Foto za danas (2014). Novo svaki dan.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4688

Da se malo provozamo dzunkom kroz luku Hong Konga (ime HKG i znaci "Velika Luka"),

Kakav je ovo splav? Koliki je samo:

To je on. Jumbo Kingdom., splav restoran:

Pitam se da li ima pucnjava, krimosa, skanka, prostitucije, kao na nasim splavovima? Mora da ima, bar nesto.

Ima dobrodoslica i na japanskom:

Mesto gde je smesten je "Aberdeen Typhoon Shelter". HKG tajfuni su jedinstveni po tome da su samo vetar, nema kise, cesto uopste nije ni oblacno.
    Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4688

Majska slika sirom Japana, cim se izadje iz grada: zasejana pirincana polja. Meju njima nisu retke stambene zgrade pa i soliteri

Ova njiva na slici, moze da da dovoljno pirinca da se 3 4-cetvoroclane porodice hrane celu godinu. Japancima je pirinac ono sto je nama psenica.

Zalazak sunca nad poljima:

Snimio sam i neke nocne, pod mesecinom, nisu uspele, iz kola u pokretu. Na njima se ne bi culo kreketanje zaba, masovno.
      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4688

Nagoya, Moricoro Park, od danas, 17. maj 2014.
        Jezero:

Obraslo lokvanjima:

Kada se malo priblizi, ima da se vidi i procita stosta:

Cvetovi lokvanja (lotusa) su tu:

Lokvanj i njegov cvet, u korenu su Budizma. Po legendi, po lokvanjima je Buda napravio svojih prvih sedam koraka u zivotu. To se toliko pamti da i Bangkok Bank, najveca banka u Thai, ima to za svoj logo i cak i zove to "Bualuang", znaci lotosov cvet:

Ovo jezero, u manje budisticki radikalnom Japanu, je u stvari, rezervoar za napajanje pirincanih polja. Ima ih mozda milion ovakvih po Japanu:

Azija, moja dežela.

Comment

• Genki_des
          Senior Member
          • Aug 2011
          • 771

U mojoj ulici, procvetale azaleje. Neka sorta koja cveta kasnije nego po masovnim parkovima. Kao da je tempirano da uvek nesto cveta.

Nadvoznjak, skver ispod izdignute pruge, je mesto gde je moja cerka naucila da vozi 2 tocka bicikl, pre 4 godine dok joj je san drugih nacija prolazio iznad glave.

Ni taj nadvoznjak nije "obican". Njime ide maglev voz, potpuno robotizovan i bez vozaca i posade. Besumno, lebdi nad sinama

To je nas tamvaj kada idemo u Nagoya City.
          (Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
          She makes me see.
          My woman from Tokyo,
          She's so good to me"

Deep Purple
          Woman from Tokyo
          "Who do we think we are", Album
          EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4688

Kourankei, pogled na gore

Crveno u zelenom, sta li je to?

Izgleda lepo, to je cvet, parazita, imele, mislim:

Nema veze, lepo se slaze sa cinober bojom mosta:

Azija, moja dežela.

Comment

• Genki_des
              Senior Member
              • Aug 2011
              • 771

Jezerce u Moricoro Parku, na sred ima nesto sto je verovatno za kontrolu vodostaja.

Na njemu stoji kormoran, ptica opasan ribolovac:

Kada sam prvi put prosao, nesto mu je titralo u grlu. Kao da je upravo uhvatio ribu.

Ovaj ovde je solo ribolovac. Na Nagara River, u Gifu, treniraju ih da za ljude hvataju ribu. Vide se dole, kao upregnuti. Kako uhvati ribu, rukovalac ga povuce iz vode i izvadi mu ribu iz grla (ne moze ni da je proguta od alke na vratu)..

To traje 1,300 godina, od svakog ulova se posalje desetak riba u Emperor Palace.

Bio sam 4 puta na tome, napisacu jednom izvestaj.
              (Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
              She makes me see.
              My woman from Tokyo,
              She's so good to me"

Deep Purple
              Woman from Tokyo
              EMI, 1972.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4688

Tajland, 18 vojni puc od 1934.

Desio se juce, 20. maj 2014. Javnost ga je prihvatila sa odobravanjem, kao i prethodni, 2006.

Vojska je izasla na ulice da kaze da nema vise protesta ni "zutih" ni "crvenih" i da ce ostati dok politika ne sredi svoje maslo.
                Turisti se slikaju sa vojskom (koja je regrutna)

Azija, moja dežela.

Comment

• Colonel_Kurtz
                  Horror. Horror.
                  • Dec 2011
                  • 185

Thailand, Hotel "Conrad", Koh Samui. Conrad je Hiltonova marka, u Bangkoku to je oficijelni hotel moje firme.

Spektakularno. Zanima me kako se svidja onima sto trace zivot na transsibirskoj zeleznici kroz ruske tajge u drustvu lumpenproletarijata i vodke iz casa od 2 dl?

"Putnici" sa Khao Sarn Rd u Bangkoku bi mislili da su se ovo svemirski brodovi vanzemaljaca spustili na Zemlju. Jedno je slepacenje, drugo je turizam.
                  In the darkness of the jungle,
                  We are merry jungle people.
                  Ooo-jungle people,
                  We are happy people.

"Jungle People"
                  Soulful Dynamics
                  Columbia, single, 1976

(clone of Yoyogi)

Comment

• Colonel_Kurtz
                    Horror. Horror.
                    • Dec 2011
                    • 185

U knjizi "Tai", dobitniku NIN-ove nagrade, autor na jednom mestu kaze "Na severu Tajlanda ne izgovaraju "r" nego "l".
                    To nije tacno, ceo Thai je takav.

To je kao da je neko banuo u Zajecar pa tvrdi da na istoku Srbije broj "60" izgovaraju kao "sheset". I na Istoku Srbije i bilo gde, obrazovani ljudi kazu "sezdeset" a ne "seset".

Autor, Goran Gocic, izgleda da ne zna da je tako u celoj Aziji kada dodje do "r". Japan, robna kuca, posuda za salatu:

Vidi se sa strane, u tekstu na engleskom na kutiji (koji jedva da ima nekog smisla) da znaju gde je "r" a gde "l".

Sto onda nisu sve napravili kako treba?
                    Nisu, taj tekst na engleskom niko nece ni da cita, on je tu da naglasi zapadnjastvo proizvoda, sto i jeste, Japanci salatu ne jedu tako.
                    In the darkness of the jungle,
                    We are merry jungle people.
                    Ooo-jungle people,
                    We are happy people.

"Jungle People"
                    Soulful Dynamics
                    Columbia, single, 1976

(clone of Yoyogi)

Comment

• yoyogi
                      Chairman of the Bored
                      • Aug 2011
                      • 4688

Policajac zaustavio vozaca zbog brze voznje. Ovo im je omiljeno mesto, to je "Green Road", placa se, kao autoput je a ogranicenje je 60kmh. Na ovoj nizbrdici nema ko da se ne spusti sa 80kmh. I zgodno je da ga bas tu uhvate, ima gde da se stane i obavi procedura od skoro pola sata.

Policajci su efikasni, ljubazni i neumoljivi. Nema price. Ako je vrucina, cak kazu "prestupniku" da moze da ceka u kolima sa aircon.
                      Sto traje pola sata to kaznjavanje? Japanci bi mogli da ga kazne za minut, mozda i bez zaustavljanja.
                      To je Azijatska mudrost: jedan kaznjen a za pola sata ga vidi (kao sto sam ga i ja video) na stotine drugih vozaca, kao opomenu. Uzet je za primer i ima da stoji razapet ovako na putu da drugi shvate da je policija ozbiljna.

Ode 3 od 6 poena. Jos jednom da ga uhvate, ode dozvola na 6 meseci. Oduzeti poeni se vracaju posle 365 dana. Znaci, godinu dana voznje kao po jajima. Ako mu oduzmu jos 3, ima da ide i u skolu a kazna je 1,500 EUR. To oduzimanje dozvole lisava posla vozace kamiona, autobusa, taksija, zato oni uvek lepo voze.

"Prestupnik" treba da potpise zapisnik. Ovo je zanimljivo: u Japanu nema svojerucnog potpisa jer su imena i prezima kanji i to je prakticno crtez koji ne nosi osobine svojerucnog potpisa. Na primer, neko se preziva Yamada (cesto prezime, kao kod nas Pavlovic), kanji izgleda ovako:

山田

To svako moze da napise i nema grafoloskih osobina.

Da se potpise, treba registrovan pecat (hanko, koji se retko nosi sa sobom, nema ga na licu mesta) ili - otisak prsta. Policajac ima namastiljano jastuce, tu "prestupnik" umoci prst i potpise zapisnik. Policajac mu da vlaznu maramicu za jednu upotrebu da ovaj moze da obrise tragove mastila. Moze brzi vozac da bude Prof. Dr nuklearne fizike, moze da bude Nobelovac, ima da se potpise kao neko nepismen, otiskom prsta.

Mene je tako uhvatio 29. juna 2011. 82kmh na 60kmh trasi. Kazna je bila 150 EUR, 3 poena, posle sam se pridrzavao zakona "kao pijan plota".
                      Lepo me je i naucio: posle toga, nikada vise ne idem vise od 10km brze nego sto je dozvoljeno.
                      Azija, moja dežela.

Comment

• Dumb&Dumber
                        Member
                        • Aug 2011
                        • 151

Danas je bio festival starih automobile, koji su u voznom stanju.

Jedna od zvezda je bio Chrysler De Soto Airflow iz 1934.

"Airflow" zbog revolucionarne aerodinamike za to doba, to ga je marketinski i unistilo jer je bio previse drugaciji.

Provozao se okolo:

A unutra lepotica, u kostimu i sesiru iz 1930-ih:

I treba lepotica, da ovako ruzan automobile zavije u secernu opnu da se ocima lakse proguta

Jos nesto je bilo, besplatna voznja Bentley Rolls Royce-om 3km :

Vozac je sluzbenik muzeja automobila. Napravio se red:

Isto, moglo je da se provoza istu tu trasu Toyota lakim autobusom iz 1963.

To je bilo jos popularnije od Rolls Royce. Pa Toyota je ovde na domacem terenu a sa Toyota Century imaju kola isto tako dobra kao Rolls Royce (Emperor se vozi njima).

Tek se tu napravio red:

Bushi ! ...hahahaha...Bushi !...hahahaha...

(clone of yoyogi)

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4688

Kisni dan, ni azaleje procvetale u ulici ne pomazu da se razbije sivilo

Ni zive duse. nekoliko kisobrana dole levo su djaci koji se vracaju iz skole

Kako li je tek pusto i neveselo tamo gde put ide kroz pirincana polja?

Kad odjednom, gle: djaci cekaju autobus i svojim kisobranima osvezavaju izgled sumorne stanice (dok pipkaju i stipkaju svoje iPhone)

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4688

Uobicajena slika sa semafora u Japanu: sugradjanke na biciklima

Neke se cuvaju od sunca

a neke ne

Ovi sorcevi su jako moderni, kao "vruce pantalonice" pocetkom 70-ih proslog veka

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4688

Danas, cuje se muzika, kao Dragacevci samo neki veliki orkestar.
                              Dolazi iz skole, razvili se u dvojne redove

Skola je kao tvrdjava, one "X" precage su zamaskirane, od celika su, skola je neunistiva u zemljotresu. Za moj kraj, ta skola je zborno mesto za evakuaciju kada nema struje, mobilnih, kada je sve okolo poruseno i kada se porodice skupljaju svako sa druge strane i bez kontakta, da svi znaju gde da se skupe i gde da se traze.

Deca ne nose uniforme, znaci da je ispod 7. razreda. U toj skoli i nema vise od 6-og.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• Genki_des
                                Senior Member
                                • Aug 2011
                                • 771

"Ume" kajsija, koja procveta u februaru:

Pa pocetkom maja izgleda ovako:

Sada, krajem maja, pocetkom juna se bere i od nje se pravi "umeshu", kao rakija

Prodaje se kajsija i citav niz pratecih proizvoda za pravljenje te rakije. Hmm, "rakija", u stvari je snage kao vermut

Ima i gotova, spremljena:

Ko se onda zeza da je sam pravi? Starci, penzosi, da razbiju dosadu i da kao nesto rade, ne da ustede.
                                (Clone of Yoyogi)

"My woman from Tokyo,
                                She makes me see.
                                My woman from Tokyo,
                                She's so good to me"

Deep Purple
                                Woman from Tokyo
                                EMI, 1972.

Comment

Working...
                                X