Foto za danas (2014). Novo svaki dan.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Genki_des
    Senior Member
    • Aug 2011
    • 771

Slika od danas, 1. jun 2014. Pirincana polja, sadjenje pirinca u malim parcelama gde masine ne mogu da budu efikasne.

Ko su "ratari"? Gradska omladina, dobrovoljno, to je masovno po Japanu, da vide kako se sadi i gaji ono sto zivot znaci

Nema tu mnogo poziranja. Gacanje po vodi i mulju, nema gde da se sedne i odmori ili da se radi manje od ostalih

Postovanje prema poljoprivredi i poljoprivrednicima u Japanu je ogromno. Seljaci su vekovima bili "kasta" po postovanju odmah iza samuraja (koji te brane), seljaci su tu "da te hrane".

Zadnjih 60 godina, poljoprivredni lobi i farmerska moc na izborima, jaci su od Ministarstva Vojske ili policije. Ko bi rekao , za Japan, zemlju neona, robota, najkvalitetnijih tehnickih proizvoda. Ne bi rekli cak ni oni koji tvrde da je japanska kuhinja najbolja na svetu.
    (Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
    She makes me see.
    My woman from Tokyo,
    She's so good to me"

Deep Purple
    Woman from Tokyo
    "Who do we think we are", Album
    EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Japan, Meiji Mura open-air muzej, kuca iz dela grada za strance, sagradjena 1889.te srusena (1996-te) i preneta iste godine u Muzej zgrada.
      Iz Nagasaki (jedini, delimicno otvoren grad u Japanu za vreme 300-godisnje izolacije zemlje).

A na verandi, iPhone, dzaba istorija

Pa dobro, mozda tako i treba

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Japanski enterijer, Tsumago, postaja karavana. Ova kuca je bila za velikodostojnike, da u njoj odsednu na putu za Tokyo (350km od ovog mesta).

Lako se ispregradjuje klizecim zidovima (fusuma) a ovi sto daju svetlost su "shoji".

Basta se gleda i u njoj uziva sa niskog, kao sto je i rastinje u njoj nisko. Dva prozora u "shoji" klizecim vratima od papira

Prozori su "yuki mado", da se kroz njih vidi sneg ili kako je vec kada su zatvoreni zbog hladnog ili loseg vremena. Ove kocke u podu su za grejanje nogu, u njih se stavi uzaren ugalj, kao danas elektricni "kotatsu".

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

Nagoya, moj City Council.

Cekaonica, TV, zive duse nema.

U sred slike je i krevetac, ako neko dodje sa bebom pa joj se spava ili treba da se polozi.

Sto je tako prazno? Zbog neverovatne efikasnosti gradskle uprave.
          Isao sam da izvadim "house paper" koji kaze ko zivu u mom domacinstvu i izvestaje o placenom porezu za zadnje 3 godine.

Sve to sam dobio za tacno 4 minuta i 40 sekundi. Ko tu ima vremena da ceka, gleda tv ili da stavi dete da spava, u Opstini?
          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Toyota City, Thai restoran. Pogled iz njega na mutnu vodu poririncanih polja

U sred vidika je zgrada Toyota Motor, Head office

Vidi se Djokovicev Uniqlo

Detroit i tamosnje firme koje prave sklopocije verovatno imaju njive na vecoj udaljenosti od Head Office.

Toyota u stvari i znaci "plodno prinicano polje".
            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

Nagoya, iz Shinkansena, industrijsko predgradje

Fabrika liftova za zgrade. I, kao sto fabrika automobila ima stazu za testiranje kola, tako i fabrika liftova ima zgradu (bez prozora i vrata) za testiranje liftova

Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                Moderator
                • Jan 2014
                • 1221

Ovo prvi put vidim , nikad o tome nisam razmisljao a sasvim je logicno da ih moraju testirati.Nisam ni znao da Fujutsu pravi liftove .Poznati su po kompjuterskoj tehnologiji, znam i za klima uredjaje ali liftovi...Mitsubishi je tu ,mislio sam,neprikosnoven. Sve one oblakodere i tornjeve koje sam posetio i vozio se onim superbrzim ,besumnim liftovima u Bangkoku, Singapuru,Kuala Lumpuru uvek je pisalo : manufacturing Mitsubishi Electric ili Kone ponekad retko Toshiba ,ali Fujitsu - to nikad tamo nisam video.Mozda tamo nisu prisutni ili ja nisam na njh nikad naleteo.

Comment

• Genki_des
                  Senior Member
                  • Aug 2011
                  • 771

Originally posted by onnut View Post
                  Ovo prvi put vidim , nikad o tome nisam razmisljao a sasvim je logicno da ih moraju testirati.Nisam ni znao da Fujutsu pravi liftove .Poznati su po kompjuterskoj tehnologiji, znam i za klima uredjaje ali liftovi...Mitsubishi je tu ,mislio sam,neprikosnoven.
                  Fujitsu je konglomerat , mozda 600 hiljada ljudi radi u njemu i sestrinskim firmama. Mitsubishi isto tako, pravi i "Patriot" rakete, 5 mesecno, F-16 avione po licenci, aircon, svasta. Tacno da mu bankrotira automobilska fabrika, ne bi ni osetio.

Nagoya, snimano iz Toyota Midland Square, jedne od 10-ak visokoh zgrada.

Do 1960-ih je bio zakon da poslovne zgrade mogu biti do 30m, stambene do 20m visine, tako je ostalo u navici.

Nagoya Castle u svom parku, zbog njega je navodno taj zakon i bio, da niko ne bude visi od njega

Toyotina zgrada, Toyota Sales :

Na pocetku gornje trecine luka, vidi se u daljini nesto visoko, kao dimnjak:

To je to: Mitsubishi elevators, isto za razvoj i testiranje liftova:

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                  She makes me see.
                  My woman from Tokyo,
                  She's so good to me"

Deep Purple
                  Woman from Tokyo
                  EMI, 1972.

Comment

• Genki_des
                    Senior Member
                    • Aug 2011
                    • 771

Chausuyama Kogen, poznat i kao "Love Nest".

Tu dodju parovi da se izljube, u perfektne bungalove

Za rekreaciju, uzmu ovaj ski-lift da se popenju na vrh planine, kao da mogu da kazu "nije bilo samo to".

Pa sta im i fali, neka se malo nadisu cistog vazduha i osveze za nove ljubavne poduhvate, svaka im cast.

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                    She makes me see.
                    My woman from Tokyo,
                    She's so good to me"

Deep Purple
                    Woman from Tokyo
                    EMI, 1972.

Comment

• Genki_des
                      Senior Member
                      • Aug 2011
                      • 771

Vec je bilo ranije, da u Japanu deca ne smeju da se dovode ili dovoze/odvoze u skolu.
                      To je moguce zbog toga sto drzava garantuje bezbednost dece na putu za skolu na istom ili visem nivou nego da ih roditelji licno vode ili voze.
                      Ovi u fluorescentnim prslucima i sa zastavama su dobrovoljci koji po smenama osiguravaju da deca bezbedno prelaze ulicu i da se bezbedno krecu

Cak i mala deca, 1-4 razred, samai idu. Uz put prema skoli se formiraju grupe gde najstariji ucenici staju na pocetak i kraj kolone.

Na rancima imaju fluorescentne znake za skolsku decu na putu. Zena uz kolonu je majka nekog deteta koja je dosla na red da danas (ili ove nedeljhe) pazi na decu.
                      Ima ih na desetine za svaku skolu, rasporedjene po raskrsnicama i uz put.

Zena u uniformi je zvanicna policajka sa ovlascenjima da kazni, pozove ekipu za hapsenje ili regulise bilo kakav tezi nered na decjem putu.

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                      She makes me see.
                      My woman from Tokyo,
                      She's so good to me"

Deep Purple
                      Woman from Tokyo
                      EMI, 1972.

Comment

• Genki_des
                        Senior Member
                        • Aug 2011
                        • 771

Slika sa Midland Square u Nagoji, u daljini se vidi nesto kao "tripod":

To je Kiso park 3 reke (Kiso je jedna od njih), Ichinomija 138 , gradjevina je visoka 138m.

Dole je decji park, moze da se provede ceo dan:

Opna za skakanje, besplatno

Pogled sa 138m visoke observatorije, dole 4,000 ruza

Jezerce za sljapkanje male dece

I ne tako male

(Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                        She makes me see.
                        My woman from Tokyo,
                        She's so good to me"

Deep Purple
                        Woman from Tokyo
                        EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Axtos, gym.

Kada god kazem "gym", kod nas to smatraju "teretanom".

Da deca nauce da plivaju, to je obaveza drzavne skole. Ovde dolaze da imaju aktivnost, da nauce da dobro plivaju, do nivoa takmicenja.

Mame (mislim da su 35g stare) posmatraju svoju decu na nastavi plivanja

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

Japan, Gradsko zelenilo. Rade na travnjaku i cvecnjaku duz javne ulice.

Slike su iz polovine aprila 2014.

U moje vreme u SFRJ, ne znam kako je danas u Srbiji, zene su radiile a vozaci sedeli u Tamicima, kao gospoda.
                            Ovde ne. I vozaci kopaju i sade.

Azija, moja dežela.

Comment

• Genki_des
                              Senior Member
                              • Aug 2011
                              • 771

Bokka no sato, farma, otvorena za sve posetioce.

Veliki red, gradski ljudi cekaju da njihov nastup dodje:

Red za sta? Da pomuzu kravu:

Posle su presli i u samu stalu, gde krave prezivaju:

Pa im dali i sargarepu:

Selo-grad netrpeljivost, kod nas poznata, u Japanu kao da ne postoji. Svi gradski ljudi znaju ko ih hrani.
                              (Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                              She makes me see.
                              My woman from Tokyo,
                              She's so good to me"

Deep Purple
                              Woman from Tokyo
                              EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

Isto mesto, Bokka no sato, radionica za pravljenje ukrasnih sveca.

Da i mi probamo da napravimo jednu, pa da je izlozimo u svojoj sobi. Sav moguc pribor i instruktaza su tu

Ovako jednu, da ima tlo i stvari da "plivaju" u njoj:

Kako "plivaju"? Tako sto se stave na stakleni stalak pa se to posle ne vidi:

Ove jo dok je bilo u radovima:

Krajnji proizvod:

Mehurici ce nestati za dan-dva, bice kristalno cisto. Ta sveca nam od juce krasi sobu, sami je napravili.

Trajalo je pola sata, cena je ispala 30 EUR, kada se uzmu dodatci koji ulaze u svecu/posudu. Dobije se i poklopac, prozirni, da prasine ne narusi izgled.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X