If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Kada se ima turbo dan, kao ja danas, onda se jedva stigne uveče rekreirati .
Kasno je bilo za izletište već šetnja- kroz grad.
A tamo, za oko jedan sat šetnje, nabrojah bar 10 kladionica.
I nigde nije prazno
Jeste utorak i sreda uveče Liga šampiona...
Još ovo nije veliko mesto za toliku koncentraciju ali vidim da svi dobro rade
"..a kockar čuči u svakom od nas i samo čeka pravi čas..."
kako reče Đole
Pri kraju šetnje uđoh u jednu...da slikam za forum.
Ko bi '80ih/'90ih u SFRJ pomislio da će ovoga biti na svakom koraku.
Bila je i tada sportska prognoza(13 parova) i Loto ali ovo je sada masovno, rekao bih dominirajuće ( uz banke) u gradu.
Znam da u ovu,dole,dolazi jedan moj poznanik.
Strastveni kladioničar.
Devedesetih još zaradio novac. Bio diler deviza pa posle otvorio nekoliko menjačnica.Dok sam ja, tih godina, radio u društvenoj firmi i još honorarno u lokalnom projekt birou, a opet '93 nisam imao za piće, on je vozio džip, i bio pun novca u društvu lepih devojaka.Kaže nije ni znao koliko ih je imao na platnom spisku.Jedna je bila model za zagrebački Playboy.
A onda je postao inventar u kladionici.
Danas jedva održava jednu menjačnicu gde je i jedini radnik a od prevoznih sredstava ima-polovan bicikl.
Večeras nije bio tamo.
Unutra, toplo,iznenađujuće opuštena atmosfera, free štampa , piće ( nije obavezno)...tiketi i ekrani okolo.
Kad se nema posao onda -kladionica.Tu se druže,beže od
kuće ,problema,žena...još ako neko dobije .ide.roštilj, piće..
Još je ovo dobro , kažu rulet je gori jer se tu gubi geometrijskom progresijom.
Ali i ovde kad se dođe u fazu da se kladi npr. na pse...zrelo je za lečenje
Fenomen kladionica.
Najčešće povezan sa siromaštvom društva ali ima toga i u Japanu,Velikoj Britaniji..
Taj psihološki fenomen pojedinca ...Opisao ga je i Dostojevski u "Kockaru".
Proleće prolazi mimo mene.
Jedva da stignem nešto zabeležiti.
Rad od 7 do 21 h.
I ovo postujem netipično u 6 am.
Toplo je vreme pa su poljoprivredni radovi u punom jeku.Zakasnelu prihranu pšenice je sustigla setva kukuruza.
To je ono što će prehraniti naciju sluđenu ovim predsedničkim izborima.
Komšijska kajsija slikana 23.03.
Priroda -slično kao u Japanu.
Moja ulica ,slikano pre par dana.Procvetalo .
Ona okrugla zgrada ( u pozadini),se završava.Gore će biti vidikovac sa rotirajućim restoranom.
To mi je 200 m od kuće.
Kad mi već ulica vodi u lokalni Morikoro da ima i ovu okruglu zgradu kao Toyota Automob. Museum u Nagoji !?!
Samo- šta će ovo mestu od 30.000 stanovnika?
Evo i njega.Na svakom ćošku su ovi bilbordi.
Kaže - bićemo kao Japan.
Ono 90ih sa Slobom je miki-mouse za ovo danas.
TV , ovih dana, ne uključujem.Bio bi to genocid za mozak.
I ringlov procvetao u kući moje familije.
Posle dugo vremena juče popodne smo bili gore na Fruškoj Gori.
Toplo je pa ima i izletnika
Procvetale i tamo ove divlje kupine ili šipak
Pogled sa visine na Novi Sad
I na Sremsku stranu na - Vrdnik
Za par dana će sve ozeleniti.
Za vikend ću opet biti tu i fotografisati.
Mnogo lepo i čisto. Nisam video onu bordo šljivu 30 godina, šta to beše?
To je ukrasna japanska šljiva.
Žena mi kaže da je ovde zovu -japanska trešnja .Ali to nije ona sakura iz Japana.
Eto još jednog argumenta da smo ovde na mikrolokaciji kao u malom Japanu.
Slikao sam i danas
Ima jedna i sa druge strane , malo svetlijih cvetova, vidi se u daljini
Ove kante za smeće su iznete napolje jer se četvrtkom odnosi smeće.
Tamo gde ih nema - ne živi niko .Te kuće (gradnja 60ih-70ih) su za prodaju ili su već prodate kao npr. ova krajnje desno gde je trava ne pošišana pa je izbilo i ovo žuto poljsko cveće.
Cene su od 30.000-50.000 eura.
Tih ima na sve strane nego sam mislio na ovo drvo, možda je baš to, Prunus ceracifera, ima listove bordo boje. Bilo je po parkovima kod nas pa negde i kaže da je to iz Britanije i Jugoistočne Evrope, gde je i Srbija.
Moglo bi i u rubriku :,,šta je bilo danas za klopu".
Umesto planiranog odlaska u prirodu , dobismo goste(familija).
Domaći, nedeljni, prošireni, ručak:
Seckani mladi luk (iz naše bašte) , kuvani kukuruz, pečena jagnjetina, prženi krompir(naš) i puna činija mlade salate tek ubrane iz naše bašte.
Pre ovoga je bila domaća pileća supa sa rezancima( nisam slikao)
Predveče se jedva stiglo na kratku šetnju do lokalnog izletišta.
Protesti (studentski) .
I ne samo tu.Isto je i u drugim gradovima.
Ono o čemu mediji šturo ili nikako ne izveštavaju.
Sliku mi dala ćerka sa društvenih mreža.
Ushićena , pita me šta mislim o tome?Zašto mladi moraju ići iz svoje zemlje?Može li se,to promeniti?Zar Ceca treba da bude ministarka kulture?...
E mladosti....
Šetao sam i ja '90ih protiv Slobe a ovaj mu je tada bio ministar informisanja.
Šetali su i oni pre nas '68 ( setih se filma "Varljivo leto 68")
PS: Nije ovo o politici samo kao presek dešavanja u lokalu.
Amerika, glasanje na izborima neobavezno i studentski krediti. Iznose 1.3 triliona dolara, kumulativno. Mladi ljudi počinju život sa 60, 80, 100 hiljada dolara duga na koji idu kamate i koji moraju da vrate. kamata ide od dana 1, i dok ne vraćaju i kada počnu da vraćaju, kamata ide.
Nijedan političar u Americi se nije založio da se ta sramota skine omladini (pa i celoj naciji) sa vrata.
Jer, znaju, studenti i omladina (koji ne izlaze na glasanje) nisu nikakva investicija u politički uspon baziran na izborima.
Australija, glasanje na izborima obavezno i studentski krediti. I oni su kao u Americi samo se vraćaju (sa zaustavljenom kamatom) dok se ne nadje posao koji donosi 40,000 dolara godišnje ili više. Tako, prvih godinu-dve ne vraćaju ništa a kad počnu, smlate to za manje od 5 godina bez nekog odricanja.
Zbog obaveznog glasanja, kojem svi punoletni podležu, to je tako rešeno jer su studenti i omladina sigurna glasačka baza za sve.
Posle ove dve stavke, pogledaj Srbiju.
Glasanje neobavezno, političari vide nešto u omladini ali ona ne izlazi na izbore u broju njima značajnom.
Pogotovo sada, sa FaceBook, Twitterom, Internetom, pogotovo omladina (a i ostali koji vise na netu i smartphone), može da se začauri u svoju istomišljeničku zonu i da tamo misle da su jaki i da nekome (u politici) nešto znače. Preko online peticija i sličnih stvari misle da nešto vrede, a glasanje pokaže ko je izglasan, pa onda, u protestne šetnje, organizovane preko FB ili Twitter grupa.
Rešenje koje nijedan političar (ne samo u Srbiji) ne sme da gura je: obavezno glasanje, sa kaznom (u Australiji 80$) ako se ne izadje na izbore.
Da je glasanje obavezno, da vidimo onda kako bi izgledala mapa vlasti po svetu. Da li bi Trump bio izglasan u Americi ili kako bi izgledali rezultati izbora u Srbiji.
Ili tek u Indiji, punoj mladih: svaki član parlamenta Indije se seća kolonijalnih dana (nezavisnost osvojena 1947.), jedan je umro u 98. godini, u poslaničkoj klupi.
Protutnjaše dve poljoprivredne nedelje i sve ono što ih prati.
Danas iz kola vidim
Oranice uređene pod konac.Nigde više traktora.Zemlja je pripremljena, kukuruz posejan, bačeno mineralno đubrivo...
Plodna polja Vojvodine koja imaju potencijal da prehrane 100 miliona ljudi.
Samo još da padne kiša ( ona japanska što pokvari sakura piknik) koje nema nigde u prognozi.
Na horizontu se vidi i moj cilj puta-obronci Fruške Gore.
Prolećno sređivanje u i oko vikendica
A gore-slika se promenila u odnosu na onu pre 10 dana.
Ozelenilo je ali ne baš koliko sam očekivao.Bilo je prohladno .
Vikendom se naplaćuje ulaz (ekološka taksa) 150 din. po automobilu.
Dan prelep, 18 C.
Može li ovaj prolećni pejzaš , gde čovek nije uticao, podsetiti na Kournakei ?
Prolećni pogled na Novi Sad
Okolo poj ptica i miris ovog poljskog cveća
Izletnici, roštilji, planinari...
Na jednom proplanku spomenik
Piše(ako se ne vidi): ,,trista metara dole od ovog puta 25 avgusta 2000 ubijen je Ivan Stambolić"
A na Iriškom Vencu, gde smo zimus slikali sankanje, sada je piknik na travi ispod cveta
Posle šetnje tu volim da sednem - u ovaj restoran u prirodi
Ima i wi-fi.
Neko je i raširio svoj laptop.
Zavidim ovim IT inženjerima.Mogu komotno ovako uživati i raditi posao .
Tu ima odlična gljivarska čorba sa lepinjom.I pored gužve ova lepojka me brzo uslužila
To su gljive sakupljene sa Fruške Gore.
Tu su i izložene.
To gazda ( poznajem ga iz mladih dana-roker)lično sakuplja.
A dok se uživa u pozadini je rok-bluz Erik Klepton.
Tu sam dobio i E-mail da pošaljem hitno brojeve pasoša, javim tačan let i vreme dolaska.
Lepo je to, izgleda da je prolistavanje kod vas došlo ranije nego ovde, obično je 2 nedelje kasnije.
Japanske kiše dolaze baš kada voda pirinču (koji je ovde kao u Srbiji važan kao pšenica ili kukuruz, zajedno) najviše treba, u junu i julu. To da kiša padne i poremeti sakura piknike dešava se jednom u 10 godina, ne svugde i ne u isto vreme.
Sajt beograd.com ima webcam. Taj sajt je 1999. dok je Internet bio 1% ovoga što je danas, bio najvažniji za vreme bombardovanja. Čak su i prilozima (desetine hiljada dolara) kupili još servera da opsluže sve klikove i preglede.
Odavno su se relaksirali, možda samo sede na imenu sajta da ga nekome dobro prodaju.
Svejedno, nekoliko screenshots sa njihove web kamere i šta sam primetio. U 5:58 ujutro, na ulici ima ljudi. To u Japanu nema, vozovi ne počinju pre 6 ujutro.
Drugo što sam primetio je, kako je Avala u stvari blizu.
I danas je bilo kratkih rukava, posle zahlađenja
Ova cena MacDonaldsa je 3 puta niža nego u Japanu
Kako ljudi pretrčavaju prometnu ulicu
Knez Mihailova, za mene i dalje pojam mesta gde mogu da se vide najlepše devojke na svetu. Dok sam bio momak "u žaru", početkom 1980-ih, činilo mi se da ću diplomirati ne na faksu nego u Knez Mihailovoj, sa suknjom preko ruke, kao što su konobari imali belu platnenu salvetu preko ruke.
Comment