Thai: Tom Jed Tofu Kai (Providna supa sa tofu i pilecim knedlicama)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Som_tum
    Thai:Najlepsa PM na svetu
    • Aug 2011
    • 74

    Thai: Tom Jed Tofu Kai (Providna supa sa tofu i pilecim knedlicama)

    Thai: Tom Jed Tofu Kai (Providna supa sa tofu i pilecim knedlicama)


    Sastojci (dovoljno za 4 osobe, ako je dvoje dece, supa ne ide sama nego uz jos jela):





    Povrce:
    sargarepa, kineski kupus. Moze i obican ali samo bele liske, ne sa povrsine. Obican kupus je debljih liski nego kineski, u pripremi kasnije je receno da se zbog toga kuva +3 minuta)
    Koriander (ovo sto lici na persun) i mladi lukac (bele stabljike) secene na 2-3 cm duzine.


    (1) Jedan ili dva chena belog luka, sitno seckanog i proprzenog nakratko u 1 kafenoj kasicici ulja

    (2) Koren korijandera (dodje 2cm dugacak) smrvljen (ili utucan u avanu) zajedno sa belim biberom i 1 chenom belog luka. Dodati u smrvljenu smesu supenu kasiku soja sosa.

    (3) Beli ili stakleni rezanci (moze i bez njih); potopiti u vodu da omeknu.


    Tofu

    Pileca kocka (to je isto kao ova kesica sa Thai printom), moze i Knorr ili Podravka, nema veze koja

    Mleveno pilece meso

    Soja sos

    Priprema:

    Sve pripremiti unapred jer kad voda provri sve treba u kratkom vremenu dodati.

    U tiganju nakratko isprziti beli luk u malo ulja (1 kafena kasicia), 1-2 minuta, on postane braon i malo hrskav:







    Ostaviti taj luk po strani (ona zdelica u vrhu prethodne slike, pod (1), braon sadrzaj).


    Provreti 1L vode u serpi.

    Mlevenu piletinu, napraviti u lopticu kao kliker, umakanjem u pomesan i smrvljen koriader koren, beli biber, beli luk iz (2).
    Kako se loptice prave, tako ih ubaciti u vodu (moze i odjednom ako su sve spremne).
    Tek kada je poslednja pileca knedla skuvana, ubaciti sargarepu. Ako se ubaci ranije knedle pocnu da upijaju slatkasti ukus i boju sargarepe);
    Posle 2-3 minuta ubaciti kineski kupus (ako se koristi obican, kuvati ga duze 3 minuta + 2 minuta koje ima sledeci korak);
    Posle jos 2-3 minuta ubaciti rezance;

    Posle 2 minuta dodati 2 supene kasike soja sosa i pilecu kocku (za 1 supenu kasiku).

    Zaustaviti vatru ili skinuti sa vatre.

    Sipati u ciniju za posluzenje (corbaluk?). Sada ubaciti tofu. Na povrsinu poprskati proprzen luk iz (1) i svezi korijander (ono u tanjiru sa sastojcima sto izgleda kao persun) po povrsini, bez mesanja (to je polu kao ukras mada daje dodatni, vrlo "distinctive" ukus):

    Konacni rezultat:




    Thai ovo jedu kasikom, svi iz iste cinije, bez sipanja u posebne tanjire.
    Obicno je to jedno od 3 jela za obrok, kao na slici:






    Dodatna upotreba: supa je zbog knedli, rezanaca i tofu poludovoljan obrok sama po sebi. Za mamurluk fantasticna.

    Ranjenik, posluzen ovom supom, ima da se seca tog trenutka dugo i dugo.

    Apstrahovano, bez mrtvih, ranjenih i bitke druge nego sto je bila nocasnja sa alkoholom, posluzeni ce se osecati otprilike ovako:


    If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

    (clone of yoyogi)
Working...
X