Foto dana iz lokala

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4687

Originally posted by onnut View Post
    Druže,ako im je to doner,to je blagi užas, čak i na slici da ga ne probam .I još tako mali..a okretni doner da se još i ne vidi..
    Pa kod turaka se uvek vidi ta doner kupa mesa,i kako majstor tanko iseca, kao žiletom a mesa i priloga u lepinji- da se prejedeš.Ako ga turčin posluži ,gde god to bilo(i u Parizu)kad vidim veličinu tog doner kebaba uvek im kažem (i nasmejem ih) ono tursko(i naše)- TAMAN.

Mislio sam da restoran drže turci a ne japanka.
    Japanka u restoranu je bila part-time konobarica, 3 sata dnevno. Muškarac nije bio Japanac a doner da se okreće je možda bio zaklonjen zidom mada im je to zaštitni znak i stavlja se obično na prominentno mesto.

Za taj drugi, Sakae, znam prošao sam nekoliko puta ali nikada svratio. To mi je daleko od Nagoya ofisa, 20 minuta peške. Tu idem vozom a da kupim i da miriše iz kese u vozu, ne ide.

I ovaj "Kral" je "Lokanta"

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4687

Thai ,čitam, produžili još mesec dana zabranu za međunarodne letove -do 30 juna.
      Thai ide u bankrupcy protection. Prva tranša pomoći je 1.8 milijardi dolara, trebaće još 3 puta toliko. Zaposleni nisu zadovoljni, sa tom pomoći % državnog vlasništva ide ispod 50%. A tako im je lepo bilo na državnim jaslama.

U najboljem slučaju nema ništa pre avgusta za tamo a i pitanje je da li će Nagoya kao linija opstati mada su avioni bili puni i kada su 2 loukostera uspostavila direktne letove. Neće se obim putovanja vratiti na to bar 2-3 godine.
      Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
        Moderator
        • Jan 2014
        • 1221

Orlove kandže.(Lonicera)
        Bašta u mojoj ulici.

Cveće,puzavica, koje ima najopojniji miris kada idem u šetnju .
        Cveta od Maja do Jula.
        Privlači pčele a posle oprašivanja plod mu je crvena kuglica.

Click image for larger version

Name:	20200521_073913.jpg
Views:	1
Size:	73.6 KB
ID:	21092

Comment

• onnut
          Moderator
          • Jan 2014
          • 1221

Konačno čujem avion u fazi spuštanja za Surčin

Name:	Screenshot_20200521-224516_Chrome.jpg
Size:	16.3 KB
ID:	21093

Večerašnji povratni let 22:45 iz Ciriha Air Srbije.(Airbus 319).
          Danas ga je za Cirih , lično ispratila ministarka saobraćaja, piše štampa, uz propisano distanciranje i maske putnika.

Krećemo "malim stopama" iz avijacije 60-ih.

Samo,da li će poreski obveznici preživeti pomoć države Air Srbiji/Etihadu a i koncesionar aerodroma(francuski Vaci) traži nadoknadu zbog zatvorenog aerodroma.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4687

Samo,da li će poreski obveznici preživeti pomoć države Air Srbiji/Etihadu a i koncesionar aerodroma(francuski Vaci) traži nadoknadu zbog zatvorenog aerodroma.
            Iskopali su bili u Peščaniku ugovor sa Etihadom i tamo, ukratko, piše da Etihad upravlja firmom a svaki minus plaća država Srbija. A sa ovim Francuzima, ne znam, negde sam video da se propituje šta tu stoji. Ne znam kako mogu da traže odštetu za nešto što je svetska pandemija, nije je Srbija jedina proglasila. Ko ih šiša, kada će tolike avio kompanije da propadnu, od čega će oni da žive, neka propadnu i oni. Stvarno, aerodromi zatvoreni a oni da dobijaju odšetu sedeći na vlasništvu aerodroma i kao da nema veze što avioni privatnih kompanija kao što su i oni, ne lete.
            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4687

Nedelja 31.maj 2020. Posle ukidanja vanrednog stanja (nije baš sve ukinuto ali prvi nivo jeste) narod navalio u supermarkete, prodavnice, bioskope. Nagoya, Komaki "Airport Walk", još je bio kišni dan, parkizi prepuni.

Sa druge strane ima 4-spratna garaža sa još više parkinga ali se ovde bolje vidi kolika je navala bila.
              Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4687

Druže,ako im je to doner,to je blagi užas, čak i na slici da ga ne probam .I još tako mali..a okretni doner da se još i ne vidi..
                Prošao sam juče pored "Kral" turskog restorana. Okretni doner stoji zaludan, nije ni upaljen. Tačno je izgleda da su mi one doner kebabe spremili u tiganju.
                Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                  Moderator
                  • Jan 2014
                  • 1221

Konačno sunčan dan bez kiše , pa pravac na jezero.
                  I danas (nedelja) idem opet.
                  Ne može da mi dosadi.

Name:	20200613_225521.jpg
Size:	57.3 KB
ID:	21106

Kamen,plavetnilo i čistoća vode.
                  Slika nije filtrirana.

Jesam dosadan sa njim ali posle kupanja tu, osećam se i zdravo i sito(bez jela) i lako- kao tinejdžer.

Koliko god bio nostalgičan za Ko Samui i tropima, ovde mi je potaman, i druženje, i još sam uveče kući.

Uhvatismo sebe (bio i kolega približnih godina) kako na odlasku pevušimo "Sve je lako kad si mlad"....("Prljavo Kazalište")..sad shvatam poentu teksta.
                  Neko pustio tu pesmu i druge 80-ih ("Film","Azra"...) u toj kotlini gde je neprirodno akustično.

Na momente, uz pesmu,sećanja na ferijalno odmaralište u Makarskoj, tamo nekog leta '83 kada nam je uživo svirala baš grupa "Film" ..uz život kao u nastavku teksta gore spomenute pesme.."baš te briga sa kim ćeš leći, krv i suze mogu teći, o da, o da, o da..".

Još smo danas u društvu imali i starijeg čoveka iz lokala (moj kupac) koji je radio na tom kopu, u cementari BFC, u vreme blagostanja kada je fabrika radila kao štamparija novca (od ovog kamena pravila cement,deficitaran proizvod,a bum građevinarstva,a fabrika može samo tamo gde ima laporca).Tu vodu koja je nadirala u kop su izbacivali velikim pumpama.Voda je pitka, i lekovita,nosili je na analizu.Tu je BFC nakon eksploatacije nameravao napraviti hotel,plaže,terene.. Jezero(tada malo) je i poribljeno a on je lično hranio ribu.
                  A onda su stigle "ekonomske ubice" Vlahović,Đelić...sa pričom o nerentabilnosti fabrike, "dobrovoljmom" napuštanju radnika, pa privatizacija francuskom "Lafarge"...
                  Još je čovek služio vojsku u mornaričkoj gardi i bio na razaraču u pratnji Titovog "Galeba", obišao sveta, pa uz te pikantne priče ,iz prve ruke,i kupanje i dan prođe u tren.

Lepotu ovog divljeg jezera prepoznali su i drugi.

Name:	20200613_130145.jpg
Size:	58.7 KB
ID:	21112

Slike sa divljeg parkinga, ispred jezera, su od 10.Maja kada se poslednji (i prvi) put,pre ovih kiša, moglo kupati

Na ulazu.
                  Registracije BG, NS i lokalno SM.

Name:	20200510_142619.jpg
Size:	42.9 KB
ID:	21107

300 m od ulaza

Name:	20200510_142510.jpg
Size:	40.1 KB
ID:	21108

500 m od ulaza

Name:	20200510_142022.jpg
Size:	38.5 KB
ID:	21109

Dakle gužva .
                  A kako će to tek izgledati u leto, još i sa ovim redukovanim mogućnostima odlaska na more?

U isto vreme ,nekih 7 km dalje, ovo veće zemljano jezero(i 16 drugih jezera okolo,uključujući i ono na kraju moje ulice) zvrje prazni.
                  Primetna je i razlika u boji vode.

Name:	20200505_161249.jpg
Size:	19.9 KB
ID:	21110

Džaba mu i završena Đokovićeva kuća sve sa teniskim terenima i reflektorima.

Name:	20200507_072240.jpg
Size:	16.0 KB
ID:	21111

Comment

• onnut
                    Moderator
                    • Jan 2014
                    • 1221

Na periferiji Novog Sada , nekih 4 km od centra (jer NS nije velik) niklo je ovo stambeno naselje- Detelinara sa oko 60.000 stanovnika.

Name:	20200528_163406.jpg
Size:	47.8 KB
ID:	21113

Na prostoru otprilike 1x1 km,sagrađeno je preko 300 ovih petospratnica, ispresecano sa nekoliko ulica.

Name:	20200525_163736.jpg
Size:	46.4 KB
ID:	21114

Nekada su tu bila polja deteline (otud i naziv) kojima se hranio obližnji konjički garnizon.

I danas je tu, pored naselja, vojna kasarna "Majevica" a u njoj zapuštena betonska pista 800 m (aerodrom "Jugovićevo").

Bio je to nekadašnji aerodrom kraljevine SHS

Name:	16-Aerodrom Jugovicevo 2.jpg
Size:	34.6 KB
ID:	21115

Za vreme okupacije sa tog aerodroma su Nemci izvodili operacije.

Name:	16-Aerodrom Jugovicevo 30 godina 20 veka.jpg
Size:	43.2 KB
ID:	21116

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4687

Ne izgleda loše "Detelinara". Samo mi je malo čudno da su sve zgrade 5-spratne. To je po urbanističkom zakonu o visini gradnje ili je pravilo da za 5 spratova (jedan se proglasi "visoko prizemlje") ne mora lift pa je i gradnja jeftinija?

Za taj aerodrom u Nom Sadu prvi put čujem, hvala ti za to. Trebao je da bude pravi aerodrom i posle 2. Svetskog rata. Mora da se bila politika uplela u to.
                      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4687

Konačno sunčan dan bez kiše , pa pravac na jezero.
                        I danas (nedelja) idem opet.
                        Ne može da mi dosadi.

[ATTACH=CONFIG]5074[/ATTACH]

Kamen,plavetnilo i čistoća vode.
                        Slika nije filtrirana.
                        Odličan post, baš sam ga lepo pročitao. Plavetnilo vode, divna boja. Pitanje: negde u sred slike, kao da se vidi mali žal sa peskom, to je plaža?

Šteta što nije bolje uređeno. Ko zna, možda sa smanjenjem putovanja u inostranstvo na letovanje, neko možda i nađe interes da to ekonomski razvije i uredi. Pa napravili su aquaparks od bivših bara ili čak i gde neke značajnije vode nije ni bilo.

Džaba mu i završena Đokovićeva kuća sve sa teniskim terenima i reflektorima.

[ATTACH=CONFIG]5079[/ATTACH]
                        Lepu je palatu Nole napravio. Ako i ne plaća porez u Srbiji, ovo je bio značajan trošak čak i za njega. Bilo je tu i da lokalna građevinska operativa i ostalo što ide uz snabdevanje novih kuća vidi neki prihod. Bio sam u kući jednog našeg poznatog hirurga u Arizoni, slične veličine ali bez terena i reflektora. Samo da živi u kući, za njen pogon (struja, voda, kanalizacija, aircon) rekao mi je 3,000 dolara mesečno. Ako je u Srbiji i jeftinije, za sve to, ta cifra je tu negde, ako ne i veća.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4687

Senmaida terase pirinčanih njiva.

Slika od 24. maja 2020

I od 20. juna 2020.

Pirinač do cevanica plus hortenzije

Bilo je nekoliko farmera koji su radili u pirinču, mislim nijedan ispod 75 godina. Sve njive imaju elektrificiranu ogradu. Teško je raditi pirinač još da divljač dođe da pravi štetu.

Vidi se to: ostarilo se ili pomrlo. Uočljiv je broj njiva bez pirinča

Ići ću opet oko 25. jula, tada je najlepše, slike obilaze svet, kao ova od prošle godine.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                            Moderator
                            • Jan 2014
                            • 1221

Vreme lipe .
                            Ujutru,kad otvorim prozor ili izađem opija miris tog drveta.

Name:	20200624_095454.jpg
Size:	54.8 KB
ID:	21119

Ulice,ceo grad...sve miriše na nju.

Name:	20200620_192956.jpg
Size:	38.3 KB
ID:	21120

Gradski trg uveče, sedne se u bašte, na pivo, ispod tih lipa.

Name:	20200620_192603.jpg
Size:	26.2 KB
ID:	21121

Lipa je sveto drvo svih slovena.Ima je u nazivu mesta (Lipolist,Lipljan...).Ne zove li se ovaj mesec u hrvatskom- lipanj?

Almi Mons (latinski naziv za Frušku Goru) predeo je sa najvećom koncentracijom lipe u Evropi.
                            Pčelari kažu da je u sadržaju meda sa njene ispaše sadržaj nektara lipe 93%.

Ne znam kako Japan stoji sa njom?

Comment

• onnut
                              Moderator
                              • Jan 2014
                              • 1221

"..miris Istanbula sa tvojih usana u vrijeme otkazanih letova.." pevao je Bebek.

A nama u ovo vreme zabranjenih letova i odlazak, juče, do BG dođe kao neka akcija.

Konačno sunčano vreme a nismo bili tamo od korona restrikcija.

Na autoputu kod Surčina nikakvih aktivnosti aviona .

Name:	20200624_154427.jpg
Size:	27.4 KB
ID:	21122

Još pre Genex kula formirao se red u 3 kolone.Eto zašto ne volim voziti do BG.
                              Kreni -stani 30-40 min do mosta.

Sad kad sam kačio sliku vidim ovaj bilbord gde reklamiraju Fruške Terme.Ciljaju beograđane.Kako da im se isplati tolika investicija sa silnim bazenima.Proradili su a čujem i spustili cenu.Tamo ćemo danas,porodično.

Name:	20200625_082804.jpg
Size:	30.6 KB
ID:	21123

Prvi put sam zakoračio na renovirani pločnik Trga Republike koji je već i popravljan.

Name:	20200624_195028.jpg
Size:	37.0 KB
ID:	21124

Deluje mi gore nego pre,nekako golo,bez zelenila a i kocke neravne , moglo bi se i zapeti..

Pogled na Knez Mihajlovu sa pozicije bivšeg Ruskog Cara

Name:	20200624_195243.jpg
Size:	38.7 KB
ID:	21125

Ima gužve a maske niko ne nosi.
                              Videćemo da li će nam se sve ovo "obiti o glavu".

Na uglu Zmaj Jovine i Vase Čarapića nema više turskog restorana .Nije preživeo koronu a tu smo nameravali pojesti baklave.

"Mirise Istanbula" potražismo alternativno u libanskom restoranu na početku Svetogorske u blizini "Šumatovca" (večita baza novinara sada je italijanski restoran ali ima i jeftinih domaćih jela kao pre).

Libanski restoran sa kedarom simbolom Libana.

Name:	20200624_182438.jpg
Size:	35.8 KB
ID:	21126

Obimne porcije ukusnog jela.

Name:	20200624_184001.jpg
Size:	43.7 KB
ID:	21127

Na kraju i baklave

Name:	20200624_193014.jpg
Size:	21.3 KB
ID:	21128

A glavni razlog posete BG je bio (zahvaljujući postovima sa ovog foruma) ovaj

Name:	20200624_164552.jpg
Size:	37.2 KB
ID:	21129

Da ćerka isproba ovu Herman Miller stolicu.
                              Ima izložena samo tu u BG.
                              Cena joj je 138.000 din ali ako se kupi na firmu 20% poreza se može koristiti pa je praktično 115.000 din.
                              Isporuka je 30-40 dana iz USA ali za 10 dana stiže već naručeno pa ako tu bude B size (srednja širina) može se i tad preuzeti.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4687

Vreme lipe .
                                Ujutru,kad otvorim prozor ili izađem opija miris tog drveta.

[ATTACH=CONFIG]5087[/ATTACH]

Ulice,ceo grad...sve miriše na nju.

...

Ne znam kako Japan stoji sa njom?
                                Podseti me na možda najprijatnije vreme u Srbiji. Mlado zelenilo i miris lipe. Nisam ih video u Japanu.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X