Foto za danas (2020)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4704

Korankei klisura, Toyota City. Danas, samo za ručak.

Pecaroši pecaju "ayu", japansku pastmku, koje ima u izobilju

Posle tajfuna i obilnih kiša, reka Tomoe je promenila tok, nema mesta za šatore i BBQ

Ovaj restoran, zbog kojeg smo danas otišli tamo na ručak

U uličici sa "stucco" fasadama

Je uvek izgledao ili prazan (kao zatvoren) ili pun. Ili smo imali svoje piknik korpe. Danas smo bili rešili da tu ručamo

Ima samo 4 stvari na meniju

Ovako su stigle na sto

Ta "ayu" pastmka, kao oveća girica je neverovatno ukusna. Par do nas, mladi Japanci, je pojeo sve osim glave

A sve sa pogledom sa stola

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4704

Poslednja poseta pirinčanim poljima za ovu godinu, pirinač će sav biti požnjeven.

Parcele su male, visoko gore i mašina ne može da uđe, žanje se ručno

Ovde je požnjeveno samo ono što tajfun prošle nedelje nije polegao. Čeka se da se uspravi

Sledeće sađenje je u maju 2021.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4704

Korankei klisura, Toyota City

Video 55 sekundi. Reka je Tomoe

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4704

Otsu, Shiga Prefecture, Omi jingu shrine.

"Miko", službenica hrama

Ima u okviru hrama muzej satova

A ispred, ovaj "Fire clock":

Fire Clock: A unique kind of clock used in ancient China. The fire in the pot would slowly melt one rope and each rope indicates two hours. Donated by Rolex

Poklon firme "Rolex" za "Praznik vremena" 1979. Tada je umro Emperor Hirohito (bio je Emperor 1926-1979, i kroz 2. Svetski rat). Sa njegovom smrću počinje nova vremenska era, godine se računaju od 1.

Nije slučajno baš Rolex. Za njih je Japan verovatno najveće tržište na svetu.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4704

Danas nađoh vremena da opet uradim svoju 20km bicikl stazu. Pirinač, zreo, miriše maltene kao zrelo žito u Srbiji polovinom juna. Kuće u pozadini su seljačke, poljoprivrednici.

Ma, kao idila. Kod ovog drveta imaju klupe, bilo je nekoliko žena sa decom.

Uđe kombajn

Verovatno očekuju da napune ovaj kamionet sa te jedne njive, sa uzdignutim kanatama. Možda, 3 tone pirinča. Ako nama, porodici, treba 60kg pirinča godišnje, ovde ostaje mnogo za prodaju.

Jeste ruralna sredina ali tu se i IKEA namontirala

Naravno da sam svratio u njihovu prodavnicu švedskih stvari za jelo. Švedske palačinke (nije ih bilo 6 meseci), švedske "meat balls".
            Te švedske meat balls su u stvari ćufteta, to je svita švedskog kralja donela kao recept iz Turske, još 1720-te.

Sutra, Nagano, planine, hiking.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4704

Japan, vikendi, pogotovo dugi (kao 19-22 septembar 2020), su dani kada se na drum isteruju trofejna vozila, kada vlasnici idu na sastanke. Ovo je jedan od nekoliko koje sam video u razmaku od pola sata, verovatno su išli na isto mesto.

Lotus Europa (1966-1975).

Ne bih ga se sećao nego sam kao dete imao mali model, Matchbox.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4704

Nagoya, Higashiyama Botanical Garden & Zoo, tu odem u pauzi za ručak, biciklom.
                Ima svakakvih biljki, cveća, drveća.

Ovo je mirišljavo

To Japanci zovu "Saruberi".

Saru = majmun (puno ih ima po Japanu)
                Beri = kliza.

Kora drveta je glatka, majmun ne može da se uspenje. Ovo su male, ima ih od 5-6 metara visokih.

Cvetaju i ispred gashou zukuri eksponat kuće u parku.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4704

Festival hrane u Moricoro parku, Nagoya.

Pravac na turski kebab

A do njega, rame uz rame, Thai restoran. "Kapao raisu" za japansko tržište zovu "karapao gai", piletinu sa bosiljkom.
                  Ništa to meni, sa rezidentnom Thai kuvariscom, ja to jedem svaki dan.

Comment

• onnut
                    Moderator
                    • Jan 2014
                    • 1234

Originally posted by yoyogi View Post
                    Festival hrane u Moricoro parku, Nagoya.

Pravac na turski kebab

A uz kebab vidim imaš i rastegljivi turski sladoled "dondurma".Možda baš taj "Maraš" sladoled.

Ja se u postovima o Antaliji "upljuva" objašnjavajući o njegovom sastavu a eto ga u Japanu.
                    Dobro možda salep (od korena divlje orhideje) nije originalan (zabranjen je izvoz iz Turske) ili su ga domišljati turci nekako preneli ili ga ima i u Japanu.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4704

Iz moje CD kolekcije, stavljene kao u špajz. Ko danas sluša muziku sa CD-ja? Maltene kao sa vinilskih gramofonskih ploča.

Moj omiljeni bend is 1970-ih, Ten Years After. Odličan gitarista, Alvin Lee (1944-2013).
                      Nekada sam imao LP, danas još CD. Imao sam sve njihove albume, uključujući i album nazvan "Sssh" kao najkraće ime za album.

Spot sa youtube, izgleda da ova pesma nije nešto snimana videom u svoje vreme. "I am coming on".

Ima uživo iz Bukurešta 2010. ali tamo nije bio Alvin Lee. Bolovao je tada i u Španiji umro od "bolesti koja je mogla biti izlečena".

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4704

Danas je 12 godina od kada je familija došla u Japan. Bili su to dani kolapsa Lehman Brothers i finansijske krize izazvane pohlepom američkih banaka.

Bangkok aerodrom, ekrani puni Henry Paulson, na svim stanicama, kao spasitelj. A on je upravo tu krizu i izazvao: kao predstavnik MMF, išao je da uči Aziju kako da štedi (posle azijske krize 1997.). I štedeli su, kupovali američke FED obveznice, ulili milione tona para u to, učinili Amerima kapital jeftinim. Opšte pijanstvo sa parama koje su se valjale ulicama. Banke su davale kredite bilo kome da kupi kuću. Čak i nezaposlenima.

Odobrenje kredita je išlo brzo, u minutima. Oni koji su ih odobravali, primetili su veliki broj astronauta u aplikacijama. Kako: to je bilo prvo zanimanje koje dođe na drop-down listu koje su prvo (i nezaposleni narkomani) kliknuli.

Bebo moja (tada je imala 4.5 godine), na sreću, ta kriza nije bila svetska nego samo američka. Ništa od nje nije osetila. Niti je Azija osetila, niti Kanada niti Australija.

Nije znala da taj tip treba da bude sklonjen sa bilo kakve funkcije, bilo gde, taman posla da bude USA Treasurer.

Ništa se toga ona ne seća, osim da sam je iz nekog razloga, slikao sa tadašnjim izdanjima fine štampe.
                        Pojma nema da je Amerika, perjanica kapitalizma, bila uposlila sovjetske metode državne pomoći.
                        Maltene, kao kada su pekarski TAM-ići nosili novoodštampane pare da isplate radnike u "Crvena Zastava" u Kragujevcu.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4704

Pun Mesec nad Japanom noćas. Prvi oktobar 2020. To traje do 15. oktobra, ako je odsustvo oblaka. "Tsukimi" je tsuki = Mesec, mi = gledanje.

Zove se još i "žetveni Mesec", do 15. oktobra sva su pirinčana polja požnjevena. Pun Mesec, sa moje terase u Nagoya:

Cvetanje japanske trešnje je svetski poznat događaj. Međutim, ta trešnja je maltene neplodna, bobice koje sazreju nisu za jelo, nisu ni za šta. Dok, pirinač je Japancima kao u Srbiji pšenica.

Ima cinična poslovica za mesec žetvenog meseca "Bolje nego praznik sakure. Jedno je za oči a drugo je za stomak".

MacDonalds ovih dana uvodi "tsukimi" hamburger, svake godine.

Kakav je da je, MacDonalds je ipak za stomak. Šlepuje se na proslavu završene žetve, dosetka japanskog MacDonaldsa.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4704

Tokyo, gde sam živeo 3 godine pre preseljenja u Toyota/Nagoya.
                            Od 2006. sam išao službeno nedelju dana mesečno. Posle sam smanjio na 3 dana mesečno.

Iz mog ofisa, Shinjuku

Sa druge strane je, pošumljena površina, Yoyogi park, kao central Park u New York. Tu sam živeo, 300m od Yoyogi parka, otuda mi i ovaj nick na forumima.

Sve je bilo na peške u gradu od 35 miliona stanovnika. Harajuku, pešačka ulica

Turisti, gužva

Mislim da više nikada neću otići u Tokyo o firminim parama. Radi se od kuće. Nadam se da ostane tako.

A i stvarno, što sam uopšte i išao na te službene puteve u Tokyo? Rukovodstvo je reklo da vidim kolege lično, da popričamo, da izađemo na ručak ili na pijanku.
                            Sve to danas, sa virusom, ispade nepotrebno (čak i zabranjeno), kao što mislim da je to uvek i bilo traćenje para i prinudno odvajanje od porodice. Čak i za lokalce, koji odsustvuju od kuće do ponoći i vrate se teturajući, pijani.

Veliki šok za Japan. Da su sve legendarne gužve po vozovima i 2 sata vozom u jednom smeru do posla bile nepotrebna budalaština.

Moja firma, američka, uzela je novu mantru: "Rad je ono što uradiš a ne mesto odakle si to uradio".

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4704

Rinku Beach, Tokoname, Nagoya, posmatram je iz autobusa za aerodrom u Nagoji kada idem u Thai već 14 godina. Danas prvi put odem tamo.

BBQ

Vidi se aerodrom, samo jedan kupač u vodi (3. oktobar 2020)

Upozorenja na japanskom, engleskom i portugalskom. Žena u slici je Brazilka (posle je vidim, tetovirana kao Zabavnik). Ima tu puno fabrika gde Brazilci rade.

U bolja vremena, aviona je bilo na svakih 5 minuta. Video sam samo ovaj jedan, B-737, China Eastern Airlines

Restorančić sa terasom,

Jednostavne stvari i jeftine, 700 dinara za obrok. Kima curry i pasta (3 vrste)

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4704

Ceo dan biciklom. Posle onsena, počela kiša, morao sam da ostavim bicikl na stanici kod IKEA, uzeću ga sutra.

MacDonalds, hamburger za gledanje meseca (danas je oblačno i kiša). Jaje na oko, je isprženo taman toliko da ne curi. Može, malo, kao na slici, da se zna daje žumance simbol Meseca. Cene su kao u dinarima, set sa kolom i čipsom.

Još jedno primećenje, iz Moricoro Park, Nagoya, ovo je kao tema koju je Windows XP imao

Comment

Working...
                                X