posaljes pare preko WU), Wise, ili da se otvori racun u Thai banci?
              Hvala

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4686

Najjednostavnije je, ako vec naplacuju 220THB (5.5 EUR), podizati po 20,000THB (to je dnevni max) jer je 220THB po transakciji. Moja banka (Mitsui Sumitomo) refundira tih 220THB ali to je samo ta banka iz Japana.
                Bilo je napisa da AEON ATM ne naplacuju tih 220THB, oni su retki u Thai, nisam probao. Mozda su i oni poceli da naplacuju.
                Jedan komsija u zgradi je pominjao Western Union i Wise ali nisam upamtio, nije me tada zanimalo a i on je na penzionerskoj vizi pa vec ima racun, verovarno je bilo da preko WU/Wise prebacuje novac na svoj Thai bankovni racun.
                Ja sam koristio Wise da prebacujem novac iz Japana na svoj racun u australijskoj banci.

Da otvoris racun u Thai banci treba ti viza koja nije turisticka.
                Za dobijanje penzionerske vize, jedan od nacina je da se deponuje 800,000 THB na racun u Thai banci. Otisao sam u 5 banaka nijedna nije htela ni da razgovara da mi otvori racun.
                Kako da uplatim 800K ako nemam racun?
                Prvo dobij penzionersku vizu.
                Pa kako bez racuna i dokaza da je novac na racunu?
                Ne znamo, takav je zakon.

Anegdotalno, uvek se nadje neko ko kaze da je otvorio racun bez vize. Mozda je naleteo na nekog novog i neiskusnog sluzbenika ili jednostavno troluje.
                Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                  Member
                  • Aug 2014
                  • 86

Ima ATM po 30000 bahta da se dize. Ja obicno dizem 30k. Ali opet zavisi koliko cesto ti treba.
                  Po mom racunu za svako dizanje sa ATM (30k) dodje ti oko 20-25 evra, tako da ako ti treba
                  40-50k mesecno da dizes, mogu troskovi da odu do 40-50 evra mesecno
                  Nista hvala, pogledacu da li ima jos neka varijanta.

Pozdrav

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4686

Bas danas, 20. oktobar 2024, Stickman, koga licno poznajem, ima napise o Thai vizama i viza agencijama.
                    On govori, cita i pise Thai, on zna kako te viza agencije ne trebaju a moze da bude i opasno. To on zna, nije opste znanje.

Meni je agencija, kada sam rekao da cu da uplatim 20,000 EUR na racun rekla - ne treba ti to. Mi cemo da ti otvorimo racun. Nista ne treba da uplatis.
                    Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                      Member
                      • Aug 2014
                      • 86

Procitao sam taj clanak danas, rekao je da on licno misli da ti ne treba agencija za vize.
                      A onda su se javljali razni ex pats koji idu preko agencije, mislim sto neko rece ako te ceka agent iz agencije
                      ispred imigracionog i sprovede te do saltera preko reda i to mu platis, a tvoj pasos ti je uvek u vidnom polju,
                      onda ok.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

Bio sam u Thai Visa Centre Bang Na, blizu mog stana. To izgleda kao ozbiljna firma.
                        Unutra, samo za njih, Bangkok Bank i Siam Commercial Bank, su im postavili 2 ATM, u samom ofisu, samo za Thai Visa Centre, ne za opstu publiku.
                        Ima puno zaposlenih, mozda 20, ne znam koliko ih ima u back office.
                        Cena je, za prvu vizu i prvu godinu, 53,000 THB ako imas svoj stan ili ugovor o rentiranju, 58,000THB ako nemas nista. Oni ti otvore bankovni racun, ne treba 800,000 THB - ne cini im nista iako imas, kao sto ja imam, ni njima ni meni.
                        To je za prvih 15 meseci penzionerske vize, posle toga ako nastavis sa njima, 20,000 THB godisnje na svako obnavljanje vize. Oni te slikaju, oni popunjavaju onaj TM obrazac, sve.
                        Oni raportiraju na 3 meseca, produzavaju, ne treba da se pojavis u Immigration osim u njihovom ofisu da im das pasos na godisnjicu produzavanja vize, vrate ga za dva dana.

Meni izgledaju kao firma kojoj se moze verovati. Prva konsultacija je bila besplatna, trajalo je pola sata.

Moras da budes u Thai 2 meseca (meni moj pasos to omogucava, bez vize), tek posle 2 meseca, oni ti produze boravak za jos mesec dana i tada se desava aplikacija za penzionersku vizu koju oni vode.
                        Tih 2 meseca u Thai pre aplikacije je da apliciras iz Thai a ne iz svoje zemlje (meni je Japan). Time se izbegava obaveza policijskog uverenja o neosudjivanju i obaveznog zdravstvenog osiguranja.
                        Stickman mozda ne zna bas za tu agenciju, on je vise bio oprezan za "one man shop" i pasos ti ode iz vidokruga, to je u pravu. Ima ih na stotine (pogotovo u Pataji) koji sutra mogu da nestanu pa si u problemu kao sto Stickman (koga licno poznajem) upozorava. Necu na Thai Forumima da postujem ovo da ih ne bih stavio pod neciju paznju.

Sitckman se ujede za usnu kada shvati da je posle 17 godina u Thai i rada i placanja poreza, mogao da bude Permanent Resident, mozda i drzavljanin, to mu palo na pamet tek kada je napustio Thai i vratio se na Novi Zeland 2015. U Thai je bio mozda 2 puta od tada, 3 nedelje. Pisao je i on tom njegovom propustu.

Poslacu mu na mail ovo sto sam ovde rekao, on uvek odgovori, za sat vremena. Necu sve poslati, samo gornju polovinu posta.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                          Member
                          • Aug 2014
                          • 86

Nista pogledacu. U ovom momentu mi nije hitno. Iskreno, ne znam da li se isplati uzimati tu vizu ili da ide covek kad mu se ide u Tajland na par meseci. Upoznao sam
                          nekog Francuza koji je bio ocni doktor pre nego sto se penzionisao, kaze dolazi par puta godisnje na po par meseci i sedi u hotelu (gde dobije povoljniju cenu na duze)

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4686

Moze i tako, kome je stalo da bude u Thai po nekoliko meseci godisnje, zbog cega god da hoce da bude tamo.
                            To nije funkcionalan zivot na staze duze od mesec-dva bez obzira na hotelske popuste za long stay.

Mene smestaj, moj stan, dvosoban, dva kupatila, nova zgrada, bazen, kosta mozda 60THB dnevno cak i kada nisam tamo. Moj namestaj, moje police sa mojim knjigama, moje slike ukucane na zidove, obelezja i osecanje mog doma.
                            Nocni zivot me ne zanima.
                            Sa Thai zenom smo obisli skoro sva mesta Thai Kraljevine za zadnjih 20 godina (drzava velicine 2 puta bivsa SFRJ i sa 65 miliona stanovnika) . Poslednja tura, avgust 2024. je bila Isan, 12 dana. Bez da ti Thai national provede i objasni ono sto je vidjeno pa onda i dozivljeno, kao da i nisi tamo bio.

Racunaju se turistcka mesta, Bangkok, to smo davno prosli, 2001. Bez turista, Thai bi bio nista. Ovo sto ima na sajtu je turisti koji znaju sta da kazu + josh.
                            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4686

Stick odgovorio, bice verovatno jos u sledecoj kolumni.

A number of Stickman readers have recommended this very visa agency. Apparently they offer a very efficient service and do exactly what they say they are going to do.

What I will say, however, is that some readers have told me that their passport is stamped with an extension of stay in a far-flung province - and that is clearly not 100% legit. Also, opening a bank account and putting in 800K baht to show money the person does not have is also not entirely legit. Personally, I would not want to be involved with those sorts of shenanigans but clearly many people are happy to do that.

If you have the 800K baht, I would ask why you wouldn't do it yourself? It's actually not that difficult!

Cudi me da on to ne zna, ili se promenilo - nijedna banka nece da ti otvori racun ako imas samo ulazni pecat o dozvoli boravka dva meseca.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                                Member
                                • Aug 2014
                                • 86

Meni nisu jasni oni koji nemaju 800k bahta da pokazu, sta ce na Tajlandu da se penzionisu.
                                Ima puno penzionera na Tajlandu koji imaju finansijske probleme. Gledao sam neki video gde
                                neki penzioner nema zdravstveno (valjda preko odredjenog doba nece da osuguravaju ili kosta puno),
                                pa onda dobio neki rak i moze da se operise, ali valjda kosta operacija 7k evra u privatnoj bolnici,
                                a on te pare nema, pa nasao u drzavnoj bolnici to isto za 2-3k evra, pa srecan, toliko moze da plati.
                                Imam utisak da puno onih expats sto skacu sa 20-og sprata to rade iz ocaja jel ono sto su imali kuci,
                                prodali, nemaju pare i nemaju gde da se vrate

Comment

Working...
                                X