Rado Srbin ribu radi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1221

    Rado Srbin ribu radi

    Da ovo izdvojimo, o crvenom mesu ima svugde a ribu (osim onih sto zive uz reke) smo vidjali samo zamrznutu, konzerviranu ili jeli retko, na Veliki petak, pecenog sarana iz ribarnice.

    Donji post je poceo kao odgovor na Fugu Fish -riba koja je otrovna ako nije propisno spremljena ali sam ga izdvojio iz tog posta i zapoceo ovaj novi.

    Tu naduvanu ribu smo čak često viđali na plažama npr. na Jomtienu izbaci ih more.
    Riba mi je omiljena hrana ali posle ovog čitanja-hvala .Ovu nećemo probati.
    Imao sam i ja loše iskustvo pre desetak godina u Crnoj Gori.Malo sam ekspeimentiso pa da se proba neka nova riba i kupimo svežu-grdobu.To je ona izgledom ružna sa glavom da se uplašiš.Posle pečenja na roštilju kožu smo morali da deremo-tvrda.Toliko mi se zgadilo da mesecima posle toga nisam jeo ribu.
    Ova na slikama ne deluje loše ali ne ćemo proveravati.
    Da je Yoyogi zvao na ribu ubeđen sam da bi se jelo nešto drugo npr. ovako nešto:


    Click image for larger version

Name:	Point Blur_Jan162016_134658.jpg
Views:	1
Size:	33.9 KB
ID:	25210
    Red snaper ( mislim da je to onaj zubatac najskuplja riba u nekadašnjem "Poletu-Dalmatincu")".Lokacija Hua Hin night market.Koštala je 150 B.Regularna cena navodno 200 B a za verne mušterije popust 50 B.


    Šteta za loš utisak zbog toga na partiju.
    Kako to da se sedi na podu i oni bunkeri za noge.Znam za Tursku.U Egiptu sam i ja tako sedeo ali Japan-koliko je to često u restoranima ili je ovo nešto specifično?U Thai sam video i one robotizovane restorane ("Central Festival-Pataya) ali ove bunkere za noge -ne sećam se ili nisam obraćao pažnju.Da li je taj bunker za japanske standarde dužine nogu ili i za nas 180+ cm?
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1221

    #2
    Prijatelj mi kaže-zašto eksperimentišeš?Kaže- u Bibliji lepo piše za jelo je samo riba sa KRLJUŠTIMA.
    Hmm...A šta ćemo onda sa prawns , skušom...? Kaže on prawns je čistač i to ne bi trebalo jesti.Takođe ove otrovne ribe i ove iz morskih dubina ( ta grdoba). E sad složiti se sa tim ili ne ?

    Comment

    • yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

      #3
      Originally posted by onnut View Post
      Tu naduvanu ribu smo čak često viđali na plažama npr. na Jomtienu izbaci ih more.
      Riba mi je omiljena hrana ali posle ovog čitanja-hvala .Ovu nećemo probati.
      Imao sam i ja loše iskustvo pre desetak godina u Crnoj Gori.Malo sam ekspeimentiso pa da se proba neka nova riba i kupimo svežu-grdobu.To je ona izgledom ružna sa glavom da se uplašiš.Posle pečenja na roštilju kožu smo morali da deremo-tvrda.Toliko mi se zgadilo da mesecima posle toga nisam jeo ribu.
      Ova na slikama ne deluje loše ali ne ćemo proveravati.
      Da je Yoyogi zvao na ribu ubeđen sam da bi se jelo nešto drugo npr. ovako nešto:


      [ATTACH=CONFIG]665[/ATTACH]
      Red snaper ( mislim da je to onaj zubatac najskuplja riba u nekadašnjem "Poletu-Dalmatincu")".Lokacija Hua Hin night market.Koštala je 150 B.Regularna cena navodno 200 B a za verne mušterije popust 50 B.


      Šteta za loš utisak zbog toga na partiju.
      Kako to da se sedi na podu i oni bunkeri za noge.Znam za Tursku.U Egiptu sam i ja tako sedeo ali Japan-koliko je to često u restoranima ili je ovo nešto specifično?U Thai sam video i one robotizovane restorane ("Central Festival-Pataya) ali ove bunkere za noge -ne sećam se ili nisam obraćao pažnju.Da li je taj bunker za japanske standarde dužine nogu ili i za nas 180+ cm?
      Ta riba sto si jeo, je snapper, mislim da je drugacija nego zubatac. Mozda brancin? Ali dobra.
      "Polet" je imao svojih 6 barki koje su lovile ribu oko Rovinja, preko noci je slali "na ledu" svojim kamionima, u gajbicama, ne zamrznutu, u Beograd. Taj restoran u kojem sam jeo bezbroj puta pa posle i nosio u serpi kuci za veceru, ruku na srce, budzak, je u stvari imao sveziju i bolju ribu nego drugi mnogo skuplji, cak i bolju nego tadasnji "Interkontinental" hotel.
      Pravi to moja zena ponekad, ima na "Sta je bilo za klopu". Zove se "Pla grob", pla = riba, grob = crispy.

      Nije utisak sa partija toliko los, vise je da mi ne bi palo na pamet da idem u restoran specijalizovan za tu ribu.

      Moji vole ukusnu i jednostavnu ribu, kao salmon fillet, bez kostiju, resh pecenu.



      Ko ce da se zayebava sa opasnim, neukusnim i punim kostiju ribama?
      Azija, moja dežela.

      Comment

      • yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

        #4
        Originally posted by onnut View Post
        Prijatelj mi kaže-zašto eksperimentišeš?Kaže- u Bibliji lepo piše za jelo je samo riba sa KRLJUŠTIMA.
        Hmm...A šta ćemo onda sa prawns , skušom...? Kaže on prawns je čistač i to ne bi trebalo jesti.Takođe ove otrovne ribe i ove iz morskih dubina ( ta grdoba). E sad složiti se sa tim ili ne ?
        Pa sta da ti kazem. Japanci ne znaju sta je Biblija a ribu jedu milenijumima. Verovatno, od svih bogatih zemalja jedu ribe i morskih kreatura vise nego iko. Ukljucujuci i morske jezeve i ovu straobalnu ribu koju ostali bacaju.

        Jedna stvar koja se primila u Japanu u lancu porodicnih restorana (gde se ide sa decom, bez alkohola i pusenja) su "Seizeria" restorani.

        Evo, od danas, moja porcija: spanska paella sa morskom hranom, nista nije imalo skrge:



        Sve na stolu, ukljucujuci i neograniceno soft drinks, tea, coffee, je bilo 2,500 dinara.



        To sa "fugu" ribom je bila egzibicija da kolektivno svi to jedemo, od pocetka do kraja, to verovatno niko u zivotu nece vise ponoviti. Mozda nikad vise ni jesti tu ribu.
        Azija, moja dežela.

        Comment

        • onnut
          Moderator
          • Jan 2014
          • 1221

          #5
          Ovaj ručak je izgleda oporavak od "fuge".
          Taj red snaper i silver snaper mi je provereno dobra vrsta ribe i najčešće ga tamo u Thai i jedem.

          Može i ovako sa povrćem




          U maju se nađem kod "beograđanke"



          pa rekoh da evociram uspomene i svratim na riblju čorbu u taj "Polet" .Tu sam posle svakog ispita odlazio,tradicionalno, da se počasti sa ribom.Naravno,najdalje se išlo do girica i lignji a pomenuti zubatac,sećam se,išao je na merenje i za moj studentski đžeparac je bio nedostižan.Jednom me je samo rođak ,koji je radio u Bg. vodio i na zubatac i škarpinu.
          I tako svratih kad.....imam šta da vidim....



          Ne liči mi na renoviranje rekao bih da je ovo-katanac.
          Dalje ,na putu od beograđanke pa gore uz Kneza Miloša pa desno Bulevarom do Vuka izbrojah 3 kineska(azijska)restorana.U jedan,na raskrsnici kod Pravnog, dijagonalno, sam svratio i vidim čak rade kinezi imaju i kućnu dostavu.E moj Beograde 80-tih.....

          Inače i ja sam danas za ručak imao ribu-škarpinu




          Obicno je ovde spremam drugačije-na roštilju sa marinadom(ulje ,beli luk,peršun...(mediteranski)





          ovo su sardele ....i imaju krljušti....samo se mora čistiti a pipavo je ali znam da nisu tovne jer žive u jatima






          Ma kakve krjusti....ko može odoleti onim prawns u Thai.

          Comment

          • yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

            #6
            Originally posted by onnut View Post
            Taj red snaper i silver snaper mi je provereno dobra vrsta ribe i najčešće ga tamo u Thai i jedem.

            Može i ovako sa povrćem



            Ta riba je sea bass, uobicajena u Thai, tako je zovu i iz mora i iz reke/jezera. U Australiji je zovu "burrumundi" i najcesca je na trpezi od sve ribe, zivi i u slatkoj i u slanoj vodi.
            To na stolu je sea bass sa povrcem i kineskim sosom, ima negde na sajtu to isto sa ribom iz jezera, duboko u kopnu.

            Za "Polet" sam na nekom drugom sajtu video pre 2-3 godine da je zatvoren, zamandaljen, otisao pod led zajedno sa "3 grozda" firmom kojoj je pripadao.

            Evo i tekst iz "Novosti".
            Azija, moja dežela.

            Comment

            • yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4688

              #7
              Krompir salata - kao iz "Poleta"

              Natera me ova prica o "Poletu" da napravim krompir salatu i pojedem je bez ribe. Toliko sam to voleo a u Japanu krompir nema neku ulogu, mislim da ga jedu 1-2 godisnje kao cips u MacDonaldsu. Kod kuce ne mogu ni da pomislim da ga neko kuva, mislim da ne id ni uz sta japansko niti i u jedno jelo.

              Maslinovo ulje, malo vinskog sirceta, persun preko.

              Azija, moja dežela.

              Comment

              • onnut
                Moderator
                • Jan 2014
                • 1221

                #8
                Fali još kuvana blitva pa da bude "a'la Polet"....mi kući dodamo gore i malo bibera.
                Taj luk je zdrav ...ali ako posle imaš neki sastanak -rasteraćeš japance.
                Interesantno da u Thai imaš osećaj kao da ljudi nemaju znojne žlezde i nikad ,čak ni na onoj vrućini ,ne "smrde"
                iako hrana zna žestoko da smrdi(miriše) i oni to jedu...npr. ona sušena riba itd.
                Sa druge strane mi zapadnjaci se njima osetimo npr.u gradskom prevozu i sl.

                Kada sam se pre par godina u Istanbulu vozio novim metroom ispod Bosfora-sve čisto, novo a unutra smrdi na kozetinu i ovčetinu.Niko to ne nosi ali ljudi to jedu i takve su znojne žlezde, koža...
                Ako su japanci iste takve genetike kao tajlanďani....
                A mi smo više ta turska genetika ...pa još i luk..

                Comment

                • onnut
                  Moderator
                  • Jan 2014
                  • 1221

                  #9
                  Kad smo već kod ribe...





                  ovde na meniju ima i ajkula i barakuda...
                  a evo i cenovnika...




                  lokacija:Ko Samui,Chaweng beach,18:00 h, iznosi se na plažu za večeru uz more....

                  Comment

                  • yoyogi
                    Chairman of the Bored
                    • Aug 2011
                    • 4688

                    #10
                    Kako mi "radimo ribu" kod kuce u Japanu, bar 2-3 puta nedeljno. Riba je sveza, nezamrzavana.

                    Salmon. Treba ti samo posuda (ovde je aluminijumska, za bacanje), malo maslinovog ulja i zacini. Sama riba, ovaj filet bez koze i kostiju, je 500 dinara.



                    Ova "toaster rerna" nesto bez cega ne mozemo da zivimo, koristimo je 2-3 puta dnevno, za razne stvari.



                    Namerno je ostavljena "ogorela", to daje hrani bolji ukus. Kosta 2,000 dinara.



                    Ono sto je vazno, dizajnirana je da ispece ovakav filet ili sniclu za 15 minuta, nema price kao "kada je gotovo...". Kada je gotovo cuje se samo "clink!", posle 15 minuta. I dete moze da naparavi isto ovo.



                    Evo je riba, zdravo spremljena i lepo pecena

                    Azija, moja dežela.

                    Comment

                    Working...
                    X