Originally posted by onnut
View Post
Foto dana iz lokala
Collapse
X
-
-
-
Kad smo kod Novog Sada a još pod utiscima Pariza....prošetali smo (posle sladoleda), po toplom popodnevu, 26 C , i "pravili se" kao da smo u Parizu...
Na momente smo imali kao pariske fasade..
...i crkve..
..i arhitekturu i ulični perfomans (Zmajeve dečije igre su ovde)...
..i ulične bašte , i kafee...
Ali razlika je što je i ovakvo kakvo je, ograničeno samo na uži deo grada/centar a Pariz je ceo takav i bolji.
Leave a comment:
-
-
Danas u Novom Sadu čujemo od ćerke da u NS ima Thai rolovani sladoled.
Ova slika je iz Thai,Ko Samui,ulično spremljeno.
Pisao sam o tome na tredu ,,Thai 2017" da je to bio ulični novitet i kvalitetan sladoled.
Svratimo tamo u centru NS,samo što nije kao u Thai na ulici već u objektu.
I naručuje se kao - "tajlandski sladoled" .
U Thai ga zovu "rolovani sladoled" ili "stir-fried ice cream" jer zaista postupak je isti, samo što se ne sprema u woku već ledenoj ploči.
Naručimo isti kao u Thai, od šumskog voća,borovnice..da vidimo koliko će da liči.
Najpre mleko i slatka pavlaka se prospu po ploči, a na to stavi šumsko voće i onda isti rad špahtlama kao u Thai,mešanje,razmazivanje,brzo smrzavanje,pa struganje rolovanjem.
Isto ispade kao u Thai.
I po ukusu.Možda je samo onaj u Thai bio za nijansu "masniji" što verovatno zavisi od masnoće mleka.
Cena mu je 220 din.
Preporučujem svakom ko naiđe na njega.
Nije to samo markentiški trik.To nije sladoled pravljen od vode i hemikalija.Pravi se pred tobom od mleka i voća i ukusniji je i zdraviji .
Istina i skuplji je.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by yoyogi View PostTa so je krupna, morska, ne jede se koža sa tom solju, to je da ne pregori unutrašnjost i da se ne lepi. Nemaju slaninu da premažu roštilj.
Kada se poslužena riba otvori, ta koža se gurne u stranu, ne jede se osim ako neko baš hoće.
Istina Thai unutra ,u očišćenu ribu ,ubace začinske trave ali meni to nije bila dovoljno bez nešto soli.
Leave a comment:
-
-
Kad smo kod soli, Thai je ne koriste za začinjavanje jela. Koristi se naam pla, riblji sos.
kako se pravi. Rayong je glavni proizvođač tog sosa.
Ovu ribu suše na suncu 1 dan. Ima je u izobilju
Pa je onda presuju, kao što se masline presuju za dobijanje maslinovog ulja
Leave a comment:
-
-
Originally posted by onnut View PostZagrejane žice roštilja( 7 min.) se premažu slaninom i nema lepljenja.Moglo bi i da se uvalja u so,kao u Thai, ali bi mi posle konzumacije trebalo bure vode da ugasim žeđ.
[ATTACH=CONFIG]4408[/ATTACH]
Kada se poslužena riba otvori, ta koža se gurne u stranu, ne jede se osim ako neko baš hoće.
Leave a comment:
-
-
Napravi ti gozbu za 10 ljudi. Ništa to nije bilo da se kupi u moje vreme.
Baš sam danas pravio phovani bakalar. Pojma nisam imao da može da se spremi drugačije, možda i ne može osim čorbe.
Da je meni došao u komadu kao tebi, ne bih ni prepoznao da je bakalar niti bih znao šta da radim sa njime. Ja tu ribu nikada u životu pre nisam video.
Tek kada sam pitao u pabu koja je, rekoše da je "tara" = codfish. Tek posle nađem da je to bakalar ili mi ti reče.
Već je isečen ali mora da se ispipa da nema kost unutra, pola ih ima kost.
Stvarno je mnogo dobro.
A da ima miris, ima. Neke komadiće koje sam odsekao stavio sam u zamrzivač pre nego što ih sutra bacim. U kesi za smeće osete se na 10 metara. I rukovanje svežom ribom traži da se ruke dvaput operu. Nekim čudom, ispohovan, nema nikakav loš miris.
Leave a comment:
-
-
Iako je danas ,u Srbiji, ponuda ribe i seafooda dobra, čak bih mogao reći uz rame npr. onoj u Thai, a i jeftinije je...
( ponuda u tržnom centru u NS ,korak od stana) ili
(supermarket u lokalu u unutrašnjosti)
...ono što retko stiže je - svež bakalar sa kojim mi ovaj forum iz Japana pravi zazubice.
Sušenog ima.
Nedavno dobijem katalog a u ponudu - svež iz Skandinavije.Čak i ne tako skup.
To nisam propustio.
Stigao je ovako ,sa ledom u kesi.
Dva komada,svaki od oko 1 kg.
Plus orada i brancin ,škampi,pa je moralo u dve ture na žar.
I tu napravim fatalnu grešku jer sam bakalar stavio na roštilj kao i ostalu ribu.Još sam je zbog veličine morao iseći u polutke a onda i dalje iseći na komade,jer nije mogla stati.
I šta se desi?
Kad sam hteo da ga prevrnem,bakalar se raspadao na komade.Onda sam shvatio zašto se pohuje ili kuva.To je takva tekstura mesa da ga pohovano drži,drugačije od orade ,brancina ,skuše..
Nisam u nevolji stigao slikati, ali nekako sam ga zavio u foliju,poluizmrvljenog, da se spase i dopeče.
Ispalo je na kraju ovako nespretno u foliji, mada je bilo super ukusno
Inače , za ovu drugu ribu , nema više lepljenja za žicu roštilja.Usavršio sam to.
Zagrejane žice roštilja( 7 min.) se premažu slaninom i nema lepljenja.Moglo bi i da se uvalja u so,kao u Thai, ali bi mi posle konzumacije trebalo bure vode da ugasim žeđ.
Ono što je čak i ukusnije od dobrog ribljeg roštilja ,jesu prilozi koji se na kraju ,dok još ima žara,stave na žicu,pečurke,plavi patlidžan,tikvice,lignje...
A ponekad i ovi škampi ,škotski,tvrđe opne od onih u Thai,više liče na male jastoge,ima mesa i u klještima
Ćerka obožava ovaj roštilj,kada stigne, a pamtiće ga kao što i ja pamtim očev .
Leave a comment:
-
-
Moja lokalna biciklistička staza, pirinač posejan. Traži puno vode
Seljačka kuća, verovatno je ovo njihova njiva
U daljini, vidimo IKEA, tu su napravili radnju, puna svaki dan
Leave a comment:
-
-
Lepota jedna. Primećujem i dobra kola.
Išao sam na izlete na Frušku goru, pre 30 godina, osim lepe prirode tamo nije bilo skoro ništa. Sada ima.
Leave a comment:
-
-
Update.Proleće.
Fruška Gora ,slike od nedelje.
Fotografisano sa istih mesta kao poslednji post ovog treda.
Pogled ka Bačkoj i delu Novog Sada .
Miris bagrema u cvatu
Dok se šeta ili leži na klupi
I drugo znano i neznano šumsko cveće
Mlada kopriva u cvatu.
Da je tu ono društvo sa jezera , od letos,(trenutno su na radu u Nemačkoj) , brala bi se ta kopriva,mlela i stavljala u med,pa svako jutro po kašiku..
Ali zato će biti šipka kada se vrate,sudeći po ovom cvetu
Pečurke,maslačak...
Ima i faune...belouška,istina ,mlada
Ima i novih stvari.
Na jednom od izletišta,Zmajevac,iznad Vrdnika...sa koga puca pogled na Srem..
Postavlja se žičara.
I označene su biciklističke staze i jezera
Žičara će, verovatno, da vodi do etno naselja ,,Vrdnička Kula"
Svratih i tamo a ono radovi ,dizalice..
A parking pun , sve BG,NS..
Gradi se hotel sa bazenima "Fruškogorske Terme"
Malo je ovakvih dana u godini kada je u prirodi sve "u fulu",kada tako miriše , sunce greje ,a ne prži , i još me ne gnjave insekti,komarci..
Pogotovo što je ovaj kišni ciklon najavljen od ponedeljka i ,evo, već drugi dan , drži nas prikovane u kući.
Leave a comment:
-
-
Sakura, drvored na mojoj bicikl stazi, dana, je na negde 30%.
To što je kod tebe u ulici procvetalo je verovatno brskva ili kajsija, ne znam kako se zove. Ovde je "Ume".
Hvala ti na postu i slikama iz lokala.
Leave a comment:
-
-
Vidim, na tredu o Japanu, da sakure još nisu procvetale.
Kod mene , u lokalu, prošlog vikenda, ovako je bilo na vrhovima Fruške Gore.
Na 400 m nadmorske visine još uvek je sve golo.Sunčan dan je samo izmamio vikendaše ali priroda još uvek spava.
U daljini,dole, nazire se Novi Sad.
Ovaj deo šumarka sam fotografisao i ranije, jer ,kada procveta, šarenilom podseća na Kornakei.
A sada je sve golo.Samo su "golupčićima" na travi proradili hormoni
A 300 m niže , u mojoj ulici , procvetalo.
Leave a comment:
-
-
Slike mog izletišta od danas.
Procvetalo, iako kalendarski proleće počinje za 3 dana.Istina,samo najranije voćke.Ovo je ,mislim, ringlov.
Bilo je napolju 25 C , a vikend dan i eto gužve u prirodi.
U majicama kratkih rukava i pićem za osveženje u ruci.
I komšijska kajsija se budi.
Još samo da se probude poljoprivrednici i povuku ovo đubrivo.
Leave a comment:
-
-
Nema mi nešto kolege Yoyogija.
Možda je trknuo do Tokija , pa u onaj pab sa bakalarom i akcijama mladih.
Bolje to , nadam se, nego one tmurne kišne slike iz okoline bolnice.
A kod nas u lokalu topao prolećni dan sa letnjom temperaturom - 26 C.Vreme koje mami napolje.
Na lokalnom trgu večeras je bilo živo.Štandovi sa cvećem u susret 8 martu.
Iznete su i garniture stolova i stolica (vidi se krajnje levo na donjoj slici).
Biće tu garniture do pozne jeseni a ovo cveće još samo sutra.
Leave a comment:
-
Leave a comment: