Posao u Japanu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4679

Viza posle škole se produžava za 6 meseci, ne na 6 meseci. Jedanput.
    28 sati rada (22 dana po 4 sata) mesečno x 1,000 Yen = 28,800 Yen. To je iznos na koji se ne plaća porez, masa part time zaposlenih (po restoranima, robnim kućama,7-11) radi baš toliko. Udate žene koje imaju muževe glavne donosioce prihoda,to im je extra za porodični budžet. Moja žena, permanent resident, je radila po restoranima gde nije smela da pređe taj iznos sati i nadnice inače bi morala da se odvoji od mene finansijski, da plaća porez, da ima svoju penziju,svoje socijalno.
    To je i iznos socijalne pomoći za nezaposlene, zaposlen ili ne,do tog iznosa nema poreza.
    Naravno da može da se traži i nađe full time posao za tih 6 meseci,to je i cilj te uredbe. Mada, da li su to poslovi koje bi radio na duže i da li su bolje plaćeni nego tu gde si, to je pitanje.
    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4679

Mislim da je to 22 sata mesečno, ne 28. Možda se promenilo. Pozvaću kolegu "raamen" da se uključi ovde kada ima vremena. On je,kao dipl.ing arhitekture imao japansku državnu stipendiju i u Japanu, na državnom Univerzitetu, doktorirao. Dr nauka. Bio je u Japanu 10 godina, sa ženom koja je ekonomista a umetnica u pekarskim radovima, može da pravi torte i kolače za svetska takmičenja. Mislim da je ona radila max 22 sata mesečno.
      On je stalni posao našao odmah (na toj vizi da ga nađe za 6 meseci), čak postao i direktor i posao i platu preneo u Novi Sad a radi za istu firmu. To ne može svako, ni ja to ne mogu tako lako kao on.
      Azija, moja dežela.

Comment

• MarkoS
        Junior Member
        • Jan 2023
        • 13

Wow, to je za svaku pohvalu. Svaka mu cast.
        Bas me zanima sta bi on rekao na ovo. Bitno mi je da sam siguran da je posao koji budem trazio posle skole jezika regulisan zakonom i da necu imati nekih problema. A da isto tako to nisu samo part-time poslovi.
        Naravno htio bih raditi part-time dok studiram ali mislim na pravi full-time nakon zavrsene skole jezika.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4679

Nema ovde rada na crno. Niko neće ni da razgovara ako nemaš propisnu vizu i da sa njom možeš da radiš. Ne znam ,možda on može više još da kaže ali to je to - mislim max 22 sata mesečno. To je 1,000 -1,200Yena na sat,viša cena je za noćni rad.Te su cene iste za sve takve poslove u celoj državi, stoje na tabli ispred radnji, nema pogađanja.
          Moja žena je tako radila, pod tim istim uslovima. Zakonska je obaveza poslodavcada ti plati put javnim prevozom (vozom,autobusom).Sa studentskom vizom ti imaš zdravstveno osiguranje automatski,to poslodavac niti ti ne plaćate.
          Minimalac za puno radno vreme u na primer MacDonaldsu, to je 185,000 Yen mesečno ali tada ti plaćaš zdravstveno (mali iznos,možda 3,000 Yen mesečno) i penzijsko i porez (minimalan). Poslodavac i dalje plaća put do/od radnog mesta.
          Azija, moja dežela.

Comment

• MarkoS
            Junior Member
            • Jan 2023
            • 13

To mi je drago cuti, da nema rada na crno.
            Ukoliko za tih 6 mjeseci nadjem posao i potpisem ugovor u odredjenoj firmi. Da li je onda potrebno samo redovno obnavljati vizu dok radim. Pretpostavljam da ako firma obnovi ugovor, da tada obnavljam vizu ili kako to funkcionise u Japanu?
            Cuo sam da u Japanu nema vize za stalni boravak za nas pomoću posla pa se zato stalno obnavlja. Osim da se ozenim japankom

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4679

Ima vize za stalni boravak po osnovu posla, tako sam ja dobio za celu porodicu.
              Tada je bilo posle 10 godina, smanjeno je na 5 ili čak 3 godine (kao po osnovu braka). Stalni posao nema vremensko ograničenje i posle 3 godine (tako je sada) podnese se zahtev za stalni boravak, traje obrada 6 meseci i nema nikakve interakcije sa osobljem i intervjua. Ne treba da znaš reč japanskog.
              Azija, moja dežela.

Comment

• MarkoS
                Junior Member
                • Jan 2023
                • 13

To je super, bas mi je drago da je ipak moguce dobiti stalnu vizu. Djevojka koju pratim na instagramu redovno za info o japanu. Upravo je danas okacila da je konacno Viza Free haha tj vise ne treba da je produzuje. Trebalo joj je skoro 6 godina da ju dobije. Isto je dosla za Japan kao sto ja planiram, upisala skolu jezika i radila part-time dok je ucila, ona me i savjetovala da trazim posao na Gaijinpot i slicnim sajtovima. Nisam siguran odakle je ali mislim iz Njemacke ili Rusije.
                Attached Files

Comment

• MarkoS
                  Junior Member
                  • Jan 2023
                  • 13

Sto se tice fakulteta, koliko je presudan za dobijanje posla? Cuo sam svakakve price da nije moguce dobiti posao bez diplome faksa ili 10 godina iskustva u tom polju da bi se dobio neki posao. Ma da mi je bas ova cura rekla da su neke od njenih kolega dobili poslove sa 0 iskustva i neki bez faksa.

Comment

• MarkoS
                    Junior Member
                    • Jan 2023
                    • 13

Da li je TEFL sertifikat dovoljan za predavanje eng u u Japanu? Iako nismo iz native zemlje. Znm da je TEFL bas za to��

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4679

Jeste, dovoljan je. Znam za nekoliko njih koji su zavrsili irelevantne smerove (kao Albanologija) na Filoloskom u Beogradu pa dobili posao da predaju engleski, koji im je bio drugi jezik na studijama.
                      U Thai, TEFL sertifikate imaju i native speakers bez ikakvog fakulteta, bivsi mesari ili automehanicari. Sigurno, neki sertifikati su kupljeni kao na Zelenjaku ali opet, native speaker.
                      Plata je netto, 250,000 Yen. To je sada (jun 2024) kao 210,000 dinara.
                      Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                      X