Foto za danas (2019)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Coca Cola, sa novim ukusima. Breskva

Stvarno ima šmek na breskvu, 0 kalorija. Mada, ako mi se baš pije kola, uzeo bih klasičnu

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Kroz polja naša, Nagakute, Nagoya, Japan. Sve sama strnjika od pirinča. A seljaci u svojim kućerinama dembelišu ovih nekoliko nedelja.
      Bilo je 13C, dovoljno dobro za bicikl 12km.

Njihova deca, u školi napravila stvari od recikliranih boca

Odmah uz polja, hipermarket "AEON", japanska firma, azijski Walmart. Industrijski tapisoni na podu. Možeš da provedeš dan na 4 sprata i 11 bioskopskih sala

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Skijanje, kupili juče nove skije, kratke, za bolji manevar. Ne trebaju štapovi.

Danas isprobali na Hirugano Kogen snow park, dobro je. Laka staza. Sutra na malo zahtevniju, Washigatake.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4688

Još jedno mesto sa Gashou-zukuri kućama, Gokayama. 20 minuta autoputem od Shirakawa-go.

Malo je, kuće iste, obiđe se za 10 minuta

Napisaću sutra opširnije.
          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Slikajući danas kamelije, "zimske ruže" oko moje kuće

Cvetaju od polovine decembra do kraja marta, jako su dekorativne, ima ih i po autoputevima između traka, kilometrima

Da nešto napišem i oovoj napuštenoj kući preko puta. I ona ih ima

Da, kuća je napuštena. Vlasnici su verovatno umrli a naslednici (ako ih ima) neće da prihvate nasledstvo. Poret na tu kuću i zemlju je, nagađam, 6-7 hiljada EUR godišnje.

Od 6 miliona registrovanih kuća u Japanu, 10 miliona je napušteno. Zovu ih "Akiya".

Ova možda i nije useljiva bez velikih ulaganja u renovaciju, možda čak i skuplje nego da se kupi nova kuća

Po selima i planinama, mogu da se dobiju za džabe. Ima i kvaka: prvih 22 godine stanovanja, plaćaš rentu (koja je u stvari porez koji niko nije ili ne bi plaćao ) pa se onda tebi prebaci u vlasništvo.

U Nagano prefekturi, jedan mi je pričao, njegov brat je kupio imanje kao ono što Damir Dokić ima na Fruškoj Gori, za 40,000 EUR. Sa kućerinom kao hacijenda.
            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

Valentine Day, 14. februar. To je dan kada ženske poklanjaju čokolade muškarcima. U porodici, na poslu.

Čokolade, najbolje na svetu, belgijske "Godiva" su svugde

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

Ispade povezano, Valentine Day, stiže mi novi PC, DELL OptiPlex 7760.

Kroz cveće se vidi i stari, NEC, koji pokazuje znake umora (neki USB portovi prestali da rade).

Prebacio sam skoro sve. Još držim NEC nekoliko dana dok ne vidim da mi sve isto radi. Ovi su postovi sa novog DELL.

Ono gore, na vrhu ekrana, je pop-up kamera. Da znaš da te niko ne vidi ako nije iskočila (tvojom akcijom) da se pusti u rad.
                Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                  Chairman of the Bored
                  • Aug 2011
                  • 4688

Nagoya, "Cooking Village", radnja za prodaju industrijskog keteringa, za restorane. 100m puta 10m.

Nema šta nema. Tu kupujem kuhinjske stvari (tiganje, šerpe) koje traju večito.

Imaju i profesionalne kuvarske uniforme

Kupio sam nekoliko stvari (plehove) a za ovo sam u stvari išao: sekač za picu. Video sam u Hirugano skijalištu u piceriji kako sa lakoćom seku pice velikim sekačem. Ovaj mali, kao za hobi, iz supermarkera, nekad moraš da prelaziš po nekoliko puta dok ne preseče. Veliki je zgodan, točak sečiva je 10cm prečnika.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4688

Karate trening. Ćerku stavljaju da bude vođa vežbi, kao za pripremu za crni pojas.

Deca je ne smatraju nastavnikom, na slici se vidi da gledaju levo-desno. To je priprema: kada bude uspostavila komandu, to će i njoj biti samopuzdanje koje će Japan Karate Federation komisija (nezavisna i vrlo stroga) da primeti.

Nema više šta da nauči ili više da uvežba, instruktori su joj rekli da izađe na grejding u maju ove godine.
                    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

UNIQLO, firma za odeću po pristupačnim cenama, omladina je rado nosi. Nema marku (kao Levis) ali je pristojna odeća. Ovde je nekada bio Novak Đoković. Istekao mu reklamni ugovor, sada su obični manekeni

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4688

Predgrađe Nagoje, ruralna sredina. Kuće imaju dodatak, kao još jednu stambenu jedinicu. Tu stanuju roditelji najstarijeg (ili jedinog) deteta.

Sve ove tri kuće u kadru imaju to. Uz svoju pirinčevu njivu. Roditelji imaju potpuno funkcionalan dvosoban stan. Kada roditelji odu, smena generacija koja stanuje u tom dodatku kuće. Njihovo najstarije dete ide u taj stan, njegovo najstarije dete u glavnu kuću.

Nije da su i deca ostala poljoprivrednici, verovatno rade po firmama za kola ili robotiku, možda su i lekari. U Nagoji, gde ima mogućnosti (dobre firme na pola sata prevoza), to je opšta pojava. Teže je u stvarnim udaljenim selima gde se deca kada odu u gradove, ne vraćaju da žive sa roditeljima.
                        Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Procvetale "ume" kajsije. To je krajem februara.

Kada sazreju (a uvek izgledaju kao zelene kajsije) od njih se u junu pravi "umeboshi", slaba rakija.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

Bicikl sa elektromotorom. Mame to vole, ova ima dvoje dece i dva sedišta. Prikolica je za padavine i hladnoću.

Biciklisti dele trotoar sa pešacima pa je bezbedno. Sa elektromotorom, njoj je uvek nizbrdo.
                            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

Po skoro svim radnjama i supermarketima ima ovaj znak na registar kasama

Pitao sam neke što li je to, kažu da neće da usitnjavaju pare jer onda oni nemaju za kusur.

Međutim, pravi razlog je ovaj: Japanci masovno ostavljaju po strani kovanice od 500Y. To je kao 500 dinara. Veličine su nekadašnjih petobanki. Nedeljno svakome dođe pod ruku 2-3 puta.
                              Od kada sam čuo za taj običaj, od 1. januara ostavljam i ja po strani i kako ih nakupim 20, dam ćerki da ih stavi u svoju kasicu.

Za manje od dva meseca, nakupila je 80. To je 40,000 dinara. To je minorni način štednje, Japanci, kada nakupe 200 komada (100,000 dinara), zamene ih u papirne i stave deci na knjižicu. E, da dobiju papirne, to na registar kasama neće da rade (gube vreme na prebrojavanje dok kupci sa kolicima čekaju + što im ode papirni novac) nego neka idu u banku.
                              Još, ima ih koji bi da nakupljene 100Y u kesi, 5kg, zamene u papirne.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4688

Japan, nalepnice na kolima koje kažu o statusu vozača. Ova značka (obavezna da se stavi na kola) je da kaže da se radi o novopečenom vozaču, mora da je istakne napred i nazad, za prvu godinu važenja vozačke dozvole.

Njena suprotnost su ove nalepnice, za vozače starije od 75 godina. Kao, oni su prošli već sve sezone života

Od svih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, starci su izazvali 14%. Godine 2017. nekih 255,000 vozača starijih od 75 godina su vratili vozačke dozvole i više ne voze.
                                Ima ih nekih 5.5 miliona starijih od 75 godina koji još imaju dozvole, vraćanje je nekih 5%.

2012. je uveden novi zakon, da stariji od 75 godina prolaze na obnavljanju dozvole (za njih je na 3 godine) kognitivne testove, demencija pre svega. Pola od tih nesreća je bilo objašnjenje "pomešao sam gas i kočnicu". Mnogi od tih koji su vratili dozvole taj test nisu prošli.
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X