Šta je bilo za klopu?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Som_tum
    Thai:Najlepsa PM na svetu
    • Aug 2011
    • 74

    Baza je kiseli kupus, zaljucen, to Koreja jede vekovima. "Kimchi", za njih je to kao za Srbe pasulj.



    On je ljut od pocetka, tako je i ukiseljen



    Ovde ga imamo przenog sa pirincem, to je bilo za rucak:



    Bilo je jako ukusno samo bez pravih sastojaka. Ponavljamo ga za veceru, sa tanko secenim mesom i mladim lukom



    To i u Srbiji moze lako da se napravi. Treba 200g kuvanog pirinca (ovde je uvek u svakoj kuci u "cooker", uvek pri ruci) kiseli kupus, seckan, sa alevom paprikom, bilo koje tanko seceno meso, 1 struk mladog luka, proprzi se i gotovo za 3 minuta.
    If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

    (clone of yoyogi)

    Comment

    • Genki_des
      Senior Member
      • Aug 2011
      • 771

      Vocka cudnovata, prvo sam mislio da je kajsija. U Japanu je zovu biwa, u Kini, odakle je doneta pre 1,000 godina "pipa".



      Nikada pre nisam probao. Koza se lako oljusti (ne mora, jestiva je) a ukus je kao breskva + mango, jako prijatan.



      Zimzelena je, jako lepi listovi, cesto se drzi za ukras, plodovi mane-vise.



      Neko je uvelicao list, vide se veke, tacno da stavis kao wallpaper na ekran.

      (Clone of Yoyogi)

      "My woman from Tokyo,
      She makes me see.
      My woman from Tokyo,
      She's so good to me"

      Deep Purple
      Woman from Tokyo
      "Who do we think we are", Album
      EMI, 1972.

      Comment

      • Genki_des
        Senior Member
        • Aug 2011
        • 771

        Pilece grudi, moze jedan komad, moze dva.

        Moja cerka to zove "Chicken John".

        Uvaljaju se u zacine, kod nas ima u kesici "ruzmarin za piletinu", ja jos dodam svezeg ruzmarina.



        Moze da se uvalja i u vegetu, ako nema ruzmarina.

        Maslinovo ulje preko svega, jos mozda 1dl belog vina (alkohol ispari tokom pecenja, ostaje samo znak ukusa, mogu i deca da jedu)



        Od povrca stavimo paprike, male paradajzice, asparagus



        Pece se 45 minuta u rerni na 200C.



        Na kraju, da odstoji 10 minuta, onda secenje, super izgleda. Koza se odstrani, ko voli, jako je ukusna. Ona je i sluzila da zastiti najdeblji deo mesa od pregorevanja.



        Sta je ovde azijsko? Svi sokovi sipani u tanjir i pirinac. To je bila vecera, ostalo je jos, cerka nosi tu piletinu preko pirinca i sa sosom sutra za rucak.

        (Clone of Yoyogi)

        "My woman from Tokyo,
        She makes me see.
        My woman from Tokyo,
        She's so good to me"

        Deep Purple
        Woman from Tokyo
        "Who do we think we are", Album
        EMI, 1972.

        Comment

        • Genki_des
          Senior Member
          • Aug 2011
          • 771

          Iz kraja poznatog po jabukama, njihova pita:



          Glazirana preko, a unutra su gotovo cele kriske jabuka, nesamlevene, kao da su za kompot pa zapecene. Vrlo je slatko.



          Samo mesto, Matsukawa, Nagano Prefecture, gde je ova pita od jabuka kupljena u lokalnoj pekari, ima tacno 69 farmi jabuka, gde za ulaznicu, moze da se udje i da se bere i jede (samo ono sto moze da se pojede). Ako treba vise, moze da se kupi ili svoja berba izmeri i plati.

          Nisu samo jabuke, ima i drugog voca, dijagram na prospektu pokazuje kada je koje voce na redu.

          (Clone of Yoyogi)

          "My woman from Tokyo,
          She makes me see.
          My woman from Tokyo,
          She's so good to me"

          Deep Purple
          Woman from Tokyo
          "Who do we think we are", Album
          EMI, 1972.

          Comment

          • yoyogi
            Chairman of the Bored
            • Aug 2011
            • 4687

            Kineski restoran, Shanghai, klasican kineski "lunch set". Przeni pirinac sa sunkom, shorompo dim-sim kuvane na pari, desert. Desno je "uloong-cha", hladni caj.
            Sve u setu je 930 dinara.



            Pirinac oko Sangaja je rastresit, ne moze da se jede stapicima



            Kasika za przeni pirinac, pljosnata je.





            Desert. Nema kolaca ili sladoleda. Zele od princanog brasna, kiwi i komadic pomorandze. Tecnost je kao kompot ali nista u njemu nije kuvano, kiwi je svez.

            Azija, moja dežela.

            Comment

            • onnut
              Moderator
              • Jan 2014
              • 1220

              Nije od danas.
              Lokacija:Siam Reap,Kambodža.Jedan od restorana uveče.
              Na stolu su dva najpoznatija khmerska jela:Fish Amok ( u četvrtastoj posudi) i Bai Sach Chrouk (svinjsko meso sa pirinčem u tanjiru).



              Trebalo bi da ima uticaja francuska kuhinja.
              Bivša kolonija.
              Ali nismo puno videli od toga.

              Ovaj Fish Amok je bio razočarenje.Praktično supa sa nešto moussa ribe u tragovima.Od toga se ne može najesti.Par kašika i ostane samo čorba.
              Kakva država takvo i nacionalno jelo.

              Ovo meso sa pirinčem je već bilo bolje.Ali takvih jela na Thai ima koliko hoćeš.

              Stvar je izvadilo pivo.Odlično ! Nacionalni brend:Angkor.

              Comment

              • Som_tum
                Thai:Najlepsa PM na svetu
                • Aug 2011
                • 74

                Azijska fuzija: Japan, Thai & Korea

                Supa je od "togan", zimske lubenice, zeleno u supi je korijander, pospe se pred serviranje, ne kuva se. Kimchi-chahan, przeni pirinac (prethodno skuvan), sa korejskim ljutim kiselim kupusom (kimchi), oyster + soy sauce + jaje.




                rastu viseci, po 5-6kg teske.







                Kimchi, korejski kupus, kupi se gotov u radnji

                If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                (clone of yoyogi)

                Comment

                • Som_tum
                  Thai:Najlepsa PM na svetu
                  • Aug 2011
                  • 74

                  Brzo przeno povrce i meso.

                  Da bilo koje jednostavno jelo dobije Thai ukus, treba po 1 supena kasika oyster (skoljke) i soja sosa.



                  Bilo koje meso, sitno seckano (ovde su bila dva jela, sa piletinom i rakovima)
                  Bilo koje povrce (ovde su bile paprike, luk, asparagus)
                  Na ulju isprziti seckani beli luk (1minut).
                  Dodati meso i prziti dok nema crvenih strana (2 minuta)
                  Dodati povrce, mesati 1 minut.
                  Dodati kafenu kasicicu secera, supenu soja i oyster sosa i rakijsku casicu vode (jos bolje pola kutlace supe ako ima sa strane).
                  Promesati i prziti 1-2 minuta da voda malo ispari.
                  Gotovo.




                  Povrce nikada nije potpuno przeno, negde 60%.



                  Sve ovo, bez seckanja verzirana domacica uradi za 5-6 minuta. Ko je bio u Thai i posmatrao kako na ulici spremaju hranu u ogorelom posudju, video ja da od narudzbe do gotovog prodje 3-4 minuta.



                  U Thai nema nozeva, sva hrana je vec iseckana.
                  Jede se tako sto se u kasikom zahvati pirinca i viljuskom na njega doda jelo. Samo se kasika prinosi ustima.
                  Tako oni i jedu razlicita jela bez da ih imaju u svom tanjiru. Pirinac, pa zalogaj jednog jela, prinac pa zalogaj drugog. Uvek bude najmanje 3 jela. Satima mogu tako da jedu i pricaju, sve sedeci na patosu ili na zemlji.
                  If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                  (clone of yoyogi)

                  Comment

                  • Mekong
                    Ljubim miris napalma u zoru...
                    • Dec 2011
                    • 656

                    Originally posted by onnut View Post
                    Nije od danas.
                    Lokacija:Siam Reap,Kambodža.Jedan od restorana uveče.
                    Na stolu su dva najpoznatija khmerska jela:Fish Amok ( u četvrtastoj posudi) i Bai Sach Chrouk (svinjsko meso sa pirinčem u tanjiru).



                    Trebalo bi da ima uticaja francuska kuhinja.
                    Bivša kolonija.
                    Ali nismo puno videli od toga.

                    Ovaj Fish Amok je bio razočarenje.Praktično supa sa nešto moussa ribe u tragovima.Od toga se ne može najesti.Par kašika i ostane samo čorba.
                    Kakva država takvo i nacionalno jelo.
                    Ovo bih rekao da je do pola tacno: jelo je verovatno dobro a drzava cije inspekcije ne kontrolisu kvalitet je dovela do takvog nezadovoljstva gostiju. Jednostavno, turistima se potura sta se stigne. Tu niko ne dolazi dvaput, jednom u zivotu (ako i tada) se tu dolazi, tacno da se svaki dan po neko otruje, kako ga odnesu za 15 minuta bi sve bilo po starom.

                    U Tokiji sam imao blizu firme Khmer restoran, rado smo isli, sve je uvek bilo dobro.

                    Moja zena ce da ti kaze da je hrana u Thai restoranima u Japanu bolja nego u Thai: rigorozne inspekcije i stroga kontrola kvaliteta svega sto se pravi, pa i sastojaka koje restoran koristi.
                    Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

                    (clone of Yoyogi, for fun)

                    Comment

                    • Genki_des
                      Senior Member
                      • Aug 2011
                      • 771

                      Nije azijsko jelo ali sam ga danas po prvi put u zivotu pravio u Japanu.
                      Moj omiljeni prebranac, nisam ga jeo 30 godina.



                      Malo je tekstura drugacija, pasulj je bio obican, ne onaj veliki.



                      Porodica se odusevila. Zena ga mazala na hleb (debelo) i tako jela. Za nju, hleb i prebranac su strane stvari, valjda idu jedna sa drugom. Kao mi, da vidimo dve japanske stvari koje se razlicito jedu pa ih spojimo: mora da se nekako slazu.
                      (Clone of Yoyogi)

                      "My woman from Tokyo,
                      She makes me see.
                      My woman from Tokyo,
                      She's so good to me"

                      Deep Purple
                      Woman from Tokyo
                      "Who do we think we are", Album
                      EMI, 1972.

                      Comment

                      • Som_tum
                        Thai:Najlepsa PM na svetu
                        • Aug 2011
                        • 74

                        Przeni pirinac sa graskom, kukuruzom, salmon, thai sos.




                        Riba je stavljena preko za dekoraciju jer lepo izgleda. Ako je neko drugo meso (bilo koje) to je unutra, pomesano.





                        Supa je kineska, od jaja sa morskim algama ("nori")





                        Glavno jelo se vrlo lako i brzo pravi.

                        Sastojci (za dve osobe):

                        Zamrzuto ili sveze mesano povrce, jedna saka ili kafena solja; Ovde se prodaje ova mesavina povrca u kompletu.



                        Kuvanog pirinca 300g.

                        Bilo koje meso sitno ili tanko seckano, 200g;

                        Dva jaja;

                        2 cena belog luka, sitno iseckanog;

                        Supena kasika soya sosa

                        Supena kasika oyster sosa

                        kafena kasicica secera

                        U ulju se proprzi beli luk 1 minut, doda pregrst zamrznutog povrca i przi 1 minut, doda se meso i przi 2 minuta, ubace se jaja, doda se secer, soya sos, oyster sos, przi 1 minut, sve sa mesanjem.
                        Pet minuta svezajedno.
                        If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

                        (clone of yoyogi)

                        Comment

                        • Genki_des
                          Senior Member
                          • Aug 2011
                          • 771

                          Nagoya, Tsukiji, riblja pijaca.

                          Iako je cisto, mesto nije nikada lepo, nigde na svetu i nije. Riblja pijaca uglavnom na veliko mada mogu i pojedinci da kupe.



                          Pod krovom hale, radnja do radnje, mokar betonski pod, kamioneti unutra





                          I opet, vidis kancelarijske ljude kao cekaju u redu za rucak



                          Office ladies, bele kragne, sve gornji sloj zaposlenih



                          Prvo je bila tempura, srednja posuda je sos da se umace



                          Pa su onda dosli tempurisani riba, rak i jaje



                          A riba je bila ova: conger, veliki jeguljin rodjak



                          Bez kostiju, cisto meso i ukusno.

                          Ceo rucak, 890 dinara.
                          (Clone of Yoyogi)

                          "My woman from Tokyo,
                          She makes me see.
                          My woman from Tokyo,
                          She's so good to me"

                          Deep Purple
                          Woman from Tokyo
                          "Who do we think we are", Album
                          EMI, 1972.

                          Comment

                          • Genki_des
                            Senior Member
                            • Aug 2011
                            • 771

                            Sta se spremi za 8 minuta.



                            4 minuta seckanje,



                            4 minuta przenje.

                            Wok (moze i veci tiganj), susamovo ulje (moze i zejtin). Piletina i bilo koje povrce koje se nadje u kuci (beli luk mora).

                            Prvo beli luk, 1 minut, povrce 1 minut



                            Doda se meso i supena kasika soya sosa, kari prah 1 supena kasika,



                            2 minuta mesanja i gotovo. Mesu treba 2 minuta, ovako iseckanom



                            (Clone of Yoyogi)

                            "My woman from Tokyo,
                            She makes me see.
                            My woman from Tokyo,
                            She's so good to me"

                            Deep Purple
                            Woman from Tokyo
                            "Who do we think we are", Album
                            EMI, 1972.

                            Comment

                            • Genki_des
                              Senior Member
                              • Aug 2011
                              • 771

                              Japanske mini jabuke. Ovo pakovanje je 398 dinara.

                              (Clone of Yoyogi)

                              "My woman from Tokyo,
                              She makes me see.
                              My woman from Tokyo,
                              She's so good to me"

                              Deep Purple
                              Woman from Tokyo
                              "Who do we think we are", Album
                              EMI, 1972.

                              Comment

                              • Genki_des
                                Senior Member
                                • Aug 2011
                                • 771

                                Pljeskavica!
                                Svih 25 godina otkada sam otisao iz Srbije, bar jednom godisnje probam da napravim pljeskavicu i - ne uspe mi.
                                Ovaj put, kada sam odstranio sve budalastine "profesionalaca" o jagnjecem mesu, potrbusini, hlebu koja ide u njih, ispale su fantasticne.
                                Peku se u teflon tiganju bez ulja.



                                Oni to lose meso i hleb stavljaju da bi snizili cenu. Na pravom rostilju i dok je vruce to se ne primeti.

                                Predjoh se i napravih od kilo mesa, bas prema receptu. Cerka ih je jela 5 dana za veceru, ja i za rucak i veceru. Trazi da napravim opet, kaze moze da jede svaki dan. "Serbian hamburger" ih zove a ukus jedva da ima veze.

                                (Recept sam nasao na "Krstarici", preko Google. Pominju Zacin "C".)


                                Sastojci
                                1 kg mešanog mlevenog mesa (može i samo goveđe)
                                2 velike glavice crnog luka
                                2 češnja belog luka
                                1,5 dcl kisele vode
                                1 supena kašika sode bikarbone
                                so, biber, malo začina C

                                Priprema
                                U plastični sud umesiti meso sa crnim i belim lukom, dodati kiselu vodu i sodu bikarbonu i takvu masu konstantno mesiti oko 10 min.
                                Dodati začine i još malo mesiti dok masa ne počne da se odvaja od posude.
                                Ostaviti u frižider da odstoji oko 5 sati.
                                Meso podeliti u 5 do 6 loptica i napraviti pljeskavice debljine oko 8 milimetara. Peći na skari ili u roštilj tiganju, ali bez dodavanja masnoće.


                                Ova je bila debela, isla je u tortilje, isecena





                                Urola se i nije razlicito mnogo od onoga sto Turci prodaju po svojim kioscima, isto ovako



                                (Clone of Yoyogi)

                                "My woman from Tokyo,
                                She makes me see.
                                My woman from Tokyo,
                                She's so good to me"

                                Deep Purple
                                Woman from Tokyo
                                "Who do we think we are", Album
                                EMI, 1972.

                                Comment

                                Working...
                                X