Pariz
Collapse
X
-
Koja razlika od Azije!
Sir - nepoznat. Šampanjac takođe.
Jednom sam u Thai odneo najbolje australijsko vino koje normalan svet može da kupi u radnji, bez aukcija, Penfolds BIN 389, (60EUR), poslužio ga a oni - majko mila - stave kocke leda u njega!
Kada me fras nije strefio!Azija, moja dežela.
Comment
-
-
Da ne idem kroz sve postove i odgovaram na slike, sumarno.
Pariz je Pariz.
Ono što mi odmah iskoči je - to je kultura i umetnost. Azija toga, osim u religioznom smislu (hramovi) , nema mnogo šta da pokaže.
Ja koji sam se prilagodio na Aziju, posle čitanja postova iz Pariza, mogu samo da kažem - ima velikih razloga da se Pariz poseti. Najmanji je da je ipak to svetski stub kulture i umetnosti, pa i arhitekture. Tek onda dolazi sve ono dobro.
Budimo realni. Koliko god da egzotika Azije nas uzbuđuje, kada pogledaš, to su ipak dela odličnih drvodelja, zanatlija. Jesu bili talentovani, hramovi, to nije ništa prema onom sofisticiranom i vrhuncu ljudske umetnosti što može da se vidi u Parizu.
Kineski zid, monument, pre je delo motornih testera, bagera i brenera (da je to tada postojalo) nego slikarskih četkica i umetnika na skelama da oslikaju plafone.
Mislim da cela Azija, polovina čovečanstva, nema ni jednu svetski poznatu sliku (osim koju vole lonelyplanetaši i "Veliki talas Kanagawa", ukae, u drvetu).
Pariz!Azija, moja dežela.
Comment
-
-
Originally posted by yoyogi View PostNebitna stvar, ko vas je odvezao do Pariza i nazad? Kako je to izgledalo?
Nadam se da su letovi bili tačni i dobri.
Eto, leteo sam i SLEPAČIO se sa ovim low-cost.
Ova letilica me je danas dovezla.
A-320 ovde popularne mađarske Wizz Air.
Lete oni do Pariza i nazad za 40-60 € ,jeftinije od autobusa,a takvih putnika je danas bilo možda pola ili i više.
Ja nisam kupovao karte 2-3 meseca ranije,kao oni,već 15-20 dana pre leta i platio sam 160 €.
Mogao sam za isti novac leteti (uz presedanje) redovnim linijama preko Beča ili Frankfurta ali to bi bilo 6-8 sati.
Mogao sam direktno , redovnim linijama sa Air Serbia ( praktično kao low cost bez obroka) ali uz cenu 300-350 €.
Onda računam,duplo jeftinija karta,samo 2 sata leta pa šta će mi obrok ,mogao bih i prestojati do Pariza.
Već sam leteo low cost po Aziji sa Air Asiom i do Barselone sa Vuelingom.
I tu se upecam.
A ono....nije to aerodrom Šarl de Gol ili Orly već Bove,nekih 80 km severozapadno od Pariza.
Mislim,nije strašno, imaju shutle-bus do Pariza ,povratna karta 34€.
Kod kupovine Wizz Air karte ,preko njihovog sajta,čitav niz zamki i skrivenih troškova.Majko mila kakav je to softveraš pravio.
Doplata za sve...nije da nismo znali.
Prioritetno ukrcavanje doplata - izbegnemo.
Dalje,može samo 1 ručni prtljag.Ali moramo imati bar jedan veći-doplata 5000din po svakom letu.
Ali to je samo do 20 kg.
Onda kod pakovanja stvari,vidim da premašuje težinu,pa doplata još 1700 din za svaki let.
Izbor sedišta se takođe plaća - stavljaš NO ali kursor uvek ostaje kod jednog leta i jedne osobe.
Kad se nekako izvučeš iz toga(ignorišući) kursor - OK ali onda vas kažnjavaju tako što vas ,na bordingu, obavezno razdvajaju kao porodicu.
I tako, kad sam mislio da sam izbegao sve te dodatne troškove i kupio kartu , ono - malo morgen.
Na Surčinu mi kažu na čekiranju da sam trebao da uradim samostalno ček-in jer sam to negde pritisnuo,mada se ne sećam toga upita,ali to sad ne može jer se zatvara 3 sata pre leta, pa sledi kazna
30 € po osobi za svaki let.
U povratku,danas, to sam uradio morajući da skinem njihovu aplikaciju i prihvatim da me ubuduće stalno bombarduju sa reklamama.
A putnici...šta reći...najbolje opisuje reakcija devojke pored koje sam imao mesto,jer su nas razdvojili,....reče..."hvala bogu da ste vi seli - vidite šta je ovo"
Idemo dalje...
Na dolasku u Pariz tj. taj Bove ,maltene na livadu, uzmem odmah povratnu kartu za shutle-bus.Na njoj piše da se treba na njihovom shutle-bus terminalu pojaviti 3 sata pre leta.
Danas stignemo 3,5 sata ranije a red bekpekera se otegao u nedogled.
Da slika ne zavara, ovo sam slikao kada sam posle 1,5 sata skoro stigao na red.
A onda jurnjava da se u box shutle busa stavi prtljag.Zatrpaše mi tašnu bekpekovima.Da se razumemo nisu tu svi išli za BG već i za Moldaviju i sl.
Jedva stigoh na avion.
Onda maltretiranje u tom malom aerodromu u Boveu.
Isteraše nas napolje ,kao u neki ograđeni obor,da stojimo na suncu i čekamo bar još 20 min da se tek pristigli avion iz BG očisti.Kao da nismo mogli to sačekati unutra.
Evo ovaj obor
I na kraju , kao šlag na torti , čekanje na prtljag u BG.
15-20 min traka se nije pokrenula da bi službeno lice sa aerodroma došlo da nas obavesti da imaju problem (on nije informisan kakav je problem) i da će biti duži zastoj.
Čekali smo sat vremena .
A na Changi ...dok dođem prtljag već na traci.
Ćerka ovo slikala.Sedi se na trakama.Vrzma mi se po glavi razlog...ne verujem da je bio neki tehnički problem...možda štrajk upozorenja utovarnih radnika..ili..to Air Srbija radi namerno da ogadi ove low cost jer njihovi letovi idu za Pariz poluprazni.
A napolju ,nervozni vozač naručenog linijskog taksija do mog mesta,sa jednim putnikom unutra ,čeka da se završi ova odiseja.
Inače let je u oba smera bio OK bez bitnih kašnjenja.
Iznad Alpa
Balatona
Posada je bila naša mada se kod obraćanja kapetana osetila doza neprofesionalnosti da ne kažem neozbiljnosti.
Sa Air Asiom pola tih problema neće biti iako su neki problemi zajednički imenilac svih low-cost.
Comment
-
-
Ma važno da si se ti u Parizu nagledao lepote i umetnosti.
To da moram da imam "App" loukostera na telefonu bi mi bio najveći problem. Videću kada AirAsia krene (od 31. oktobra 2018) sa direktnim letovima Nagoya - Bangkok, biznis klasu (koja je 30% jeftinija od ekonomske sa Thai Airways) da li ću ići sa njima.
Za sada, stoji, ako mora da se ode hitno ili više od jednom godišnje, onda da probam.Azija, moja dežela.
Comment
-
-
Možda i najlepše u Parizu je šetati ulicama.
Centralni deo Pariza je podeljen na 20 kvartova(arondismana) koji su poređani po spiralnom redosledu.
Prvi arondisman je trg Konkord i Luvr i od njega kreće spirala.
Evo i naše ulice i to malo ispod Trijumfalne kapije i Champs- Elysees.Gore uvek piše broj arondismana.
Sunčani jesenji dani (istina malo hladnija jutra) ,ni traga tajfunima, kao sada u Japanu, - dozvolili su nam da šetnjom upoznamo bar deo tih arondismana.
Da uživamo u staroj arhitekturi , fasadama zgrada...
Neobični uglovi ulica sa tankim starim zgradama
Iza svakog ugla iznenađenje.Često ne znam šta je zgrada ili spomenik na koji naiđem, pa onda pogledam u mapu..
Ovo ispod je zgrada železničke stanice Saint Lazar
U toj centralnoj zoni Pariza ,otprilike 10 x 10 km ima bar 5 tih železničkih stanica ,prepoznatljivih po velikom satu na zgradi ili čeličnoj konstrukciji.
Na ovu crkvu i toranj,dole, naletesmo u šetnji ,samo ulicu iza Luvra.
To je crkva Saint Germen a toranj je srednjovekovni zvonik
Onda ostatak crkve Svetog Žaka nakon rušenja u francuskoj revoluciji na trgu Chatelet
Ponekad iznenađenje,kao istorijski skok nazad .
Saint Martin ,kapija/svod, ostaci starih gradskih zidina
Korak dalje slično - Saint Deni lučna kapija.
Kontrast.
Za one udaljenije delove grada pored metroa koristili smo i autobuse iz kojih se lepo posmatra grad pa ako nas nešto zainteresuje - izađemo.
Ova kartica Navigo Discovery ,sa slikom i potpisom, za 22 € plus 5 € izrada, sa važenjem od nedelju dana,zlata mi je vredela.Mogao sam neograničeno koristiti sve prevoze- metro,bus,tramvaj,RER..
Zahvaljujući njoj videh - npr. Trg Kliši
Pigall sa fontanom
Trg Republike sa ovom hrpom istovarene obuće u znak protesta zbog klimatskih zagađenja.
Demokratija u Francuskoj ima dugu tradiciju.
Na Bulevaru Saint German ,kod Odeona, gde su fakulteti - studentske demonstracije protiv reformi ministra obrazovanja.
Pazi ovu scenu - demonstracije dok ljudi ležerno sede u restoranu a ovaj,čekajući da se u restoranu oslobodi sto,čita Orvelovu '84.
Česta slika je videti mlađe parižane da se ovako kreću - na trotinetima.
Comment
-
-
Oko Ajfelovog tornja je jako obezbeđenje.Mislim da francuska vlada još nije ukinula vanredno stanje posle onih terorističkih napada.Obezbeđenje je sa dugim cevima i na svim bitnim lokacijama je securite check.
Metalni stubovi i blindirano staklo - da se ne bi neko zaleteo sa bombom- kamionom među stubove tornja.
Uvek su dugi redovi za ulazak i penjanje gore.Odustali smo jer pogled na grad i nije ništa bolji od onog sa Monmatra a i nije Pariz takav grad, kao npr. Singapur ili Dubai, da ima nešto da se vidi sa visine.
Uvek je na Trokaderu gužva za slikanje.
Slike im kvare ove dizalice koje postavljaju tribine za neku proslavu.
Puno je i ovde japanskih parova na medenim mesecu sa venčanicom,odelom i fotografom
Stanovali smo u privatnom apartmanu na samo 5-10 min peške od tornja.
To je ova zgrada i ulaz.
Vidi se i na ovoj zgradi kao i celoj zoni - nema klima uređaja po prozorima,terasama.
A i kako bi ?
Uvek su tesni ulazi
A tek spiralne stepenice gde se dvoje ne mogu mimoići
Bar 10 puta sam video kako unose/iznose stvari iz tih stanova ovim pokretnim kosim liftom.
Tu bi klime smetale,em ruže izgled fasada.
Stan smo iznajmili kasno ,poslednjih 15 dana kad je izbor bio 2% od ponude Pariza.
Ali Pariz je skup.Ćak i sada kada gledam unapred 3-4 meseca cena je niža možda samo 20% od onog što sam platio.
Nije bilo jeftino( 200 €) ali težište je bilo na lokaciji jer ne poznajemo grad,za prvi put
2 sobe,kupatilo,WC,kuhinja kompletno opremljena
S obzirom da su cene hrane u Parizu visoke, kuhinju smo koristili više nego ikad.
Doručak i večera svaki dan u stanu, a ručali smo negde napolju gde se zadesimo.
Pekara ujutru,korak od stana
Bouget hleb,kroasani,peciva...
Ima i kolača a da nisu makarons
Prodavnica sireva isto u blizini
Voće
I 3 samoposluge u krugu 200 m ukljućujući i Carefour.
Ali čak i tako spremajući hranu kupljenu u prodavnici skuplje je 4 puta (ovo je red veličine a ne procenat) od cena u Srbiji.
Npr. ovo meso ,koje smo sami spremili,kupljeno je u Carefouru gde je 2300 din/kg a kod nas je meso 500 din.
A da smo otišli u prosečan restoran uz vino račun
bi nam bio 120-150 €.Jedan ručak za nas troje.
Danas u prodavnici u Srbiji kupim neke elementarne stvari(hleb,mleko,krem sir,vodu,jabuke) i platim 3 € sve a u glavi mi još pariske cene gde bi to bilo 12 €.
Postoje i jeftinije opcije za ručak,kad si napolju,koje smo i mi koristili.
Npr. ovo u Latinskoj četvrti, gde je jeftinije uzeti kompletan meni je 12-14-16 € .Predjelo plus jelo.
Unutra na prvi pogled ne izgleda loše
Ali...dodaj desert...pa samo da piješ vodu...plus kuver...i eto već 50-60 € za nas troje.
A to je najjeftinije ali treba samo ući u WC i videti da je to otprilike ekvivalent francuskog Kao Sana.
Ručali smo tu 3 puta u razlićitim restoranima i nekad je dobro nekad prosečno.
Ali bilo je i ovih školji koje mnogi jedu...mada...ne može se od toga najesti
Može da se jede još jeftinije na ulici- giros kod turaka,pice...
Ima puno azijskih restorana.
U krugu 300 m imao sam 3 takva restorana ,thai,japanski..
Ovaj mi je Thai bio najbliži
Hrana je kvalitetnija nego u Thai.Posuđe,ekscajg...Čisto.
Nije ni skupo - 2 do 4 € za 100 grama.
Npr. sitno seckana teletina sa lukom 300-400 grama je 7€.
Ali kad smo u francuskoj hoćemo da jedemo kao francuzi.
I pijemo vino i šampanjac - naravno.
Ili ovako kao omladina na budžetu ?
Comment
-
-
Mnogo lepe građevine. Poslednji put sam bio na evropskom tlu (London) 1997. u dane kada je Hong Kong prelazio u ruke Kine.
Sada mi slike starih zgrada izgledaju još impresivnije.
Vidim negde na netu, građani Pariza se bune zbog masovnog talasa turista koje je AirBnB doveo, 65,000 stanova na izdavanje na kratko. Grad gubi populaciju, kaže gradonačelnik, gubi platiše poreza, smanjen broj stanovnika i dece dovodi do ukidanja odeljenja po školama. Da to, kaže on, vodi gradu bez stanovnika, samo prolazni turisti. Kao Universal Studios, pun k'o oko a tamo niko ne živi. Ima na B92 taj članak, bio je juče.Azija, moja dežela.
Comment
-
-
I ja sam u Parizu stanovao preko AirBnB.
Ovog puta sam manje bio zadovoljan od prethodnih slučajeva(Bangkok,Barselona).Preferiram nove stanove a to je teško naći u Parizu,pa još u centru.
Prosto,čini mi se preplaćeno za ono što sam dobio ali je to i tako kako je bilo , dosta povoljnije od hotela.
Nekako mi je delovalo staro,korišćeno...
Takve su sve zgrade u toj centralnoj zoni
A unutrašnji prostor zgrade je nešto gde ne bih voleo živeti za stalno pa neka je i centar Pariza.
Sada kada sam bolje upoznao grad pre bih stanovao malo dalje jer je grad dobro pokriven metroima (16 linija) i autobusima a da je sigurna zona .
Tu bi ,po mom ukusu, bila zona južnije od Ajfela npr. deo grada Grenelle gde sam video novijih zgrada ,gde žive rezidenti,pa tu neki noviji apartman u tim zgradama,a tu je dobar i nov šoping mol Baumgrenelle (tu smo kupovali najjeftiniju garderobu za ćerku) i sigurna zona,bez migranata.Negde oko stanice metroa Saint Michele, ali vidim da su i takvi stanovi za npr.novembar oko 120-150 €.
Ili novi biznis deo grada Defence.
Iznenađen sam koliku proviziju uzima AirBnB.
Evo obračuna u mom smeštaju u Pariz na bazi 7 noćenja.
Service fee je 173 €.
Dakle, 13 % i još plus naplaćuju bar 3% od domaćina.
Nije onda ni čudno da je ta internet platforma AirBnB narasla na procenjenih 31 milijardu dolara za 2017 ,što je više od Hyata i Hiltona zajedno a da nemaju ni jednu sopstvenu sobu za izdavanje.
Prvi su se na udaru našli hoteli.
Nije samo pobuna protiv njih u Parizu..npr. Berlin ih je zabranio.Slovenija preti drakonskim kaznama za one koji izdaju stanove preko AirBnB.
I naši sve više pišu kako je mnogo neprijavljenih turista.Uvode profesionalne upravnike zgrada koji će praktično imati uloge špijuna uz velike zaprećene kazne.
Ali posledice tog fenomena izdavanja stanova na kratko su još dublje.
Zašto bi stanodavac izdavao stan npr. u BG ili NS (gde je AirBnB doživeo bum) nekom studentu za 250-300 € kad to može uzeti ovako za 5-6 dana.Ako ga uspe izdati sa punim kapacitetom stan(ili kredit za stan) mu se može otplatiti za 4-5 godina umesto 20.
I eto ,suprotno očekivanjima, razloga za bum novogradnje i onih dizalica u NS o kojima sam pisao i skoku cena rente i stanova.
Ovih dana pred studentsku školsku godinu skoro se ne može pronaći stan u NS a svaki put upit portira-"hoćete li izdavati stan"?
Koliko god mi prijalo da ,kao turista, mogu jeftinije i komfornije stanovati ,čujem da se u zgradi već izdaje za 50 € za noć jedan stan za AirBnB gde se može očekivati buka i problemi.
Dve suprotne strane iste priče zvane AirBnB.
Eto...možeš i ti izdavati svoj stan u Bangkoku 11 meseci,kad je već prazan...samo...na čega bi ti ličio !
Comment
-
-
Se rappeler de Notre-Dame
"Nema sumnje,Bogorodičina crkva u Parizu još i danas je
Veličanstvena i divna građevina.Ali ma koliko da se očuvala lepa kroz toliko vekova, morate uzdahnuti , zgroziti se , kad pogledate bezbrojne povrede i oštete koje su ovome svetom spomeniku naneli u isti mah i vreme i ljudi ,bez ikakva poštovanja prema Karlu Velikome, koji mu je položio temelj,i prema Filipu Avgustu , koji ga je dovršio.
Na licu ove stare kraljice naših crkava pored svake bore naći ćete uvek i kakav ožiljak."Tempus edax,homo edacior",što bih ja rado preveo ovako:vreme je slepo,čovek je glup.
Kad bismo imali vremena da razgledamo sa čitaocima jedan po jedan sve tragove rušenja na ovoj starodrevnoj crkvi , videli bismo da joj je vreme najmanje kvara nanelo, a ljudi najviše,naročito umetnici."
( Viktor Igo /Victor Hugo/ , Bogorodičina Crkva u Parizu 1831; prevod Dušan Đokić )
Pisano za sva vremena a pogotovo aktuelno sad.
Slike su moje,od 26.09.2018 ,onako kako više nikad nećemo videti Notre - Dam.
15/16.04.2019 slike su obišle svet
Stanje danas
15.05.2019 predlog obnove krova
Bilo kako u Pariz se mora vratiti.
Za 25.05.2019
Kupljene karte za Pariz (50 % od cene iz 09.2018) i rezervisan smeštaj (30% od cene iz 09.2018)
Sada, kada znamo grad,da se ne juri , već doživi Pariz opušteno , u proleće.
Nažalost ćerka zbog obaveza na fakultetu ne može ići.
Izgleda da nastavljamo ovaj tred.
Comment
-
-
Opet u Parizu.
Ovog puta - u proleće.
Stigli smo u Pariz u subotu oko podne na trg Port Mailot , kod kongresnog centra,tačno pored hotela Hayat, jedne od retkih visokih zgrada u centralnom delu Pariza.
Još sa prtljagom,pre odlaska u privatni smeštaj, gde je check-in bio u 3 pm (!!),uđemo u restoran da ručamo.
Tek što je stiglo jelo,počne frka.Konobarice hitno sklanjaju stolove napolju,zaključaše i vrata.
Ispred restorana,na trgu počela je gužva okupljanje demonstranata,policije...
Setih se - subota je ,već mesecima,dan za demonstracije u Parizu.A to se zove - biti u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.
Napolju galama,frka,jurnjava...pade i suzavac.
Ovo je žena slikala , na brzinu ,pa su mutne slike...
Suzavac ,sa ulice,delimično je ušao i u naš zaklučan restoran.Kroz prozor videh,demonstranti su bili spremni za to i izvadiše maske ..a kod nas u restoranu salvete za jelo završiše kao zaštita za nos,oči..
Bio sam na protestima 90-ih u BG protiv Slobe ali nikad nisam "popio" suzavac,... a juče u Parizu jesam.
Posle u šetnji vidim i nešto razbijenih izloga.
Eto , trebalo je videti i tu stranu Pariza u ova današnja vremena.
Ali, posle tog incidenta, i smeštaja , sve ostalo viđeno, u šetnji Parizom, bio je praznik za oči u dušu.
Slike govore više od reči
Neobičan par na venčanju
Comment
-
-
Nedelja je obično dan za groblje.
A pariska groblja su istorija koja se ne zaboravlja.
Ulaz u najpoznatije groblje u Parizu Pjer Lašez u istočnom delu .
Grobnice slavnih i bogatih veliki kao stanovi.
Mapa na ulazu i obeležene grobnice onih najslavnijih.
Balzak
Oskar Vajld, zaštićen staklom zbog poljubaca i crvenog karmina,koji su ostavljali obožavatelji
J.Rotšild,Edit Pjaf,....neobične grobnice i spomenici
Neka istraživanja kažu da posle Ajfelovog tornja i Luvra najviše poseta beleži ovaj grob
Grob Džima Morisona , skromno
Okolo njega desetine obožavatelja Doorsa uz tihu muziku numere "The End".
Groblje je moralo postaviti i obezbeđenje zbog brojnih vandalizama i žalbi vlasnika okolnih grobova.Bilo je lomljenja ploče za uspomenu a neko je odneo i bistu.
Par metara od tog mesta vidim neki grob piše Srbija a da ne znam ni ko je to
Čuvao je kralja Petra II ,umro u egzilu, a evo čuva sada i Morisona.
Setih se tu druga sa fakulteta koji je obožavao Doorse,tada sam i čuo od njega da je tu sahranjen i gle koncidencije(slučajne ili ne) jutros dok prelistavam našu štampu naježih se jer je na nasovnoj strani on sa porodicom uz jezivu priču o pogibije cele porodice od NATO bombardovanja, tačno danas a pre 20 godina.
Ima tu i svežih grobnica od terorističkih napada u Bataklanu
Ili spomen na let Air France Rio-Pariz koji je završio u Atlantiku
Koliko god ovo izgledalo morbidno,poseta ovom groblju mi je donela neki čudan mir i spokoj duše.
Groblje je na brdu pa se u jednom momentu mogao videti ceo južni Pariz za Monparnas kulom
I ovo visoko drvo- libanski kedar iz 1870 koji pamti mnoge
Comment
-
Comment