U Thai restoranu, u NS, pojavio se i cha-thai.
Ima ledena i hot varijanta .
Osnova je onaj tamni čaj a preko njega ide kondenzovano mleko.
Liči na ono što sam pio u Thai ali od ovoga nisam imao problema sa spavanjem.
Azijska kuhinja u Srbiji
Collapse
X
-
Po ovom opisu,rekao bih, tvoja žena je razgovarala sa vlasnicom restorana " Pad Thai" , u ulici Laze Kostića br 13, u centru NS.Originally posted by yoyogi View PostNasla moja zena na netu te restorane u Novom Sadu. Cak i pricala sa vlasnicom i dvoje od Thai osoblja. Nisu robinje sa oduzetim pasosima.
Oni znaju da kuvaju, znaju da moja zena zna, cak i nemaju taj certifikat za Thai Chef. Pitala ih kako im je u Srbiji. Rekose - ne znaju Srbiju a u Novom Sadu im je dobro. Jedna se cak i udala u Novom Sadu.
Tu joj rade i još 2 ili 3 rođakinje ( ili poznanice) iz Thai.Žalio mi se ,ranije, njen muž,(naš čovek),gde da nađe radnike i proširi posao a da ne pokvari ukus jela.I eto stigli iz Thai.
Tu se jede najautentičnija Thai hrana u Srbiji.
Naravno, prilagođena našem podnošljivom stepenu ljutine.
Mladi ljudi,lepo su razvili posao, pa su morali zakupiti veći ,današnji lokal,sa desetak stolova.
Ona ,vlasnica, je iz Surina.
Njen muž ( upoznali se na kruzeru gde su oboje radili,ona kao kuvarica) pričao mi je da je njena majka bila jedna od najboljih kuvarica u lokalu,bila glavna na lokalnom festivalu hrane u Thai.Tako je naučila i ona.
Znaju oni mene.
Retko svratim a ona ,kada me vidi,sećajući se koliko znam o Thai, uvek mi spremi ljutu varijantu ,jer sam tako tražio prvi put,pa mojima zasmeta tolika ljutina,ako ponesem kući.
Dugo nisam bio a poslednji put ,primetio sam ( zasmetalo mi je to) da su smanjili količinu mesa u obrocima ,verovatno , u skladu sa većim troškovima rente za novi,veći,restoran.A pričao mi je i on da brojne kineske radnje u NS lepo rade sa jelima sa praktično povrćem.A koliko mušterija i razlikuje kineske od thai jela.
Eto , koliko je svet mali, a žena sama stupila u kontakt sa zemljacima u Srbiji, kad već ti nećeš da je dovedeš.
Leave a comment:
-
-
Nasla moja zena na netu te restorane u Novom Sadu. Cak i pricala sa vlasnicom i dvoje od Thai osoblja. Nisu robinje sa oduzetim pasosima.Originally posted by onnut View PostU NS postoje 2 tajlandska restorana.
Taj, u Železničkoj ulici, ,,Thai Zone" ( novosadska ispostava istog restorana iz BG ,pisao sam o njemu u postovima # 4 i #6 ovog treda), više je fensi mesto ,kao lounge i koktel bar,što i piše ,lepo je uređeno, ali thai jela su nekako modifikovana....
Oni znaju da kuvaju, znaju da moja zena zna, cak i nemaju taj certifikat za Thai Chef. Pitala ih kako im je u Srbiji. Rekose - ne znaju Srbiju a u Novom Sadu im je dobro. Jedna se cak i udala u Novom Sadu.
Leave a comment:
-
-
One kobasice na prodaju duz puta Khon Kaen - Nakhon Ratchasima. Polu-spremljene su, da se ne pokvare na suncu. Ko ih kupi, oni mu doprze na rostilju

Nadjene i kupljene u Nagoji, zamrznute, 1,500 Yen (400 THB)


Ukusne su bile, kao u Isan.

Si Saket, hotelski restoran, ovako ih serviraju kao meze pre vecere. Kasika je da se parce kobasice, malo luka, ananas, chili, 2 zrna pasulja, uviju u lisku kupusa i pojede se u 2 zalogaja, drzeci rukom.
Leave a comment:
-
-
U NS postoje 2 tajlandska restorana.Originally posted by NecaPereca View Postnedavno je otvoren i u ns železnička ulica.. bila probala ok
Taj, u Železničkoj ulici, ,,Thai Zone" ( novosadska ispostava istog restorana iz BG ,pisao sam o njemu u postovima # 4 i #6 ovog treda), više je fensi mesto ,kao lounge i koktel bar,što i piše ,lepo je uređeno, ali thai jela su nekako modifikovana.
Problem je što je gazdarica,tajlanđanka, u BG a taj restoran u NS vodi ćerka( odrasla u Srbiji ,bez natural dodira sa thai jelima).Kuvari su naši , ili neki azijati ( nisu tajlanđani) i to je onda problem.
Tu su i nešto više cene.
Autentičnu tajlandsku hranu , sa prepoznatljivim jelima sa Tajlanda, možeš jesti 200 m dalje ,3 minuta peške, u restoranu " Pad Thai" , u ulici Laze Kostića br 13.
Tu je i jeftinije,porcije su obilnije , ali ono najvažnije je da hranu sprema tajlanđanka, gazdarica.Poslednji put sam video da joj pomažu neke rođakinje iz Tajlanda .Domaće osoblje samo kao pomoćno.
Tu je i veća gužva,ima i dostavu, pa su pre pola godine morali promeniti lokaciju , za ovu veću ( prethodna je bila manja na uglu ulica Laze Kostića i Petra Drapšina), moji postovi br # 18 i # 24 ovog treda.
Naravno, oba restorana su OK, a stepen ljutine thai jela u njima prilagođen je našem podneblju ( tajlanđani jedu toliko ljuto da bi se nama slošilo od toga)
Sve ovo su samo nijanse koji ja ,koji sam dvocifren broj puta bio na Tajlandu ( i sad pre mesec dana,poslednji put) uočavam ,dok 99% korisnika verovatno ne razlikuje kinesku hranu od tajlandske.
Bon Apetit u bilo kojem.
Leave a comment:
-
-
Sve sto je OnNut napisao je skoro 100% tacno. Minorne stvari oko originala Thai lokacija su nebitne, jela su ista.
Pre dva dana, sretnemo izgubljenu belu zenu, Holandjanku, u Si Saket, teska provincija, uz neki hram.
Ima li plan za dan, da podje sa nama, imamo jos 3 mesta da obidjemo, hramovi, ona pristade da sedne sa nama u kola i da je vratimo u njen hotel.
Za rucak - rece - samo ne seafood i ne zacinjeno.
Narucila je spagete carbonara, koje Thai prave iz zamrzivaca, bezukusne, Thai i ne znaju sta su spagete.
U Thai, imace problema da se zasiti.
Googlatorski idiot je ta zena bila. Siguirno, mi smo platili rucak a ona rekla da je bio bezukusan.
Leave a comment:
-
-
Pad Kra Pao , omiljeno jelo vlasnika ovog foruma.
Par puta sam pokušao da ga jedem u Thai i nešto mi je smetalo ukusu.Mislio sam da je to bosiljak.
Juče sam ga probao.Dośao je ovako, kao da sam u Thai.
Ukusno, ljuto,obilno, sa cenom , mislim, 750 din.
Oduševio sam se.
Spremila ga je tajlanđanka, iz Surina , žena vlasnika restorana.
Ne znam šta mi je to smetalo u Thai.
Mesto dešavanja - tajlandski restoran Pad Thai u NS.
Koncept brze hrane sa dostavom, ali je mesto puno više od toga, da mu mnogi restorani nisu ni do kolena, bez obzira što se jede plastičnim priborom.
Pisao sam o njemu u postu #18 ovog treda .
Mesto gde uvek rado svratim kada sam u NS.
Śteta što ne rade nedeljom, bio bih i češće tu.
Tvrdim - najbolja i najautentičnija thai hrana u Srbiji.
Beef in oyster sauce, odličan, ( u Thai jedem modifikovani kao shrimps in oyster sauce, moje omiljeno jelo), slikao sam ga na pola jela.
Spring rolnice, sa mesom ili bez, izvrsne.
Slike su iz nekoliko poseta.
Vlasnici ovog malog restorana, sa svega nekoliko sedećih mesta,mešoviti srpsko-thai par ( upoznali se na kruzeru) već su lepo razvili posao.
Vidim, rade uglavnom sami, uz pomoć još jedne thai i jedne naše.
Ovako npr. spremaju Tom Yam.
Kada imaju vremena i popričamo.
Pohvalim ih ali im dam , prijateljski,i neki savet, uporedimo sa jelima drugih azijskih restorana ovde.
Zadnji put im rekoh da im je Tom Yam proziran i da se najbolji u Srbiji pravi u onom , gore opisanim, BG restoranu Angry Monk.
Onda raspravljamo, zašto je ovaj crveniji ,da li u Tom Yam ide kokosovo mleko ili ne.
Pokažem im ovaj forum, pogotovo ovaj tred o azijskoj kuhinji.Iznenadili se da to postoji, još na srpskom jeziku.
Sa zanimanjem su ga pogledali.
A u tredu o pravljenji Tom Yama sve je lepo napisano- Isaan verzija je prozirni a sa kokosovim mlekom se pravi u Centralnom i South delu Tajlanda.
Predložio sam im da prave i Rotti ( Banana Pancake) , ako imaju uslova u toj maloj kuhinji.Mislim da bi to išlo u Srbiji.
Leave a comment:
-
-
Azijskih restorana u BG ili NS ima na desetine i to nije više novost.
Ali jeste kad se pojavi u malom mestu od 25-30.000 stanovnika, kao što je moje.
To se desilo ovih dana , da se otvori prvi kineski restoran
Još čudnije je da to nije objekt brze hrane , prilagođen ukusom domaćooj klijenteli,već restoran autentične kineske hrane.
Bio im je tek drugi radni dan ( kod moje prve posete) i tek su donosili namirnice u kuhinju.
Vlasnici su kinezi koji već duže vreme ovde imaju prodavnicu ( mini robna kuća) .
I kuvari su kinezi što je dobar znak, iz mog ugla.
Meni postoji ali je skoro neupotrebljiv jer su u njemu jela napisana na kineskom a onda urađen google translate tipa:juneći gulaš i sl.
Bio sam 2 puta tu a gazdarici, ( kineskinja koja malo govori srpski ali ne i engleski) i koja i služi jela i žali se na radnu snagu da je ovde teško naći konobaricu( ima jednu koja se ne razume u azijska jela), skrenuo sam pažnju da stavi slike jela śto reče da će i uraditi.
Nameravaju da rade i dostavu.
Supa od morskih algi ( 400 din) je bila pomalo bezukusna ali su ostala isprobana jela ( cena svakog je bila 1980 din)bila su izvrsna i obilna
Ispod suda sa mesom ,račićima , povrćem u kineskim začinima, bio je plamen da ga održava vrućim.
Sa obzirom na količinu krupnih rakova koje smo dobili, a koji u Srbiji i ne mogu biti jeftini , bili smo prijatno iznenađeni.
I ovaj "paprikaš od ribe" kako napisaše
Naša konobarica nam donese domaću veliku sipaču umesto kineskih.
Može li to ekonomski opstati?
Iznenadih se kod druge posete brojem kosookih gostiju a u okolini kinezi otvaraju ogromnu fabriku, probijaju tunel...Ima i domaćih gostiju.
Ono što je dobro je da tako nešto postoji tu u blizini i da smo bili porodično kompletni i harmonični.
Leave a comment:
-
-
Super izgleda. Za Tom Yum Goong (Tom supa, Yum ljuta, Goong rak) mi je neobično da su rakovi celi, sa štipaljkama, kako mi izgleda na slici. Kokosovo mleko je norma, za obično mleko i ne znaju, kokosovo se ne pretvori u jogurt sa okolnom kiselinom od Tom Yum paste.
Na očigled se vidi da je kvalitetno spremljeno, maltene kao kod nas u kući :-)

Za ovaj sushi, odmah sam primetio da nedostaje wasabi, makar po strani. To je zeleni ren, uvek ide uz sushi, potera ti vruć vazduh kroz nos.
Sushi je uvek dobar, bilo gde, sve dok je riba sveža. Ove granule na salmon ribi su ikra, to se ne služi kao zadato. Nikada nisam ni video da mi dođe na tanjir.
Riba, kao da je bila pržena a ne živa.To je sashimi.

Samo ova dva jela bi u Japanu koštala u restoranu takve klase, bar 1,800 dinara.
Leave a comment:
-
-
Na kraju Knez Mihajlove, gde su se nekad okretali trolejbusi,napravljen je Tržni centar Rajićeva.
Tržni centar koji odudara okolnoj arhitekturi
Sa njegove zadnje strane, iz Uzun-Mirkove ulice , nalazi se ulaz u azijski restoran Angry Monk.
Bio bi to samo jedan od brojnih azijskih restorana i suši barova u BG.
Preporuka sa njihovog sajta.
Nisam imao pojma da je to jedno od IN mesta u BG za koji najčešće treba rezervacija.
Tu dolaze "viđeniji" BG likovi.
( kada smo mi bili tamo par stolova dalje je ručao Arkanov/Cecin sin !!)
Autentična , pre svega japanska, hrana .
Velik šank sa izloženom svežom hranom, filetima ribe, sušijem...
Svi kuvari su kosooki a to mi je najbolja preporuka a ne likovi koji tu dolaze.
Već po priboru se vidi o kom nivou restorana/bara se radi
Neko japansko predjelo , zaboravih mu ime koje nam reče dobro obučen i profesionalan konobar.Šargarepa sa nekim ljuto slatkim sosom.
Uzeli smo Tom Yam Gong.Bio je autentičan sa ukusom onih najboljih u Thai, ako ne i bolji , sa 7-8 krupnih shrimps i sa dodatim kokosovim mlekom.
Oduševilo nas je i podsetio na neka lepa vremena.
Ćerka je u ranijoj poseti ovom mestu,probala i suši .
Dobro izbalansiran meni.
Sledeći put moram probati Ramen sa junećim bujonom, shimeji pečurkama i wakame algama.
I cene su "japanske" ako ne i veće nego u Japanu jer je to ovde egzotika.
Leave a comment:
-
-
Beograd na vodi.
Šoping centar , TC Galerija, ima na 2. spratu ovaj kineski restoran "Asia Food"
Restoran je robotizovan.
Unutra, može da se bira usluga: robotom ili klasično , da te usluži konobar.
Odmah, na ulasku, tipičan okrugao kineski sto na okretanje.
Lepo dekorisan restoran u azijsko-kineskom stilu.
Vlasnik restorana i kuvari su kinezi, a , koliko sam primetio, i većina gostiju su kosooki.
Dobar znak.
Imaju jednu od najboljih terasa u Belgrade Waterfront sa pogledom na Savu, Novi Beograd i rečnu promenadu.
I na Gazelu.
Šteta što je sinoć bila kiśa pa terasa nije radila.
Bili smo već siti ( od posete drugim restoranima), pa smo ovde probali samo ove lignje na gvozdenoj ploči i ove damplings sa mesom i škampima.
Još se pušilo kad je stiglo na sto.
Autentično, ljuto, izvrsnog ukusa.
Širok asortiman i nešto jače cene.
Ali izvrsna hrana .Ovde se mora češće doći.
Nešto razmišljam...kad beograđani vikendom okupiraju "moje" jezero i Frušku Goru da uzvratim kontru - ovde u BG na egzotičnu hranu.
Leave a comment:
-
-
Centar Novog Sada.
Staklena zgrada, desno, je kineska robna kuća a na njenom krovu je kineski restoran " New Hong Kong".
Jedan od kvalitetnijih azijski restorana u gradu kojih je već desetak.
Restoran ima balkon sa koga se pruža dobar pogled na grad
Katedralu, tvrđavu..
Shrimps na gvozdenoj ploči i ljuta kineska supa..
Jeste restoranski, ima i pogled,ali mi je hrana ukusnija u onom brzom thai restoranu iz prethodnog posta.
Leave a comment:
-
-
Novi Sad je dobio prvi tajlandski restoran "Pad Thai"
U ovoj zgradi na 8 minuta peške od mene.
Mali prostor, osmišljen više kao hrana za dostavu, sa stolom uz izlog i 4 stolice, ali hrana je ukusnija i autentičnija od onog BG thai restorana.
Razlog- glavna kuvarica je tajlanđanka uz nekoliko domaćih pomoćnika dok je onaj restoran u BG prešao na domaće kuvare pa se i autentičnost izgubila.
Bili smo tu već nekoliko puta i isprobali različita jela
Pad thai....Tom Yam , nema onu crvenu boju ali je ukus kao u Thai
Piletina sa indijskim orahom...
Imaju i priručni rashladni orman sa Singa i Chang pivom
Par puta smo naručili i to nekoliko različitih jela samo što ne čekam dostavu već idem peške
Gužve ima iako cene nisu niske s obzirom da je ovo koncept ulučne brze hrane bez puno mesa kao kod domaćih jela.
Ali egzotika je to ovde a nas je obradovalo.
Leave a comment:
-
-
Leave a comment:
-
Leave a comment: