Thai: Tom Yum Kung

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Som_tum
    Thai:Najlepsa PM na svetu
    • Aug 2011
    • 74

    Thai: Tom Yum Kung

    Thai:

    Tom Yum Kung, ljuto-kisela supa sa prawns. Jedno od najpoznatijih jela u Thai.

    Tom = supa
    Yum = ljuta
    Kung = prawn


    Umesto prawns moze da se koristi piletina (Tom Yum Gai, gai = piletina) , moze bez ikakvog mesa samo pecurke (Tom Yum Hed, hed = pecurka).

    Ovo je vanilla verzija, prava Tom Yum Kung sa prawns (Thai pismo je fonetsko, nekad moze da se vidi kao Tom Yum Goong).
    Oni koji se u je videli sa kokosovim mlekom ili corba crvena kao kod paprikasa, to su varijante sa juga (Phuket) gde se koristi kokos ili severoistoka gde se dodaje ljuto ulje.

    Sastojci :






    - 5-6 kolutova galangala, 1mm debelih
    - 3-4 Kaffir Lime listova
    - lemon grass, 2 cm duzine, za jednu supenu kasiku
    - Pola glavice crnog luka, secenog na priblizno kockice
    - Korijander (ovo sto izgleda kao kao persun)
    - 4-5 suvih ljutih papricica (za regularnu verziju, 10 za Thai seljacku)
    - 1 supena kasika Fish sauce (naam pla, ova braon tecnost u boci), za Thai seljacku verziju 2-3 supene kasike. Fish sauce je zamena za so, Thai ne koriste so u ishrani. Ako nema Fish sauce, obicna kuhinjska so moze da de se upotrebi.
    - Zeleni limun (iseci na kriske i iscediti 2 kriske za regularnu verziju, sve 4 kriske - ceo limun za Thai seljacku verziju. Ne moze da se koristi zuti limun, sve bi upropastio i napravio da supa lici na limunadu. Ne moze ni mali "lime"). U Thai ima da se kupi ovaj sok u bocici.
    - pileca kocka ili supena kasika istog toga ako je u prahu (ova Thai kesica)
    - 150g pecuraka
    - 1 L vode (moze i 8dl, ne menja ostatak recepta)

    Za ovaj galangal sam prvi put u Thai cuo. Pogresno je zameniti ga za dzindzer, ne moze.
    Ovako izgleda svez:





    Priprema (od kada voda provri do gotovog, nekih 12-13 minuta):

    Provreti vodu
    Dodati kefir lime listove, cepkati ih u komadice neposredno pred ubacivanje u vodu (ne ranije, da ne bi izgubili miris)
    Odmah zatim dodati:
    Lemon grass
    Galangal
    Luk





    Kuvati 5 minuta

    Vazno: ne mesati !

    Dodati pecurke, prawns (moze samo pecurke, samo prawns, samo piletina ili kombinacije ova 3)





    Kuvati 5 minuta

    Vazno: ne mesati

    Dodati 1 pilecu kocku (ili 1 supenu kasiku ako je u prahu)
    Fish sauce (naam pla) 1 supenu kasiku. Ili, ako nema, za ovu kolicinu vode 1 supenu kasiku soli

    Kuvati jos 3 minuta.

    Ugasiti vatru.

    Dodati ljute paprike.
    Iscediti limun u supu.
    Dodati korijander.





    Tek sada promesati.

    Spremno za jelo:





    Ako se zacini po Thai, nama je dosta tesko jesti samu ovu supu, posle 10 kasika postaje neprijatno ljuta. Obicno (kao i ovde) ide kao jedno od 3 jela + pirinac.


    If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

    (clone of yoyogi)
Working...
X