Tura: Naruto - Tokushima - Wakayama - Shirahama Beach

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1220

Nikad nisam bio u Japanu.
    Predstavu koju imam o njemu gradim na osnovu informacija sa ovog foruma, neta,onog što sam čuo i video iz drugih sredstava informisanja.

Ako se tome doda i moja profesionalna inženjerska opreznost da se svaka stvar ( projekt,konstrukcija..) sagleda analitično sa njegove ( eventuakno) najslabije strane, eto pogrešne predstave da ,,kritikujem" tu " tvoju" potencijalnu lokaciju.Pogotovo ,ako sa neta dobijem pogrešne informacije.

Iz tog razloga nisam pisao o mediteransko/karipskoj lepoti te plaže i tog mesta ,koji ima ,vidim, i odlične onsene, dobre restorane,morsku hranu..

O samoj zgradi nema puno informacija ali na Google Map , na lokaciji TE WAKAYAMA SHIRAHANA beach ( ne na lokaciji sličnog imena kod Tokija) naišao sam na puno recenzija,koje možeš i sam proveriti.

Sve te recenzije mi se automatski prevode sa japanskog ( uglavnom) na srpski-ćirilica .Dakle sve su na ćirilici, ne samo jedna koju navodiš.

Recenzije ( kojima ne treba slepo verovati) su uglavnom pozitivne ali sam se usredsredio,oprezno inženjerski, na oone negativnije .Tako logikom analiziram bilo gde ,pre putovanja, i obično steknem realnu sliku kada dođem tamo.

To da Google izmeša lokacije ne bi bilo prvi put.
    Primetio sam to i pred put za Dominikanu kada su izmešali recenzije hotela u koji sam išao i hotela sličnog imena u Meksiku.

U ovom slučaju stvari su čudne.
    Npr. ova recenzija gde piše o toj buci i bajkerima a ispod te recenzije ide i jasno slika " tvoje" plaže,čak i te zgrade

Click image for larger version

Name:	Screenshot_20241012-111437_Maps.jpg
Views:	1
Size:	19.4 KB
ID:	24387

Dobro, hajde da pretpostavimo da je Google nesinhronizovano stavljao slike od nekog drugog a ne tog koji piše recenziju .

Ali šta reći ako su u recenziji spominju , nedvosmisleno, geografski simboli TE WAKAYAMA plaže i bliže okoline, a ne one kod Tokija.

Evo tih primera

Name:	20241012_231437.jpg
Size:	34.4 KB
ID:	24388

Name:	20241012_231406.jpg
Size:	27.3 KB
ID:	24389

Evo, jedne ,jasnije, sa prevodom na engleski i orginala japanskog

Name:	20241012_231502.jpg
Size:	33.6 KB
ID:	24390

A gde je taj osetljiv seizmički plato Nankai Trough, jasno se vidi na mapi

Name:	20241012_230237.jpg
Size:	40.6 KB
ID:	24391

Zelenim krstićem sam obeležio "tvoju" Shirahana Beach,koja je u centru potencijalnog mega zemljotresa i cunamija,još zgrada isturena na samoj obali sa ovom verovatnoćom zemljotresa

Name:	20241012_231109.jpg
Size:	36.6 KB
ID:	24392

I još tu biti u penziji.Dakle, ne ide se na posao,već se bude, možda,80% vremena u toj zoni .

Zato sam spominjao Kobe, misleći na seizmičku osetljivost tog područja.

Nešto mislim, nije ovo forumska patkometrija,već može da se radi o glavi.

Nadalje, o potencijalnom rušenju.
    Možda nije planirana sada za rušenje,ali jeste za 5,10 a sigurno za 20,30 godina.

Ko će tu koga nadživeti i da li će se porodično umirati po redu starosti, ne zna niko.

Evo, moja majka,88 godina, već 34 godine je u penziji,više nego što je imala godina radnog staža.Najveći strah joj je da je sada,u stare dane,neko ne seli iz kuće.A okolo se ruše sve kuće,zidaju se zgrade ,a komšije kako koji proda kuću i iseli se u stan-ubrzo umiru.

Zamisli da u stare dane,fizički ograničen, ruši ti se zgrada ,vrednost imovine postaje 0 a ti treba ,u takvom stanju da se seliš.
    Gde..i kojim novcem ?
    Penzija,pa neka je i japanska,bar je 2,3 a možda i 4 puta manja od plate , kao i svugde.
    A 50-60.000 € ,neka i nije bilo skupo,otišlo u vetar.
    Možda bi se manje potrošilo na rentu, za to vreme.

I najzad,čak da te zgrada nadživi , hoće li,potencijalno, ženu a pogotovo ćerku?

Verovatno -ne.

Sve su to teme za razmišljanje a ja ovo u najboljoj nameri a ne da pametujem.

Shvatam ja...Japan je lepa,civilizovana zemlja i bolje je tu biti u penziji,još tu pored mora,lepa hrana,onseni,mirno mesto,ako je, ..nego u zemlji trećeg sveta Thai ili Srbija, ako se može.
    Ali šta ćemo sa ovim rizikom?
    Nije to slučajno takva cena.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4686

U redu je to sto pricas, samo me cudi odakle dolaze netacnosti sa Google. Mora de je to vestacka inteligencija nekako sklopila. Da je Wakayama Shirahama Beach puna plovila, nije tacno, nema ni jednog jedinog, zabranjen im je prilaz. Desno od ove live cam je ribarska luka, to nije plaza, cak se sa plaze i ne vidi.

Wakayama Shirahama Beach Live Camera

Ako webcam ne radi, screenshot je ovakav:

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4686

Originally posted by onnut View Post
        Nikad nisam bio u Japanu.
        Predstavu koju imam o njemu gradim na osnovu informacija sa ovog foruma, neta,onog što sam čuo i video iz drugih sredstava informisanja.

Ako se tome doda i moja profesionalna inženjerska opreznost da se svaka stvar ( projekt,konstrukcija..) sagleda analitično sa njegove ( eventuakno) najslabije strane, eto pogrešne predstave da ,,kritikujem" tu " tvoju" potencijalnu lokaciju.Pogotovo ,ako sa neta dobijem pogrešne informacije.

Iz tog razloga nisam pisao o mediteransko/karipskoj lepoti te plaže i tog mesta ,koji ima ,vidim, i odlične onsene, dobre restorane,morsku hranu..

O samoj zgradi nema puno informacija ali na Google Map , na lokaciji TE WAKAYAMA SHIRAHANA beach ( ne na lokaciji sličnog imena kod Tokija) naišao sam na puno recenzija,koje možeš i sam proveriti.

Sve te recenzije mi se automatski prevode sa japanskog ( uglavnom) na srpski-ćirilica .Dakle sve su na ćirilici, ne samo jedna koju navodiš.

Recenzije ( kojima ne treba slepo verovati) su uglavnom pozitivne ali sam se usredsredio,oprezno inženjerski, na oone negativnije .Tako logikom analiziram bilo gde ,pre putovanja, i obično steknem realnu sliku kada dođem tamo.

To da Google izmeša lokacije ne bi bilo prvi put.
        Primetio sam to i pred put za Dominikanu kada su izmešali recenzije hotela u koji sam išao i hotela sličnog imena u Meksiku.

U ovom slučaju stvari su čudne.
        Npr. ova recenzija gde piše o toj buci i bajkerima a ispod te recenzije ide i jasno slika " tvoje" plaže,čak i te zgrade

[ATTACH=CONFIG]8604[/ATTACH]

Dobro, hajde da pretpostavimo da je Google nesinhronizovano stavljao slike od nekog drugog a ne tog koji piše recenziju .

Ali šta reći ako su u recenziji spominju , nedvosmisleno, geografski simboli TE WAKAYAMA plaže i bliže okoline, a ne one kod Tokija.

Evo tih primera

[ATTACH=CONFIG]8605[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]8606[/ATTACH]

Evo, jedne ,jasnije, sa prevodom na engleski i orginala japanskog

[ATTACH=CONFIG]8607[/ATTACH]

A gde je taj osetljiv seizmički plato Nankai Trough, jasno se vidi na mapi

[ATTACH=CONFIG]8608[/ATTACH]

Zelenim krstićem sam obeležio "tvoju" Shirahana Beach,koja je u centru potencijalnog mega zemljotresa i cunamija,još zgrada isturena na samoj obali sa ovom verovatnoćom zemljotresa

[ATTACH=CONFIG]8609[/ATTACH]

I još tu biti u penziji.Dakle, ne ide se na posao,već se bude, možda,80% vremena u toj zoni .

Zato sam spominjao Kobe, misleći na seizmičku osetljivost tog područja.

Nešto mislim, nije ovo forumska patkometrija,već može da se radi o glavi.

Nadalje, o potencijalnom rušenju.
        Možda nije planirana sada za rušenje,ali jeste za 5,10 a sigurno za 20,30 godina.

Ko će tu koga nadživeti i da li će se porodično umirati po redu starosti, ne zna niko.

Evo, moja majka,88 godina, već 34 godine je u penziji,više nego što je imala godina radnog staža.Najveći strah joj je da je sada,u stare dane,neko ne seli iz kuće.A okolo se ruše sve kuće,zidaju se zgrade ,a komšije kako koji proda kuću i iseli se u stan-ubrzo umiru.

Zamisli da u stare dane,fizički ograničen, ruši ti se zgrada ,vrednost imovine postaje 0 a ti treba ,u takvom stanju da se seliš.
        Gde..i kojim novcem ?
        Penzija,pa neka je i japanska,bar je 2,3 a možda i 4 puta manja od plate , kao i svugde.
        A 50-60.000 € ,neka i nije bilo skupo,otišlo u vetar.
        Možda bi se manje potrošilo na rentu, za to vreme.

I najzad,čak da te zgrada nadživi , hoće li,potencijalno, ženu a pogotovo ćerku?

Verovatno -ne.

Sve su to teme za razmišljanje a ja ovo u najboljoj nameri a ne da pametujem.

Shvatam ja...Japan je lepa,civilizovana zemlja i bolje je tu biti u penziji,još tu pored mora,lepa hrana,onseni,mirno mesto,ako je, ..nego u zemlji trećeg sveta Thai ili Srbija, ako se može.
        Ali šta ćemo sa ovim rizikom?
        Nije to slučajno takva cena.
        Sve je tacno sto kazes, jedina zabuna su opisi jedne plaze a slike sa druge, identicnog imena.
        Postoji bar 10 mesta koja se zovu Shirakawa a jedna je ona, Shirakawa sa onim kucama sa krovovima od trske.
        Shirahama = bela plaza, ima ih mozda na desetine po Japanu sa istim imenom.
        U Thai, ima bar 100 plaza koje se zovu "White Sand Beach".

Ako kupim stan od, recimo, 9 miliona dinara, razlika od rente tog istog stana kada je u svojini, mozda je 100 EUR mesecno. U rentu je ukljuceno odrzavanje, porez na imovinu, sve. Kada je tvoje, sve i ako se nesto pokvari, nalazis majstore i placas sam.
        Kada rentujes, sve to placa vlasnik ili agencija koja je izdala i koja ima svoje majstore koje ona placa.

Moze da spadne na to da kupim bilo sta, cak i jeftino, 2-3 miliona dinara, samo da kupim adresu koju moram da imam i po kojoj ostajemo "Green Card" u Japanu. Moze i renta, samo da drzava ima adresu na kojoj smo i da mi salje dopise i racune. Pa i to nije moguce. Stanovi imaju max koliko ljudi tu moze da zivi, ne mogu da kupim 25kvm za nas troje. Jedan stan blizu gde sam sada, 57kvm, agencija kaze max dvoje ljudi (negotiable) gde bi verovatno prihvatili i upis moje cerke koja je u Australiji i verovatno ce tu mozda doci u posetu ali ne i ziveti.

Australija ima 11 miliona registrovanih stambenih jedinica i crkava za jos, najskuplje rente i stanovi/kuce na svetu.
        Japan ima, pazi ovo, 15 miliona napustenih stambenih jedinica. Kucu mozes da kupis (te, napustene se zovu "akiya") za pesmu, 2-3 miliona dinara, gde su vlasnici pomrli a naslednici, ako ih ima, se prave ludi kao da nikada za to nisu culi a mozda su tu i rodjeni. Ima da plate porez na nasledsvo , jednostavno, ne daju znake zivota, ko zna i gde zive. Nece jednostavno da se upuste u taj sistem, neka drzava radi sa tim stanovima i kucama sta zna. Bilo je, mozda je taj zakon i prosao, ako se niko ne javi, drzava to proglasi posle 5 godina napustenim i da agencijama koje takvu imovinu prodaju da nadje kupce i drzavi uplati.
        Do skoro, mozda i sada, su te kuce na mestima gde bi put trebao da se prosiri ili nesto izgradi, to niko nije smeo da pipne cak i da se kuca urusi i postane hrpa drveta a u njoj niko ne zivi godinama.
        Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
          Moderator
          • Jan 2014
          • 1220

Originally posted by yoyogi View Post
          U redu je to sto pricas, samo me cudi odakle dolaze netacnosti sa Google. Mora de je to vestacka inteligencija nekako sklopila. Da je Wakayama Shirahama Beach puna plovila, nije tacno, nema ni jednog jedinog, zabranjen im je prilaz. Desno od ove live cam je ribarska luka, to nije plaza, cak se sa plaze i ne vidi.

Wakayama Shirahama Beach Live Camera

Ako webcam ne radi, screenshot je ovakav:

Radi kamera.
          Jako je lepo.
          Sviđa mi se i zelenilo u pozadini Beach, a vidi se i drugi zaliv i opet puno zelenila iza svega.

Gde su samo postavili tu kameru,kao da je u moru?

Stvarno, nigde nikakvog plovila, a ovo je i neko udarno vreme tamo , oko 16 h.

Našao sam,desno, i tu ribarsku luku.

Name:	20241013_090607.jpg
Size:	38.2 KB
ID:	24393

Comment

• onnut
            Moderator
            • Jan 2014
            • 1220

Stvarno, kada pročitam sve što si opisao,vidim da ja to razmišljam nekom " srpskom logikom" a tu, u Japanu, je specifična situacija sa nekretninama.
            Pa još i to sa " Green card",mestom prijavljivanja,pa to dali će se ćerka tu vraćati..

Zanemari moje pisanje....jer može biti pogrešno u tvojim okolnostima.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4686

Nedelja, 13. oktobar. 2024. Dugi vikend, ponedeljak 14. oktobar je praznik. Eto klime za navalu turista i guzve. U 18:45 nedelja, sve se utihnulo, zive duse nema.
              Dan je bio suncan, noc je 21C.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4686

Originally posted by onnut View Post
                Stvarno, kada pročitam sve što si opisao,vidim da ja to razmišljam nekom " srpskom logikom" a tu, u Japanu, je specifična situacija sa nekretninama.
                Pa još i to sa " Green card",mestom prijavljivanja,pa to dali će se ćerka tu vraćati..

Zanemari moje pisanje....jer može biti pogrešno u tvojim okolnostima.
                Nije to ni Srbiji nepoznato. Trece generacije prodaju vikendice duz Ibarske magistrale, simbol uspeha njihovih roditelja iz 1970-ih, budzasto.
                Ponekad vidim i u Vojvodini salasi, sa useljivom kucom, prema senzacijama u srpskoj stampi idu vrlo jeftino.

Verovatno nije isto ali je trajektorija ista sa starom (roditeljskom) imovinom u kojoj se nije zivelo.
                Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4686

Wakayama, Shirahama Beach, ima ovaj light show od 26. oktobra do kraja februara.

Svetla se pale na 15 minuta i traju 3 minuta. Tacno, da tu nisam pre bio, zbog ovoga bih otisao da vidim.
                  Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                  X