Foto za danas (2018)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Ala ti je sneeg..pade i u gradu. Koliko malo da pokrije. Hladno je, minus, pa se ovako i zadržao danas.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Sneg i led. Ovo je najhladnije doba godine, baš ovi dani januara.
      Nemam spektakularne slike iz mog okruženja, jedna iz novina, Tokyo.

Ovog vikenda ide egzibiciono kupanje u ledenim rekama i jezerima. Kada je baš tako hladno, ovog vikenda nema skijanje nego topli zatvoreni aquapark.
      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Najhladnija zima u Japanu za 40 godina. Toyota Automobile Museum, od danas.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

Toyota Porte, samo za japansko tržište.

Vrata su sa suvozačke strane su skoro cela strana kola, klizajuća

Ovo je auto kao posebne namene mada može lepo da ga koristi bilo ko. Puno Japanaca ima u kući stare ili čak nepokretne članove porodice, ovo je za njih.

Za starce, postoji dnevni boravak, od 8:00 do 16:00. Tu ih hrane, zabavljaju i vrate ih okupane i navečerane, spremne za spavanje. Ko nema kombi službu, uzme ovakav auto da ih razvozi. A auto služi i opštoj nameni.
          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Zimska bašta, bukvalno. Hirugano Kogen, snowpark.

Hladno je, osim na skijanje (ovo je 8-mi dan ove sezone) ne ide se na druga mesta pa i nema nešto mojih postova. Jedno isto, skijanje. Ili muzeji.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

Danas je Elon Musk lansirao raketu sa svojim kolima u kapsuli da ostane u svemiru 400 milijardi godina, tvrdi on.
              Baš danas, prvi put vidim Tesla kola. Nisam ih prepoznao, izgledala su kao Toyota Harrier.

Zadnja putnička vrata mu se otvaraju uspravno, kao galebova krila.
              Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

Da i mi obeležimo početak Zimske Olimpijade u komšiluku, Južna Koreja.

Skijanjem.

Novine i mediji su bili preplavljeni usklicima, čak i histerijom, da Južna i Severna Koreja idu zajedno, čak i nose zastave "Ujedinjene Koreje", slika iz novina.

To, u stvari, znači nešto drugo. Južna Koreja nikada ne bi volela da se ujedini sa Severnom čiji je narod brutalizovan, izgladnjivan do smrti, neobrazovan, ne razume osnovne ljudske vrednosti. Maltene kao da se Nemačka ujedini sa Libijom i Avganistanom.

Severna bi želela, samo da Južna Koreja izbaci NATO i da se njima pretpotčini pa da im Kim komanduje. Njihovi jezici, mada isti, se razlikuju kao srpski i makedonski.

Ništa nema od toga, marketinški trikovi. Da se kao pokažu zajedno, Severnokoreanci da nekoga umilostive a da vidimo da li će osvojiti neku medalju na samim takmičenjima.
                Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4688

Shirakawa-go, noćno osvetljenje, poslednje od 4 za ovu godinu. Počeli ljudi da se skupljaju još od 3 popodne (počinje u 17:00)

Izgledalo je da po mećavi neće imati mnogo sreće sa slikanjem.

Međutim, raščistilo se

Još imagledalaca, 22:00. Uskoro se svetla gase

Idemo sad u Tokyo, ako nešto bude zanimljivo, slike odande.
                  Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4688

Tokyo, slika Shinjuku iz mog ofisa.

Vidi se i Tokyo Sky Tree

Uveče, kada malo zađeš, bezbednost, izbor restorana, ljudi.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Moj tokijski ofis, svake druge srede u mesecu, stand-up meeting, pola sata. Sa razglasom (bežičnim) direktor najavi neku novu stvar (kao ovaj put, da se svi sele na sledeći sprat od ponedeljka) i onda ide od jednog do drugog novozaposlenog da se predstave.

Bilo je to pre, za vakta pređašnjeg direktora još zahtevnije. Svake srede, na kraju tog sastanka su svi recitovali u glas šta će sve da urade da firma bude još bolja. Nešto kao 3-minutna verzija "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".

Sećam se nekih Amerikanaca, iz Corporate, razrogačenih očiju i u neverici su to posmatrali.

Što se mene tiče, sva sreća da je ta praksa, stalna po japanskim firmama, ukinuta.
                      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4688

Moj shopping mall (AEON, nije onaj gde sam skoro svaki dan, Apita) ima istaknuto radno vreme dokle je parking otvoren.

Tu, "25" znači do 1 ujutro. Naravno da ne rade radnje, one se zatvaraju u 21:30. Ali ima 11 bioskopskih sala koje imaju i predstave od kojih neke imaju početak u 22h a neki filmovi traju 2.5 sata.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                          Member
                          • Aug 2014
                          • 86

da, jos bi bilo lepse da direktori firmi kazu sta ce da urade za zaposlene, koliko ce da im povecaju plate bonuse

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

Originally posted by Deks View Post
                            da, jos bi bilo lepse da direktori firmi kazu sta ce da urade za zaposlene, koliko ce da im povecaju plate bonuse
                            Ima to i drugu stranu.

U japanskim firmama je posao zagarantovan do penzije, pusti net izveštaje o promenama. Zaposliš se sa 22 godine, u istoj firmi ideš u penziju sa 62. Niko te ne dira niti otpušta. U međuvremenu, 40 godina, napreduješ.

Za penziju, dobiješ otpremninu 40 godina x poslednja bruto plata. Za nekoga ko je u firmu ušao sa fakultetom, može da bude milion EUR. Na to ide penzija.

Moja firma (američka) plaća 20% više a posao nije garantovan doveka. Japanke, kada se udaju, biraju za koga. Pre će izabrati nekoga iz Toyota, Canon, Fujitsu, NEC nego nekoga ko radi za Google ili Microsoft. Te se firme pokupe i odu, šta će onda?

Pre bi izabrale nekoga ko radi za lokalnu firmu ili čak i za Poštu samo ne strane firme.

Google skoro da nema zapošljivo prisustvo u Japanu.
                            Azija, moja dežela.

Comment

• Deks
                              Member
                              • Aug 2014
                              • 86

Pa vidim da u Japanu i odnos plata izmedju menadzera i zaposlenih ima neki razuman odnos. U Americi je otisao izmedju ceo i zaposlenih do 300 puta.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

To je tačno, do nekle.

Moj bivši CEO je bio na 35 miliona dolara godišnje. I on, kao i ja, dobija platnu listu šta mu je uplaćeno na račun.

To je sigurno mnogo više nego što ja dobijem, možda je on na 5 miliona dolara cash.

Te fantastične cifre su ono što mu share-holders Skupština dodeli, u akcijama koje može (to i radi) da proda. Ne plaćaju ga zaposleni nego investitori koji sede u board of directors.

Ako ga lepo plate, on njima (investitorima) donese prihod, preko akcija koje imaju. Ruku na srce, ako on ne uradi svoj posao, ostali neće imati šta da rade i idu u nezaposlenost.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X