Šta je bilo za klopu?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Som_tum
    Thai:Najlepsa PM na svetu
    • Aug 2011
    • 74

    #46
    U "Poletu", ribljem restoranu u Beogradu, gde sam kao student isao na girice i fantastican hleb, najskuplje jelo je bilo zubatac.

    Nikada ga tamo nisam probao, nisam imao para. Ako su girice i hleb bile 30 novcanih jedinica, zubatac je bio 220.

    Malo je poznato da je bas taj restoran u Beogradu ("Polet" a poznatiji kao "Dalmatinski podrum") imao najsveziju mogucu ribu, bolju nego bilo koja skuplja mesta.

    Imali su 3 svoje ribarske barke u Istri i svaki dan je 6 hladnjaca sa ribom na ledu (u gajbicama, ne zamrznutom) islo iz Rovinja za Beograd.

    To je propalo sa ratovima 90-ih. Ne znam kako je sada, ako neko zna, neka kaze.

    To sto nekada nisam mogao da si priustim, sada, to je uobicajena svakodnevna riba. Sve na slikama na stolu je nekih 8EUR.


    Spremanje traje 10 minuta. Pocinje ovako, od zasecene ribe:



    U tiganj. Ima belog luka:



    Kompletan rucak, kod kuce:





    Jede se ovako: odvoji se meso (rukama) i stavi u kasiku. U kojoj je zahvacena ljutina i sos. Na to se doda pirinac:




    Ni ova supa od povrca nije naivna. Moze da bude jelo sama po sebi. Daikon repa, sargarepa, pecurke, celer. Zelene peruske su korijander (dolazi na kraju, pospe se preko, ne kuva se):

    If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

    (clone of yoyogi)

    Comment

    • Som_tum
      Thai:Najlepsa PM na svetu
      • Aug 2011
      • 74

      #47
      Hikone, Japan, ceo komplet rucak. Meso je svinjsko, pohovano kao tempura. Senf je jedan ljut jedan ne ljut. Miso supa.



      Zrna susama se rucno zgnjece (samelju) ovim tuckom i ulije slatkasti soja sos.



      U to se umacu zalogaji mesa pre jedenja.
      If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

      (clone of yoyogi)

      Comment

      • Som_tum
        Thai:Najlepsa PM na svetu
        • Aug 2011
        • 74

        #48
        Toshomen nudle. To je u stvari ramen sa rucno secenim rezancima.

        Komad cvrstog testa, kao vekna cetvrtastog hleba, kuvari "briju" secivom u tanke rezance velicine kao vrbin list.




        If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

        (clone of yoyogi)

        Comment

        • Som_tum
          Thai:Najlepsa PM na svetu
          • Aug 2011
          • 74

          #49
          Thai: piletina sa bosiljkom



          Malo je "japanizovano" i dolazi kao kompletan set za rucak (ima i orange juice koji dodje na kraju).

          Kolega sa kojim sam bio na rucku probao da jede stapicima. Ne moze, Thai pirinac je rastresit i stavlja se u kasiku umesto zalogaja hleba i pomaze da se podnese ljutina samog jela.

          Malo je poznato da Thai nikada i ni pod kojim okolnostima ne jedu stapicima. U restoranima cak i ne postoje. U Thai stapice koriste u istoj meri kao Srbi u Srbiji.

          Posmatrao sam u Bangkoku po food courts kako se stranci turisti muce izigravajuci naputovane fraere, na cudjenje lokalaca koji im je q i sta im znace ti stapici (koje su pokupili na standu kineskog restorana gde ih jedino ima).

          Ceo recept da se spremi kod kuce je postovan ovde.
          If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

          (clone of yoyogi)

          Comment

          • Som_tum
            Thai:Najlepsa PM na svetu
            • Aug 2011
            • 74

            #50
            Japanska pizza i gratin.

            Njima to sve dodje "pasta" pa se pizza i gratin (u kome su spageti) serviraju zajedno. Pizza dodje na pladnju na kome je okruglo vruce postolje da je drzi toplom.



            Gratin je spageti sa rakovima, krem sos, pa zapecen poklopac od krema i sira:



            I jedno od ova dva je bilo dovoljno, ovako je bilo previse za jedan obrok.
            If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

            (clone of yoyogi)

            Comment

            • Som_tum
              Thai:Najlepsa PM na svetu
              • Aug 2011
              • 74

              #51
              Sushi "on the cheap". U onsenu, omanje porcije za starije ili ko nije gladan ili dodatak da podele uz druga jela.

              Gore oktopus, kombinacije oktopus/tuna/salmon, dole cista tuna:



              Salmon:



              Cene su do skora bile kao u dinarima, sada su ovo na tiketi +20%.

              Nije mnogo poznato, Japanci jedu sushi 1-2 mesecno, ako i toliko. To svako jede - osim mene. Mogu da uzmem zalogaj ali nikad to ne bih sam porucio.

              Vidjam strance ovde, pitaju ih sta ne jedu, kada organizuju veceru. "I'am easy, eat everything" i onda zavrse sa nekuvanim stvarima, nekuvanom iznutricom morskog jeza, pilecim kozurama, crevima, sirovim dzigericama...
              Jedan je bio na rakovima koji se jedu zivi, tehnika gutanja, pa te goilicaju dok silaze niz grlo. Nenaviknute - nateraju da povrate pred svima.

              Sto se mene tice, za restoran su ovi kriterijumi: mora biti kuvano, nema iznutrica i mora da se sedi na stolicama.

              Tako je ovde zavrseno sa "yaki soba" - rezanci od heljde przeni u soja sosu. Ispod njih je kajgana napijena tim sosom, sama za sebe je ukusnija od svega na tanjiru.

              If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

              (clone of yoyogi)

              Comment

              • yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4686

                #52
                Iga, rodno mesto nindzi:



                Soba noodles, originalni recept iz ninja dana:






                Ima ovde, na putovanjima cela reportaza.
                Azija, moja dežela.

                Comment

                • Som_tum
                  Thai:Najlepsa PM na svetu
                  • Aug 2011
                  • 74

                  #53
                  Sarma na japanski nacin. Poprecni presek na slici pokazuje sta je unutra:



                  Cena je 3EUR za 6 sarmi.


                  Onda, idu kao supa, uz Thai ljuti crveni kari sa piletinom i povrce przeno u sosu od skoljki):



                  Sarme imaju i masnicu od kupusove zilice da se ne raskuvaju i ne odviju.
                  If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                  (clone of yoyogi)

                  Comment

                  • Som_tum
                    Thai:Najlepsa PM na svetu
                    • Aug 2011
                    • 74

                    #54
                    Udon, rezanci. U beloj ili crnoj supi.

                    Prvo crni:



                    Crni je ovaj sa donje strane leafleta restorana. Crno je jer su u supu dodali soya sos. Pise da se zove "Takayama black udon".

                    Zelena plocica je "nori", presovane morske alge.

                    Ima i "beli", gornji deo leafleta:



                    A ima i decji. "kids set":



                    Supa se jede ovom kultacicom, rezanci stapicima.

                    Cene su kao otprilike u dinarima. ~700, a decji je upola jeftiniji.
                    If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                    (clone of yoyogi)

                    Comment

                    • Genki_des
                      Senior Member
                      • Aug 2011
                      • 771

                      #55
                      "Jescemo korijenje!" uzviknuo je Branko Kostic, poslednji Predsednik Predsednistva SFRJ, u znak prkosa "tzv. medjunarodnoj zajednici" 1991.

                      On mislio korenje nase, nejestivo. Evo i ovde korenja, sve iz divljine, nista uzgajano a restoran fin:



                      Riba je japanska pastrmka (divlja, sa jezera), ayu. Ostalo je, osim pirinca, sve divlje bilje i korenje.

                      Lokacija: Mikawa Lake, Aichi, Japan.

                      (Clone of Yoyogi)

                      "My woman from Tokyo,
                      She makes me see.
                      My woman from Tokyo,
                      She's so good to me"

                      Deep Purple
                      Woman from Tokyo
                      "Who do we think we are", Album
                      EMI, 1972.

                      Comment

                      • Mekong
                        Ljubim miris napalma u zoru...
                        • Dec 2011
                        • 656

                        #56
                        Singapur, Sun City Hall, Themasek Boulevard.

                        Nije vazno samo sta se jede nego i u kakvom drustvu. Nista ekskluzivno, obican food court u shopping centru, tu se izlazi na pauzi za rucak. Skoro kao modna revija office girls.



                        Jednostavna i jefina jela. Cene su u singapurskim $, 1SGD = 72 dinara po danasnjem kursu.



                        Sve ovo je bilo 720 dinara, sa napitcima.

                        Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

                        (clone of Yoyogi, for fun)

                        Comment

                        • yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4686

                          #57
                          Gyoza dumplings, kineski ustipci (ne znam srpsku rec), i u Singapuru sa prethodne slike i svugde po Aziji.

                          Punjene su ili mlevenim mesom ili povrcem. Prze se, to je razlika od "shorompo" koji se kuva na pari.



                          Nisu glavno jelo, dolaze "usput" ali su jako ukusne.

                          Umoche se u soja ili ljuti sos, ili kombinaciju ta dva i tako se jedu.
                          Azija, moja dežela.

                          Comment

                          • Som_tum
                            Thai:Najlepsa PM na svetu
                            • Aug 2011
                            • 74

                            #58
                            Koreja, juzna.

                            Tanko, u froncle, secena govedina.



                            Ovi veliki listovi salate su da se u njih naspe, uvije i u jednom zalogaju pojede deo po deo porcije. Manje precizno uvijanje nego sarma, ali tako nesto.
                            Sa desne strane je nesto kao ajvar, samo od susenog paradajza i paprike, zacinjen i ljut.



                            Supa (od morskih algi) sa malo lukca i pirinac su dodatno.
                            If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                            (clone of yoyogi)

                            Comment

                            • Som_tum
                              Thai:Najlepsa PM na svetu
                              • Aug 2011
                              • 74

                              #59
                              Taiwan ramen:



                              Dve kasike, jedna za supu, jedna za "cvrste" sastojke:



                              Raznic je govedji, kao traka govedjeg mesa u spirali oko stapica. Neki zacin koji nisam pre probao, slano-kiselo-ljuto:

                              If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                              (clone of yoyogi)

                              Comment

                              • Som_tum
                                Thai:Najlepsa PM na svetu
                                • Aug 2011
                                • 74

                                #60
                                Posle Taiwan Ramen, ovo je mozda najpoznatije tajvansko jelo: ramen, paprika i govedji rezanci.



                                Ramen (nudle) su prvo skuvane pa onda sve zajedno proprzeno u woku.
                                If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                                (clone of yoyogi)

                                Comment

                                Working...
                                X