I dok su tamo na Dalekom Istoku tajfuni i kiše , ovde u Srbiji-Miholjsko leto.
Samo jedan kišan dan.
Jesenje boje mog omiljenog šetališta, mog lokalnog Morikora, na samo 10 min peške od kuće.
Svako popodne sam ovde.

Kesten, orasi koje šetači sakupljaju....
Potok koji krivuda i koji mi kasnije , kada uđe u mesto, prolazi kroz dvorište.

Daleko od svetskih događaja,gde svetske "aždaje" preuzimaju jedna drugu za trostruke iznose tzv. srpskog duga ( Bayer-Monsanto , Deel-EMC ) i gde je na vrhu piramide uvek neki jevrej, srpski seljak skida kukuruz i gleda svoju muku.
Kombajni, traktori na sve strane.
Rod nikad veći, a i lepo vreme im ide na ruku ali...avaj.
Cena nikad niža.
A i vlast se baš trudi.
Danas, na 5. Oktobar, posle 16 godina od naših nada i zabluda ( 2 min. spomenuto na kraju TV Dnevnika), ovi poslušnici svetske hobotnice , posle dobro obavljene deindustrijalizacije sada treba da "odrade" i agrar.
I evo ih ..dosetili se...prošle godine smanjiše subvencije poljoprivredi na trećinu tj 35 € po ha a ove godine je i ne spominju.
A u okruženju su oko 800 €/ha .Puna im usta liberalizacije uvoza...pa se ti sad takmiči i budi seljak ovde.
Subvencionišu oni ...ali strance (10.000 € po radnom mestu) a ovi onda za 20% plate na zapadu prave gotov prozvod koji se po punoj ceni prodaje i ovde.
Kakva genijalnost.
Ali da ne promašimo temu -bašta.
Evo je u mojoj kući.
Nije baš kao japanska ali se domaćica baš trudi.
A i hibiskus kao da je čekao domaćicu .Rascvetao se.
Čak punije nego letos.
I tokom zime, unutra, u toplom, bude cveta.

I anturijum je, posle rasađivanja, dočekao da se vrati na svoje mesto.

Ove zlatne puzavice dobro pročišćavaju vazduh u kući tokom zime.Kažu čak i formaldehide.Detoksizacija.

Noći i jutra su sve hladnija pa se biljke,koje su tokom leta bile napolju ili u pomoćnim prostorijama, unose.
Ovaj fikus bendžamin je već izrasto u drvo.Do plafona je.

Samo su ove ptičice na njemu ukrasne.

Ozelenili mi hodnici, svetlarnici,prozori..

Kada se i ovi adami unesu pre mraza -biće kao u tropskoj bašti.

I ne samo to.
Domaćica toliko voli cveće da su čak i na zidovima slike sa motivima cveća.

Slike su kupljene u Thai mnogo godina pre.
Tamo su jeftinije a i lepše/ vrednije.
Samo jedan kišan dan.
Jesenje boje mog omiljenog šetališta, mog lokalnog Morikora, na samo 10 min peške od kuće.
Svako popodne sam ovde.
Kesten, orasi koje šetači sakupljaju....
Potok koji krivuda i koji mi kasnije , kada uđe u mesto, prolazi kroz dvorište.
Daleko od svetskih događaja,gde svetske "aždaje" preuzimaju jedna drugu za trostruke iznose tzv. srpskog duga ( Bayer-Monsanto , Deel-EMC ) i gde je na vrhu piramide uvek neki jevrej, srpski seljak skida kukuruz i gleda svoju muku.
Kombajni, traktori na sve strane.
Rod nikad veći, a i lepo vreme im ide na ruku ali...avaj.
Cena nikad niža.
A i vlast se baš trudi.
Danas, na 5. Oktobar, posle 16 godina od naših nada i zabluda ( 2 min. spomenuto na kraju TV Dnevnika), ovi poslušnici svetske hobotnice , posle dobro obavljene deindustrijalizacije sada treba da "odrade" i agrar.
I evo ih ..dosetili se...prošle godine smanjiše subvencije poljoprivredi na trećinu tj 35 € po ha a ove godine je i ne spominju.
A u okruženju su oko 800 €/ha .Puna im usta liberalizacije uvoza...pa se ti sad takmiči i budi seljak ovde.
Subvencionišu oni ...ali strance (10.000 € po radnom mestu) a ovi onda za 20% plate na zapadu prave gotov prozvod koji se po punoj ceni prodaje i ovde.
Kakva genijalnost.
Ali da ne promašimo temu -bašta.
Evo je u mojoj kući.
Nije baš kao japanska ali se domaćica baš trudi.
A i hibiskus kao da je čekao domaćicu .Rascvetao se.
Čak punije nego letos.
I tokom zime, unutra, u toplom, bude cveta.
I anturijum je, posle rasađivanja, dočekao da se vrati na svoje mesto.
Ove zlatne puzavice dobro pročišćavaju vazduh u kući tokom zime.Kažu čak i formaldehide.Detoksizacija.
Noći i jutra su sve hladnija pa se biljke,koje su tokom leta bile napolju ili u pomoćnim prostorijama, unose.
Ovaj fikus bendžamin je već izrasto u drvo.Do plafona je.
Samo su ove ptičice na njemu ukrasne.
Ozelenili mi hodnici, svetlarnici,prozori..
Kada se i ovi adami unesu pre mraza -biće kao u tropskoj bašti.
I ne samo to.
Domaćica toliko voli cveće da su čak i na zidovima slike sa motivima cveća.
Slike su kupljene u Thai mnogo godina pre.
Tamo su jeftinije a i lepše/ vrednije.
Comment