Foto za danas (2015).

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Kyoto, osim 17 hramova na listi Unesco, mesto je i prestonica japanskih lepeza.

Ove na sklapanje se zovu "ogi", fiksne se zovu "uchiwa".

Februarski dan moze da bude i lep, za setnju starim gradom u kimonima

Pa i slikanje na Kiyomizu-dera terasi:

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Kyoto, stanica shinkansena. Za skolsku decu, kada ih negde vode, vazi pravilo da sednu ili cucnu cim nisu u pokretu. Da ne bi bilo tamo-vamo, jedan nastavnik treba da pazi njih 30.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Japanski nacionalisti, jos nisu izgubili 2. Svetski rat. Crni kombi, razglas, stalno su na trgovima.
        Pustaju "cetnicke pesme" i drze zapaljive govore protiv Kine, Amerike i japanskog pacifistickog Ustava.
        Ovo je 3 dana nakon pogubljenja one dvojice Japanaca u Siriji.

Ne samo da oni nikoga niti napadaju niti uznemiravaju, naprotiv, imaju svoje obezbedjenje da njih neko ne bi napao

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

To-ji petospratna pagoda, kako se vidi iz shinkansena kada se ide iz Kjota u Osaku.

Datira od 796. godine ove ere i sa 54m je najvisa drvena gradjevina u Japanu. Gledana izbliza:

Azija, moja dežela.

Comment

• Mekong
            Ljubim miris napalma u zoru...
            • Dec 2011
            • 656

Prayut Chan-o-cha, PM i vodja Thai vojne hunte koja je preuzela vlast maja 2014. u poseti Japanu, ponedeljak 9. februar 2015.

Ovo mu je prva poseta zemlji iz G-7, rukuje se sa japanskim PM Sninzo Abe.

Izgleda da Zapad hoce da stavi protivtezu kineskom udvaranju, da naprave zeleznicu 800km (brze pruge) koja bi povezala sever Tajlanda sa lukama u Gulf of Thailand a na gore, isle i u Kinu preko Laosa.
            Japan zna nesto o zeleznicama a lukavi Thai tvrde pazar.

Da, na insistiranje Japana da se Thai vrati u demokratiju, general je rekao krajem ove ili pocetkom naredne godine.
            Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

Danas je Valentine Day, u Japanu zenske kupuju cokolade i poklanjaju muskarcima. Ima pravilo koje cokolade se poklanjaju kolegama, koje prijateljima, koje muskarcima u porodici, koje decku ili muzu.

Danas, u planini, u banji neka festa. Havajske igre, gola ramena a kroz prozor se vidi 1m snega.

Bila je to proslava 10-godisnjice ujedinjenja 5 varosica u jedan grad, Nakatsugawa. Nista Valentine.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

Magome. Spavaj mi spavaj, selo moje pospano.

Ni zive duse u 3 popodne

Vreme kao da je stalo pre 300 godina, kao da je flasirano u bocu. I vodenicni tocak stao.

Nije daleko od Nagoje (sat vremena) a mnogi za njega ne znaju pa idu da vide "stari" Japan tamo gde ga ima mnogo manje nego ovde.
                Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4688

Prosli petak je bio Valentine Day, kad danas u supermarketu vidim nastavak: da se nekako prodaju cokolade koje nisu otisle. Pa su stavili i pano "Zakasnila sam, izvini"...

Ostalo ih na tone

A na drugom uglu, vec poceli sa "White Day", 14. mart, to je kada muskarci poklanjaju zenama:

Azija, moja dežela.

Comment

• Mekong
                    Ljubim miris napalma u zoru...
                    • Dec 2011
                    • 656

Rayong Resort, 200km od Bangkoka, ima ovaj "pier" za pristajanje izletnickih brodova koji mu je ponos i koji se vidi iz svake sobe.

Danas vidim u novinama da su ima naredili da ga sruse, nelegalno je napravljen. Dug je toliko da bi bio u dovoljnoj dubini da i po najnizoj oseci turisticki brodic moze da pristane. Tada je vecina njega na suvom ili u plitkom, osim samog vrha.
                    Na ovoj slici iz novina, vidim da je i duzi nego sto ga se secam - sada je 380m.

Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Kako je papir iz Kine dolazio u svet. Od 105. godine pre nove ere, da dodje do Spanije trebalo je 1206 godina. Da stigne do Nemacke, gde je Gutenberg izmislio stampariju, trebalo je 1495 godina.

Iz sela Mino, najpoznatijeg po papiru u Japanu.

U muzeju papira u Mino, moze da se pravi rucno, svi dobrodosli (za male pare):

Azija, moja dežela.

Comment

• Genki_des
                        Senior Member
                        • Aug 2011
                        • 771

Ulazak u Gifu prefekturu

Svaka prefektura ima svoj simbol, za Gifu je ptica kormoran, tu se i dalje neguje 1,300 godina stara tradicija ribarenja uz pomoc dresiranih kormorana, opisano ovde.

I svaki grad ima svoj simbol. Prvi na koji se naidje kada se sa ove strane ulazi u Gifu je Tajimi, poznat po umetnickoj keramici i posudju, otuda ove zdele na tabli..

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                        She makes me see.
                        My woman from Tokyo,
                        She's so good to me"

Deep Purple
                        Woman from Tokyo
                        "Who do we think we are", Album
                        EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

"Crocs" sandale, lepe, lake, lepih boja. Pogotovo decije. Gore imaju i maskote, mogu da se kupe male da stoje na polici.
                          Kostaju 2,000-3,000 dinara, original.

Samo, deci je zabranjeno da idu u skolu u njima. Od 10-oro dece sto se povredi na odmoru, 8-oro je nosilo kroksice. Negde 2005. su ih skole masovno zabranile. Nepropisno drze stopalo, kao da namerno prizivaju iskliznuca, uganuca i prelome. Ko dodje u njima - nazad kuci ili da roditelji donesu drugu obucu.

Jos jedna od stvari naizgled lepih a u stvari jako stetnih.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

Asuke, slatko mesto, selo koje je sediste Kourankei klisure. Aichi Prefecture, pripada Toyota City.
                            Uvek volim da odem tamo.

Moja omiljena klisura, ovog zadnjeg dana februara 2015. izgleda manje lepa nego inace.

Reka (iz koje moze da se pije voda) je na niskom vodostaju

Samo selo, inace pospano, danas je imalo goste

Ove "mace" na grancicama su "mochi", od pirinca, kao vesnik proleca. Prave ih i prodaju (kupili smo 3, krase nam sobe u kuci)

Moram da priznam, nikada nisam video da imaju i zamak. On se ne vidi kada se tamo dolazi na uzivanje u jesenjim bojama

Moracu i do njega da odem, to je kao mini-paninarenje.
                            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

3. mart, Hinamatsuri, Dan devojcica i zelje za njihovo srecno odrastanje. Google za Japan ima doodle sa simbolm

Selo Asuke (prethodni post) je poznato po izlozbi standova sa Emperorom i Emperorokom.

Crveni tepih je obavezan

Ovo su rucni radovi kojima se i ne prilazi

Ovo su vec od obicnog bambusa mada je jasno o cemu se radi

Cak i kada su ovako jednostavni, zna se sta je

A tek luksuz tokijskih radnji...mozda je i nepotreban

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

U Tokiju, u prodavnici cipela, pokazuju drona kako ih dohvata i donosi kupcu.

Dve cipele su izlozene, ne samo jedna. To nije nista posebno - uvek se izlazu po dve iste cipele, cak i napolju, necuvano, na prometnim mestima kao Balkanska ili Sremska ulica u Beogradu.

Ovo je Shibuya, shopping zona:

Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X