Miso pasta - svakodnevno u japanskoj ishrani

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Som_tum
    Thai:Najlepsa PM na svetu
    • Aug 2011
    • 74

    Miso pasta - svakodnevno u japanskoj ishrani

    Miso se pravi fermentacijom soje pod teskim pritiskom. Miso je dobar za zdravlje, cak ima i lekovita svojstva.




    Ova fabrika u Okazakiju (danas poznat jer je tu sediste firme Mitsubishi),

    Hatcho miso je premijerna, odavde ide miso u Emperor Palace u Tokiju.

    Link je uzet sa Yamasa Institita za japanski jezik, nekoga ce mozda zanimati i ostatak njihovog sajta.

    Poseta po kisno-sneznom danu u februaru.




    Kao muzej, imaju lutke/modeli i postavka kako se to radi. Crnacki posao:








    Velike kace:





    Na vrh se stavi 2 tone kamenja da pritisne :







    Okazaki je bio na Tokaido put (Kyoto - Tokyo) i putnici su razneli miso po svim krajevima Japana.





    Moze, kada je sezona, da se i licno proba:





    Naravno, u fabrici ima da se kupi sve sto moze da se zamisli od miso:





    Nagoya je poznata po miso (Okazaki pripada Nagoji). Ovako izgleda na stolu, miso udon:





    If you can't trust a stranger on the Internet, who can you trust?

    (clone of yoyogi)
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4686

    #2
    Kako miso supa dolazi na sto obicnih ljudi. Kao instant, iz kesice:



    Kesice sa supom su identicne, jedna je okrenuta da pokaze "instrukcije" koje su vise nego jednostavne. Sipati sadrzaj kesice u bowl:



    Dodati vrelu vodu:



    Sacekati 3 minuta da se ukusi izmesaju i tu smo:



    Nekad se vidi da stapicima kao jedu supu. Naravno, to je nemoguce. Ono sto rade je mesanje supe da se pijenjem uhvate i cvrsci sastojci (tofu, alge):

    Azija, moja dežela.

    Comment

    • Genki_des
      Senior Member
      • Aug 2011
      • 771

      #3
      Poseta Hacho-miso fabrici u Okazakiju, treca za 5 godina. Isto mesto kao prethodni postovi.



      Nova saznanja su, sada bolje razumem japanski, da se ova burad posle izvlacenja miso paste iz njih ne peru nego se ostave tako, da se suse.



      Proizvodnja miso paste u ovoj istoj fabrici od 1,300-te godine ove ere, dovela je do toga da je mikroorganizam zvan Aspergillus dobio posebna svojstva bas ovde i postao endemski, nijedna druga fabrika miso paste ne moze da ga reprodukuje. Po ovoj fabrici se i zove "Aspergillus Hatcho". To joj daje ukus koji niko drugi ne moze da reprodukuje.

      Ima i sladoled od miso paste, to pre nisam primetio, mislio sam da je obican. Nije, Ima ukus paste



      Cerka ne uziva u njemu, ukus je kao topljeni sir za mazanje ("Zdenka") sa primesom vanile.

      (Clone of Yoyogi)

      "My woman from Tokyo,
      She makes me see.
      My woman from Tokyo,
      She's so good to me"

      Deep Purple
      Woman from Tokyo
      "Who do we think we are", Album
      EMI, 1972.

      Comment

      Working...
      X