Thai:
Tom Yum Kung, ljuto-kisela supa sa prawns. Jedno od najpoznatijih jela u Thai.
Tom = supa
Yum = ljuta
Kung = prawn
Umesto prawns moze da se koristi piletina (Tom Yum Gai, gai = piletina) , moze bez ikakvog mesa samo pecurke (Tom Yum Hed, hed = pecurka).
Ovo je vanilla verzija, prava Tom Yum Kung sa prawns (Thai pismo je fonetsko, nekad moze da se vidi kao Tom Yum Goong).
Oni koji se u je videli sa kokosovim mlekom ili corba crvena kao kod paprikasa, to su varijante sa juga (Phuket) gde se koristi kokos ili severoistoka gde se dodaje ljuto ulje.
Sastojci :

- 5-6 kolutova galangala, 1mm debelih
- 3-4 Kaffir Lime listova
- lemon grass, 2 cm duzine, za jednu supenu kasiku
- Pola glavice crnog luka, secenog na priblizno kockice
- Korijander (ovo sto izgleda kao kao persun)
- 4-5 suvih ljutih papricica (za regularnu verziju, 10 za Thai seljacku)
- 1 supena kasika Fish sauce (naam pla, ova braon tecnost u boci), za Thai seljacku verziju 2-3 supene kasike. Fish sauce je zamena za so, Thai ne koriste so u ishrani. Ako nema Fish sauce, obicna kuhinjska so moze da de se upotrebi.
- Zeleni limun (iseci na kriske i iscediti 2 kriske za regularnu verziju, sve 4 kriske - ceo limun za Thai seljacku verziju. Ne moze da se koristi zuti limun, sve bi upropastio i napravio da supa lici na limunadu. Ne moze ni mali "lime"). U Thai ima da se kupi ovaj sok u bocici.
- pileca kocka ili supena kasika istog toga ako je u prahu (ova Thai kesica)
- 150g pecuraka
- 1 L vode (moze i 8dl, ne menja ostatak recepta)
Za ovaj galangal sam prvi put u Thai cuo. Pogresno je zameniti ga za dzindzer, ne moze.
Ovako izgleda svez:

Priprema (od kada voda provri do gotovog, nekih 12-13 minuta):
Provreti vodu
Dodati kefir lime listove, cepkati ih u komadice neposredno pred ubacivanje u vodu (ne ranije, da ne bi izgubili miris)
Odmah zatim dodati:
Lemon grass
Galangal
Luk

Kuvati 5 minuta
Vazno: ne mesati !
Dodati pecurke, prawns (moze samo pecurke, samo prawns, samo piletina ili kombinacije ova 3)

Kuvati 5 minuta
Vazno: ne mesati
Dodati 1 pilecu kocku (ili 1 supenu kasiku ako je u prahu)
Fish sauce (naam pla) 1 supenu kasiku. Ili, ako nema, za ovu kolicinu vode 1 supenu kasiku soli
Kuvati jos 3 minuta.
Ugasiti vatru.
Dodati ljute paprike.
Iscediti limun u supu.
Dodati korijander.

Tek sada promesati.
Spremno za jelo:

Ako se zacini po Thai, nama je dosta tesko jesti samu ovu supu, posle 10 kasika postaje neprijatno ljuta. Obicno (kao i ovde) ide kao jedno od 3 jela + pirinac.
Tom Yum Kung, ljuto-kisela supa sa prawns. Jedno od najpoznatijih jela u Thai.
Tom = supa
Yum = ljuta
Kung = prawn
Umesto prawns moze da se koristi piletina (Tom Yum Gai, gai = piletina) , moze bez ikakvog mesa samo pecurke (Tom Yum Hed, hed = pecurka).
Ovo je vanilla verzija, prava Tom Yum Kung sa prawns (Thai pismo je fonetsko, nekad moze da se vidi kao Tom Yum Goong).
Oni koji se u je videli sa kokosovim mlekom ili corba crvena kao kod paprikasa, to su varijante sa juga (Phuket) gde se koristi kokos ili severoistoka gde se dodaje ljuto ulje.
Sastojci :

- 5-6 kolutova galangala, 1mm debelih
- 3-4 Kaffir Lime listova
- lemon grass, 2 cm duzine, za jednu supenu kasiku
- Pola glavice crnog luka, secenog na priblizno kockice
- Korijander (ovo sto izgleda kao kao persun)
- 4-5 suvih ljutih papricica (za regularnu verziju, 10 za Thai seljacku)
- 1 supena kasika Fish sauce (naam pla, ova braon tecnost u boci), za Thai seljacku verziju 2-3 supene kasike. Fish sauce je zamena za so, Thai ne koriste so u ishrani. Ako nema Fish sauce, obicna kuhinjska so moze da de se upotrebi.
- Zeleni limun (iseci na kriske i iscediti 2 kriske za regularnu verziju, sve 4 kriske - ceo limun za Thai seljacku verziju. Ne moze da se koristi zuti limun, sve bi upropastio i napravio da supa lici na limunadu. Ne moze ni mali "lime"). U Thai ima da se kupi ovaj sok u bocici.
- pileca kocka ili supena kasika istog toga ako je u prahu (ova Thai kesica)
- 150g pecuraka
- 1 L vode (moze i 8dl, ne menja ostatak recepta)
Za ovaj galangal sam prvi put u Thai cuo. Pogresno je zameniti ga za dzindzer, ne moze.
Ovako izgleda svez:

Priprema (od kada voda provri do gotovog, nekih 12-13 minuta):
Provreti vodu
Dodati kefir lime listove, cepkati ih u komadice neposredno pred ubacivanje u vodu (ne ranije, da ne bi izgubili miris)
Odmah zatim dodati:
Lemon grass
Galangal
Luk

Kuvati 5 minuta
Vazno: ne mesati !
Dodati pecurke, prawns (moze samo pecurke, samo prawns, samo piletina ili kombinacije ova 3)

Kuvati 5 minuta
Vazno: ne mesati
Dodati 1 pilecu kocku (ili 1 supenu kasiku ako je u prahu)
Fish sauce (naam pla) 1 supenu kasiku. Ili, ako nema, za ovu kolicinu vode 1 supenu kasiku soli
Kuvati jos 3 minuta.
Ugasiti vatru.
Dodati ljute paprike.
Iscediti limun u supu.
Dodati korijander.

Tek sada promesati.
Spremno za jelo:

Ako se zacini po Thai, nama je dosta tesko jesti samu ovu supu, posle 10 kasika postaje neprijatno ljuta. Obicno (kao i ovde) ide kao jedno od 3 jela + pirinac.
