Šta je bilo za klopu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • onnut
    Moderator
    • Jan 2014
    • 1220

Zna jevrej gde treba jesti.

Pogledao sam meni i to su niske cene,pogotovo za nešto skuplji Hua Hin,a porcije i ambijent su OK.

Možda je još nešto jeftinije u mall Market Vilage ali tamo nije restoran i nosiš u tacni.

Fried beef in oyster souce je 100 THB.

To jelo, kao reper, najjeftinije sam jeo po 90 THB u Pattayi,koja je inače jeftinija destinacija od Hua Hina.Istina uvek tražim shrimps umesto beef.

Chiken fried with cashewnuts,to je mislim jedno od jela koje ste narucili, po 80 THB,toliko je bilo i na najjeftinijem mestu u Pattayi.

Dakle, pun pogodak belgijanca samo što je to većini turista u pozadini mesta nedostupno.

Comment

• yoyogi
      Chairman of the Bored
      • Aug 2011
      • 4686

Na placu bivše Yoyogi pripremne škole, klaster restorana. Jedan kolega naruči "Chicken curry rice".

Stiže lepo servirano,

Svaki set za ručak je 1,000 dinara (ja sam jeo spagetti napolitana, nije bilo vredno slikanja za ovde a isto je bilo ukusno i prezentabilno).

Pravilo je (svugde po japanskim restoranima, nation-wide), nijedna narudžba jela ne sme da se čeka više od 8 minuta. Ovo je stiglo za 6 minuta.
      Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
        Chairman of the Bored
        • Aug 2011
        • 4686

Nagoya je japanski Hjuston. Rakete, ne samo borbene ("Patriot", prave 3-4 mesečno) nego i svemirske.

Najveći planetarijum na svetu je baš u Nagoji, izložena jedna od raketa na prilazu

U raketlu može da se uđe (u modul, sa desna)

Ode jedna

Sad da dođemo na klopu. Ćerka imala da u školi napravi prezentaciju na temu "Uticaj kosmičkih putovanja na ljudski organizam". Bilo je lepo, našla da su dva brata blizanca, sve im medicinske i svakakve analize uradili, jedan poslat u svemir na godinu dana. Kada se vratio, nove analize. Što se sećam, kosti mu se smanjile.

Na kraju, pitanja. Prvo je bilo "Šta jedu oni kada su gore?".

Evo šta: u Science Museum ima da se kupi originalna hrana koja ide u svemir. Košta 200-300 dinara po pakovanju.

I ćerka to posluži (nastavnik je lično otvorio i prvi probao, odobrio. Ove slike su sa mog stola u ofisu, imali smo 3 od 20 pakovanja viška).
        Ebi (rakovi, prawns) gratin (pasta + rakovi), prženi pirinač sa piletinom, čokoladni kolač. Primetimo zastavu Rusije na jednom pakovanju. Sigurno, Rusi i Japanci idu u svemir, Ameri stopiraju Ruse da ih povezu.

Nema kuvanja, podgrevanja, vode, mikrotalasa, ništa. Tako je napravljeno da, od kada uzmeš zalogaj, koristi tvoju pljuvačku da se rekonstituiše za sekundu i ukus je isti kao normalan, samo što nije vruće kao sada skuvano.

Ukus gratina je, da jedeš vezanih očiju, isti kao na Zemlji.

Pirinač i piletina, kao na Zemlji. Kolać sa čokoladom, lak kao pero a isto ukusan kao u poslastičarnici.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
          Chairman of the Bored
          • Aug 2011
          • 4686

Irska pita. Lako se pravi, može i dete da je sredi. Dve glavice iseckanog crnog luka propržiti na 40g putera (sa leve strane, u tiganju), posle 8 minuta dodati iseckanu šargarepu, 100g graška i 70% ruzmarina i pržiti još 2 minuta.

To je bilo 10 minuta prženja povrća. Sada dodati 400g mlevenog mesa (original je jagnjećeg, ovo je goveđe) i u 600cc supe (od goveđe kocke) kuvati dok sva tečnost ispari. Nekih 15 minuta.

Rasporediti u vatrostalnu činiju (ja napravim za još uvek jednu manju ekstra)

Prekriti jednim prstom debelim slojem pire krompira i nabaciti preostale liske ruzmarina

Na 180 stepeni peći 30 minuta u rerni

I evo je. Bolja nego u irskom pabu. Pire krompir (od svežeg krompira, ne instant) je bio mek kao šlag.

Azija, moja dežela.

Comment

• onnut
            Moderator
            • Jan 2014
            • 1220

To se kod nas zove - musaka sa mlevenim mesom i krompirom.

Juče bilo za ručak.
            Nažalost,sve se pojelo pa nema slike.

Žena je pravila a ja ,kao konzument, ne znajući recept, mogu da kažem da ima i razlike sa ovom tvojom.

Nema graška i šargarepe u mlevenom mesu.Luka ima.

Razlika je i što se ne preliva krompir pireom već se po dnu i gore prekrije sa isečenim krompirom.Mleveno meso sa lukom je u sendviču.

Kad se sve zapeče dobije se ovako kao sa neta

Click image for larger version

Name:	Musaka-sa-mlevenim-mesom.jpg
Views:	1
Size:	100.0 KB
ID:	20144

Ostao samo ovaj višak kuvanog krompira

Click image for larger version

Name:	2018-11-27 09.46.46.jpg
Views:	1
Size:	15.0 KB
ID:	20145

Deo jela otišao i u Novi Sad,kad se već išlo, jer tamo je žestok japansko/singapurski ritam sa kolokvijumima svake nedelje po principu- "šest sati spavaš - padaš, pet sati spavaš-prolaziš".Kakvo crno slobodno vreme,kuvanje,restorani,izlasci,auto škole i sl.Nema čak ni rekreacije i sporta što nije dobro,a izmršavilo se.

Comment

• yoyogi
              Chairman of the Bored
              • Aug 2011
              • 4686

Ima tu još razlika. Musaka je blažeg ukusa.

Ima ngde na ovom topiku i musaka. Krompir dole, pa meso, pa krompir gore i prelije se razmućenim jajetom sa mlekom i pavlakom ili jogurtom (bez mleka, da se ne zgruša) pa se onda zapeče. Pravimo mi to bar jednom mesečno.
              U musaku ne ide Worchester sos i ruzmarin. Neki stave Ginis pivo u onu vodu od supenih goveđih kocki.

Da ima da se kupi mlevena jagnjetina, onda bi bilo pravo.

Evo musake. Ćerka sprema. Sve što treba je na radnoj ploči. Ima i slanine (to bi se kod nas zvalo šunka, nema belog masnog)

Krompir se posebno skuva. Isečen na pola, za 15 minuta i još se sam oljušti

Evo je na stolu.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                Chairman of the Bored
                • Aug 2011
                • 4686

Kada službenik nema vremena da izađe na ručak ceo sat, onda kupi "bento", lunch box.

800 dinara.

i jede za svojim stolom. Odresci svinjetine (tonkatsu), piletine i jedan veliki prawn.
                Azija, moja dežela.

Comment

• Mekong
                  Ljubim miris napalma u zoru...
                  • Dec 2011
                  • 656

Supa od ajkulinog peraja.

Bangkok Bang Na Central shopping mall. Ima food court sa bar 100 restorana.

Ovo sam video i pre, nisam povezao da je to ispostava onog najveceg restorana na svetu.

Evo te supe, verovatno u celom food court nema skupljeg jela od toga.

Uzeo sam to i przeni pirinac sa krabom (to drugo jelo, 70THB je bilo dovoljno i samo).
                  Izgleda da sam bio jedini u ko zna koliko dugo koji je narucio tu supu. Kuvar je otvarao frizidere jedan po jedan da nadje gde su sastojci, kao da nije znao.

Supa je zelatinska. Eto koliko ajkulinog peraja ima. Mislim da na pilecem krilcu ima vise koze kego ovde peraja.

Ukus supe je neutralan a peraja je malo je riblji, mozda kao neslana sendvic tuna ("in brine", morskoj vodi), nije jak. Ovo je, iako izgleda skupo, ipak "poor man version". Vidjao sam u Paragonu 600THB, 1,200THB. Mozda za te pare opravdava sto je tako legendarna, za 250THB ne bih je ponovo narucio.

Jutros vidim u novinama, u Americi uhapsili neke sto su svercovali ajkulina peraja u Indoneziju. Uhvatili su ih sa 1,000 primeraka, kazu, vrednim 60,000 dolara na crnom trzistu. To je znaci, 60 dolara po primerku. Onda su, od jednog takvog peraja mogli da naprave bar 100 porcija ove supe sa ovoliko perajevog mesa.

Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

(clone of Yoyogi, for fun)

Comment

• Mekong
                    • Dec 2011
                    • 656

Od kada smo nasli ovaj restoran na reci Bank Kapong u Cachoengsao, stalno navratimo na istu klopu.

Przeni pirinac sa krabom, salata od skoljki, zubatac. Ne samo da smo to pojeli nego kupili za Novogodisnju veceru, da ponesemo u hometown. Na stolu sto je, bilo je 700THB (~17 EUR).

Gosti su bili Thai srednja klasa, odrasla deca (ozenjena i udata) dovode roditelje na 31. decembar rucak, bilo je dama sa sirokoobodnim sesirima.
                    Ime restorana, Ekanake, znaci ona nirvana u koju Buda utone kada se lepo narucka pa malo zalegne (reclining Buda)

U suvoj sezoni, reka se nije nista razbistrila. Samo ima manje ostrvaca plutajuceg bilja.

Winston Churchill: "Americans will always do the right thing, but only after they have exhausted all the alternatives."

Comment

• Mekong
                      • Dec 2011
                      • 656

Koh Chang, restoran na plazi. Ova supa sa morskom hranom je bila odlicna i ne previse ljuta.

Ali ovo je bilo neobicno. Spageti karbonara, servirani sa tostom i bez kasike

Same spagete su bile ukusne ali nevestost (kao da u Italiji trazis Thai hranu) je bila vidljiva.
                      Na zahtev i cudjenje osoblja, dobili smo i kasiku.

Comment

• yoyogi
                        Chairman of the Bored
                        • Aug 2011
                        • 4686

Nagoya, lanac porodičnih restorana Seizeria, italijanski. Gosti su roditelji sa decom, srednjoškolci, omladina. Omladina ih posebno voli jer su jela 80% veličine a polovinu cene.

Zimska čorba, "niku jaga" (meso i krompir) u modifikovanom izdanju pa je umesto svinjskog mesa, pančeta. 599 dinara.

Toliko je ukusno da mi je bilo žao što nisam naručio dve. Pravio sam prošle zime, praviću ove nedelje kod kuće. Trebaju neki sosovi i ulja koji nisu uobičajeni.

Sve na stolu (naj jedan tanjir je rižoto) sa dva puta neograničena soft drinks, 2,200 dinara.

Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                          Chairman of the Bored
                          • Aug 2011
                          • 4686

Thai doručak, deca ovo jedu pre polaska u školu. Supa od prinča sa rakovima (prawns).

Kako smo rekli ranije, ti su rakovi opšte raspoloživi i jeftini.
                          Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                            Chairman of the Bored
                            • Aug 2011
                            • 4686

Dan bez azijske kuhinje.

Ćufta bez paradajz sosa. Pečena u rerni.

Sa pire krompirom. Zelena zrna su "edamame", soya. To je jedino azijsko na tanjiru.

Super je bilo
                            Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                              Chairman of the Bored
                              • Aug 2011
                              • 4686

"Tonkatsu", japanska verzija bečke šnicle. Evo šta treba

Ja mast oko šnicli odsečem inače po restoranima se ostavi. Istucaju se šnicle, posole i pobibere

Prezle su krupnije nego što ih mi znamo, kao zrna pirinča. To je jedina razlika ako ih ima ili nema (obične prezle OK).
                              U umućeno jaje je dodata kašika zejtina, to sprečava razdvajanje pohovanog omota od mesa.

Meso prvo u brašno, onda u jaje pa u prezlu

i u tiganj

Uvek se služi isečeno (da može štapićima) i na postelji od sitno rendanog kupusa. Preko može da se polije miso pasta a ne mora.

Miso supa + pirinač i odličan obrok.

Froncle na dnu tanjira su mini-omlet od preostalog jajeta za pohovanje.
                              Azija, moja dežela.

Comment

• yoyogi
                                Chairman of the Bored
                                • Aug 2011
                                • 4686

Dok se po Srbiji pasulj maltene valja ulicama, u Japanu moram da idem u opskurne brazilske radnje da ga kupim. Toyota City.

Ima ga 6-7 vrsta

Grah, tako ga u Hrvatskoj zovu, po originalu

Pravim čorbast pasulj jednom mesečno, u kući ga zovu "Serbian beans soup".
                                Azija, moja dežela.

Comment

Working...
                                X