Foto za danas (2015).

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Genki_des
    Senior Member
    • Aug 2011
    • 771

Kozoji, Aichi, Apita shopping mall, prodavnica muzickih instrumenata. Moja cerka, videla na Youtube da se hoodi nosi i u zatvorenom, proba klavir.

Kao sto je u moje vreme bilo da se prvo svira "Stairway to Heaven" ili "Crni leptiri", ovde je sada "Let it Go" iz filma "Frozen".

Kako ona poce to da svira, nepoznata devojcica do nje, poce istu pesmu na manjoj klavijaturi

Film je, uz sve ostalo, bio popularan i zbog toga sto je "princ" negativac. To je lepo primljeno od strane japanske zenske omladine, tradicionalno vaspitavane da je muskarac glavni i dobar.
    (Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
    She makes me see.
    My woman from Tokyo,
    She's so good to me"

Deep Purple
    Woman from Tokyo
    "Who do we think we are", Album
    EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Cvetanje japanske kajsije, "ume". Spektakularno je danju

A jos vise nocu. Nabana no Sato, park, Mie prefecture, od danas.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Eksplozija podataka! U narednih 5 godina proizvesce se vise podataka nego u citavoj prethodnoj istoriji!

Let's wet ourselves.

Zimske iluminacije, Nabana no sato, Mie prefecture, Japan. Poseti ih 4 miliona ljudi izmedju decembra i marta. I evo odakle ti masovni podaci dolaze: svi slikaju i prave video jednog istog.

Da samo hiljadu njih za 5 minuta napravi 5 slika, to je 1MB podataka, a naprave po 100 + video pa ih prodje 3,000 svakih 5 minura za ta 3 sata. Samo za jedno vece, to je vise podataka nego sto je celo covecanstvo ukupno imalo 1970 (posle Apola 11).

I gde ide taj shoder? Na FaceBook, na Youtube, koga boli uvo da to uopste skladisti? Pa njih, koje ne zanima sta su podaci nego da ih povezu u socijalnu mrezu i da rokaju reklame onima koji to besplatno koriste.
        Eto odakle dolaze i kakvi su "podaci u kolicini nevidjenoj u istoriji".
        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

Nova Coca Cola, "Life". Nova za Japan, trebalo je vremena da Ministarstvo zdravlja odobri koriscenje biljke "Stevia", iz Paragvaja, za zasladjivanje.

Manekenka na ekranu ima dzemper te zelene boje. Ovo je ta biljka, secer iz nje nema kalorija i daleko je bolji od vestackih hemikalija za Diet Cola.
          Ovaj zbun sa desne strane, to je ta biljka.

Evo je kod kuce. Da mi neko nije rekao, ne bih prepoznao da je nesto razlicita. Ako nastavi da se prodaje, pogotovo u velikim bocama, preci cu na nju. Verovatno ce i Pepsi da dodje sa necime slicnim.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Danas je 4 godine od 9.0 stepeni zemljotresa, tsunamija koji je zbrisao Tohoku i odneo 20,000 zivota i prouzrokovao havariju nuklearne elektrane Fukushima-1.
            Klip moze da se pusti opet, moj ofis u Tokiju, nadam se da se stvarno ne ponovi. Islo se levo-desno 3m.

Danas, 80,000 ljudi je jos u privremenim kucama (bilo je 350,000 raseljeno) sagradjenim u skolskim dvoristima i na visem terenu. Zapanjujuce je cisto oko njih, nista kao ono sto smo navikli da vidimo po izbeglickim kampovima.

Rikuzentakata:

Do sada je izdvojeneo 160 milijardi dolara za obnovu podrucja. To je 3 puta celokupan nacionalni dohodak Srbije. I opet nista. Banke pucaju od para, nema kome da ih daju.
            Premijer Shinzo Abe juce rece jos 500 milijardi dolara u narednih 5 godina.

Ono sto je realnost, tamo posle 4 godine nema nikoga ko nije mogao da ode. Nema ni ljudi ni omladine a privreda je na nivou novinskih vesti.
            Ovako to izgleda iz aviona (podrucje Ise poluostrva, njega tsunami nije zahvatio): ravan teren uz obalu, "na izvol'te" bilo kakovom tsunamiju. Lukobrani sto se vide bi mogli da pariraju tsunamiju od 2m ali su obicna igracka za nesto vece, pogotovo 16m kao na Fukushimu.

Kada se grad/naselje kao na slici sravni sa zemljom i ljudi odu, nema tih para koje ce da ih vrate, taman i palate da se naprave.
            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

Obican prizor iz japanske ruralne sredine. Kuca u sred njive. Ovakve kuce nisu retkost, pre su norma. Nekad su se gradile da traju 30 godina, rusi, pravi novu na istom mestu. Posle zemljotresa u Kobeu (1995) uveden je novi "building code" pa se kuce prave da traju 50, 100, 150 godina. Ova je da traje 100 leta.

Tu ima citava prica da se vidi, ko prepoznaje o cemu se radi. Dodatak kuce, znaci da tu zive roditelji. U glavnom delu kuce zivi najstariji sin, cija je sveta duznost da pazi roditelje dokle god su zivi. Oni zive u dodatku kuce, dosta komforno, kao dvosoban stan od 60kvadrata. Imaju i svoju kuhinju i sanitarije a iznutra mogu da udju u glavni deo i da se druze.

Tu prolazim svaki dan, video sam da imaju jos dvoja kola (verovatno sin, snaja i roditelji).

Sta se desilo: roditelj je napravio kucu za sina koji ce da ih pazi u stare dane a sin ne mora da brine da sebi pravi kucu. Kada roditelji "odu", tu je negde vreme da sinova deca (najstariji od njih) preuzima glavni deo kuce (isto ne mora sebi da pravi) a danasnji roditelji se kao starci presele u dodatak kuce.

Po stranoj stampi moze da se vidi "Japanci zive 3 generacije u istom stanu", misleci da se stiskaju, spavaju u kuhinji i po hodnicima. Ne to je ovako kao sto gore rekoh. Cela kuca je 200 kvadrata, ako ne i vise.

Treba naci i zenu (snaju) koja ce na to da pristane, Japanke to znaju i pristaju na to. Tu je negde i deo tajne malobrojnosti brakova Japanaca sa strankinjama - mnoge od njih to nece.
              Azija, moja dežela.

Comment

• Genki_des
                Senior Member
                • Aug 2011
                • 771

Nagoya, Banshoji mall. Oko 6km ulica pokrivenih. Omladine na hiljade.

Ima i za alternativce, cos-play shops

Video sam danas bar 50 turista, negde su nasli da je Osu Kanon hram vredan posete ( da se vidi)

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                She makes me see.
                My woman from Tokyo,
                She's so good to me"

Deep Purple
                Woman from Tokyo
                EMI, 1972.

Comment

• Genki_des
                  Senior Member
                  • Aug 2011
                  • 771

Mino, japanska prestonica papira. Neugledna radnja

Unutra, prakticno umetnica, voli da pokaze radoznalima (pogotovo deci) kako radi lampe

Ne da ih radi nego su divne. Kupili smo dve, daju japanski sarm cerkinoj i dnevnoj sobi

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                  She makes me see.
                  My woman from Tokyo,
                  She's so good to me"

Deep Purple
                  Woman from Tokyo
                  EMI, 1972.

Comment

• Genki_des
                    Senior Member
                    • Aug 2011
                    • 771

Meglia, lanac shopping malls, nije mnogo cuven, lokalan je za Aichi prefekturu, uglavnom.

Malo kitcsha da lici na koloseum

Taj malo poznati lanac posluje odlicno, evo, slavi i 70-godisnjicu, postoji od 1940.

Jedino sto ga izdvaja od ostalih je - pripada Toyoti, firmi koja pravi automobile od 1936.

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                    She makes me see.
                    My woman from Tokyo,
                    She's so good to me"

Deep Purple
                    Woman from Tokyo
                    EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Kako software razjeda svet. Ovde je nekada bila recepcionerka. Vise je nema, izgubila posao. Sada, udjes u predsoblje, telefon, "Press 1 for this", "Press 2 for that"...

Neko bi rekao "tako i treba, da se i sami pojedu". Slazem se, Oracle je druga najokrutnija firma u IT biznisu, prva je najgora Computer Associates.

U Oracle, svake godine otpuste 20% osoblja, na osnovu menadzerskih ocena. Radim u firmi isto vaznoj i velikoj kao Oracle ali takva okrutnost je kod nas nepoznata (mada nema puno milosti, "samo" 5%).
                      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4688

Toyota City, blizu centra. Najgora zgrada u gradu

Mesto je toliko prometno da ne znam kako neko moze uopste da zivi u ovoj zgradi, za koju me jos vise cudi da nije srusena i tu napravljena poslovna.

Neki stanovi, kao ovaj zaokruzeni, unutra imaju kutije od poda do plafona. Znaci, neko za firmu stan koristi kao jeftino skladiste.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Bitka za Iwo Jimu, danas je 70 godina.

Teski gubici na obe strane, za ostrvo (Iwojima znaci "stenovito ostrvo") koje je strateski bilo beznacajno za obe strane.

Americki veterani (nekoliko ih je jos u zivotu) danas posetili spomenik i odali postu poginulima (slika iz novina).

Ono sto ne kaze je, da je bilo na desetine hiljada civilnih zrtava koje bitka nije ubila. Ubili se sami. "Dolaze Ameri" je bilo ravno "dolaze zveri" pa se stanovnistvo lisavalo zivota samoubistvima (da, i davili su decu) samo da ne padnu u ruke Amerikancima.
                          Ko bi rekao da ce Japanu Amerika vec 10 godina nakon toga, i do danas, biti najveci prijatelj i saveznik.

Doduse, i kod nas je bilo gradova u koje je bio zabranjen ulaz Nemcima posle 2. Svetskog rata. Kragujevac, na primer. Cak je bilo i ilegalno poducavati nemacki jezik po skolama u SFRJ, bar do polovine 1950-ih. Od onda, a pogotovo danas, danas Premijer Srbije ide na noge Nemcima kada god uspe da se primakne stolu.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

Od danas, Otsu, Oumi-jingu. Lep i miran hram, bez puno posetilaca.

Na verandi stoji devojka, osoblje hrama. Njih zovu "Miko".

Sta vidi sa svog mesta stajanja? Mir, harmoniju i lepotu

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

Jezero Biwa, brod koji podseca na onaj sa Misisipija, jednocasovna voznja, "krstarenje".

Kome nije hladno (22. mart) moze da sedi napolju

Kome jeste, unutra ima topla banjska voda, "foot spa"

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

Japanska kockarnica, eufemisticki zvana "pachinko slot". Jedna od onih koje zajedno prave 300 puta veci promet od Las Vegasa.

Ove dve zenske u kimonima usitnjavaju novac na masini, za "slot" kockanje.

Sama lokacija i zgrada, nisu opskurne ili neki budzak, u centru su grada Otsu (i svugde su blizu centra pa i po predgradjima), spolja izgleda kao konngresni centar

U Japanu je kocka zvanicno nelegalna. Za "dobitke", postoji stand gde mogu da ih razmene za nesto, beznacajno kao lutke ili figiruce.
                                Ko vidi u Japanu kola dekorisana lutkama, znak je da je vlasnik navucen na "Pachinko".
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X