Foto za danas, 2025

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1282

Stvarno,nedeljama/mesecima,kako pogledam,te temperature u Nagoyi su 35+.

Da li je to ove godine ekstreman talas ili je to uobičajeno u ovo doba godine?

Gledam nešto,I Nagoya i Valencia ( gde trenutno boravi ćerka) su na približnoj geografskoj širini,oba grada na moru.U Valenciji su temperature 30-35 C, ali ne žale se na vrućinu već na prljavo more.
    Verovatno je veća vlaga u Nagoyi pa to pogoršava osećaj.

Stvarno śta raditi po toj vrućini?

U poslednjim postovima lepo si ,i koncizno, odslikao i opisao taj osećaj vrućine i śta raditi tada?
    I Nagashima bazeni ,i ova Laguna,i japanske plaže.

Kad sam se već preneo u tu atmosferu, tamo, pomislio sam da bih ,otišao na osveženje u šumu na onu planinsku reku, a ti onda izbaciš i taj post.

Sad mi jasan onaj post o klima uređaju kao najboljem prijatelju u tim uslovima .
    Treba pripaziti i na zdravlje.
    Kad je tako možda je i bolje ostati u stanu u prijatnom.

100 € do Lagune, 40 km, još i hrana i piće, nije jeftino.

U lokalu,ovde, moj prijatelj,penzioner ( mala penzija oko 35.000 din,neoženjen,nema dece), dolazi svakodnevno,popodne, na ono jezero, 20 km od kuće.Kaže, potroši 2 l goriva,ulaz se ne plaća,ne jede,jeo je kući..Provede prijatan dan u plivanju/razgibavanju,sunčanju( ako nije pretoplo),ćaskanju i na vazduhu,bez velikih troškova.

Tako bi i ti da si sada u BKK i da su takve vrućine.Osveženje u bazenu,nema troškova,ulaznica,putarina,hrana u stanu ili sa okolnog štanda.

Prijatelj Murat zavisi iz kog je dela Turske.
    U Antaliji ,imaju moji postovi na ovom forumu, temperature su u ovo doba 40-50 C,nema šanse da se može ići bos po pesku.

Napravi mi zazubice i sa onim njegovim kebabom.
    Juče sam morao konzumirati šunku a danas ću lokalni kebab,dobih ideju.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4771

Ovo je peta godina ekstremnih letnjih temperatura u Japanu. Jul, avgust, septembar. Danas je 8. septembar 2025, opet je 35C. Proizvodjaci piva trljaju ruke - svaki dan sa svakim stepenom iznad 30C njima znaci prodaju od milion boca piva vise dnevno. Pa se to pomnozi sa 5 (za 35C) a pogotovo preko 35C, cega je bilo svaki drugi dan. Pa jos to pomnoze sa 90 dana.
      Zato i mislim da te mesece provedem u Thai, malo manje je vrucina a vecernji pljuskovi pomazu.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4771

Strana Japana prema Koreji, 350km od nas. Tottori (vikend 7-8 septembar 2025). Pescane dine. Bice vise na posebnom topiku, postojecem od ranije.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4771

QANTAS QF1 (Sydney -London, preko Bangkoka). 23. septembar 1999. Pretrcao pistu, po oluji, Don Mueang airport, Bangkok (taj aerodrom je nasledio Souvarnabhumi, novi, 2006, sada je isto prometan, low-coasteri ga koriste).

Tu dolazi u igru da avio kompanija (Qantas) nije otpisala avion, VH-OJH, Boeing 747-438). To bi joj snizilo bezbednosni rejting. Aparat je popravljen (avio forumi kazu da je kostalo maltene kao novi avion, 350 miliona dolara.

Ono sto se zaboravilo, tadasnji CEO Qantas, James Strong, je licno otisao u Bangkok i vratio se bas tim avionom u Sidnej, 10 sati leta.

Vidjao sam posle taj avion (VH-OJH) na liniji Sydney - Los Angeles, radio je kao normalan do 2012 (jos 12 godina).
          Retko ko je znao da je to bio bas taj aparat.

Detalji, Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Qantas_Flight_1

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4771

Japan, Shinshiro (pripada Toyota City), hiljadu pirincanih polja u planini.

Zetva je u toku, dosta je vec poznjeveno.

Jos jedno mesto gde vise ne treba da idem. Bio sam svake godine po dva puta, kada se pirinac u uzrastu, zelen i kada se zanje. Lepo izgleda, dobro je za 15 minuta.
            90 minuta od mene do tamo 90 minuta za nazad. Oko pirincanih polja nema bas nista osim parkinga za 10 kola.

Stanovnistvo je izumrlo, bar 30% parcela je samo trava.

Jeste da lepo izgleda. Mir i tisinu sa vidikovca remeti imitacija snaznog pucnja iz puske, da zaplasi ptice stetocine.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4771

Prvi dan jeseni 2025. Septembar 21. U mom parku/botanickoj basti, Higashiyama, Nagoya.

Da lisce pozuti i pocrveni kao na spektakularnim slikama iz Japana, trebace dva meseca, kraj novembra. Verovatno cu biti u Thai u to vreme.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4771

Japan, Toyota City, brazilska radnja sa latino americkim proizvodima. Imaju i iz Thai neke proizvode i povrce. Brazilaca i Peruanaca ima u Japanu bar pola miliona, rade po fabrikama, na 3 godine ugovora, niko ne pokusava da ostane u Japanu. Skoro da su neprimetni. Posle 3 godine u Japanu zarade (ustede) da mogu da naprave kucu tamo odakle su dosli, zato su i dosli.
                Japan ima tradiciju odlaska u Juznu Ameriku, Brazil, Peru. Kada se u Japanu pocetkom 20 veka gladovalo, bile su migracije Japanaca u Brazil i Peru. Cak je i nekadasnji predsednik Perua bio treca generacija Japanaca tamo, Fujimori.

Ovakve radnje mogu da se vide tamo gde ima znacajnog trzista, Latinosi. Ima ponesto i za Thai i Vietnam.

Uglavnom, to je mesina, crveno meso

Latinosi, Brazilci, temperamentan narod. Imaju u toj radnji mnogo dezodoranasa, toliko nema ni po japanskim radnjama za kozmetiku

Tamo idem da kupim pasulj, projeno brasno, to samo kod njih ima

Uglavnom, svratim, da kupim njihov burek sa mesom

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4771

Nagoya, Higashiyama Botanical Garden. Moje stalno mesto za setnju.

Radnik parka obrezuje borovo stablo, kao veliki bonsai.

Sta bi mu bilo da padne u jezero? Verovatno bi se ugruvao, voda je dubine do pojasa, video sam ih jednom kako rade u jezeru u onim kombinezonima sto pecarosi nose kada zagaze u reku do pojasa.

Ovo jezero, pozadi se vidi i Gashou Zukuri kuca, preneta i remontirana pre 30 godina kada je ta lokacija trebala da se poplavi izgradnjom brane i vestackog jezera. Ista je kao u Shirakawa-go, ta kuca je jedna od prenetih gde je sada .

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4771

Nagoya, Higashiyama Terrace. Ovde se pravi nesto veliko. Jos rade dubinski, parkinzi, ne znam sta. Bice godovo 2028.

Bice trzni centar sa apartmanima na gornjim spratovima. Bice skupo, mozda 400 hiljada EUR za 2 soban stan. Mozda i vise, za one na vrhu buduce zgrade. To je nista, u Sydney, to bi kostalo bar duplo ako ne i troduplo vise za takvu lokaciju.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4771

Nagoya, Higashiyama Terrace.

Vide se stolovi i stolice samo tu nema ugostiteljskih usluga. Sedenje je besplatno, kada god da sam video da tu nekoga ima, bile su majke sa decom u kolicima koje su se tu srele ili dogovorile da se sretnu.

Zato mi je danas ovo bilo cudno da vidim da Japanci Japanke sede u basti restorana.To nije provodjenje vremena, da se sedi satima, sa narucivanjem tura. Rucali su tu. Ovo je ispred "Mitsukoshi" elitne robne kuce gde su sve firme i radnje elitne.
                      Japanci ionako ne sede po kafanama. Rucak ili vecera, neki poslovni razgovor, nema da sede po kafanama satima.

Comment

Working...
                      X