Gde se penzionisati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4686

U Thai sam poslednji put bio pre 3 godine. Vratio se 5. januara 2020, posle mesec dana je proglašena pandemija.
    Imaš na sajtu Thailand 2017, 2018, 2019. Bilo je i ekspedicija po unutrašnjosti.
    Bila je žena 42 dana u septembru i oktobru 2022.

Iz Nagoje do Bangkoka je bilo 5 direktnih letova dnevno do pre pandemije. Sada ima jedan jedini, mislim da su došli do tog jednog leta svakodnevno.
    I cene su povratne, za 5.5 sati leta sada 1,100 AUD a pre su bile 800 AUD. Još je išla i AirAsia za 300 AUD povratno. Još se to nije oporavilo. Air Asia ne leti iz Nagoje a zbog njih su otvorili Low-Cost terminal, deo CentrAir aerodroma.
    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4686

Originally posted by aussie View Post
      Na Tajlandu mi se dopada sto imas ogroman spektar izbora pa biras
      Nemaš nikakav izbor ako hoćeš da budeš dostojanstveno uslužen kvalitetnim obrokom. Žena ode na perimetar ispred zgrade, kupi ribu sa roštilja (snapper), uz nju idu sosovi, pirinač i salata, to košta bar 600 THB (12 EUR). Sa ulice, da se odnese kući.

Imaš ovde, moj napis, nije smeće sa neta i nisam samo ja pisao: hrana i piće sa uličnih štandova
      Azija, moja dežela.

Comment

• aussie
        Banned
        • Oct 2020
        • 49

Originally posted by yoyogi View Post
        Ništa to tebe ne kači ako se deportacijom tog para propituje kolika je Australija demokratija.Kakva je to viza sa 17K AUD u banci? Spouse visa? Mene to ne zanima pa sam prestao da pratim. I jeste ponižavajuće to raportiranje i obnova na godinu dana. Moja žena je dobila smesta japansku vizu na vreme trajanja dokle moja važi (bilo je preostalo 3 godine). Kada sam obnavljao moju 5-godišnju radnu vizu, cela porodica je dobila na 5 godina bez ikakvih potvrda i dokazivanja para (osim moje da sam zaposlen).Važnije od toga je da imaš zdravstveno. To bez da si stalno nastanjen (sa tom spouse visa) ne možeš da kupiš.Neki koje znam, imali su neko osiguranje koje je bilo 1,200THB mesečno za celu porodicu pri čemu plaćaš uvek prvih 2,000THB medicinskih troškova. Kada mi je to pričao, ni jedan jedini put trošak nije bio ni preko 500THB tako da mu nikada nisu ništa vratili ali je znao da ga ima. Taj isti mi kaže da sada, kada ima preko 60 godina, to ne bi mogao da dobije prvi put da zatraži. Ovako, vuče ga od kada je imao 45 godina i ne mogu da mu ga prekinu dok je živ.
        Ne kaci me sada kada sam drzavljanin, ali priseti se da smo i mi prolazili medicinske preglede pri prijavi za australijsku vizu. Jedan mi je radjen u Beogradu, a drugi u Sidneju. Po meni je to daleko vise ponizavajuce nego da jednostavno prebacis 17K AUD na bankovni racun sto mozes da uradis online za par minuta i ostavis tako, da jednom godisnje obnovis vizu i da posaljes pismo svaka tri meseca. Jeste, spouse viza.Isto bi radio i u Japanu da ti je radni ugovor bio na godinu dana, a ne na 5 tako da nema tu prevelike razlike. Australija nije demokratija ne samo zbog tog slucaja sa deportacijom iz zdravstvenih razloga, vec prvenstveno sto je sve na prodaju i nema tu velike razlike da li laburisti ili liberali formiraju vladu. To su samo detalji, a zna se da krupan kapital titra loptu. Tu ti je taj primer koji sam naveo sa kladjenjem i pranjem novca odlican da se vidi crno na belo zasto nije demokratija.

Comment

• aussie
          Banned
          • Oct 2020
          • 49

Eh, sad sam prošao sveta pa da završim ručajući sa parčeta kartona i sedeći na prevrnutoj pivskoj gajbici za 35 THB. Ne bih to ni pogledao.

KMUTT je u Thonburi, sa druge strane Chao Praya, ima bar 15km pravolinijski od Bang Na mesta gde sam ja. Jedino ako ima neki izdvojeni kampus.
          Evo sta se jelo za 35 THB, nikakav karton, sluzi se na tanjiru uz escajg, nema gajbice vec stolica i sto. Redovan klasican Thai restoran:

PS Jeste Thonburi, 15km za pojmove BKK nama dodje blizu jer vecina rodbine i prijatelja moje zene zive u Nonthaburiju 35km daleko vazdusnom linijom.

Comment

• aussie
            Banned
            • Oct 2020
            • 49

U Thai sam poslednji put bio pre 3 godine. Vratio se 5. januara 2020, posle mesec dana je proglašena pandemija.
            Imaš na sajtu Thailand 2017, 2018, 2019. Bilo je i ekspedicija po unutrašnjosti.
            Bila je žena 42 dana u septembru i oktobru 2022.

Iz Nagoje do Bangkoka je bilo 5 direktnih letova dnevno do pre pandemije. Sada ima jedan jedini, mislim da su došli do tog jednog leta svakodnevno.
            I cene su povratne, za 5.5 sati leta sada 1,100 AUD a pre su bile 800 AUD. Još je išla i AirAsia za 300 AUD povratno. Još se to nije oporavilo. Air Asia ne leti iz Nagoje a zbog njih su otvorili Low-Cost terminal, deo CentrAir aerodroma.
            E vidis za Sidnej je suprotno, sad ima vise letova do Tajlanda nego pre jer je Air Asia uvela direktnu liniju SYD-BKK tako da ne mora vise da se preseda u KL. Jetstar leti direktno Sidnej - Puket sto je takodje korisno koga zanima jug.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4686

Ne kaci me sada kada sam drzavljanin, ali priseti se da smo i mi prolazili medicinske preglede pri prijavi za australijsku vizu. Jedan mi je radjen u Beogradu, a drugi u Sidneju. Po meni je to daleko vise ponizavajuce nego da jednostavno prebacis 17K AUD na bankovni racun sto mozes da uradis online za par minuta i ostavis tako, da jednom godisnje obnovis vizu i da posaljes pismo svaka tri meseca. Jeste, spouse viza.Isto bi radio i u Japanu da ti je radni ugovor bio na godinu dana, a ne na 5 tako da nema tu prevelike razlike. Australija nije demokratija ne samo zbog tog slucaja sa deportacijom iz zdravstvenih razloga, vec prvenstveno sto je sve na prodaju i nema tu velike razlike da li laburisti ili liberali formiraju vladu. To su samo detalji, a zna se da krupan kapital titra loptu. Tu ti je taj primer koji sam naveo sa kladjenjem i pranjem novca odlican da se vidi crno na belo zasto nije demokratija.
              Ne sećam se više, bio je neki medicinski pregled mada ne vađenje krvi u Bg za Aus vizu. U Australiji, ništa.
              Moj radni ugovor u Japanu je večit, ja sam lokalno zaposlen u Japanu. Kao da sam Japanac. Japanci su me našli i zaposlili na osnovu stručnosti, niko me nije poslao.
              Posle 10 godina, dobio sam Green card, Permanent Resident, cela porodica isto. Besplatno, samo zatražiš što ti sleduje.
              Azija, moja dežela.

Comment

• aussie
                Banned
                • Oct 2020
                • 49

Ne sećam se više, bio je neki medicinski pregled mada ne vađenje krvi u Bg za Aus vizu. U Australiji, ništa.
                Moj radni ugovor u Japanu je večit, ja sam lokalno zaposlen u Japanu. Kao da sam Japanac. Japanci su me našli i zaposlili na osnovu stručnosti, niko me nije poslao.
                Posle 10 godina, dobio sam Green card, Permanent Resident, cela porodica isto. Besplatno, samo zatražiš što ti sleduje.
                Za tebe naravno u Australiji nista jer si vec bio dobio PR pre sletanja, a ja sam morao unutar Australije da se prijavljujem za PR. I taj pregled je bio veoma detaljan oba puta.

Eto, a na Tajlandu ko ima Thai partnera vec nakon 3 godine zaposlenja i placanja poreza moze da se direktno prijavi za drzavljanstvo, ne mora prvo PR:
                The Thai Nationality Act provides an easier and expedited path to foreigners who are married to a Thai spouse to obtain Thai citizenship.

A dete je odmah dobilo Thai pasos u ambasadi bez ikakvih problema, sve zavrseno u jednom cugu, i potvrda o drzavljanstvu i pasos, kasnije se samo ode i pasos podigne. Dok u srpskoj ambasadi mecku su rodili dok dete nisu upisali u maticnu knjigu rodjenih. Posle nisam ni hteo preko njih da vadim izvod iz maticne knjige i potvrdu o drzavljanstvu, vec sam uzeo u Srbiji direktno.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4686

Za tebe naravno u Australiji nista jer si vec bio dobio PR pre sletanja, a ja sam morao unutar Australije da se prijavljujem za PR. I taj pregled je bio veoma detaljan oba puta.
                  1990-te, kada se uđe u čekaonicu u australijskoj ambasadi, bilo je na oglasnoj tabli (nije bilo Interneta) koji su uslovi za useljenje. Ja sam ih ispunjavao i dobio vizu.
                  Ništa preko reda, sve na velika vrata.
                  Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4686

Evo sta se jelo za 35 THB, nikakav karton, sluzi se na tanjiru uz escajg, nema gajbice vec stolica i sto. Redovan klasican Thai restoran:

https://www.happycow.net/reviews/hes...ket-384/images
                    Nisam nikada učestvovao u "race to the bottom" za ishranu u Thai.

Ovo je kompleks restorana kod moje zgrade (bele tende sa desna su još jedan klaster restorana).

Tu dolaze službenici, office people, kolima, jer je dobro i nije skupo. To, gde oni ručavaju, je meni merilo. U pozadini je moja zgrada.

U šorcu je moja ćerka

Lepo, mirno, nema turista

Školovani ljudi, profesionalci

Sve na stolu je bilo 225 THB (7 EUR)

Nema bogana i dripaca.

Cenovnik? Jeftinije od toga ne može da se napravi jestiva hrana, pogotovo ne da bele kragne tu dolaze na ručak

Azija, moja dežela.

Comment

• aussie
                      Banned
                      • Oct 2020
                      • 49

1990-te, kada se uđe u čekaonicu u australijskoj ambasadi, bilo je na oglasnoj tabli (nije bilo Interneta) koji su uslovi za useljenje. Ja sam ih ispunjavao i dobio vizu.
                      Ništa preko reda, sve na velika vrata.
                      Ti to pises kao da je to neka specijalna i posebna zasluga koju si zasluzio, maltene kao Nobelova nagrada. Pa svi mi koji smo dobili PR u Australiji na osnovu strucnosti smo prosli kroz isto. Stotina hiljada ljudi godisnje se tako useli u Australiju. Sledece godine planiraju 200K.

Jedini koji su usli na mala vrata su investitori koji su pukli nekoliko miliona investicija i dobili sve papire na ruke. Mozda kao mala vrata mozes da racunas i bracne i porodicne vize, to je diskutabilno.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

Ja sam postao PR (Permanent Resident) sletanjem na tlo Australije, na osnovu "Skilled Migrant Visa", dobijene u Beogradu. Nikakva nagrada, samo ispunjavanje njihovih uslova i ništa nikada nikome više nisam trebao da dokazujem.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4686

Eto, a na Tajlandu ko ima Thai partnera vec nakon 3 godine zaposlenja i placanja poreza moze da se direktno prijavi za drzavljanstvo, ne mora prvo PR:
                          https://www.thaicitizenship.com/thai...ied-to-a-thai/
                          Na osnovu čega bi ti u Thai imao zaposlenje i plaćao porez? Kako bi našao (i ko bi ti u Thai ponudio) legalan posao sa radnom vizom i da plaćaš porez?
                          Azija, moja dežela.

Comment

• aussie
                            Banned
                            • Oct 2020
                            • 49

Nisam nikada učestvovao u "race to the bottom" za ishranu u Thai.
                            Da pojasnim samo nesto, ja nisam opterecen takvim stvarima, gde idu srednja i visa klasa, koje su cene. Mene samo interesuje hrana koja je za mene odgovarajuca i koja mi se jede, a sad ako je jeftina to je plus. Platili smo 1100 bahta veceru po osobi na vrhu Baiyoke hotela, 88-mi sprat, krov se okrece za 360 stepeni. Jedna od najvisih zgrada u BKK. Nije to meni cilj da platim sto jeftinije, a eto ispalo je da sam vise izbora imao u tom restoranu u kojem sam platio 35 bahta nego buffet sto smo platili u Baiyoke.
                            35 bahta je bila kvalitetna i zdrava vecera.

Comment

• aussie
                              Banned
                              • Oct 2020
                              • 49

Na osnovu čega bi ti u Thai imao zaposlenje i plaćao porez? Kako bi našao (i ko bi ti u Thai ponudio) legalan posao sa radnom vizom i da plaćaš porez?
                              A sto da mi ne ponude posao? Imam 14 godina radnog iskustva u struci u nekim od najznacajnijih organizacija u Australiji, dve osnovne studije, master studije i sertifikate u struci.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4686

Da pojasnim samo nesto, ja nisam opterecen takvim stvarima, gde idu srednja i visa klasa, koje su cene. Mene samo interesuje hrana koja je za mene odgovarajuca i koja mi se jede, a sad ako je jeftina to je plus. Platili smo 1100 bahta veceru po osobi na vrhu Baiyoke hotela, 88-mi sprat, krov se okrece za 360 stepeni. Jedna od najvisih zgrada u BKK. Nije to meni cilj da platim sto jeftinije, a eto ispalo je da sam vise izbora imao u tom restoranu u kojem sam platio 35 bahta nego buffet sto smo platili u Baiyoke.
                                35 bahta je bila kvalitetna i zdrava vecera.
                                Nikada nisam bio u Bayoke Tower mada mi je bio u vidokrugu iz prethodnog stana. Ni najveći restoran na svetu (Royal Dragon, koji mi je na 10 minuta kolima od kuće) nije tako skup.

Moji Thai ekvivalenti niti idu u restorane gde je jeftino niti gde je skupo.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X