Foto za danas (2021)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1221

Ovo sada izgleda odlično !

I brzo otvaranje i sve vidljivo.
    Nisu bile "pregažene" slike samo na tredu "Turska" već i na drugim( "Singapur","Ko Samui", "Pariz"...)

Sad ću da postavim i obećani post o novom aerodromu u Istanbulu jer sam , razočaran ovakvim "nakaznim" postovima bez slika, "digao ruke od svega".

Svaka čast druže!

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

To sam odavno mislio da uradim. Ova dva dana je padala kiša na skijalištima, sedeo kod kuće pa rekoh sada je vreme.
      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Ovako je bilo na Washigatake, Gifu prefecture 3. februara 2012.

Kiša na skijalištima.

Die-hards, skijaju u kišnim mantilima

A treba da platiš ski-pass, 6,000 dinara. U-turn.

Zato ovog vikenda nismo ni išli.
        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

Japan, kovanica od 500 yena. Kao 500 dinara. Za nju može da se kupi paklo cigareta ili, postoje "Coin bar" gde sve što imaju na meniju, piće (i pivo) i snekovi, košta baš 500 yena. Najvrednija papirna novčanica je 10,000 yena (dinara) zbog toga da je se ne isplati falsikovati a i da se bez većih denomominacija stanovništvo obeshrabri da ih drži po slamaricama umesto u bankama i štedionicama.
          Papirne pare su uvek nove. Pre svega, da se spreči prenošenje neke zaraze a i da milioni automata za prodaju svega i svačega mogu lako da ih prime.

Taj novčić, veličine kao nekadašnja "petobanka" u SFRJ dobiješ kao kusur nekoliko puta nedeljno.

Šta se sa njime radi: stavi se u kasicu prasicu. Za dve godine, tako, ćerka ima punu torbu tih novčića, ušteđeno je 250 hiljada dinara. Do njenog punoletsva, biće i 350 hiljada dinara.

To je, da joj se plati škola za vožnju koja košta 325,000 dinara. I pare će, praktično, doći sa neba. Već će biti tu, spremne. Odneseš ih u banku, oni ih propuste kroz brojač i dobiješ papirne pare u denominacijama kao 10,000 dinara. Bio bi to dobar svežanj ali odmah ide na račun u banci.

U Japanu je, od svih bogatih zemalja, polaganje vožnje najskuplje i najteže. Ne moraš da uzmeš nikakve časove ali se onda pada po 6-7-8 puta. Ako znaju da je kandidat za vozača platio i pohađao školu, i sam kandidat će lepo voziti i proći iz prve.
          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Nagoya, Japan. Izgradnja zgrade. Ovako se sve rade, sa dosta čelika. One više imaju hidraulične jastuke. Max visina 55 spratova, može da se njiše ali ne da se prevrne.
            Dođi zemljotrese pa probaj ovo da srušiš. Takve su i zgrade okolo samo se ne vidi ispod fasade.

Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
              Moderator
              • Jan 2014
              • 1221

Neobična scena na Istanbul Aerodromu

Click image for larger version

Name:	20201027_183124.jpg
Views:	1
Size:	26.7 KB
ID:	21737

Dete "na povodcu"

Name:	20201027_183128.jpg
Size:	24.7 KB
ID:	21738

Par sa troje dece.
              Zaista šta da rade, ko da im pomogne na međunarodnom aerodromu, u gužvi, ako je dete toliko nemirno.

Prvi put to vidim.

Name:	20210126_211230.jpg
Size:	21.6 KB
ID:	21739

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

Originally posted by onnut View Post
                Neobična scena na Istanbul Aerodromu
                Par sa troje dece.
                Zaista šta da rade, ko da im pomogne na međunarodnom aerodromu, u gužvi, ako je dete toliko nemirno.

Prvi put to vidim.

[ATTACH=CONFIG]5794[/ATTACH]
                Video sam to, retko, možda 3 puta u životu. Taj par je možda očekivao veću gužvu, dok oni paze na dvoje dece pri čekiranju, treće može da vidi nešto njemu interesantno pa da odluta. Dok ga nađu, let može da se odloži zbog cele porodice koja je čekirala prtljag a još se nije ukrcala.
                Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                  Moderator
                  • Jan 2014
                  • 1221

Ulična hrana u Istanbulu.

Ovaj , kao horizontalni doner kebab, zove se - kokorec.
                  Na njemu je meso od ovčijih, jagnjećih ili kozijih iznutrica .
                  Ide dobro posle mamurluka(i turci piju )
                  Iako im vera zabranjuje alkohol , posle čaše više "raki" reče jedan-" to je lična stvar između mene i Alaha, raspravićemo kada dođe vreme za to, jer nije meni lako"

Name:	20210127_234153.jpg
Size:	33.7 KB
ID:	21740

Interesantno,sad videh,da se ovaj, slikan,ulični restoran zove "Kral" , baš kao onaj komšijski u Nagoji.

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4688

"Kokoreci" je grčka reč za creva, crevca. Kada prođem, lepo je mirisalo, jednom sam i kupio i jeo. Bio je samo jedan horizontalni, duplo duži i 50% deblji od ovih na slici, mislio sam da je to doner kebab samo horizontalni. Posle, kada sam saznao šta je, više nisam mada mi je to u Atini bilo na prolazu gde sam stanovao.
                    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Japan, Nagoya, Nagakute, IKEA parking.

A na njemu Tesla Model S. 80,000 EUR. Pa posle kažu IKEA je za one koji hoće funkcionalan i jeftin nameštaj.

Jeste lep auto.

Kaže "dual motor", nije samo električni.

Fića je od 0 do 100km ubrzavao za 54 sekunde. Električna Tesla S, od 0 do 100km ubrzava za 4 sekunde. Tu je i problem. Sve je automatski menjač, nema kvačila, pomešaj pri parkiranju gas i kočnicu, ima da napraviš ršum i da uništiš kola, ne samo svoju Teslu nego i šta god se nađe u blizini. Ima na netu spot kako baš ta situacija, kod parkiranja kod svoje kuće, Tesla uništi 3 okolna vozila i samu sebe.
                      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4688

Nagoya, Sakae. Kao Terazije u Beogradu. Nisam bio godinu dana.

Tu ima mnogo restorana, centar dnevnog pa i noćnog života.

Sve redukovano zbog virusa, restorani na pola kapaciteta, zatvaranje u 20h. Os vih novih infekcija u Japanu, oni u 20-tim godinama života (pripravnici ili mladi) su 60% novozaraženih.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Poslao sam recept za Thai "krapao gai", mlevena piletina sa bosiljkom drugarima u Srbiji.
                          Tvrde, ne postoji mlevena piletina da se kupi.

Ja se i ne sećam, moguće da nije bilo pre 30 godina u Srbiji, ne sećam je se na prodaji u Australiji.

Ima raznog mlevenog mesa, mešavina

Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
                            Moderator
                            • Jan 2014
                            • 1221

Originally posted by yoyogi View Post
                            Poslao sam recept za Thai "krapao gai", mlevena piletina sa bosiljkom drugarima u Srbiji.
                            Tvrde, ne postoji mlevena piletina da se kupi.
                            Juče pogledam...tačno je - nema mlevene piletine.
                            Da preciziramo- nema je u mesarama tržnih centara i samoposluga, gde se obično kupuje.

U ponudi samo mlevena svinjetina i junetina.

Name:	20210202_125951.jpg
Size:	39.9 KB
ID:	21749

Mlevena svinjetina- 399 din/kg.
                            Piletina, da je ima, bila bi niža cena.

Ima i dobar razlog.Šta se u Srbiji sprema od mlevene piletine?Da ga samelju , ostane im i pokvari se.

Tradicionalna jela : sarme, punjene paprike, pljeskavice, ćevapi, ćufte, sos za špagete, mesni rolati...sve se pravi od svinjskog i junećeg mlevenog.
                            I kod nas kući, ne sećam se da smo ikad kupovali pileće mleveno.

U Aziji je druga priča.U svako jelo uz povrće ili sitno seckana piletina ili svinjetina ili shrimps.

Piletina se kod nas prodaje ovako

Name:	20210202_130004.jpg
Size:	43.3 KB
ID:	21750

Kao celo pile za roštilj (na slici 219 din/kg, akcija) ili batak sa karabatakom ili pileće grudi.

Ali u specijalizovanim živinarskim mesarama ( Radić, Avramović, Perutnina Ptuj..) ima veći izbor : pileća krilca, pileće džigerice..

Evo jedne takve mesare-pečenjare, specijalizovane za živinsko meso i u mom mestu

Name:	20210203_151703.jpg
Size:	121.0 KB
ID:	21753

Tu obično kupujem pečeno pile ali unutra ima i mesara

Name:	20210203_152057.jpg
Size:	29.5 KB
ID:	21754

E tu ima i pilećeg mlevenog mesa, obično mleveno od karabataka.

Iz njihove brošure

Name:	20210202_115141.jpg
Size:	19.3 KB
ID:	21751

Ima i drugih

Name:	20210202_173616.jpg
Size:	16.4 KB
ID:	21752

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

Potpuno obrnuto: u Japanu nema da se kupi celo pile (nema rerni po kućama) a ovako na roštilju je samo kod Brazilaca. Kupio sam jednom celo pile, za kampovanje, kolege mi dale adresu neke specijalizovane mesare, znali su da ću tuda da prođem. Takva ima jedna u krugu od 50km.

Neki u Beogradu sa kojaima sam pričao, mislili su da je to neke posebna tehnologija koju Slovenci imaju pa Perutnina Ptuj uvozi za svoje radnje.
                              A razlog jednostavan, ni ja ne mogu da zamislim kome bi to u Srbiji i za koje jelo trebalo.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

Hirugano Kogen, Ski Park. Sneg se topi, vlažan je. Hteli smo da ostanemo za noćno skijanje ali se čim zađe sunce taj sneg zamrzne, dobije pokoricu pa nije prijatno. Ništa od noćnog.

Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X