Španija,Barcelona,Kanarska Ostrva
Collapse
X
-
Prvi utisak: uglovi ulica su zasečeni.
Ugao ulice gde smo smešteni sa čuvenom Paseo de Gracia
Balkoni i arhitektura zgrada
Koji korak dalje je čuvena kuća Cassa Batllo koju je sređivao Antonio Gaudi
Gužva pred ulazom
Duž avenije ima još kuća čiji eksterijer ne priznaje pravu liniju kao prirodnu , čak ni kad su u pitanju dimnjaci
Na glavnom gradskom trgu Placa de Catalunya izmenila se slika od jutros: fontane rade, gužva...
Nepregledan red ispred buseva za City Tour.Odustali smo ( za sada).
I na ulasku u Ramblu nije kao jutros
"Svugde gužva, frka i krkljanac, ne znaš ko je ovde stranac" kako reče Bora Čorba za jedan drugi grad
Ulični perfomans
Pijaca Boqueria
Naravno šunke...
Riba, seafood ili paella za šankom ili s'nogu
La Rambla se završava u luci, na moru
Tu je spomenik Kolumbu koji rukom pokazuje na njegovo rodno mesto-Đenovu.
Slikanje pa na društvene mreže
Avenia uz mol
La Rambla se mostom produžava do šopibg centra i akvariuma.
Samo što ponekad most mora da se rasklopi/ otvori za prolaz jahti
-
-
(Slike se sporo upload pa nije moglo stati u jedan post)
Slikano sa tog mosta , u luci, brdo i tvrđava Montjuic koju će mo posetiti narednih dana
World Trade centar, kruzer uz njega i žičara do Montjuic
Deca uglavnom u crveno-plavim dresovima FC Barcelona.
Šetnjavuz mol gde,interesantno, nema ni jedne klupe.
Turisti, jahte( sa manje glamura od onih u Tivtu)
U starom lučkom delu grada je lokalitet El Born, ostaci starog grada i lučke pijace Barcelone
Stari deo grada tzv. Gotski kvart mediteranskih uzanih ulica
Tu je i muzej Pikasa ali se i ovde otegao red
Odustali smo ( za sada) a kažu da tu i nema nekih vrednih eksponata već uglavnom slike iz mlađih dana.
Između uzanih ulica izbija se na jedan trg( kao kod nas u Kotoru, staroj Budvi).Tu je parlament/vlada Katalonije.
Ima ko i tu demonstrira
Gužva na trgu ispred katedrale
I tu ulični perfomansi.Momci, akrobate, preskaču ove turistkinje
Gotska katedrala ili Katedrala svetog raspeća ( Catedral St Creu i St Eulalia)
Gužva i dugačak red je i tu
Interijer Katedrale
Dobrih 5-6 sati na nogama, zahtevno i za nas koji volimo da šetamo.
Prijatan dan na oko 20 C koliko pokazuje ovaj termometar na fasadi
Comment
-
-
Mnogo lepo, te arhitekture (starih zgrada) u Japanu nema.
Trazio sam jednu razglednicu Barcelone iz vazduha gde se lepo vide skinute ivice blokova i Diagonala, dijagonalna ulica kroz ceo grad, nisam mogao da je nađem.
Nama su tada rekli da su ivice blokova skinute da bi se tu kočije zaustavljale za ulaz/izlaz putnika, to je bilo pre gradskog saobraćaja.
Uživaj druže, stavi po neku sliku.Azija, moja dežela.
Comment
-
-
Aveniu Diagonal danas smo presekli/prešli u ovoj tački: raskrsnica(pogrešno rečeno jer se ne seče pod pravim uglom) sa ulicom Provanca
Tu je kuća Cassa Tirradas , sa tornjevima, još jedan biser katalonskog modernizma, posvećen za 3 sestre porodice Tirradas.Privatno je vlasništvo.
Pre toga smo prošli pored ovo remek dela Antonia Gaudija-kuća Casa Milla ( poznatija kao La Pedrera-što znači-kamenolom)
Tu ima privatnih stanova a katastrofa je da je izmenjena stolarija i ubačeni PVC prozori , kao i ja što ih imam kući, što se, po meni, ne uklapa u ovaj stil
Ali naš današnji cilj je bio ono što je " Must see no. 1 " i to ne samo u Barseloni već celoj Španiji: Bazilika Sagrada Familia ( Sveta Porodica ) .
Najznačajnije delo Gaudija kome je posvetio 40 godina rada
Ovo je istočna fasada,samo što mi u ovaj kadar gde sam je uhvatio celu( što nije lako) ulete ova otvorena hladnjača.
Ali najlepše slike su sa suprotne, zapadne strane , iz parka
Slikanje ispred sa naočarima sa kolornom žutom refleksijom, koje se sad nose( iza ćerke se slika porodica sa istim takvim)
Gužva je ogromna ali smo ranije uzeli karte sa prioritetnim ulazom, u naznaćeno vreme, sa audio vodičem
Sa preko 3 miliona posetilaca godišnje, bazilika se finansira od ulaznica.
Izgradnja je počela pre 129 godina , gradi se duže od piramida, i očekuje se da će biti gotova oko 2028.
Unutrašnjost je fascinantna
Kao i u prirodi, nema pravih linija, uglova...izgleda kao da si u šumu ispod granja gde se probija sunce
Tavanice du toliko visoke da se slikaju preko ovih ogledala
Dole je Kripta gde je skromno sahranjen Gaudi pošto ga je pregazio ( pravolinijski) tramvaj a da u bolnici , onako prosjački obučen, kako je živeo pred kraj života, niko nije znao ko je.
Zapadna fasada ili Pasion fasada, Isusovog vaskrsnuća
I južna fasada sa tornjevima( biće ih 18 kada se završi)
Od Sagrade polazi interesantna pešačka ulica Avenia Gaudi( mini Diagonal),koja ide dijagonalom blokova.
Počinje ovako
A na drugom kraju ( nekih 500 m) završava sa ovom zgradom ( bivše) Bolnice St. Creu.
Kad se kod ove fontane okrenemo nazad -vidimo početnu tačku Sagradu Familia ovako kroz dijagonalu kvartova
Comment
-
-
A večeras - koncert.
Zgrada Palau de Musica Catalunya za Barselonu je ono što je Bečka Opera u Beču
Ne zna se da li je bogatija spolja ili unutra.
Palata je građena 1908.
Veliki koncertni Hall od večeras
Neverovatna tavanica kroz čija stakla se danju disperzuje svetlost.
I mi , skockani, u večernjim odelima, ćerka u belom kostimu, u VIP loži, u prvom redu balkona, da nam nečija glava ne remeti ugođaj.
Koncert Gran Gala Flamenco.
Vrhunski umetnici ove nacionalne igre Španije.
Za vreme nastupa nije dozvoljeno slikanje.
I zaista, nije sevnuo nijedan blic.
Ništa od onih za društvene mreže.
Da sam išao u nekom paket aranžmanu vodili bi nas možda na neke večeri flamenka uz piće i krkanluk.
A ovako da ćerka vidi i malo evropske kulture bez srpskih kafana, alkoholisanja i kasnih noćnih izlazaka.
Bilo je oko 1000 ljudi
Slikanje kulturno posle koncerta
Gužva u foajeu nakon koncerta
Comment
-
-
Park Guell od jutros
Opet arhitektonsko delo čuvenog katalonskog Antonia Gaudija koji je na brdu El Karmel u svom stilu uredio ovaj park
Glavni ulaz u park
Njegov prepoznatljiv stil
Terasa sa dorskim stubovima
A na terasi krivolinijske klupe
Talasasto u obliku morske zmije
Sa panoramski pogledom na Barselonu
U daljini se vidi i venecijanska kapija na trgu Espanya gde ćemo otići večeras kada proradi čuvena fontana
Comment
-
-
Trg Espanya ili Placa de Espanya od juče oko 8 pm.
Trg gde su nekad vršena javna vešanja danas je uređen i predstavlja simbol Barselone.
Venecijanski tornjevi.
U pozadini se produžava do Nacionalne Palate Umetnosti ispred koje su 4 jonska stuba koja su kao simbol Katalonije pre 7 godina vraćena na to mesto
Kod tih stubova se nalazio cilj naše sinoćne( i ne samo naše) posete-magične fontane( to ćemo u sledećem postu).
Ceo uređeni kompleks se najbolje vidi sa ove okrugle (bivše) toreador arene a sada šoping centra, gde smo otišli posle predstave sa fontanama
Kružni tok koji daje mir Place de Espanya
Razgledanje trga i okolo u 360 stepeni
Comment
-
-
Prepodnevne aktivnosti sustižu popodnevne a i sinoćno špansko vino je uticalo da nisam postavio obećane slike magične fontane.
Danju fontane izgledaju ovako obično sa kaskadama.
Magična fontana u ovo doba godine radi samo petkom i subotom uveče od 21 h.
Sat vremena pre početka izgledalo je ovako-kao na stadionu
Začudilo me ovo i kladio sam se da ta fontana ,okrugla, prečnika nekih 50-60 m ne može dati veći spektakl od onih u Dubaiu ispred Burdž Kalife ili iz ranijih godina u Singapuru.
A kako je padala noć spektakl oblika mlazova, boje i muzike koja je u ritmu prati postajao je sve veći
Počelo je sa "Barcelonom" Freda Merkjuria i Monserat Kabaljera
Preko klasike i valcera ( npr."Na lepom plavom Dunavu"...)
A završilo sa novim stvarima( npr."Hapy" -Wiliama Farela)
Slike govore više od reči
Kako se posle sat predstave gužva smanjivala, slikao sam je i iz drugih uglova da se vidi i simbol grada-venecijanska kapija/tornjevi
Priznajem-izgubio sam opkladu.
Jeste ona u Dubaiu veća,praktično celo jezero, ima i veći mlaz ( ovde je oko 50 m) ali tamo nema ovih boja, oblika mlaza i pogotovo usklađenosti ritma muzike sa disperzijom vode.
Comment
-
-
Nakon završetka perfomansa sa Magičnom Fontanom popeli smo se na vrh Las Arenas na Placa de Espanya da se večera.
Kao predjelo slane sitne sardele , kao dobra podloga za vino,cezar salata
A glavno jelo, naravno, paella seafood i beef stik (samo služe beef jer je ovo bila arena/korida)
Od vina, nije bilo preporučenog Campo Viejo Rioya, nestalo je, već ovo, jako,crno Arienzo, a nestalo je i buteljki, pa se uzela 1 l , i eto za mene, nenaviknuta, zastoja postova
Comment
-
-
Comment
-
-
Da nema turističkih aktivnosti, u Barceloni bi se moglo ceo dan gledati zgrade i arhitektura te bivše kolonijalne sile.
Neke od njih se mogu posetiti.
Samo stotinak metara od apartmana mi je ova Cassa Battlo i vidim da je uvek red turista ispred nje
Ispred druge Cassa Milla ( La Pedrera) , vraćajući se iz Figuerasa, oko 19 h, vidim da nema velikog reda , pa smo je posetili.
Ulaz je 24 € po osobi.
Uglavnom su tu privatni apartmani.
Kuću je pravljena 1906 i dizajnirao je Gaudi u svom stilu.
Penje se na krov gde su posebna atrakcija neobični dimnjaci i ventilacioni otvori.
Imali su i lift (čekrk)
Na spratu ispod krova vidi se kako je to konstruisano i krov stoji na "kišobranu"
Prikazan je i način izgradnje
Posetili smo i jedan apartman sa postavkom iz tih godina izgradnje
Comment
-
-
Restorana je u turistickoj Barseloni bezbroj.
Ali kad vidim negde red i da tu nisu samo facebook fanovi po reklami tripadvisora već i domaći, ozbiljni ljudi sa porodicom onda obratim pažnju.
La Paradeta , specijalizovana za morsku hranu.
Radi u vreme ručka 13-16 h i večere 20-23:30 h ( i mnogi drugi tapas restorani rade tako)
Unutra je ovako.
Biraš seafood, meri se i kažeš način spremanja a zatim nakon biranja vina/piva...dobiješ broj stola i pejdžer ili čekaš prozivku
Uredno je , čisto...
Nešto slično "Seafood Marketu" u Bangkoku samo mnogo manje.
I vino pored stola u ledu samo što u BKK konobar stoji pored stola da sipa ali zato ovde ima i tune.
Ovo je od sinoć
Ovaj mi je u ulici nekih 200-300 m od apartmana.
Ali ima već 6 takvih restorana u različitim delovima grada pa kad se nađem u obilasku u tom delu grada svratim do najbližeg ako nije prevelik red.
Ovo je iz istog lanca ali u drugom delu grada.Ista ponuda, cena i ukus
Tada smo probali sve: tuna, prawns,calamari, baby squid, ove štapićaste školjke, pre ovog su bile ostrige, fish supa...
Ukusno je ali prawns su lošiji nego u Thai.
Cena nije baš niska iz srpskog ugla ali je ovde među nižima.
Za nas troje 40-80 € sa vinom i pićem
Comment
-
Comment