Šta je bilo za klopu?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4686

    Nedeljni ručak, Thai style. Kućna radinost.



    Tri jela i supa. A supa,



    Toliko je okrepljujuća i ukusna, kao

    Azija, moja dežela.

    Comment

    • yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4686

      Japanski restoran. Predjelo, pileća krilca sa specijalnim začinima, trade mark Nagoye. Nešto kao "buffalo wings" u Americi.



      Onda tempura rakovi na pirinču



      Pa jegulje (uvoz iz Kine), soba supa, miso supa i dodatčići

      Azija, moja dežela.

      Comment

      • yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4686

        Japan, korona virus, radi se od kuće i škola je od kuće. Neubičajeno za ponedeljak, porodica na okupu za ručak.
        Nije se išlo ili "kuvalo kreditnom karticom", licencirana i rezidentna Thai chef je u kući, napravila ručak restoranskog kvaliteta. Tako dan za danom, godinama.

        Uvek 3 jela + supa. Thai sosovi i spremanje, majstorske kombinacije.



        Primetimo da nema noževa. Sva Thai hrana je već iseckana, na zalogaj.

        Glass noodles, zapečene, sa rakovima



        Laarb, teško je spremiti, mladi lukići i mentol listovi



        Brokoli i rakovi



        Uzme se pola kašike pirinča i druga polovina jednog od 3 jela. Pa kašika za kašikom, od jela do jela, ode ručak u slast.

        Azija, moja dežela.

        Comment

        • yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4686

          Karantin nije naređen ali kada se radi od kuće i škola je od kuće, nikada nije bilo ovoliko uzastopnih porodičnih obroka.
          Kad rezidentna Thai restaurant Chef sprema, bolje je nego u restoranu a da istroši svih 300 jela što da zna da spemi a da se ne ponove, trebaće meseci ustezanja od izlazaka iz kuće. Čak i kada su sastojci isti, promeni se način spremanja i sos i eto ga drugačije jelo.

          Ovo "reš" su tanki riblji fileti pohovani u ljutoj oblozi.















          Pad Thai







          Ove supe su jake, mogu da budu i samostalno jelo



          Sosovi u prženim jelima su važni, oni daju razliku Thai







          Ljuta koreanska supa "sundubu"



          Koreanska pizza, "čidžimi"





          Pljosnata boranija sa rakovima u sosu od školjki





          Tajvanska mlevena svinjetina i tofu u sosu





          Brokoli, rakovi, sos od školjki

          Azija, moja dežela.

          Comment

          • yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4686

            Nagoya, Japan. Prošetam komšilukom juče da vidim šta još ima, kad ono, ima restorana u krugu prečnika 10 minuta peške.

            Japanski



            Turski, ima "kofte" i "doner kebab".



            Bio je zatvoren danas (ponedeljak 13. april 2020) a baš sam se bio naoštrio na njega



            Indija-Nepal



            Napolju tabla sa jelovnikom



            Unutra ima mnogo više na jelovniku. On je pao za večeru, take-away. Shish kebab, naan, vegetarian curry. Nije jeftino ali je jako ukusno.

            Azija, moja dežela.

            Comment

            • yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4686

              Kišni dan, odemo do Komaki Airport, Nagoya u tržni centar odmah do njega.
              Zbog ovoga smo išli, na ručak, pusto tursko, kebab, imaju radnju (jednu od 20 u Nagoji.





              Razvalio sam se od klope, ne treba mi večera.

              Kofte (ćufte), slično našim ćevapima, samo pljosnato, sa pilavom





              Gde god da vidim taj štand Mega Kebab, osoblje uvek priča solidan engleski. Turci, koji su nekako završili u Japanu, mnogi imaju diplome nekih fakulteta iz Turske, snalaze se da nekako rade i zarade.
              Azija, moja dežela.

              Comment

              • onnut
                Moderator
                • Jan 2014
                • 1220

                I ja sam u Parizu "pametovao" i isprobavao francuska jela a tek se pošteno najeo kod turaka.

                I moj rođak i saputnik sa jezera ,koji sada radi na "bauštelima" po Nemačkoj kaže da je najbolji savet koji sam mu dao pred put onaj - "za hranu...drži se turaka"..ukusno,obimno,jeftino.Kaže,da nije toga,ne zna kako bi izdržao tamo.
                Ma kakve nemačke kobasice..možda pivo.

                Imperija je to bila.Na raskrsnici puteva gde su stizali i začini iz sveta.Kažu hiljade kuvara svaki dan su spremala i sprobavala jela za sultana i Topkapi svitu..A za svaku svečanost se delilo narodu i tako raširilo.

                Eto i u Japanu "naše" hrane.

                Comment

                • yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4686

                  Japan i "brza hrana". Generalno je, kulturološki, da se ne jede sa nogu i u pokretu. Mora da se sedne. Nema bureka, pogačica. Ono što je najbliže brzoj hrani su "onigiri", pirinčani trouglovi, sa kao klikerom od tunjevine u sredini, omotani morskom algom. To uglavnom jedu deca za užinu ili ako su na nekom takmičenju, na klupama. Kupuju se gotovi, to majke ne spremaju 3-4 komada, ne spremaju se u kući, koštaju 120 dinara komad da se kupe sveže napravljeni i topli.



                  Slika iz 2009. baš ovo negde doba, kampovanje sa kolegama i njihovim porodicama, od ostalih stvari za doručak, ja sam pravio prženice. Deci i roditeljima se mnogo svidelo, stalno su na kampovanjima tražili da pravim opet. Ova deca su sada na kraju srednje škole, neka i na fakultetima.
                  Oni ih zovu "French toast". Nikada pre videli, jedu ih štapićima. Hleb ne jedu ionako.



                  MacDonaldsa ima 2,900 a bilo ih je 3,700. Zatvorili su 800 radnji. Poređenja radi, Srbija ima 16 Mac restorana i ko zna koliko kioska za pljeske +**pekara za burek. Generalno, ako je Mac za jednom u 6 meseci, druge brze hrane skoro da i nema.

                  Interesantno, Mac je objavio da ako padne kiša u vreme ručka ili večere, prodaja "Fillet-o-Fish" se duplira ili čak triplira. Smatra se, da ko se zadesio kod Maca po kiši, uđe unutra da nešto pojede a neće "signature product" kao BigMac ili bilo koji hamburger. Otuda ta navala, po kiši, na fillet-o-fish.
                  Azija, moja dežela.

                  Comment

                  • yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4686

                    Day in, day out, Thai kuhinja. Cela porodica svaki dan na okupu za sva 3 obroka. Škola je online, posao je od kuće, izbegavanje kretanja i vikendima. Za ova dva meseca smo više obroka imali zajedno u kući nego za celih prethodnih 12 godina.

                    Ćerki došao neki tinejdžerski fazon da izbegava crveno meso (govedina, svinjetina). Na pola puta se nađosmo, piletina i riba, lignje. Jeste, i Thai supa



                    Salmon. Ove zelene bobice su soy beans, kuvane na pari



                    Još nisam ni postavio bar 50 slika svakodnevnih ručkova u kući.
                    Azija, moja dežela.

                    Comment

                    • yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4686

                      Tajvan ramen kućna verzija. Supa je u stvari čorba sa susamom. Ispod su ramen nudle. Komad mesa je monolitan, obično je mleveno meso ali začinjeno i već prženo.
                      Jaje je kuvano i dimljeno.



                      Ko se zatekne u kineskom restoranu, neka pita da li to prave . Jelo su izmislili Kinezi u Japanu pa odneli recept na Tajvan i zadržali ime.
                      Azija, moja dežela.

                      Comment

                      • yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

                        Asari školjke. Festival sakupljanja je početkom maja, bili smo nekoliko puta.



                        Ima da se kupe u radnji, već su odstojale u vodi 24 sata da ispljunu pesak i spremne su za jelo



                        Thai sosovi. Tucani beli luk, ljuta paprika, bosiljak, ne znam šta još. Viljuška je da da proporciju inače se ispijaju iz ljušture kao iz male rakijske čašice.

                        Azija, moja dežela.

                        Comment

                        • yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4686

                          Koreansko jelo, bi-bim-bup. Dosta povrća i pirinač aispod, govedina, sa ljutim sosom, kućna radinost.



                          Korejsku supu nismo imali, japanska "miso", Osaka style, belkasta. Tokyo miso supa je crvena.

                          Azija, moja dežela.

                          Comment

                          • yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4686

                            Toyota City, Thai restoran. Bio je u prizemlju, kako restoranu i priliči, u zgradi koja je 4 sprata radnji i restorana.



                            Zatvoren je, rekoše nam posle zbog skupe kirije i malog prometa, čak i obustave rada od 6 nedelja i premešten na 4. sprat (ide se liftom) pod imenom "Thanisara".



                            Postavljen jelovnik za ručak, pojedinačna jela



                            Ili setovi, skuplji, uključuju neograničena soft drinks (ima i lepih Thai napitaka, nisam ni znao da postoje)



                            Sam, puni jelovnik, ala carte, ima 20 strana







                            Ima i točeno Singha Beer



                            Mi smo uzeli setove i hrana je bila odlična. Krapao gai (piletina sa bosiljkom)



                            Papaya salad, "Som tum" sa piletinom



                            Na žalost, bilo je nas troje i još 2 gosta. Više osoblja nego mušterija.





                            Naručivanje i komunikacija na Thai jeziku, niko ne pita "odakle si zemljakinjo?". Nadam se da će da prežive ovaj mali promet.

                            Azija, moja dežela.

                            Comment

                            • yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4686

                              Rakovi, kućna radinost, Thai, na drugi način, sa drugim sosovima.

                              Azija, moja dežela.

                              Comment

                              • yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4686

                                U zadnja 3 meseca, kada je sve od kuće i ručak svaki dan kod kuće, više i ne znam koliko bih novog stavio, da ne dosađujem.

                                Isaan kobasice, svinjetina u sosu, rakovi (japanski, lokalni), džindžer, froncle od kajgane u Isaan sosu, (Isaan sastojsci mogu da se naruče preko neta, preduzimljivi Thai otvorili radnje na netu).



                                Ili green curry rice, Thai sos i ljute papričice da se stave preko

                                Azija, moja dežela.

                                Comment

                                Working...
                                X