MEXT Stipendije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Raamen
    • Feb 2013
    • 102

Е видиш колико је сад мањи избор

Ништа, сад добро простудирај све ове универзитете, нађи све, листе професора, њихове области интересовања, ранг листе итд.
    Кад те питају на интервјуу зашто баш тај и тај универзитет мораћеш нешто конкретно да им кажеш, да то добро образложиш. Немој им причати о томе како би волео да живиш у Јапану, како ти се свиђа град, како ти се свиђа начин на који јапанске фирме воде бизнис ако о томе већ не знаш јако добро јер лако можеш да направиш луду од себе. Мораш смислити добар одговор на "зашто баш Јапан" питање.
    Рецимо да је на том универзитету неки професор којег јако цениш због његовог рада (с којим се претходно добро упознаш) и да оно што он подучава нема нигде другде, или факултет има неки специјални програм који ти је занимљив итд, нађи нешто конкретно по чему се издвајају. Дакле, стипендију тражиш да би могао да приуштиш студирање тога што те интересује, на начин на који те интересује, а не да би могао да студираш у Јапану, не да би могао да живиш у Јапану, јако је битно да се то на интервјуу јасно види. Наравно, пази да не претераш са хваљењем првоизабраног јер ће да те питају и "шта ако не добијеш место на том универзитету, да ли би ишао на други?" тако да то мораш све мало да избалансираш. Често тако и буде, они ти доделе некад чак и неки који није на твојој листи избора него онај на којем имају места и хоће да те приме, мада је та твоја област као што видиш ретка.

Онда види где никако не би живео, мада није богзнакако велика листа да би бирао. Рецимо, имаш на овој листи Хоккаидо и Окинаву, два климатска екстрема и два прилично забачена места од остатка Јапана.
    Хоккаидо универзитет је у Саппоро-у. То је диван двомилионски град, универзитетски кампус је најпространији у целом Јапану, али су зиме оштре. Ако си негде са Жабљака боли те уво, а ако си из Будве вала не био ти ја у кожи Окинава је тропска клима, вечито лето, инферно. И на једно и на друго острво мораш авионом, мада реално немаш много потребе да напушташ острво осим због туризма и постоје јефтини летови. Јамагући је на југу главног острва, Ниигата са супротне стране на хладнијој страни иза брда и планина, а Фукушима знаш где је. Све је то ок, али ја кад погледам ову листу Кобе би требао да ти је први избор и географски и академски. Једино по величини и угледу универзитета (не и самог факултета, то не знам) му је пандан Хоккаидо.

Ови јавни су занимљиви пре свега због локације. И Јокохама и Фукуока су сјајни градови, али да би добио стипендију мораш то ставити у други план и гледати који факултет је најбољи избор за тебе и оно што хоћеш да научиш. Може бити и да се боље котирају од неких државних, али то мораш добро претрести.

Дакле, моја листа би била:
    1. Кобе
    2. Хоккаидо
    3. ?

Како си урадио тестове? требало би да су већ били? Уствари, није ми јасно како тек сад тражиш факултете, зар није требало да наведеш три кад си предавао пријаву што је обично у мају?
    Стипендију за основне студије је јако тешко добити, немој да се нервираш ако опет не прођеш, мада, то што си прошле године испао у задњем кругу би требало да ти је плус ове године. Једино се мора видети неки напредак, да ниси само седео годину дана и чекао да се поново пријавиш. Бољи интервју, напредак у поенима, добра информисаност и да знаш шта хоћеш и мислим да имаш добре шансе.
    「吾唯足知」 (吾唯足るを知る)- "Samo za dovoljno ja znam"

Comment

• Maggot_Brain
      Junior Member
      • Mar 2015
      • 23

Prvo da odgovorim na ovo za testove, tek su 9. jula kod nas, bas dosta kasnije od Srbije, ne znam zasto je tolika razlika, kad je jedna ambasada, ali ajde, meni bolje svakako.
      A navodim 3 samo ako ocu na engleskom da studiram, a tu se biraju samo oni iz Global 13 programa, to je 7 glavnih, plus par privatnih, nesto mi je glupo bilo to da uzimam, cak me je prosle godine i pitao ovaj covjek, atase za kulturu sto nas je intervjuisao, kao zasto nisam to izabrao, posto sam tad maksimum bodova iz engleskog uzeo. Mada mislim da ako budem zelio, mogu taj dokument da dodam naknadno, jer sam prosle godine isto slao i ljekarski, plus neke preporuke.
      Moracu sad da pogledam ove fakultete bas detaljno, a Okinawa mi je bas zbog lokacije zapala za oko, iz Podgorice sam, vrucine nisu problem, mislim da nije ni primaci cak Okinawa nama, kad zapece 40 stepeni, a suvo, kao pustinja

Comment

• Raamen
        • Feb 2013
        • 102

Аташе за културу је био Танака, не знам да ли је још увек или је аванзовао? Добро те је питао. Мораш имати смислен разлог/образложење да то не желиш јер је намењено страним студентима и влада (која те и финансира) то промовише. Поготово кад су основне студије у питању мислим да то има смисла. Васеда, Кеио, су врх за економију, бизнис, менаџмент, Дошиша (Кјото) исто има бизнис смер. Без обзира што су приватни, ти факултети имају огроман углед. Ако они то промовишу у склопу стипендије, онда можда и није глупо то навести, сад више не знам ни ја. Мислим, ја кад сам се пријављивао тога није било. Раније су тестови били исти дан у Београду, а Црна Гора је имала једно место сваке друге године отприлике. Ако иду доле због вас можда су вам и повећали квоту?

Тропска клима нема никакве везе са медитеранском. Баш та влажност прави огромну разлику. Ја не знам ни како овде преживљавам лето, а за Окинаву би ми требале шкрге. То ти је крчкање од 12 месеци у експрес лонцу, што дању, што ноћу. Мада ја не волим лето па може бити да претерујем.

Comment

• Maggot_Brain
          Junior Member
          • Mar 2015
          • 23

Juiciro Omori je bio, a sad kad ste pomenuli, realno gledano, nemam razloga da se ne prijavim za to, sebi bi olaksao posao, cak ne bi morao da imam pripremnu godinu.
          Prosle godine sam bio vrlo nespreman, sto se tice intervjua makar, pun zelje da odem, a vrlo slabo informisan oko svega. Ove godine je drugacije donekle, poceo sam na vrijeme da ucim, i da se bas za intervju spremam, cilj mi je glavni da pokazem unapredjenja u svakom pogledu, bas to sto ste rekli, da ne bude da sam godinu bacio bezveze.

Edit: Pogledah sta sve nude trenutno ovih 13 fakulteta da se na engleskom studira, i samo Waseda ima 1 course koji mi otprilike odgovara, i to je to, skoro sve je za master/phd.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4686

Testovi su u julu, na jednom sajtu gde o tome pricaju (od svih ucesnika vec imas vise znanja i informacija, prema ovome sto sam do sada procitao, nema potrebe da tamo ides - na te sajtove).
            Kod nekih su testovi 27. jula, negde su 15. jula.

Okinawa su ti stalni tajfuni i frke, vlazna vrucina. Od 30-ak tajfuna godisnje, do Osake, Nagoje i Tokija dodje ozbiljnih 2-3 a na Okinawu svi.
            Azija, moja dežela.

Comment

• Maggot_Brain
              Junior Member
              • Mar 2015
              • 23

Ulazio sam prije, Jref, Japan Guide, ima i FB grupa za ovo, velika (13-14 hiljada ljudi), ali skoro nista korisno nema, pa ne gledam cesto, uzeo sam te testove od proslih godina da odradim kad zavrsim sa ucenjem, i to je to.
              Bas mi je drago bilo kad sam vidio da ste Genki preporucili, tacno u periodu kad sam radio sa njim, probao sam 10ak knjiga do sad, pa ili ubodem neke napredne nivoe, ili nekakve uzase sto su prekomplikovani bespotrebno.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4686

Da, taj, jref, je obican shoder. 90% njih voli mange pa bi zato u Japan. Na taj sajt dodje neko da postavi pitanje, napravi 2-3 posta (sa pitanjima, nekada nebuloznim) a nema ko da odgovori osim isto zbunjenih. Oni koji su prosli kroz to ne dolaze na sajt a oni koji dolaze su da nesto googlaju i prave sajtu promet.
                Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4686

Da ti kazem jos jednu smernicu za studiranje u Japanu.

Ovde je teska srednja skola, to je crkavanje, spavaju djaci 6 sati dnevno, umiranje, da se namaknu poeni za Univerzitet. Kada prodju prijemne, studije su lake, kazu oni. Nisu lake nego su kakve treba da budu i kakve su po svetu.
                  Dok ovo pisem, 22:40 subota uvece, pored kuce mi na biciklima prolaze srednjoskolci koji su bili na nekoj dodatnoj nastavi. Da, subota, 22:40, oni (i one) u skolskim uniformama na biciklima idu kuci.

Oni sa najboljih Univerziteta biraju gde ce da rade, vec na 3-coj godini. To su Government ili najbolje japanske firme svetskog glasa.
                  Skoro svi, bez obzira koji Univerzitet, imaju posao na dan diplomiranja.

Tebe to ne zanima. Ako uzmemo obrazovnu supstancu koju je student dobio na bilo kom od tih Univerziteta, razlika moze da bude +/- 10 %. Oni na vrhu se spremaju za naucnike a oni koji nece da budu naucnici, koji su dobili 90% moguceg obrazovanja, da rade nesto korisno za kompanije.

Nemoj da se sramis ako ne dobijes neki elitni Univerzitet.
                  Azija, moja dežela.

Comment

• Maggot_Brain
                    Junior Member
                    • Mar 2015
                    • 23

Odakle dolazim, bice mi cast ako udjem u bilo koji Univerzitet. Ovdje je obrazovanje dovedeno skoro do nule, sve propada, a prica NATO i EU su nam spas.
                    A zanima me, koliko je tesko strancu da se zaposli tamo? Za to jos nisam siguran, mozda se predomislim, ali sa trenutnim razmisljanjem, ne vidim razlog zbog kojeg bih se vratio ovdje da zivim ponovo, osim porodice.
                    Na intervjuu su me pitali oko toga prosli put, ja sam rekao da bih rado radio za neku japansku firmu ovdje, ali opet, radije bih radio za japansku firmu u Japanu.

Comment

• Raamen
                      • Feb 2013
                      • 102

Отом-потом, видећеш кад дођеш. Знам једног који је дошао као ти, после уписао и мастер, од ове године ради за Cisco, али он је јако паметан и предузимљив. И инжењер је. Само тражење посла је теже него дипломски да напишеш, процес траје годину дана и захтева скоро перфектан јапански. Засад мисли о стипендији само.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

Originally posted by Maggot_Brain View Post
                        Odakle dolazim, bice mi cast ako udjem u bilo koji Univerzitet. Ovdje je obrazovanje dovedeno skoro do nule, sve propada, a prica NATO i EU su nam spas.
                        A zanima me, koliko je tesko strancu da se zaposli tamo? Za to jos nisam siguran, mozda se predomislim, ali sa trenutnim razmisljanjem, ne vidim razlog zbog kojeg bih se vratio ovdje da zivim ponovo, osim porodice.
                        Na intervjuu su me pitali oko toga prosli put, ja sam rekao da bih rado radio za neku japansku firmu ovdje, ali opet, radije bih radio za japansku firmu u Japanu.
                        Sve to zaboravi, kvalifikuj se za stipendiju. Samo na to usmeri svoj fokus.
                        Ako dobijes sipendiju, tokom boravka, videces i sam druge stvari koje danas ne bi ni shvatio da ti neko kaze.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• Maggot_Brain
                          Junior Member
                          • Mar 2015
                          • 23

Jasno, dacu sve od sebe, pa ce se valjda isplatiti.

Comment

• Maggot_Brain
                            Junior Member
                            • Mar 2015
                            • 23

Opet ja, prekjuce sam zavrsio sa svim, dobio sam preporuku od ambasade, sa testovima nisam skroz zadovoljan, moglo je i bolje, ali sta sad, sta je tu je.
                            Stavio sam Direct Placement, dali su mi iz ambasade listu svih univerziteta sto primaju studente tako, iako sam ja prije toga poslao svoj izbor po nekoj drugoj listi sto sam nasao na internetu, pa sam morao da mijenjam.
                            Stavio sam Hitotsubashi, Toyama uni, i Shiga.
                            O mjestima gdje se nalaze drugi i treci nisam puno nasao, ali po tome sto sam procitao, djeluju mi dovoljno ok, Shiga mi se svidjela zbog jezera ( i nindzi ), jedino mi je zao sto Yokohama nije mogla da se bira, ali dobro.
                            Sad mi samo ostaje da cekam do novembra/decembra, da mi daju konacan odgovor.
                            E da, bio bih vam zahvalan ako imate kakve informacije o ovim prefekturama, cisto da znam malo bolje gdje mozda podjem.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4686

Cestitke!
                              Zelim ti da sve lepo zavrsis do kraja godine i da dodjes od 1. aprila 2016.

Za Toyamu, od prosle godine im Shinkansen do Tokija. To je getaway za Najveci sneg na svetu. Toyama dobija sneg ali taman posla toliko.
                              Toyama, lokacija i pristup

Za Shigu, ako je Uni u Otsu, onda vidi Otsu, grad na jezeru Biwa, 10km od Kyota. Juce sam hteo da idem da vidim lokvanje u cvetu ali je nesto iskrslo. To je od mene sat i po.

Ako je u Hikone, u subotu sam prosao tuda, imam negde slike od 2010. kada sam isao ceo dan.

Otsu je zgodniji, vozom je do Kyota 12 minuta, samo prodje kroz tunel i pravo u Kyoto central.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• Maggot_Brain
                                Junior Member
                                • Mar 2015
                                • 23

Hvala!
                                A mislim da je Otsu, univerzitet je u par gradova, ali mislim da je ovaj moj dio u Otsu.
                                Bas lijepo izgleda, ove slike vase su odlicne, a to sto je tako Blizu Kyotu je ogroman plus.

Comment

Working...
                                X