Originally posted by aussie
View Post
Da krenemo redom , da ne promašim temu -penzionisanje.
Šta je to penzionisanje?
Sa stanovišta sistema- trenutak od kada pojedinac više ne može da stvara profit i služi kapitalu.A kapital je bitniji od čoveka jer je, za razliku od čoveka, besmrtan.Npr. neka njiva , ona je kapital koji oduvek postoji , ima svoju vrednost ,a neki smrtni ljudi koju su je posedovali, ko se njih još seća tj. zna se samo trenutni vlasnik a i on će umreti.Dakle, sa stanovišta kapitalističkog sistema , bilo bi najbolje da penzioner prvog dana odlaska u penziju umre jer predstavlja trošak.Naravno, to ne može javno da se kaže, ali pogledaj šta se radilo za vreme korone sa penzionerima, zatvaranje starijih od 65 , samo što nisu vršili eutanaziju.
Sa stanovišta pojedinca, penzionera, stvari su drugačije.
To je period od kada može potpuno da se upravlja svojim slobodnim vremenom i da se izađe iz one "trke pacova" , u kojoj je većina, jer priznali mi to ili ne , morali smo većinu slobodnog vremena menjati za novac.
E sad ti postavljaš pitanje : GDE ići u penziju ? Stavljaš znak jednakosti između penzije i nekog pokretanja.Kao da mora negde da se ide.Kao da si bio u vrelom loncu pa se sad otvorio poklopac pa da se iskače .A onda razmatranje gde bi se to išlo da se nadoknadi ono što je propušteno " u loncu".Stvar je u tome što se nikad nije izašlo iz " trke pacova" .Sistem nam je ubacio " konstruktivnu grešku" nebitno od destinacije:Australija,Tajland,Srbija..
Hrvati imaju dobru reč za penziju -MIROVINA.
Vidiš sama reč ne ukazuje na kretanje.
Kada se ima 60+, duša traži MIR .Težište se pomera sa ega na decu.Spokoj dobijaš ako sebe uveriš da si ih pravilno usmerio, dao im vaspitanje i moralnu vertikalu, i alat u ruke da izađu iz "trke pacova".Nadalje, da si roditeljima olakśao staračke muke jer starost je teška.Da te to ne pritiska.Bio sam svedok kada mi je umirao deda a kasnije i stric.Obojica su plakali , ne zbog nekih bolova nego zbog majki.Pritiskalo ih je nešto iz prošlosti.
Destinacija je nebitna.Bitno je ne biti " u trci pacova".Onda nema pitanja GDE ići u penziju?
A gde i kako izaći iz "trke pacova"?
Veruj lakše je bilo u Srbiji nego u inostranstvu.
Tih 90-ih , kada se sve raspadalo , firme zatvarale..brisan prostor ..mogao si bilo šta privatno započeti.Nema konkurencije.Dok smo mi inženjeri bežali u inostranstvo ( i ja sam hteo samo , srećom, nisam uspeo) npr. moj električar iz bivše firme koji je popravljao rasladne vitrine i frižidere otvorio malu privatnu radnju jer nam se firma raspala.Na tržištu nestala konkurencija, Frigostroj, Jugostroj, Soko Mostar...Danas 200 zaposlenih, njihov program, rashladne termotehničke opreme.Inženjere zaposlio da mu rade.E sad druga stvar je što se on širio, pa porobio poslom, pa praktično opet upao u zamku na ovoj drugoj strani.
Probaj napolju u uređenom sistemu otvoriti jednu prodavnicu-ćoškaru.Nema šanse da budeś jeftiniji od "7 Eleven" ili " Family Mart".Pa onda razne licence izmišljene od sistema...
A inženjeri su išli napolje da rade KOD NEKOG za NEKU PLATU , pa ma kolika bila nikad nisu izašli iz "trke pacova".Moj kolega u Kanadi vozi taxi.Žali se i još kaže da je počeo da se raspada i zdravstveni sistem.
Ako je definicija penzije ono što sam napisao -potpuno raspolaganje slobodnim vremenom, onda sam ja u penziji već 30 godina .Od tada sam privatnik, sezonski posao- 6 meseci radim a 6 ne.Tačnije kao polupenzija.
Bitno je da se za to vreme , koliko se radi, zaradi godišnja plata kao da sam u inostranstvu.A može se i više.
Hteo sam i ja , kao i svi inženjeri , tada 90-ih, da bežim od toksične politike i zbog novca.To što nisam uspeo smatrao sam zlom sudbinom a sada vidim da sam bio blagosloven.
Kada sam 1994 začepio nos, i počeo da radim pr
ivatno, u svojoj kući, mislio sam da je to privremeno.
Prvi mesec- zarada 4 inženjerske plate.Nije bilo konkurencije koja je konstruktivna greška koju je sistem smislio na ovoj drugoj strani.Sada vidim-bio je to istorijsko dobar moment da se počne bilo šta.
Ako se ne širiš (a to možeš samo kreditima ), zadržiš jednostavan posao da ti ne porobi slobodno vreme, ostaneš van radara velikih konkurenata...i zadržiš taj zapadni nivo zarade, eto načina da se polu-izađe iz "trke pacova".
Sada, kada, za 2 godine dođe starosna penzija,ništa mi se ne menja.Imao sam 30 godina dovoljni vremena za sebe, za putovanja...
Ćerka mi sada, kada joj se društvo zapošljava i vidi šta je to..kaže ..da nisam svestan kako dobar posao imam.
Oni treba da rade 30 godina sa 20 dana godišnjeg odmora i bez obzira što ima stan, pa i da ima dobra primanja, gde joj je slobodne vreme.
E to je to.
Na jednom putovanju , na Baliju, jedan naš iz Melburna , kada je čuo da sam mesec dana bio u Thai, pa onda 15 na Baliju i još ću 5 dana biti u Istanbulu , isto me pitao-čime se baviš da imaš toliko vremena.
Ćerka mi sada kaže da bi radila par godina u IT a onda bi da radi / nasledi privatnu firmu
Može, samo što je firma i pored rejtinga AA+ kao trska na vetru.Treba izbeći sve zamke sistema.Ali eto uspevam već 30 godina.
Za naduvanu cenu stanova u BG i NS. treba pričekati par godina.Biće stanovi 500 E/m2.Onako kako i moraju-primereni primanjima u zemlji.
Trenutno je Srbija destinacija za pranje para.Jedina zemlja gde se 90% stanova proda za keš, zato što nema nikakve provere porekla novca.
Comment